Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd ładowania systemu operacyjnego XP

niko91 13 Maj 2012 06:47 3303 7
  • #1 13 Maj 2012 06:47
    niko91
    Poziom 11  

    Witam Panowie
    Tematy podobne czytałem,ale już pozamykane i założyłem nowy.

    Zacznę od raportu z Everesta :

    Typ komputera Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
    Internet Explorer 8.0.6001.18702 (IE 8.0)
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
    Nazwa komputera PC
    Nazwa użytkownika Administrator
    Domena logowania PC
    Data / Czas 2012-05-10 / 11:57

    Płyta główna:
    Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+
    Nazwa płyty głównej Acer EM61PM/EM61SM
    Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-4xx, AMD Hammer
    Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
    DIMM1: GoodRAM GR800D264L6/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
    DIMM2: GoodRAM GR800D264L6/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
    Typ BIOS'u Award (06/15/07)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
    Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

    Ekran:
    Karta wideo ATI FireGL V3100 Secondary (128 MB)
    Karta wideo ATI FireGL V3100 (128 MB)
    Akcelerator 3D ATI FireGL V3100 (RV370GL)
    Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (E4A00165026)

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa Realtek ALC888/1200 @ nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - High Definition Audio Controller

    Magazyn:
    Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller
    Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
    Storage Controller A347SCSI SCSI Controller
    Napęd dyskietek Stacja dyskietek
    Dysk fizyczny Maxtor 6Y060L0 (60 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
    Dysk fizyczny WDC WD16 00AAJS-00B4A SCSI Disk Device (149 GB)
    Napęd dysków optycznych AXV CD/DVD-ROM SCSI CdRom Device (Virtual DVD-ROM)
    Napęd dysków optycznych LITE-ON LTR-40125S (40x/12x/48x CD-RW)
    Status dysków SMART OK

    Partycje:
    C: (NTFS) 20002 MB (3825 MB wolne)
    D: (NTFS) 24999 MB (20640 MB wolne)
    E: (NTFS) 20002 MB (15948 MB wolne)
    F: (NTFS) 87612 MB (3832 MB wolne)
    G: (NTFS) 20002 MB (18631 MB wolne)
    H: (NTFS) 20002 MB (19937 MB wolne)
    K: (NTFS) 18622 MB (18557 MB wolne)
    Rozmiar całkowity 206.3 GB (99.0 GB wolne)
    Urządzenia wejściowe:
    Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
    Mysz Mysz zgodna z PS/2
    DMI:
    DMI: producent BIOS'u Phoenix Technologies, LTD
    DMI: numer wersji BIOS'u R01-C0
    DMI (system): producent Acer
    DMI (system): nazwa ASE380/AST180/APM8
    DMI (system): numer wersji R01-C0
    DMI (system): numer seryjny
    DMI (płyta główna): producent Acer
    DMI (płyta główna): nazwa EM61SM/EM61PM

    Problem dotyczy ładowania systemu XP z ATA Maxtor 80 GB.
    Dysk w pełni sprawny sprawdzany programem HDD Tune.
    Na innym kompie system z tego dysku ładuje się bez problemu.
    Próbowałem od nowa wgrać mu system na tym kompie,
    ale po załadowaniu plików instalacyjnych i konfiguracyjnych pojawia się tablica z
    wyborem partycji do instalacji i dalej kłopot...
    Nie działa klawiatura, żaden przycisk.

    Ten sam system XP z dysku Sata WD160 ładuje się bez problemu.
    Mam nadzieję,że nic nie pominąłem.

    Gdzie tkwi problem ?

    pozdrawiam

  • #2 14 Maj 2012 01:03
    iagre
    Poziom 35  

    Zrób memtest. Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej nie są spuchnięte.
    W powyższym zestawieniu brakuje informacji o zasilaczu.

    Na czas instalacji usuń wszystkie inne nośniki danych (dyskietka, pendrive, itp).

  • #3 14 Maj 2012 15:23
    beo
    Poziom 36  

    iagre napisał:
    Na czas instalacji usuń wszystkie inne nośniki danych
    wraz z odłączeniem dysku sata, i wyłączeniem kontrolera w biosie.

  • #4 14 Maj 2012 15:25
    student11
    Poziom 21  

    jak klawiatura jest połączona? usb czy ps2?

  • #5 14 Maj 2012 16:23
    iagre
    Poziom 35  

    iagre napisał:
    Na czas instalacji usuń wszystkie inne nośniki danych (dyskietka, pendrive, itp).

    Miało być wymienne nośniki danych...

  • #6 14 Maj 2012 18:53
    beo
    Poziom 36  

    iagre napisał:
    Miało być wymienne nośniki danych...
    Czy Twe zainteresowania od końca interpretować, w kolejności priorytetu, czy o co Ci chodzi?

  • #7 14 Maj 2012 20:08
    iagre
    Poziom 35  

    To jest powszechnie oczywiste że jeśli mówi się o odłączeniu nośników danych to ma się na myśli tylko nośniki wymienne - dyskietki, płyty CD/DVD/BR, pendrive, zewnętrzne HD, itd...

  • #8 15 Maj 2012 20:39
    niko91
    Poziom 11  

    Wymieniłem taśmę i system już się ładuje prawidłowo.
    Pozostaje problem z klawiaturą, Przy próbie reinstalacji systemu klawiatura przestaje działać.
    Sprawdzałem też inną PS2, to samo.
    Płyta jest ok ,zasilacz 400W też wyrabia.
    Pamięci nowe.
    Instalację robię bez dodatkowych urządzeń , tylko Maxtor i napęd CD.

    pozdrawiam

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme