Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Technikum Informatyczne Kraków i okolice


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Nauka Szkolnictwo ->Technikum Informatyczne Kraków i okolice Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
maciek9991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 95
Miasto: Pałecznica City

maciek9991
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 07 Maj 2012 22:52   

Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Cześć! Mam problem z wyborem dalszej drogi życia. Razz
No i wybór padł na technikum informatyczne, jednak nie do końca wiedziałem jakie. Dzisiaj się zebrałem, zrobiłem listę szkół z profilem "technik informatyk" jakie są w Krakowie i okolicach. Później listę tą przeniosłem na mapy google i miałem wszystko jak na dłoni (chodzi o dojazd itp.).
Jednak teraz zrobiło się "pod górkę", bo:
1.Nie mam się na czyichś doświadczeniach oprzeć. Nikt jeszcze ze znajomych nie szedł na taki "kierunek" i nie bardzo wiem, którą szkołę wybrać.
Patrząc po witrynach internetowych i zawartych w nich informacji, stwierdziłem, że najbardziej interesujące są następujące szkoły:
Zespół Szkół NR 1
Zespół Szkół PGNiG
Zespół Szkół Łączności
Zespół Szkół im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Niepołomicach

I teraz mam pytanie:
1. czy ktoś z Was chodził do którejś z tych szkół i wie jak tam jest? Może mi jakąś polecić?
2. Jeżeli raczej żadnej szkoły nie znacie, a uczyliście się w innej, dobrej szkole z miłą atmosferą Laughing , to czy możecie mi ją polecić?

Proszę o szybkie odpowiedzi. Wszak termin składania "papierów" się już zaczął, a trzeba by jeszcze obejrzeć te szkoły na żywo. Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Maj 2012 22:52   



Powrót do góry
gabik001
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 3646
Miasto: KORD/EPKK

gabik001
Poziom 23
Post#2 10 Maj 2012 04:50   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Ja ukończyłem szkołę z poz. nr 3. Co prawda było to 17 lat temu więc podejrzewam że szkoła ta jeszcze bardziej rozwinęła się w kierunku informatycznym (wtedy jako przyszły technik elektronik uczyłem się na początku po dwie godziny tygodniowo informatyki ale już po 3-ch latach miałem godzinę dziennie pracy na komputerze).
W czasie gdy się w niej uczyłem była wyjątkowo dobrze wyposażona jak na ówczesne czasy łącznie z zapleczem komputerowym (i tu się pochwalę gdyż uczelnia tak jako pierwsza w Krakowie w 1991 albo -2 roku przeprowadziła pierwszą próbę połączenia internetowego za pomocą radia 144MHz do serwera na Kopcu jak pamiętam). Mieliśmy do użytku jeden komputer klasy PC (286 na Herculesie) z dostępem do internetu już 1992 roku który znajdował się w czytelni (oblegany był zawsze) - otwarcie zdjęcia 35kB trwało ponad minutę ale jaka frajda... Kurcze , chyba zmieniam temat...
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maciek9991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 95
Miasto: Pałecznica City

maciek9991
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 10 Maj 2012 08:11   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


gabik001 napisał:
Kurcze , chyba zmieniam temat...

Nie... To w końcu historia szkoły. Pisana z resztą z punktu widzenia ucznia, a nie wikipedii czy książki, więc bardzo fajnie się czyta. No i prosiłem też o własne doświadczenia i refleksje. Wink
W każdym razie dzięki za odpowiedź. W zasadzie mam już drugą osobę, która poleca ZS Łączności (z innego forum). Więc warto złożyć "papiery".
Jest może na forum jeszcze ktoś z Krk, który by polecił którąś ze szkół, ew. dodał własną propozycję?
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Avat
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 16

Avat
Poziom 6
Post#4 27 Maj 2012 23:28   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Skończyłem Łączność, ale na elektronice.

Informatycy podobno wygrywają sporo olimpiad i konkursów, poziom jest niezły.
Dużo pracowni komputerowych.

Myślę że warto się wybrać, jak tej szkoły nienawidzę, to ludzi nigdy nie zapomnę Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maciek9991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 95
Miasto: Pałecznica City

maciek9991
Poziom 12
Post#5 Post autora tematu 28 Maj 2012 21:54   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Avat napisał:
Skończyłem Łączność, ale na elektronice.
Myślę że warto się wybrać, jak tej szkoły nienawidzę, to ludzi nigdy nie zapomnę Smile

Dzięki za odpowiedź. Wink
W takim razie jednak startuje jako szkoła nr. 1 do ZSŁ.
A mówisz, że szkoły tej nienawidzisz. Taki tam poziom trzymają, że łatwo nie jest? Wink
Znaczy wiesz, czy tak przyciskali uczniów. Very Happy

Byłem na dniach otwartych. Ludzie całkiem (jak i nauczyciele) sympatyczni się wydawali. Ale to zawsze tak jest na dniach otwartych. Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Avat
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 16

Avat
Poziom 6
Post#6 29 Maj 2012 00:00   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Nienawidzę szkoły jako instytucji, wstawania o 5:40 na lekcje i pewnych wkurzających absurdów szczególnie w Łączności.

Ale są też pewne plusy, na przykład świetnie przygotujesz się do kontaktu z urzędasami i bezsensowną biurokracją. Zwolnienie z lekcji wymaga trzech lub czterech podpisów (w tym dyrektora), co czasem może zająć nawet 2 godziny! Jako że biurokracji nie lubię, to kiedy musiałem gdzieś iść po prostu ze szkoły wychodziłem, o usprawiedliwienia martwiąc się później. No i skończyłem z niedpowiednim za ucieczki, bo usprawiedliwień już mi się donosić nie chciało Smile

Generalnie przyzwyczaisz się, a potem przy każdej kolejnej dziwnej sytuacji popatrzycie sobie z kolegą w oczy i powiecie: "Łączność".

Co do poziomu, to nie jestem w stanie powiedzieć. Jeśli chodzi o elektronikę, to mówią, że bardzo ciężko nawet się utrzymać. Ja się prawie nie uczyłem przez wszystkie cztery lata (tylko do ważniejszych sprawdzianów) i dałem rady.
Czasem z tym dawaniem rady bywało różnie, na poprawki z mikroprocesorów przychodziło nas po 60 osób. Teraz będzie luźniej, bo "inaczej z nowszych roczników nikt by nie zdał".

Niestety bolączka polskiego szkolnictwa jest obecna tutaj. Będą cię uczyć ludzie o niesamowitej i niewyobrażalnie ogromnej wiedzy, ale sprzed 30 lat Smile
Studiowanie przestarzałych schematów Unitry z '84 to nic dziwnego w tej szkole.
Z drugiej strony warsztaty starają się nadganiać, dowodem są lekcje o cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T, na których możesz się dowiedzieć jak to mniej więcej działa i wygląda.
Na pracowniach będą leżeć obok siebie radzieckie mierniki z lat 60 i najnowsze cyfrowe oscyloskopy za grube tysiące. I najlepsze jest to, że tych mierników nie da się zepsuć. Wiele razy puszczalismy im 230V na zakres 10V i dalej świetnie działają Smile Gniotsa nie łamiotsa, jak to mówią.

Generalnie jest miło i nie tak ostro jak słychać na mieście. Na pewno najlepsze technikum w okolicy. Sporo pokażą, sporo nauczą, sporo zobaczysz.

PS. Uważaj na Siwego i jego małego Królestwa Portierni!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Maj 2012 00:00   



Powrót do góry
maciek9991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 95
Miasto: Pałecznica City

maciek9991
Poziom 12
Post#7 Post autora tematu 02 Cze 2012 21:55   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Dzięki za tak rozbudowaną opinię o szkole. Dokumenty już złożone. Wink
W ZS Łączności w piątek byłem 130 na liście, więc może nie być tak łatwo.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszyscy dostają po punkcie i temat do zamknięcia.

EDIT: Gdzie się podziała opcja Technikum Informatyczne Kraków i okolice Question

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bartosz646
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 2
Miasto: Kraków

bartosz646
Poziom 2
Post#8 06 Cze 2012 17:12   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


a do jakich klas złożyłeś podanie w łączności i ile około będziesz mieć pkt ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maciek9991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 95
Miasto: Pałecznica City

maciek9991
Poziom 12
Post#9 Post autora tematu 10 Cze 2012 10:15   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Nie wiem, ile będę miał ok. punktów. Na razie jestem spokojniejszy, jeżeli nie wiem na ile napisałem (ale co będzie jak dostanę wyniki...). W każdym bądź razie nie wiem, il ok. mam punktów.
Złożyłem do tech. informatyka, a jako klasy drugiego wyboru do tech. teleinformatyka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bartosz646
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 2
Miasto: Kraków

bartosz646
Poziom 2
Post#10 23 Cze 2012 10:21   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


i jak ile pkt będzie na koniec ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Cze 2012 10:21   



Powrót do góry
bloomew
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 23 Cze 2012
Posty: 1
Miasto: Tarnów

bloomew
Poziom 1
Post#11 23 Cze 2012 11:16   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Witam , ja również zastanawiam się nad wyborem szkoły i mój wybór padł na tech. informatyk/elektornik .

Żeby już nie zakładać podobnego tematu ( po co śmiecić ) to zapytam się tutaj :

Chodził ktoś z was może do ZSME w Tarnowie ? Spodziewam się ok. 115-120 pkt. na koniec , mam szanse się dostać ? Jeżeli ktoś tam chodził to poprosiłbym o jakieś opinie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KaW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1891
Miasto: Łódź

KaW
Poziom 22
Post#12 23 Cze 2012 11:47   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


Firma ORANGE jest w KRAKOWIE. Trzeba iść do tej firmy i zapytać się o kierunki jakie mogą być przydatne w w tej firmie.Potrzebna jest również informacja o możliwości przyszłego zatrudnienia.

A może są stypendia zawodowe kierunkowe.?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Cze 2012 11:47   



Powrót do góry
maciek9991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 95
Miasto: Pałecznica City

maciek9991
Poziom 12
Post#13 Post autora tematu 24 Cze 2012 22:06   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


bartosz646 napisał:
i jak ile pkt będzie na koniec ?

Mam 131 pkt (jeżeli liczyć ang. rozszerzony - ale podobno na to nie patrzą w tym roku). Czyli mam 103/161, co daje 63%...

KaW napisał:
Firma ORANGE jest w KRAKOWIE. Trzeba iść do tej firmy i zapytać się o kierunki jakie mogą być przydatne w w tej firmie.Potrzebna jest również informacja o możliwości przyszłego zatrudnienia.

A może są stypendia zawodowe kierunkowe.?


Cóż... Trochę za późno jak na takie pytania.
A w Krk faktycznie jest trochę tych dużych firm. Choćby Onet czy Interia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Cze 2012 22:06   



Powrót do góry
KaW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Paź 2005
Posty: 1891
Miasto: Łódź

KaW
Poziom 22
Post#14 24 Cze 2012 22:32   

Re: Technikum Informatyczne Kraków i okolice


To nie jest wina młodych .
Piszę ,bo w Łodzi nie ma już technikum łaczności /były dwa/.W jednym budynku jest jakieś technikum mechaniczne a w drugim przedsięwzięcia prywatne.
Takie małe państwo -zielona wsypa ....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Nauka Szkolnictwo -> Technikum Informatyczne Kraków i okolice
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Technikum Informatyczne vs LO humanistyczne (9)
Technikum informatyczne w Krakowie. (22)
Technikum Informatyczne Warszawa (2)
Technikum Informatyczne-angielski (1)
Studia informatyczne - technikum czy LO (18)
Technikum Informatyczne W krakowie - Doradźcie (1)
Technikum informatyczne, a potem mechatronika? (1)
elektryk, technikum informatyczne co wybrać? (11)
Technikum Informatyczne dla dziewczyny? (16)
technikum informatyczne, szkoła średnia. (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl temat RSS