Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


[ + ] [ - ]
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia -> Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł
Autor
Wiadomość
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#1 Post autora tematu 16 Kwi 2012 23:05   

Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Zrobiłem 3 w 1:
-zabezpieczenie przed sucho-biegiem
-zabezpieczenie przed zatarciem pompy hydroforu,
-zabezpieczenie przed spaleniem silnika hydroforu

Zamieszczam na forum ponieważ żaden opis nie przedstawiał zabezpieczenia elektronicznego w takiej postaci. Chcę podzielić się moimi doświadczeniami w budowie najlepszego zabezpieczenia jeśli chodzi o: wysokie bezpieczeństwo zadziałania, niski poziom ingerencji w istniejąca instalacją

Ostatnio zatarł mi się hydrofor cena wymiany 600zł. Wynik zatarcia sucho-bieg!. Postanowiłem coś z tym zrobić nie będą rozpisywał się co było powodem w studni bo łatwo się domyśleć:
-kosz prawie na dnie,
-drobinki piasku między zawór zwrotny lub zawieszenie zaworu itp...
-ucieczka wody do studni suchobieg i 600 zł nie twoje!?!

Założenia:
-koszt w granicach maksymalnie 130zł + (praca własna)
-silnik w czasie t=35 sekund nabija mi zbiornik do pełna
-w przypadku dłuższej pracy (np.: ciśnieniomierz nie wyłącza pompy w czasie dłuższym niż 45 sekund) zabezpieczenie wyłącza pompę i muszę ja ręcznie zrestartować (trzeba założyć również w czasie pracy możliwość poboru wody co zwiększa czas ogólny zadziałania zabezpieczenia)
-uniknięcie zabezpieczenia ciśnieniowego ze względu na w moim założeniu wadliwość działania w odniesieniu do czas /starzenie materiałów/korozja i inne które można znaleźć na www
-mała ingerencja w hydraulikę studnie i itp.
-najwyższy stopień gwarancji zadziałania

Opis zastosowanych materiałów do schematu uproszczonego:
1. B10A lub inny - „S”/wyłącznik nadmiarowo-prądowy (dobrany do mocy silnika najlepiej B7A jeśli nie będzie wybijało lub C7A jeśli wybija bezpośrednio po włączeniu – pełni również funkcję wyłącznika fydroforu i resetowania zabezpieczenia PCA / PCU w przypadku jego zadziałania
2. PCA-512 (jednofunkcyjny „opóźnione wyłącznie”) lub PCU-511 (wielofunkcyjny też z opóźnionym wyłączeniem) ewentualnie inny producent...
np.:
http://www.fif.com.pl/
3. Obudowa natynkowa na 2S czyli na dwa moduły szyna 35mm
4. przewód 3x2,5
5. przekaźnik x 1P (jedno-stykowy) 230V 50hz - o obciążalności > 16A 230V (zapobiega szybkiemu wypaleniu się styków przekaźnika – zalecam zastosowanie (w przypadku małych pomp do 1KW można pominąć)

Opis działania jest zbędny i wydaje się oczywisty:
1. Ciśnieniomierz włącza się - niskie ciśnienie
2. Podanie napięcia na zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe
3. Włącza się przekaźnik PCA lub PCU i włącza prąd na czas określony na dostateczny do nabicia pompy + np. 10sekund (u mnie 35+10=45 sekund pracy pompy)
4. Jeśli w tym czasie zadanym ciśnieniomierz nie wyłączy pompy zadziała przekaźnik wyłaniając ją
5. Do ponownego włączenia pompy po awaryjnym odłączeniu przez przekaźnik potrzeba manualnego zresetowania – inaczej odłączenia przekaźnika od źródła zasilania (wyłączenie i włączenie zabezpieczenia lub innego włącznika)


Poniżej przedstawiam zrobiony przez mnie plan i jego realizację. Zaznaczam że już po wymianie pompy na nową zrobione zabezpieczenie uratowało ja przed śmiercią kliniczną – jeszcze wtedy nie wiedziałem o wadliwej instalacji. Po 1 roku jestem pełen uznania pracy urządzenia. Działa fantastycznie nie raz wyłaniając hydrofor np.: wydarło mi węża z kranu do zraszania duży upływ wody dłuższe nabicie hydroforu i wyłączyło pompę – kwestia ustawienia. A że korzystałem z pomocy tego szanownego forum i innych planując zabezpieczenie czuję potrzebę podzielania się informacjami które kiedyś szukałem
W załączniku forma odręczna za co przepraszam. Jeśli będą pytania to odpowiem. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam forumowiczów mojego ulubionego forum.
Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł
Powrót do góry
   
tehaceole
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1202
Miasto: Koszalin

Post#2 17 Kwi 2012 07:45   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Moim zdaniem projekt kompletnie bez sensu - bez obrazy dla Autora. Jako zabezpieczenie silnika wystarczyłby wyłącznik silnikowy - "ES" nie nadaje się do tego zastosowania.
O ile dobrze doczytałem specyfikację PCA-512 / PCA-514 to jest to tzw. TP czyli impuls czasowy a nie opóźnione wyłączenie jak napisał producent (producentom też zdarzają się pomyłki w opisach). W jego miejsce można wstawić dowolny przekaźnik typu TON - opóźnione załączenie.
Rozumiem, że zabezpieczenie miało być "budżetowe" jednak jeśli poważnie myślisz o zabezpieczeniu tego silnika hydroforowego to przyjrzyj się przekaźnikom niedomiarowo nadmiarowym np. FANOX typ PF.
Tanie nie są, ale ich podstawową zaletą jest to, że:
- obsługują silniki z szerokim zakresem prądu
- suchobieg określają na podstawie zmiany cos fi silnika
- sprawdzają kolejność i asymetrię faz zasilających (bez znaczenia przy silniku jednofazowym)
Przepraszam Kolegę za krytykę, ale patrzę na problem z nieco innej strony - zajmuję się automatyką stacji uzdatniania wody i tam priorytetem jest zapewnienie dostaw wody do odbiorców. Sytuacja w której pompa zostaje na trwałe zablokowana aż do resetu przez obsługę jest poprostu niedopuszczalna.
Sugerowałbym:
- zastosowanie zewnętrznego stycznika
- przepuszczenie przez łącznik ciśnieniowy hydroforu wyłącznie sygnału sterującego stycznikiem - dzięki temu nie będą ulegać degradacji styki łącznika co w konsekwencji spowoduje jego całkowitą niezawodność. Tylko raz zdarzało mi się wymieniać tego typu łącznik, ale przyczyną jego awarii była beztroska właściciela ujęcia. Znajomy poprostu za przeproszeniem "olał" kwestię dostawania się deszczówki do studni w której umieszczony był łącznik wraz z hydroforem. Woda lała się po nim strumieniami aż wkońcu wszystko pordzewiało, pośniedziało i zdechło (po co zakładać na łączniku tą plastikową obudowę...ehhh). Jeżeli łącznik jest właściwie zainstalowany (hermetyczność) i nie jest przeciążony to element ten jest praktycznie niezawodny - stąd moim zdaniem niepotrzebnie dałeś ten przekaźnik czasowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Kwi 2012 07:45   





Powrót do góry
   
Galareta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 422
Miasto: Ustroń

Post#3 17 Kwi 2012 08:17   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


No ja też nie widzę sensu tego rozwiązania. Poza tym są lepsze sposoby jak pisze kolega wyżej. Ale hydroforu za 600 zł to się nie opłaca raczej zabezpieczać. No i jak już chcesz tanio to albo na rurze plastikowej założyć czujnik pojemnościowy albo to olać i kupić hydrofor za 300zł;) A co do niezawodności wyłączników ciśnieniowych. Mam hydrofor 15 lat piją z niego krowy dość duże stadko (dobrych kilka kubików na dzień) działał parę razy na sucho i jakoś dalej żyje. No i takie zabezpieczenie czasowe u mnie by go wyłączyło w 1 dzień. Jak się obudzą rogacze to hydrofor ma 30 min pompowania na okrągło zapewnione.
Powrót do góry
   
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#4 Post autora tematu 17 Kwi 2012 16:50   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


No niestety nie zgodzę się z Wami i udowadnianie bezsensowności sensu umieszczenia takiego zabezpieczenia nie ma niestety sensu. Nie zamieszczam tego żeby polemizować, zamieszczam ponieważ rok temu szukałem czegoś takiego i nie znalazłem!!!. Podkreślam to urządzenie spełnia kryteria które złożyłem i nie raz udowodniło swoją skuteczność.

A kolegom odpowiem:

Kolego tehaceole czytając twój post czy mam zrozumieć że sugerujesz Ojcu popularnej polskiej rodziny zarabiającemu 1500-3000zł kupno zabezpieczenia wartego około 1000zł, i sugerujesz że PCA-512 lub PCU-511 - nie zadziała, jak mi PCU-511 działa już rok, dziwne?
Kolego Galareta jeśli sądzisz że hydroforu za 600 zł nie opłaca sie zabezpieczać (w domyśle czytam za tani) a sugerujesz kupno chłamu za 300 zł gdzie sens?

Do obu kolegów:
-co w przypadku gdy suchobieg występi niespodziewanie brak wody (ludzie maja takie problemy)
-co w przypadku jeśli ciśnieniomierz się zawiesi kolego Galareta w domu a nie w stajni - ja mieszkam 3 lata wymieniłem już jeden
-co jeśli są okresowe trudności z odpowietrzeniem
-co jeśli ni stąd ni zowąd zawiesi się zawór zwrotny w koszu bo np nie mamy zwrotnego Grundfosa za 60-80zł
-co jeśli nie mamy na wydaniu do 1000zł zeby zabezpiecz coś za 300-600zł
-co jeśli chcemy wykonać coś a do końca nie jesteśmy złota rączką lub nie chcemy i nie umiemy robić hydrauliki

Po prostu można zrobić coś co zrobiłem to jest propozycja (nie pozbawiona wad) ale możliwa tania i skuteczna! Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tehaceole
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1202
Miasto: Koszalin

Post#5 17 Kwi 2012 16:59   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


tehaceole napisał:
bez obrazy dla Autora


Ricorro napisał:
sugerujesz Ojcu popularnej polskiej rodziny
Niczego nie sugeruję - stwierdziłem jedynie, że "ES" nie jest przeznaczony do zabezpieczania silników. Do tego służą wyłączniki silnikowe.
Ricorro napisał:
sugerujesz że PCA-512 lub PCU-511 - nie zadziała, jak mi PCU-511 działa już rok
A czy ja napisałem, że nie zadziała? Przedstawiłem swoją interpretację noty producenta oraz propozycję innego typu czasówki jako alternatywę (po niewielkich zmianach w konstrukcji elektrycznej).

Tak na marginesie to proponowałbym Koledze przyjrzeć się sprawności technicznej całego posiadanego układu hydroforowego - znajomy już od 18 lat ma jeden i ten sam układ (kiedy go montował to nawet mało kto słyszał o jakichś zaworach zwrotnych grundfosa itp. - sam zrobił smoka z kawałka dętki i tarek, układ działa do dziś :) ).
Powrót do góry
   
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#6 Post autora tematu 17 Kwi 2012 17:33   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Kolego przyznam że do dziś dnia nie wiem dlaczego co jakiś czas łapie mi powietrze. Układ był sprawdzony dokumentnie. Swoją drogą kosz był wcześniej prawie na dnie i podejrzewam że łapało piasek. Piasek wchodził pomiędzy zwrotny co wywoływało nieszczelność i woda uciekała do studni - to moje domysły. Natomiast po założeniu nowej pompy i sprawdzeniu układu zapowietrzyło go znowu i o mało nie zatarło nowej. Więc nie czekając postanowiłem zrobić to zabezpieczenie które kilka razy zadziałało. Jak po pół roku padł mi ciśnieniomierz po prostu się zawieszał np: po włączeniu, to byłem zadowolony że znowu zabezpieczyło. Dlatego pełen euforii postanowiłem się podzielić jak to zrobić. Zakładam że kolega jak jeden i drugi laikami nie jesteście i znacie się na rzeczy jeśli chodzi o profesjonalne zabezpieczenia ale w warunkach domowych to za drogie niestety a na zabezpieczenie oryginalne ciśnieniowe przed sucho-biegiem jakoś nie miałem przekonania.
Zastosowany układ na popularnym serwisie aukcyjnym można kupic w okolicach 60-80 zł i w sumie tylko ten układ (PCA 511 lub PCA512) wystarczy nie trzeba nic ponadto minimalizując to co zrobiłem - czyli wydatek około 70zł
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Kwi 2012 17:33   





Powrót do góry
   
Galareta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 422
Miasto: Ustroń

Post#7 17 Kwi 2012 20:02   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Nie mam w żadnej stajni hydroforu tylko w domu idzie woda na dom + dość pokaźne stadko krów wypompowanie się już zdarzyło i to nie raz. Zabezpieczenie przed sucho biegiem to albo jak kolega wyżej pisał coś porządnego sprawdzającego obciążenie silnika no albo czujnik pojemnościowy rozłączający jak nie ma wody w rurze. Jedyne co w moim chłamie wpada to zbiornik (membrana wewnątrz) a jest to najtańszy cud który znalazłem w tamtym czasie. Zbiornik 20l malutki silniczek a ilość pobieranej wody naprawdę spora. Jak się zaczną opryski też pobieram ogromne ilości wody. Zawór zwrotny też mam najtańszy jaki był. Warunków w których ten hydrofor sobie działa też jakiś super nie ma. Wilgotna piwnica. Zawalony Pyrzyczanami itd.

Czujniki pojemnościowe potrafią wykryć obecność/brak np płynu przez plastik (czytać rurę)
Cos fi to nic innego jak wykrycie braku obciążenia na wale silnika.

No a "ES" raczej nie ma szans zadziałać w tej konfiguracji on nie wykrywa nagrzewania się silnika itd. Już lepiej byś jakiś tani bezpiecznik termiczny kupił i go dokleił do silnika czy coś. a powinien być termik silnikowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Kwi 2012 20:02   





Powrót do góry
   
tehaceole
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1202
Miasto: Koszalin

Post#8 18 Kwi 2012 07:19   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Przypomniało mi się, że już parokrotnie widziałem rozwiązanie zrealizowane na czujniku poziomu i sondzie konduktometrycznej. Wygląda to tak, że elektrodę odniesienia podłącza się do rurociągu ssącego, a w rurze wierci się nieduży otwór (ew. wstawia trójnik) i w plastikowej dławicy elektrycznej umieszcza się elektrodę probierczą czujnika. Rozwiązanie proste jak konstrukcja cepa ale muszę przyznać, że skuteczne i bardzo tanie.
Powrót do góry
   
Galareta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 422
Miasto: Ustroń

Post#9 18 Kwi 2012 07:47   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


No też można. I też będzie się ładnie sprawdzać. Myślałem o tym tez ale nie spełniało to 1 warunku autora - Braku ingerencji w instalacje więc wykombinowałem z tą czują pojemnościowa. Chodź wywiercenie dziurki np fi 4, nagwintowanie i wkręcenie tam śrubki z czegoś typu stal nierdzewna, mosiądz tez chyba aż taką ingerencją by nie było.
Powrót do góry
   
kidu22
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Sie 2010
Posty: 3350
Miasto: Zawada Mazurska

Post#10 18 Kwi 2012 08:03   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Kolego daj linka do tego hydroforu, żeby ludziska wiedziały które pompy nie są stworzone do suchobiegu.
Powrót do góry
   
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#11 Post autora tematu 18 Kwi 2012 11:55   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


MULTI HWA 2000 wielki szajc niby pisza że wirnik z mosiądzu (częsty opis aukcji) a w środku szit plastikowy cały stojan jest z plastiku. Nie powiem wygląd pompy i osiągi na wysokim poziomie ale odporność tej pompy to jedno wielkie bagno. a tak apropo dzięki za rozwiniecie tematu ciekawie sie zrobiło. Szkoda że te czujniki monitorujące wolnobieg silnika bez obciążenia sa drogie to doskonałe zabezpieczenie!?
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#12 18 Kwi 2012 15:12   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Mam taki, rozbierałem go i jest on wirnikowa pompa odsrodkowa.
Niby co miało by się dziać jak pracuje bez wody?
Przecież wirnik ma plastykowy ale jest łożyskowany i niczym nie obciera z woda czy też bez wody.
Powrót do góry
   
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#13 Post autora tematu 18 Kwi 2012 17:10   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Kolego "romoo" dzwoniłem do serwisu w tej sprawie Omnigeny miły Pan wyjaśnił że ten typ pomp MULTI HWA 2000 nie może pracować nawet kilkanaście sekund bez wody bo może nastąpić stopienie wirnika siła odśrodkowa działając w pompie w której nie ma wody jeśli dobrze zrozumiałem stwarza warunki zbliżone do próżni co silnie rozgrzewa lokalnie elementy pompy a że są z plastiku to d............... (w tym momencie słychać pisk zagłuszający). i to sie pokrywa z tym co zobaczyłem w pompie po rozebraniu. Te pompy z plastikowymi elementami to jeden wielki szit!!!!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Kwi 2012 17:10   





Powrót do góry
   
Galareta
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 422
Miasto: Ustroń

Post#14 18 Kwi 2012 19:48   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Tam w tym moim hydroforze siedzi 1 wirnik. U mnie to jakiś mosiądz jest więc pewno nie do końca taka pompa ale wygląda jak to z Allegro. Cicho to on chyba nie chodzi ale tragedii nie ma tzn zależy co uznajemy za cicho. W pokoju nad nim go słychać. Ale spać się da całkiem normalnie. Sam wirnik jest osadzony na wale silnika bez dodatkowego łożyskowania. Firma tego mojego to czort wie co kupiłem najtańsze co mieli w sklepie z hydroforami. Paru znajomych kupiło podobne chłamy w castoramach itd. jakieś 5-6 lat temu i też działają do dziś.
Powrót do góry
   
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#15 Post autora tematu 19 Kwi 2012 08:27   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


A czy ktoś miał jakieś doświadczenia z zabezpieczeniem ciśnieniowym, tego typu, jak to działa (chodzi o niezawodność):
http://pompysanok.pl/opis/id,213719/from,nokaut/
Powrót do góry
   
Ricorro
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 55
Miasto: PODKARPACIE

Post#16 Post autora tematu 13 Lis 2013 20:54   

Re: Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł


Jest rok 2013 listopad do tego czasu przytrafiły mi sie 4 suchobiegi (układ działał jakiś czas przed napisaniem artykułu) które nastąpiły nie wiadomo z czego (może to wynik tego ze zbiornik ciśnieniowy mam nad hydroforem) pomimo odpowietrzonej instalacji w odstępach prawie półrocznych. Ja z tego zabezpieczenia jestem bardzo zadowolony i jak widać działa. Nadmienię że nie pchałem się w zabezpieczenia działające z "udziałem czynnika wodnego" ze względu na ich trwałość obrastanie kamieniem pękanie błon gumowych sądzę z perspektywy czasu że dokonałem właściwego w 100% wyboru. Dla widzących sprawę inaczej czóż każdy ma własne priorytety ja z własnego jestem bardzo zadowolony....
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu   [ + ] [ - ]    Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia -> Zabezpieczenie hydroforu przed suchobiegiem - elektroniczne do 130 zł
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Elektroniczne zabezpieczenie kolumn (15)
Zabezpieczenie hardware przed dialerami (35)
Zabezpieczenie samochodu przed kradzieżą (5)
Innowacyjne zabezpieczenie monitorów przed kradzieżą !!! (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl temat RSS