Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Komputer nie widzi płyt w napędzie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Komputer nie widzi płyt w napędzie Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 01 Maj 2012 20:09   

Komputer nie widzi płyt w napędzie


Witam.
Mam problem bo od jakiegoś czasu przestał mi działać napęd DVD i CD jednocześnie. Komputer wykrywa napędy ale po włożeniu płyty słychać że napęd próbuje odpalić płytę a komputer nie reaguje. Kombinowałem już z taśmami i wymieniałem napędy ale nic to nie dało. Myślę że coś jest nie tak z systemem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 01 Maj 2012 20:09   



Powrót do góry
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26341
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Post#2 01 Maj 2012 20:11   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Sprawdź czy napędy normalnie działają pod jakimś systemem Live CD np.:
http://www.ubuntu.com/download/desktop

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 01 Maj 2012 22:08   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


jak się to odpala?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26341
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Post#4 01 Maj 2012 22:10   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Ściągnij, nagraj obraz na płytę (w programie do nagrywania wybierz nagraj obraz na płytę) i uruchom z tej płyty komputer.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#5 01 Maj 2012 22:11   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


wypalasz obraz na płycie za pomocą programu. Wyłączasz kompa, uruchamiasz i wchodzisz do biosa. Tam ustawiasz boot from cd i zapisujesz, wrzucasz do odtwarzacza płytkę i sprawdzasz czy uruchomi Ci się system.

Pozdrawiam

PS: jakilinux.org tam możesz pobrać jakiś live CD

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#6 Post autora tematu 01 Maj 2012 22:31   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


jak mam wypalić obraz na płycie jak mi nagrywarki nie działają?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26341
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Post#7 01 Maj 2012 22:46   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Daro Shadow napisał:
jak mam wypalić obraz na płycie jak mi nagrywarki nie działają?


Można także skorzystać z pendrive albo nagrać płytę np.: u kogoś znajomego.
http://www.ubuntu-pomoc.org/tworzenie-bootowalnego-pendrivea-z-ubuntu-livecd/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 01 Maj 2012 22:46   



Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#8 Post autora tematu 01 Maj 2012 23:16   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


mam Windowsa XP muszę ściągać Ubuntu?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9285
Miasto: Zgierz

CHACA
Poziom 26
Post#9 01 Maj 2012 23:25   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


XP ma zainstalowany SP3?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#10 Post autora tematu 01 Maj 2012 23:26   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


szczerze mówiąc to nie mam pojęcia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9285
Miasto: Zgierz

CHACA
Poziom 26
Post#11 01 Maj 2012 23:30   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


To czas najwyższy sprawdzić i jeszcze jedno jeżeli komputer stacjonarny to czy zamieniałeś na płycie głównej taśmę z innymi gniazdami?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#12 Post autora tematu 01 Maj 2012 23:32   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


ok już sprawdziłem mam sp3

Dodano po 1 [minuty]:

przed wystąpieniem usterki czy po?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9285
Miasto: Zgierz

CHACA
Poziom 26
Post#13 01 Maj 2012 23:35   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Po wystąpieniu usterki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#14 Post autora tematu 01 Maj 2012 23:38   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


tak

Dodano po 36 [sekundy]:

ale teraz wszystko jest jak było

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#15 01 Maj 2012 23:53   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Daro Shadow napisał:
muszę ściągać Ubuntu?

obojętnie jaki system, byle live cd. Rozumiesz co znaczy to pojęcie ? Chodzi o system który się ładuje z płytki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9285
Miasto: Zgierz

CHACA
Poziom 26
Post#16 02 Maj 2012 00:08   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Posprawdzaj jeszcze czy taśmy są dobrze osadzone w gniazdach. Rozumiem, że masz 2 napędy czy kombo? Nie odtwarza Ci jakiejkolwiek płytki nawet z muzyką?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#17 Post autora tematu 02 Maj 2012 00:11   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


ściągnąłem system z linku który podał kolega Kasek21 i nie bardzo wiem co dalej z nim robić. Mam go zainstalować na pendriv-a?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26341
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Post#18 02 Maj 2012 00:14   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Daro Shadow napisał:
ściągnąłem system z linku który podał kolega Kasek21 i nie bardzo wiem co dalej z nim robić. Mam go zainstalować na pendriv-a?


Przecież dostałeś link jak masz nagrać ten obraz .iso na pendrive.

Następnie w biosie ustaw bootowanie na USB i uruchom komputer z podłączonym pendrive. Sprawdź czy w systemie Ubuntu będzie można korzystać z napędów optycznych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#19 Post autora tematu 02 Maj 2012 00:26   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


nie wiem ja nic z tego nie rozumiem. Mógł byś mi to wytłumaczyć krok po kroku?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#20 02 Maj 2012 03:32   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


http://www.tidnab.nowaruda.net/linux/180/tworzenie-bootowalnego-pendrive-boot-usb.html
Proszę może teraz coś ogarniesz. A kiedy już to Ci się uda to wchodzisz bios -> ustawiasz bootowanie z usb i uruchamiasz linuxa

Btw Twoja płyta obsługuje botowanie z usb ? W biosie wgl widać te napędy ?

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#21 Post autora tematu 03 Maj 2012 01:05   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Kurde doszedłem do przerzucania tych 2 plików na pendrive i znowu nie wiem co dalej robić ;/
CHACA przepraszam ale dopiero teraz zauważyłem twój post. Jest tak jak piszesz mam 2 napędy cd i DVD i komputer nie reaguje na żadną płytkę ale wykrywa że napęd jest podłączony

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#22 03 Maj 2012 01:10   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Mi to śmierdzi uszkodzeniem slotu. Próbowałeś podłączyć jakiś inny napęd ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#23 Post autora tematu 03 Maj 2012 01:11   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


próbowałem na 2 to samo

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#24 03 Maj 2012 01:14   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


a Dyski wykrywa normalnie ? BO jak nie sloty to może napędy padly. Zanieś je do kumpla czy do jakiegoś warsztatu poproś o szybki test, może masz podwójnego pecha

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Maj 2012 01:14   



Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#25 Post autora tematu 03 Maj 2012 01:24   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


z dyskami jest wszystko w porządku, wina napędów to też nie jest bo mam 1 sprawny na 100%

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#26 03 Maj 2012 01:26   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Może masz źle zworki, nie wiem skończyły mi się pomysły Sad

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie, bios widzi napędy ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#27 Post autora tematu 03 Maj 2012 01:30   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


i od jakiegoś czasu przy włączaniu komputera wyskakuje mi coś w stylu raportu o błędach,0 muszę wciskać F1 żeby przejść dalej.

Dodano po 54 [sekundy]:

a jak sprawdzić czy bios widzi napędy?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#28 03 Maj 2012 01:32   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


przy uruchamianiu komputera wyskakuje Ci lista urządzeń które bios wykrywa, powinny się pojawić
dysk 1
dysk 2
naped 1
napęd 2

Z racji godziny nie pamiętam fachowych nazw ale to tak powinno wyglądać

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Daro Shadow
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 95

Daro Shadow
Poziom 12
Post#29 Post autora tematu 03 Maj 2012 01:38   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


nigdy mi nic takiego nie wyskakiwało albo nie zwracałem na to uwagi jak chcerz to mogę nagrać filmik jak to wygląda.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Maj 2012 01:38   



Powrót do góry
kisielos12
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 843

kisielos12
Poziom 20
Post#30 03 Maj 2012 01:43   

Re: Komputer nie widzi płyt w napędzie


Filmik nic nie pomoże, chyba. Dyski działają na slocie pod który były podłączone nagrywarki ? Podłączałeś taśmą od dysku nagrywarki ? Sprawdzałeś napędy pojedynczo w komputerze ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Maj 2012 01:43   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Komputer nie widzi płyt w napędzie 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Komputer widzi napędy ale nie widzi w nich płyt (5)
Brak dysku w napędzie. Nie mogę odtwarzać płyt DVD. (8)
Długie lub niemożliwe odczytanie płyt DVD w napędzie LG (5)
KARTA SDHC komputer nie widzi nagrań MOV telewizor je widzi i odtwarza (8)
Komputer widzi Pendrive\'a ale nie widzi nośnika. (8)
Komputer nie widzi danych - komputer nie widzi danych z karty pamięci (3)
Płyta w napędzie, komputer zamula. (3)
Komputer widzi i nie widzi mp3 ;/ (10)
LG Combo - niE widzi dużych płyt CD :( (1)
Nero nie widzi czystych płyt (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS