Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Elemis 5511ST


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TV Serwis -> Elemis 5511ST
Autor
Wiadomość
Stereo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Miasto: Września - Wielkopolskie

Post#1 Post autora tematu 04 Mar 2003 01:59   

Elemis 5511ST


po włączeniu brak obrazu, dżwięk jest -to wszystko dzieje sie do czasu gdy sie nagrzeje, potem wskakuje obraz i jest ok, ale nie zawsze. Reaguje na przyciski, niestety nie mam pilota aby sprawdzic telegazete. Podejrzewam cos w tym module. Zdecydowanie pomoglby mi schemat, zanim zaczne grzebac, teletext zbudowany jest na module MET 2046, a może mial ktos podobny problem?
Proszę o pomoc oraz dzieki za dobre infa.
Pozdrawiam wszystkich
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 04 Mar 2003 01:59   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
skrzat_bu
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Gru 2002
Posty: 136
Miasto: Węgorzewo

Post#2 04 Mar 2003 02:29   

Re: Elemis 5511ST


niałem coś takiego w curtisie nianowicie nie łaczył rezystor wobwodzie żażenia katody monitora zmiez tam napiencie zazwyczaj sąto dwie najwyrzsze mużki w szyjce lampy kineskopu
Powrót do góry
   
Michał2
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2002
Posty: 1113
Miasto: Wlkp

Post#3 04 Mar 2003 03:14   

Re: Elemis 5511ST


Schemat masz na początku tej strony - przyklejony / schematy tv
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2846
Miasto: lubelskie

Post#4 04 Mar 2003 07:57   

Re: Elemis 5511ST


wykonaj kilka pomiarów , na razie tylko stwierdziłes że obraz pojawia się po jakimś czasie , napiecia na katodach , jak wyżej żarzenie , możesz mieć za małe wzmacniacze nie załączają się na czas ,
napisz w jaki sposób pojawia się obraz gdy już zaskoczy ...
troszkę taktyki :)
Powrót do góry
   
Stereo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Miasto: Września - Wielkopolskie

Post#5 Post autora tematu 04 Mar 2003 11:10   

Re: Elemis 5511ST


Napięcia na kineskopie sa, katody dzialaja poprawnie. Telewizor zachowuje sie tak jakby byl w stanie AV a głos jest. (Po rozjasbieniu swieci, oczywiscie nie ma obrazu) mysle ze problem lezy w przelaczaniu trybu telegazeta- TV- a AV. Mialem podobny objaw w lexusie i byla uszkodzona telegazeta. Problem polega na tym ze na stronie ze sche-
matami nie ma akurat tego modelu (zostal wykasowany), ze schematem byloby mi znacznie latwiej, a tak bede musial meczyc wzrok.
Moze mial ktos dokladnie ten sam problem i mogłby wskazac elementy najbardzie prawdopodobnie uszkodzone. Jesli ktoś ma schemat niech sie ze mna podzieli bede dzwieczny!
Pozdrowienia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2003 11:10   





Powrót do góry
   
zoltar
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 780

Post#6 04 Mar 2003 11:19   

Re: Elemis 5511ST


Miałem dokładnie taki sam problem w 7030.
Obraz pojawiał się po 5-10minut od włączenia, a czasem wcale.
Nic z tym nie robiłem. Pewnego razu padł trafok wysokiego napięcia i zasilacz zaczą próbkować. Wymieniłem to traf i obie usterki znikneły.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2003 11:19   





Powrót do góry
   
DAREK C
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Sty 2003
Posty: 381
Miasto: Pajęczno

Post#7 04 Mar 2003 12:12   

Re: Elemis 5511ST


Witam
Czy jak już widać obraz txt działa poprawnie ?
Przepatrz pojemnosci w dekoderze i wymień lizaki.
Jest tam jeszcze jakiś bc... chyba w ogran. prądu - wymień

Powodzenia
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2846
Miasto: lubelskie

Post#8 04 Mar 2003 19:24   

Re: Elemis 5511ST


moim zdaniem problem tkwi w zbyt małym napięciu żarzenia , proponuję je zmierzyć miernikiem wartości skutecznych , miałem kiedyś podobny problem i musiałem podciągnąć do 6,45 Vss

zmierz i daj znać jaką masz wartość ...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2003 19:24   





Powrót do góry
   
biały
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Lut 2003
Posty: 117
Miasto: mazury

Post#9 05 Mar 2003 00:21   

ELEMIS 5511


Jeżeli podejrzewasz że pracuje w AV sprawdź czy jest imp.
BL na pin 33 MET, jaka wersja MET jest w tym egzemplarzu?

biały
Powrót do góry
   
aceton
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 12 Paź 2001
Posty: 1124
Miasto: Poland

Post#10 05 Mar 2003 00:25   

Re: Elemis 5511ST


Ja tam by mposprawdzal tranzystory na MET typu BC238 i podobne najlepiej powymieniac jest ich tam pare lubily sie dziac z nimi rozne rzeczy a najlepiej wziasc oscylkoskop i zobaczyc gdzie ginie sygnal ale stawiam na MET
Powrót do góry
   
Stereo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Miasto: Września - Wielkopolskie

Post#11 Post autora tematu 05 Mar 2003 10:30   

Re: Elemis 5511ST


Wlasnie sie za niego zabralem. Dzieki za odpowiedzi. Zapoznalem sie z jego budowa i po krotkich ogledzinach jak sie spodziewalem (i inni rowniez) sygnal na IBL jest w stanie wysokim a obraz sie pojawia gdy jest na stanie wysokim (wymuszony w sposob sztuczny). Sterowanie tego impulsu idzie ze 74LS157 z plytki MET2046.
Zabieram sie za dalsze zapoznawanie z topologia ukladu.
Pozdrowionka
Powrót do góry
   
Stereo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Mar 2002
Posty: 94
Miasto: Września - Wielkopolskie

Post#12 Post autora tematu 05 Mar 2003 10:50   

Re: Elemis 5511ST


Eureka!! Naprawiony. Uszkodzona byla dioda przelaczajaca D901 przy selektorze danych 74LS157.
Pozdrawiam wszystkich :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TV Serwis -> Elemis 5511ST
Strona 1 z 1
Podobne tematy
elemis 5511st (1)
Elemis 5511ST (1)
ELEMIS 5511ST (9)
elemis 5511st (9)
Elemis 5511St (4)
Elemis 5511st (3)
TV ELEMIS 5511ST (2)
elemis 5511st i problem z AV (2)
Problem z Elemis 5511ST (7)
Elemis 5511ST - problem! (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS