Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATMega8] jaki wyświetlacz wybrać?

pustelnik933 08 Maj 2012 14:01 2166 9
  • #1 08 Maj 2012 14:01
    pustelnik933
    Poziom 9  

    Witam, znalazłem taki oto wyświetlacz u mnie w warsztacie:
    [ATMega8] jaki wyświetlacz wybrać?
    Jednak nie wiem jak go obsłużyć? może ktoś wie jaki sterownik w nim zastosowano?

    Jaki prosty i tani ekranik polecacie do tego mikrokontrolera? w sumie najlepiej z rozdzielką 2x16 ale może być i 2x8.
    I który z tych byłby najlepszy(chodzi mi głównie o łatwość programowania):
    1.
    CM Backlight STN, LED, -20-70st.
    kontroler zgodny z HD44780 : S6A0069

    2.
    LCM Backlight FSTN, LED, -20-70st.
    kontroler ST7032
    IIC I2C

    3.
    JHD 162A
    Sterownik SPLC780D zgodny z HD44780

    4.
    Wyświetlacz LCD 1602
    sterownik NT7603

    Wyświetlacze brane z allegro. Cenowo max 20zł z przesyłką:)

  • #2 08 Maj 2012 21:11
    zbychmg
    Poziom 28  

    To zależy do czego to ma służyć, w czym programujesz (Bascom, C, AVR etc.) jakie są gotowe dostępne procedury obsługi LCD. Najbardziej popularny jest sterownik HD44780. W wielu populrnych programach są gotowe procedury obsługi, więc tylko piszesz print i masz to na wyświetlaczu. Wada to ilość wyprowadzeń, które zabierane są prockowi. Jeśli zastosujesz LCD z I2C, to obsłużysz go 2-ma wyjściami, ale musisz wiedzieć co trzeba wysłać do LCD i w jakim formacie, aby to sie pojawiło na wyświetlaczu. Taki LCD 2x16 z podświetleniem zielonym ja kupuje poniżej 10-ciu zł. Większe, z podśw. niebieskim lub białym to wydatek ponad 20zł. Jeśli zaczynasz zabawe kup najtańszy, zobacz jak to działa, a jak już będziesz miał efekty i działającą aplikację kupisz sobie taki jaki do niej będzie pasował.

  • #3 08 Maj 2012 22:29
    pustelnik933
    Poziom 9  

    Programuje w WinAVR? chyba tak się nazywa ten program, w języku C. To mówisz że HD44780 będzie najlepszy na początek? a te ze standardem tegoż sterownika programuje się tak samo? w sumie standard jest ale nie wiadomo do czego to się odnosi:)

  • #4 17 Maj 2012 01:06
    zbychmg
    Poziom 28  

    Chodzi o standardowe listy poleceń i zestawy znaków, nie musisz znać jakie sekwencje trzeba wysłać do LCD-ka, żeby go zaprogramować i jakie kody wysłąć, żeby prawidłowy napis pojawił się na ekranie.
    Odpowiednie biblioteki są w kompilatorach BASCOM, AVR, czy C.
    Piszesz linijke w programie:
    print "hello" i taki napis widzisz na LCD

  • #5 24 Maj 2012 08:51
    Sławek-K
    Poziom 14  

    Moim zdaniem najlepiej zacznij od LCD JHD 2x16 na HD44780. Na elektrodzie znajdziesz programy, w których w [C] są użyte te LCD. Fakt , że zajmie min 6 pinów ATmegi (4-bitowa komunikacja +RS+E), ale LCD pod I2C to nie dość , że przeważnie rozkazy są zgodne z HD44780 to jeszcze musisz opanować komunikację po magistrali I2C. Czyli dwa tematy na raz.

  • #6 24 Maj 2012 20:51
    atom1477
    Poziom 43  

    Sławek-K napisał:
    ale LCD pod I2C to nie dość , że przeważnie rozkazy są zgodne z HD44780 to jeszcze musisz opanować komunikację po magistrali I2C. Czyli dwa tematy na raz.

    A to źle?

  • #7 24 Maj 2012 22:07
    Sławek-K
    Poziom 14  

    atom1477 napisał:

    A to źle?

    Oczywiście , że nie , ale na początek chyba łatwiej zmagać się z jednym problemem niż z dwoma na raz. (Nie będzie wiadomo w czym jest problem). Też jestem początkujący i jakoś z "bólami" ogarnąłem HD44780 . Nie wiem natomiast czy LCD z ATmegą po I2C (nawet sprzętowe - podobno prostsze ) mnie nie przerośnie........

  • #8 25 Maj 2012 16:58
    atom1477
    Poziom 43  

    Czegoś tu nie rozumiem. Skoro to nie jest źle to dlaczego nazywasz to drugim problemem?
    Jak dla mnie problemem było by to gdyby to nie było zgodne z HD44780, wtedy trzeba by poza I2C (pierwszy problem) pisać dodatkowo obsługę sterownika (drugi problem). A tak jest tylko I2C bo obsługa HD44780 jest już napisana.

  • #9 25 Maj 2012 21:59
    Sławek-K
    Poziom 14  

    A tak jest tylko I2C bo obsługa HD44780 jest już napisana.

    No ja to zrozumiałem to tak , że kolega pustelnik dopiero się zabiera za LCD i jest na przysłowiowym STARCIE (czyli nie napisał jeszcze ani linijki kodu). Chyba , że źle interpretuję to proszę mnie poprawić.

  • #10 25 Maj 2012 22:12
    pustelnik933
    Poziom 9  

    Witam, co do startu z mikrokontrolerami to byłem na poziomie migania diodą z przerwą czasową lub w zależności od wciśniętego przycisku:P. Co do linijek kodu to napisałem ich już pewnie parę tysięcy(minimum) ale raczej w językach typowo obiektowych C#, Java no teraz biorę się za C++(stąd też mam zamiar mieć podstawy do C, trochę tak na odwrót ale pilniej do projektu potrzebuję nauczyć się C++). Myślę że obsługa magistrali I2C też mi się przyda więc będę potrzebował tylko źródeł jak co się łączy i najlepiej bibliotek do tego celu.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme