FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Lampowa końcówka mocy do gitary basowej

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Lampowa końcówka mocy do gitary basowej
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#31 31 Jan 2005 22:34helpful post - solution   

Wzmacniacz nie bedzie mulowaty. Wszelkie mozliwe oslabienia niskich tonow wnosza Tobie tylko i wylacznie kondensatory wlaczone szeregowo w torze sygnalowym, oraz transformator wyjsciowy (aczkolwiek tutaj tez nie upieralbym sie do konca...)
Sprzedawca chce Tobie po prostu wcisnac cos co ma na stanie i tyle.

W obecnej technice ciezko jest ciagle znalezc elementy dorownujace szybkoscia lampom. Dla przykladu dobre generatowy udarow wysokich napiec wykonywane sa jeszcze na tyratronach, a nie na tyrystorach czy tranzystorach IGBT/FET - nie sa one w stanie tak szybko reagowac na przychodzacy sygnal jak tyratrony.

pz
Back to top

Śpenio
Poziom 11
Poziom 11

Post#32 01 Feb 2005 17:17helpful post - solution   

Re: Lampowa końcówka mocy do gitary basowej

oto kontynuacja schematów do basu.sorry za zwłokę.mam nadzieję że coś ci się z tego przyda.pozdro.

vt40prea.gif
 Filesize:  16.41 KB

vt40prea.gif

S_1200S-b.gif
 Filename:  S_1200S-b.gif
Download
 Contents:  
 Filesize:  157.72 KB
 Punkty:  0.00

FenM80.gif
 Filename:  FenM80.gif
Download
 Contents:  
 Filesize:  215.7 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

kosmitta
Poziom 5
Poziom 5

Post#33 02 Feb 2005 20:47helpful post - solution   

czesc
nie rozumiem co niektorych:(.z koncertami mieli cos wspolnego chyba tylko przy tv.gdzie ktos widzial i slyszal bas w monitorze?chyba zescie poszaleli.bebniarz moze go ma czasami jak ktos kuma co siedzi za mikserem.dlaczego mylicie przody z tym co dzieje sie na scenie,tam naprawde potrafi byc rzeznia.wcale sie koledze niedziwie ze chce sie slyszec.na bas w warunkach koncertowych 300w to absolutne min,nawet na tych malych.jak czytam co niektore wypowiedzi to mnie krew zalewa, ze na lampach ciezko to mu to wytlumaczcie a nie wymadrzajcie niemajac pojecia.jak pozniej widze takich akustykow na koncercie,w dodatku przy stole to rece opadaja,kazdy koncert sa w stanie spieprzyc.
sorry za uniesienie ale takie sa realia.

pozdrawiam kosmo
Back to top

marpiasek
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 02 Feb 2005 21:26   

Ale kosmitta dał popalić ? widać znawca?????
Taki akustyk a marnuje się w teatrze jako oświetleniowiec (w poście podałeś że wycierasz kurze i dobrze -bo przy mikserze to byś dopiero namieszał).

Dodano po 7 [minuty]:

Ale kosmitta dał popalić ? widać znawca?????
Taki akustyk a marnuje się w teatrze jako oświetleniowiec (w poście podałeś że wycierasz kurze i dobrze -bo przy mikserze to byś dopiero namieszał). http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1156935&highlight=#1156935
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Feb 2005 21:26   

Back to top

kosmitta
Poziom 5
Poziom 5

Post#35 03 Feb 2005 02:15helpful post - solution   

czesc
co praca ma do tego.znawca niejestem,ale glupot niewipisuje.a ze post tak wyszedl to sorry.jakbys popatrzyl na to od zaplecza to bys mnie zrozumial.gramlem kupe lat na basie stad moje cisnienie.sam kiedys marzylem o 300w na lampach.pozatym to chyba forum?
jezeli kogos urazilem to przepraszam,ale jak ja cos sciemiam to zemna sie nikt niepatyczkuje.

narka

ps.zeby zalagodzic sytuacje to powiem wam, ze bylem na strasznym cisnieniu :).zona....,moze ktos mnie zrozumie.
za duzo siedze na forum estrady tam leca nonstop takie akcje,za bardzo sie przyzwyczailem,bo tu jest jakos tak normalnie milo.
Back to top

Andrzej Ł
Poziom 18
Poziom 18

Post#36 03 Feb 2005 18:45   

W niemieckich gazetkach muzycznych widziałem reklamę basowego wzmacniacza lampowego firmy GLOCKENKLANG 600W,12 lamp 5880 mocy
w odudowie 19",4 lub 5U.Może gdzieś znajdę tą gazetkę to zeskanuje fotkę.Czyli chyba robią takie monstra na lampach?
Back to top

skaarj
Poziom 13
Poziom 13

Post#37 03 Feb 2005 19:00   

to sie da zrobic - przeciez mowilismy o tym wczesniej - pytanie tylko czy ma sens tachac koncowke wazaca 80kg-100k :P
Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#38 03 Feb 2005 21:26helpful post - solution   

Do takich dużych wzmacniaczy najlepiej sprawdza się zrobienie zasilacza oddzielnego, umieszczonego ze w zmacniaczem w jednej szafce. Tak był wykonany np. AW40 Foniki (chyba?)- widziałem chassis od zasilacza oraz trafo sieciowe i głośnikowe. Wielkie smoczyska ;) chyba nawet większe niż sieciówka w W-100 (a swoją drogą miałem tę wątpliwą przyjemność przenosić W-100 z miejsca na miejsce i podnosić go- nikomu nie radzę chyba, że nazywa się Mariusz Pudzianowski :D)- chociaż wzmacniacz jechał zaledwie na dwóch 6P3.
Back to top

Marcus'79
Poziom 13
Poziom 13

Post#39 08 Feb 2005 01:06helpful post - solution   

Wracając do sedna to niedawno skończyłem budowę wzmacniacza dla kumpla - basisty.
Doszliśmy do wniosku, że niema sensu iść w koszta końcówki lampowej i powstała całkiem przyzwoita hybryda:
preamp (czysty) na połówce 6N3P o ciepłym brzmieniu (mało liniowa, niskie Ku);
następnie filtr półkowy ala Fender - druga połowa 6N3P
koncówka na MOSFET'ach - 4 "pary" IRF640 o mocy wyjściowej 250W RMS/4Ohm.
Pomiędzy członem preampa a końcówką wbudowałem wyłączny eqalizer 7-mio pasmowy.
Brzmienie wzmaka całkiem "nie tranzystorowe" a basista bardzo z niego zadowolony.
Back to top

woytomas
Poziom 11
Poziom 11

Post#40 15 Feb 2005 01:09   

MichałKob wrote:
Będziesz zawiedziony.
W ŻYCIU nie widzialem nawet w Internecie wzmaka lampowego który ma moc 400 watów. (40 to owszem, ale nie 400.......)

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/bass500.htm
Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#41 15 Feb 2005 10:23   

Rany Boskie! Te KT88 to się muszą pięknie żarzyć- czemu, ale to czemu nie dali fotek wzmacniacza w mroku z rozżarzonymi bańkami? Żeby oglądający nie doznał ekstazy (bo po co w takim razie byłby mu seks? :D), czy też by go świadomie pozostawić w sytuacji "wiecznego niedosytu"?

Heh, chciałbym to urządzenie na własne oczy "uwidzieć". Przy nim wysiadają na pewno moje konstrukcje na czterech EL34... A co do wzmacniaczy o dużych mocach, to i gdzieś na Elektrodzie widziałem takiego na lampach nadawczych, co miał 3kW! Więc nie takie rzeczy ludzie robią... Z tym, że tamten był zapewne projektowany do nagłaśniania radiowęzłowego na b. dużych obszarach, lub do potężnych estrad. Albo po prostu na pokaz, że można nawet coś takiego zrobić.
Back to top

woytomas
Poziom 11
Poziom 11

Post#42 15 Feb 2005 12:08   

Andrzej Ł wrote:
W niemieckich gazetkach muzycznych widziałem reklamę basowego wzmacniacza lampowego firmy GLOCKENKLANG 600W,12 lamp 5880 mocy

- pikuś ;) masz tu siedemset - osiemset waciszy:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/carvs700W.gif
Back to top

Marcus'79
Poziom 13
Poziom 13

Post#43 15 Feb 2005 19:28helpful post - solution   

W mrocznych latach polskiego socrealizmu był fabryczny wzmacniacz radiwęzłowy (pewnie dla szerzenia świadomości przez osiedlowe kołchoźniki) o mocy 4kW, w stopniu końcowum pracowały 4 GM100, były też mniejsze na triodach nadawczych...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Feb 2005 19:28helpful post - solution   

Back to top

fill3
Poziom 5
Poziom 5

Post#44 Post from the author of the topic 24 Mar 2005 10:56   

Czy ktoś zna ten wzmacniacz ?

A propos dyskucji o końcówkach lampowych:
Czy ktoś wie co to za konstrukcja i ile może mieć mocy - (oczywiście obudowa jest dorabiana).

PS.
Wracając na chwilę do pierwotnego wątku: lampa preamp + lampa końcówka sprawuje się świetnie do gitary basowej (Preamp Ampeg SVP PRO, jeżeli czyta to basista. )
Sound bardzo dobry. Poprzez regulację gałki przesterowania "Drive" można uzyskać całą paletę ciekawych brzmień: od klarownego poprzez naturalną kompresję aż do delikatnie warczącego przesterowania.

Eksperyment się udał.

stara lampa.jpg
 Filesize:  69.58 KB

stara lampa.jpg

stara lampa'.jpg
 Filesize:  73.41 KB

stara lampa'.jpg

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Mar 2005 10:56   

Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#45 24 Mar 2005 21:55helpful post - solution   

Re: Czy ktoś zna ten wzmacniacz ?

fill3 wrote:
A propos dyskucji o końcówkach lampowych:
Czy ktoś wie co to za konstrukcja i ile może mieć mocy - (oczywiście obudowa jest dorabiana).

Na 4 lampach EL34 w końcówce to może mieć około 100W.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Lampowa końcówka mocy do gitary basowej
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Bardzo prosta końcówka lampowa SE EL84 (6p14p) (28)
Końcówka lampowa - pytanie (44)
Czy kupić to do gitary? Końcówka mocy, gitara basowa. (1)
Mała lampowa końcówka mocy do "cichego nagrywania" (9)
Czy jest różnica w budowie końcuwki mocy do gitary basowej ? (7)
Kupię sprzęt gitarowy. Lampowa końcówka mocy 2x50watt+preamp (1)
lampowa końcówka mocy (19)
wzmacniacz do gitary basowej (2)
radio z gitary basowej :( (5)
Przedwzmacniacz do gitary basowej. (18)

Page generation time: 0.619 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed