Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin
Autor
Wiadomość
syczący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Paź 2011
Posty: 357

Post#1 Post autora tematu 19 Kwi 2012 19:13   

Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Cześć.

W sobote jadę do rodziny zrobić kompletną inst. antenową DVB-T .Mieszkają w Żychlinie.I mam pytanie jak ustawić antenę optymalnie tak aby była cyfrowa (priorytet) oraz analogowa ? Na jaki nadajnik ustawić ?
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10210
Miasto: "-"

Post#2 19 Kwi 2012 20:09   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


syczący napisał:
Cześć.

W sobote jadę do rodziny zrobić kompletną inst. antenową DVB-T .Mieszkają w Żychlinie.I mam pytanie jak ustawić antenę optymalnie tak aby była cyfrowa (priorytet) oraz analogowa ? Na jaki nadajnik ustawić ?
Ja jak się za coś biorę to wiem co , skąd i jak. Powiedz, że się na tym nie znasz i po kłopocie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2012 20:09   





Powrót do góry
   
SP5ANJ
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9717
Miasto: Warszawa

Post#3 19 Kwi 2012 20:19   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


syczący napisał:
... zrobić kompletną inst. antenową DVB-T .

Wezwać Fachowca od Instalacji Anten.
Cytat:
... jak ustawić antenę optymalnie tak aby była cyfrowa ...

Bez obrazy ale Ty chyba sobie z Nas "jaja" robisz. :!:

Cytat:
Mieszkają w Żychlinie.

http://www.emitel.pl/strona-glowna/mapa-obiektow


Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2012 20:19   





Powrót do góry
   
bogi
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 927
Miasto: Kraków

Post#4 19 Kwi 2012 20:23pomocny post - solucja   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Nadajnik dvbt masz w Rachocinie. Antena skierowana na pólnoc. Na zwykłej siatce powinieneś odbierać oba muxy. Mux 1 25 kanał, mux 35.
Ewentualnie kierunek W-wa Raszyn tm masz muxy i analogi.
A dotąd skąd odbierali sygnał?
Musisz spróbować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2012 20:23pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
syczący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Paź 2011
Posty: 357

Post#5 Post autora tematu 19 Kwi 2012 21:44   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Dziękuje koledze bogi bo doradził mi, nie musiał się naśmiewać głupio z czyjegoś pytania. Po co sobie posty nabijacie takimi głupimi odpowiedziami ? Dziecinada...

Robie to kilka lat już ale przeważnie w obrębie 20 km od zamieszkania.Nie robiłem tego w dalszych rejonach.
Pytam gdzie najlepiej ustawić bo nie zawsze jest tak jak podane na stronce.

Rozważałem i rachocin i raszyn.

Wcześniej nie mieli wogóle tylko sat.

W rachocinku widzę że jest mux 2 i mux 3 ale ten 3 mux jest tylko z 20 wat także wątpie że go odbiorę.

Ale widzę że jest również tvp1 i tvp2 oddzielnie czyli chyba analog.

Więc taki zestaw by mi pasował. TVP 1 i TVP 2 + cyfrówka i jest pięknie.

Z raszyna jest więcej tego ale odległość ok. 90 km w linii prostej a do rachocina jest ok 80 km.

Więc najpierw będę próbować z rachocinem.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#6 19 Kwi 2012 23:22   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


 
Kierunki na nadajniki.

zasięg mux-3 Raszyn
zasięg mux-3 Rachocin

Jesteś na żółtych polach zasięgu, więc na antenie pasywnej to może być trudno, ale ze wzmacniaczem nie powinno być większych problemów, o ile na kierunku nadajnika nie ma jakichś większych przeszkód w pobliżu domu. Trzeba po prostu pokręcić anteną i szukać na strojeniu ręcznym dla poszczególnych mux-2.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6984
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#7 20 Kwi 2012 10:36   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Pamiętaj że w Rachocinie trwają prace modernizacyjne. Licz się z tym że sygnału może nie być lub być znacznie słabszy.
W oficjalnych danych Emitel podaje 20 i 21 kwietnia maja być całkowite przerwy, ale należy się liczyć że po tym terminie także mogą występować zaniki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Kwi 2012 10:36   





Powrót do góry
   
SP5ANJ
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9717
Miasto: Warszawa

Post#8 20 Kwi 2012 10:50   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Witam.

Dla wyjaśnienia koledze syczący .

syczący napisał:
Dziękuje koledze bogi bo doradził mi, nie musiał się naśmiewać głupio z czyjegoś pytania. Po co sobie posty nabijacie takimi głupimi odpowiedziami ? Dziecinada...

Tu w tym dziale i nie tylko - bo na całym Forum elektroda.pl - najważniejszą sprawą jest sam fakt, kto w jakim stopniu jest wtajemniczony w arkana sztuki (w tym przypadku Anten i podziałów sygnałów w dB).

Bez żadnej obrazy w Twoim imieniu ani bez szyderstwa w Twoim kierunku.

I teraz zobacz jak piszesz względem tej własnej Fachowości i Regulaminu pkt 3.1.17 tego Forum :
Cytat:
Robie to kilka lat już ale przeważnie w obrębie 20 km od zamieszkania.Nie robiłem tego w dalszych rejonach.

To tak jakbyś stwierdził, że np. " wbijałem gwoździe w desce u sąsiada ale teraz nie wiem jak wbijać u siebie bo nigdy tego nie robiłem " .
Cytat:
W rachocinku widzę że jest mux 2 i mux 3 ale ten 3 mux jest tylko z 20 wat także wątpie że go odbiorę.

Tutaj czytanie ze zrozumieniem. Zobacz, że jest tam mowa o 20kW ERP a nie o 20W. :!:
Cytat:
Ale widzę że jest również tvp1 i tvp2 oddzielnie czyli chyba analog.

TAK.
Cytat:
Więc taki zestaw by mi pasował. TVP 1 i TVP 2 + cyfrówka i jest pięknie.

W pakiecie MUX-3 są TVP1 i TVP2 chociaż sygnał słabszy.

------

Syczący zobacz, że My tu na siłę nikogo nie zapraszamy ani nie trzymamy --- ale jeżeli ktoś chce tutaj pisać i pytać --- niech robi to z głową i chociaż niech wie o co pyta a tutaj czytający i podpowiadający na 99% udzielą sposobu rozwiązania problemu.

Mimo wszystko zapraszam do współpracy i życzę powodzenia w tym dziale.


Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
syczący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Paź 2011
Posty: 357

Post#9 Post autora tematu 24 Kwi 2012 16:41   

Re: Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin


Niby miał być problem z odbiorem a jednak się udało. Kierunek na rachocin odpadał bo miał na przeszkodzie duży szeroki i wysoki budynek. Więc ustawiłem na Raszyn. Antenka ptaszek atx + zasilacz ze wzmacniaczem cabletecha i jaki wynik ? Mux 2 standardowo, dodatek mux 1 i mux 3. Pierwszy mux od czasu do czasu przerwie sie na sekunde ale potem dalej działa dobrze. :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS