Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Elemis 5511ST


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TV Serwis ->Elemis 5511ST Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Stereo
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Września - Wielkopolskie
Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Stereo
Poziom 12
Post#1 04 Mar 2003 01:59  Autor tematu   

Elemis 5511ST


po włączeniu brak obrazu, dżwięk jest -to wszystko dzieje sie do czasu gdy sie nagrzeje, potem wskakuje obraz i jest ok, ale nie zawsze. Reaguje na przyciski, niestety nie mam pilota aby sprawdzic telegazete. Podejrzewam cos w tym module. Zdecydowanie pomoglby mi schemat, zanim zaczne grzebac, teletext zbudowany jest na module MET 2046, a może mial ktos podobny problem?
Proszę o pomoc oraz dzieki za dobre infa.
Pozdrawiam wszystkich

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
skrzat_bu
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Węgorzewo
Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 133
Ocena postów: 5
skrzat_bu
Poziom 13
Post#2 04 Mar 2003 02:29    

Re: Elemis 5511ST


niałem coś takiego w curtisie nianowicie nie łaczył rezystor wobwodzie żażenia katody monitora zmiez tam napiencie zazwyczaj sąto dwie najwyrzsze mużki w szyjce lampy kineskopu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Michał2
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Wlkp
Dołączył: 29 Gru 2002
Posty: 1111
Pomógł: 24
Michał2
Poziom 21
Post#3 04 Mar 2003 03:14    

Re: Elemis 5511ST


Schemat masz na początku tej strony - przyklejony / schematy tv

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
picador
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: lubelskie
Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2840
Pomógł: 35
Ocena postów: 17
picador
Poziom 23
Post#4 04 Mar 2003 07:57    

Re: Elemis 5511ST


wykonaj kilka pomiarów , na razie tylko stwierdziłes że obraz pojawia się po jakimś czasie , napiecia na katodach , jak wyżej żarzenie , możesz mieć za małe wzmacniacze nie załączają się na czas ,
napisz w jaki sposób pojawia się obraz gdy już zaskoczy ...
troszkę taktyki :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stereo
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Września - Wielkopolskie
Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Stereo
Poziom 12
Post#5 04 Mar 2003 11:10  Autor tematu   

Re: Elemis 5511ST


Napięcia na kineskopie sa, katody dzialaja poprawnie. Telewizor zachowuje sie tak jakby byl w stanie AV a głos jest. (Po rozjasbieniu swieci, oczywiscie nie ma obrazu) mysle ze problem lezy w przelaczaniu trybu telegazeta- TV- a AV. Mialem podobny objaw w lexusie i byla uszkodzona telegazeta. Problem polega na tym ze na stronie ze sche-
matami nie ma akurat tego modelu (zostal wykasowany), ze schematem byloby mi znacznie latwiej, a tak bede musial meczyc wzrok.
Moze mial ktos dokladnie ten sam problem i mogłby wskazac elementy najbardzie prawdopodobnie uszkodzone. Jesli ktoś ma schemat niech sie ze mna podzieli bede dzwieczny!
Pozdrowienia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zoltar
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 780
Pomógł: 12
Ocena postów: 2
zoltar
Poziom 19
Post#6 04 Mar 2003 11:19    

Re: Elemis 5511ST


Miałem dokładnie taki sam problem w 7030.
Obraz pojawiał się po 5-10minut od włączenia, a czasem wcale.
Nic z tym nie robiłem. Pewnego razu padł trafok wysokiego napięcia i zasilacz zaczą próbkować. Wymieniłem to traf i obie usterki znikneły.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DAREK C
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Pajęczno
Dołączył: 20 Sty 2003
Posty: 381
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
DAREK C
Poziom 17
Post#7 04 Mar 2003 12:12    

Re: Elemis 5511ST


Witam
Czy jak już widać obraz txt działa poprawnie ?
Przepatrz pojemnosci w dekoderze i wymień lizaki.
Jest tam jeszcze jakiś bc... chyba w ogran. prądu - wymień

Powodzenia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
picador
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: lubelskie
Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2840
Pomógł: 35
Ocena postów: 17
picador
Poziom 23
Post#8 04 Mar 2003 19:24    

Re: Elemis 5511ST


moim zdaniem problem tkwi w zbyt małym napięciu żarzenia , proponuję je zmierzyć miernikiem wartości skutecznych , miałem kiedyś podobny problem i musiałem podciągnąć do 6,45 Vss

zmierz i daj znać jaką masz wartość ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
biały
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: mazury
Dołączył: 25 Lut 2003
Posty: 117
biały
Poziom 13
Post#9 05 Mar 2003 00:21    

ELEMIS 5511


Jeżeli podejrzewasz że pracuje w AV sprawdź czy jest imp.
BL na pin 33 MET, jaka wersja MET jest w tym egzemplarzu?

biały

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
aceton
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poland
Dołączył: 12 Paź 2001
Posty: 1130
Pomógł: 23
Ocena postów: 7
aceton
Poziom 21
Post#10 05 Mar 2003 00:25    

Re: Elemis 5511ST


Ja tam by mposprawdzal tranzystory na MET typu BC238 i podobne najlepiej powymieniac jest ich tam pare lubily sie dziac z nimi rozne rzeczy a najlepiej wziasc oscylkoskop i zobaczyc gdzie ginie sygnal ale stawiam na MET

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stereo
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Września - Wielkopolskie
Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Stereo
Poziom 12
Post#11 05 Mar 2003 10:30  Autor tematu   

Re: Elemis 5511ST


Wlasnie sie za niego zabralem. Dzieki za odpowiedzi. Zapoznalem sie z jego budowa i po krotkich ogledzinach jak sie spodziewalem (i inni rowniez) sygnal na IBL jest w stanie wysokim a obraz sie pojawia gdy jest na stanie wysokim (wymuszony w sposob sztuczny). Sterowanie tego impulsu idzie ze 74LS157 z plytki MET2046.
Zabieram sie za dalsze zapoznawanie z topologia ukladu.
Pozdrowionka

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stereo
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Września - Wielkopolskie
Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Stereo
Poziom 12
Post#12 05 Mar 2003 10:50  Autor tematu   

Re: Elemis 5511ST


Eureka!! Naprawiony. Uszkodzona byla dioda przelaczajaca D901 przy selektorze danych 74LS157.
Pozdrawiam wszystkich :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TV Serwis -> Elemis 5511ST
Strona 1 z 1
Podobne tematy
elemis 5511st (1)
Elemis 5511ST (1)
ELEMIS 5511ST (9)
elemis 5511st (9)
Elemis 5511St (4)
Elemis 5511st (3)
TV ELEMIS 5511ST (2)
elemis 5511st i problem z AV (2)
Problem z Elemis 5511ST (7)
Elemis 5511ST - problem! (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS