Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Elemis 5511ST


  Main Page -> Forum Index -> TV Service ->Elemis 5511ST Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Stereo
Level 12
Location: Września - Wielkopolskie
Joined: 07 Mar 2002
Posts: 94
Stereo
Level 12
Post#1 04 Mar 2003 01:59  Topic author   

Elemis 5511ST


po włączeniu brak obrazu, dżwięk jest -to wszystko dzieje sie do czasu gdy sie nagrzeje, potem wskakuje obraz i jest ok, ale nie zawsze. Reaguje na przyciski, niestety nie mam pilota aby sprawdzic telegazete. Podejrzewam cos w tym module. Zdecydowanie pomoglby mi schemat, zanim zaczne grzebac, teletext zbudowany jest na module MET 2046, a może mial ktos podobny problem?
Proszę o pomoc oraz dzieki za dobre infa.
Pozdrawiam wszystkich

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
skrzat_bu
Level 13
Location: Węgorzewo
Joined: 10 Dec 2002
Posts: 133
Post rating: 5
skrzat_bu
Level 13
Post#2 04 Mar 2003 02:29    

Re: Elemis 5511ST


niałem coś takiego w curtisie nianowicie nie łaczył rezystor wobwodzie żażenia katody monitora zmiez tam napiencie zazwyczaj sąto dwie najwyrzsze mużki w szyjce lampy kineskopu

Helpful post? + 0
Back to top
Michał2
Level 26
Location: Wlkp
Joined: 29 Dec 2002
Posts: 1111
Helped: 24
Michał2
Level 26
Post#3 04 Mar 2003 03:14    

Re: Elemis 5511ST


Schemat masz na początku tej strony - przyklejony / schematy tv

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
picador
Level 33
Location: lubelskie
Joined: 15 May 2002
Posts: 2842
Helped: 35
Post rating: 17
picador
Level 33
Post#4 04 Mar 2003 07:57    

Re: Elemis 5511ST


wykonaj kilka pomiarów , na razie tylko stwierdziłes że obraz pojawia się po jakimś czasie , napiecia na katodach , jak wyżej żarzenie , możesz mieć za małe wzmacniacze nie załączają się na czas ,
napisz w jaki sposób pojawia się obraz gdy już zaskoczy ...
troszkę taktyki :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Stereo
Level 12
Location: Września - Wielkopolskie
Joined: 07 Mar 2002
Posts: 94
Stereo
Level 12
Post#5 04 Mar 2003 11:10  Topic author   

Re: Elemis 5511ST


Napięcia na kineskopie sa, katody dzialaja poprawnie. Telewizor zachowuje sie tak jakby byl w stanie AV a głos jest. (Po rozjasbieniu swieci, oczywiscie nie ma obrazu) mysle ze problem lezy w przelaczaniu trybu telegazeta- TV- a AV. Mialem podobny objaw w lexusie i byla uszkodzona telegazeta. Problem polega na tym ze na stronie ze sche-
matami nie ma akurat tego modelu (zostal wykasowany), ze schematem byloby mi znacznie latwiej, a tak bede musial meczyc wzrok.
Moze mial ktos dokladnie ten sam problem i mogłby wskazac elementy najbardzie prawdopodobnie uszkodzone. Jesli ktoś ma schemat niech sie ze mna podzieli bede dzwieczny!
Pozdrowienia

Helpful post? + 0
Back to top
zoltar
Level 24
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 780
Helped: 12
Post rating: 4
zoltar
Level 24
Post#6 04 Mar 2003 11:19    

Re: Elemis 5511ST


Miałem dokładnie taki sam problem w 7030.
Obraz pojawiał się po 5-10minut od włączenia, a czasem wcale.
Nic z tym nie robiłem. Pewnego razu padł trafok wysokiego napięcia i zasilacz zaczą próbkować. Wymieniłem to traf i obie usterki znikneły.

Helpful post? + 0
Back to top
DAREK C
Level 18
Location: Pajęczno
Joined: 20 Jan 2003
Posts: 381
Helped: 4
Post rating: 1
DAREK C
Level 18
Post#7 04 Mar 2003 12:12    

Re: Elemis 5511ST


Witam
Czy jak już widać obraz txt działa poprawnie ?
Przepatrz pojemnosci w dekoderze i wymień lizaki.
Jest tam jeszcze jakiś bc... chyba w ogran. prądu - wymień

Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
picador
Level 33
Location: lubelskie
Joined: 15 May 2002
Posts: 2842
Helped: 35
Post rating: 17
picador
Level 33
Post#8 04 Mar 2003 19:24    

Re: Elemis 5511ST


moim zdaniem problem tkwi w zbyt małym napięciu żarzenia , proponuję je zmierzyć miernikiem wartości skutecznych , miałem kiedyś podobny problem i musiałem podciągnąć do 6,45 Vss

zmierz i daj znać jaką masz wartość ...

Helpful post? + 0
Back to top
biały
Level 13
Location: mazury
Joined: 25 Feb 2003
Posts: 117
biały
Level 13
Post#9 05 Mar 2003 00:21    

ELEMIS 5511


Jeżeli podejrzewasz że pracuje w AV sprawdź czy jest imp.
BL na pin 33 MET, jaka wersja MET jest w tym egzemplarzu?

biały

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
aceton
Level 26
Location: Poland
Joined: 12 Oct 2001
Posts: 1135
Helped: 24
Post rating: 10
aceton
Level 26
Post#10 05 Mar 2003 00:25    

Re: Elemis 5511ST


Ja tam by mposprawdzal tranzystory na MET typu BC238 i podobne najlepiej powymieniac jest ich tam pare lubily sie dziac z nimi rozne rzeczy a najlepiej wziasc oscylkoskop i zobaczyc gdzie ginie sygnal ale stawiam na MET

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Stereo
Level 12
Location: Września - Wielkopolskie
Joined: 07 Mar 2002
Posts: 94
Stereo
Level 12
Post#11 05 Mar 2003 10:30  Topic author   

Re: Elemis 5511ST


Wlasnie sie za niego zabralem. Dzieki za odpowiedzi. Zapoznalem sie z jego budowa i po krotkich ogledzinach jak sie spodziewalem (i inni rowniez) sygnal na IBL jest w stanie wysokim a obraz sie pojawia gdy jest na stanie wysokim (wymuszony w sposob sztuczny). Sterowanie tego impulsu idzie ze 74LS157 z plytki MET2046.
Zabieram sie za dalsze zapoznawanie z topologia ukladu.
Pozdrowionka

Helpful post? + 0
Back to top
Stereo
Level 12
Location: Września - Wielkopolskie
Joined: 07 Mar 2002
Posts: 94
Stereo
Level 12
Post#12 05 Mar 2003 10:50  Topic author   

Re: Elemis 5511ST


Eureka!! Naprawiony. Uszkodzona byla dioda przelaczajaca D901 przy selektorze danych 74LS157.
Pozdrawiam wszystkich :)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Elemis 5511ST
Page 1 of 1

Similar topics to elemis 5511ST

elemis 5511st (1)
Elemis 5511ST (1)
ELEMIS 5511ST (9)
elemis 5511st (9)
Elemis 5511St (4)
Elemis 5511st (3)
TV ELEMIS 5511ST (2)
elemis 5511st i problem z AV (2)
Problem z Elemis 5511ST (7)
Elemis 5511ST - problem! (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.111 seconds