Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)
Author
Message
mice.co
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 14 Nov 2011
Posts: 60
Location: Krasnik

Post#1 Post from the author of the topic 20 May 2012 14:31   

Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)


Witam,
Zakładam drugi temat, bo został bezpodstawnie usunięty. Dziękuję za świetną i rewelacyjną pomoc moderatora!
Posiadam tani mikrofon dynamiczny Shure C607 z gniazdem XLR, ale kabel jest XLR>JACK MONO.

Próbowałem korzystać z niego wpinająć go po prostu w wejście mikrofonowe, jak się później przekonałem - gniazdo to nie jest DOBRZE przystosowane do tego mikrofonu. Mikrofon jest o wiele za cichy, po zwiększeniu gainu w sterownikach strasznie szumi. Rozumiem, że potrzebny jest przedwzmacniacz(mikser odpada).

Poszukiwałem jakiegoś gotowego schematu przedwzmacniacza mikrofonowego aby podpiąć mikrofon pod wejście liniowe. Mikrofon ma przede wszystkim współpracować z komputerem. Schematów znalazłem kilka, ale na żaden nie mógłbym się zdecydować.

Nie mam pojęcia jak powinienem postąpić, pewnie najlepiej nadałby się przedwzmacniacz z wejściem symetryzowanym, ale pewnie musiałbym zmienić końcówkę kabla na XLR, dobrze myślę? Dodatkowo, większość przedwzmacniaczy jest stereo, toteż nie wiem, jak miałbym wykorzystać drugi kanał, układ scalony stereo itd. - musiałbym uciąć pół schematu.

Proszę o propozycję dobrego rozwiązania mojego problemu. Nie chciałem moim często nielogicznym, wynikającym z braku doświadczenia myśleniem strzelić sobie w stopę stosując jakieś beznadziejne rozwiązanie.

Zaznaczam(aby moderator znowu nie usunął tematu), że gniazdo mikrofonowe w komputerze NIE JEST PRZYSTOSOWANE! do takiego mikrofonu. Sygnał z mikrofonu jest o wiele za słaby, aby używać go do czegokolwiek. Dodatkowo moderatorze zarzucasz mi swoimi punkcikami lenistwo? Sam jesteś leniwy, skoro temacik poszedł do kosza to po prostu mnie olałeś. Wiele razy natknąłem się na informacje, że gniazdo mikrofonowe jest przystosowane do mikrofonów elektretowych a nie do dynamicznych(jeżeli jest tak dobrze przystosowane to przy włączaniu trzeszczenie membrany mikrofonu zapewne poprzez załączenie dodatkowego napięcia z karty dźwiękowej musi być normalne!). I przypomniam, że problem polegał na zastosowaniu przedwzmacniacza, a nie podłączeniu do gniazda mikrofonowego. A zresztą jak moderator znów usunie, to może i mnie usunąć z tego forum.

Artur k. wrote:
Zapewniam Kolegę, że ten mikrofon bez problemu współpracuje z wejściem mikrofonowym karty dźwiękowej.
To zwykły mikrofon dynamiczny, o podłączeniu takowego była mowa setki razy.

Regulamin p.3.1.16, p.3.1.17

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 May 2012 14:31   





Back to top
   
jdubowski
Specjalista - urządzenia lampowe
Specjalista - urządzenia lampowe


Joined: 16 May 2003
Posts: 11318
Location: JO90LH

Post#2 20 May 2012 14:52   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


mice.co wrote:
Schematów znalazłem kilka, ale na żaden nie mógłbym się zdecydować.


Pokaż linki to podyskutujemy.

mice.co wrote:
Nie mam pojęcia jak powinienem postąpić, pewnie najlepiej nadałby się przedwzmacniacz z wejściem symetryzowanym


Jesli tego kabla jest kilka metrów to nie ma takiej potrzeby.

mice.co wrote:
musiałbym zmienić końcówkę kabla na RLC, dobrze myślę?


Co to jest u ciebie "RLC"?
Generalnie nie ma konieczności, twoją przejściówkę XLR/Jack możesz wykorzystać na wejściu wzmacniacza.

mice.co wrote:
Dodatkowo, większość przedwzmacniaczy jest stereo, toteż nie wiem, jak miałbym wykorzystać drugi kanał, układ scalony stereo itd. - musiałbym uciąć pół schematu.



Dokładnie tak - realizujesz tylko połowę.

mice.co wrote:
gniazdo mikrofonowe w komputerze NIE JEST PRZYSTOSOWANE!, bo ja tak mówię do takiego mikrofonu.


Może ty mówisz za cicho do tego mikrofonu? Smile

mice.co wrote:
I przypomniam, że problem polegał na zastosowaniu przedwzmacniacza, a nie podłączeniu do gniazda mikrofonowego.


Przedwzmacniacz podłączasz do gniazda Line-In.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 May 2012 14:52   





Back to top
   
mice.co
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 14 Nov 2011
Posts: 60
Location: Krasnik

Post#3 Post from the author of the topic 20 May 2012 14:59   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


- Kabel ma 4m.
- Kurcze, pomyliłem się - napisałem RLC zamiast XLR.
- może źle zbudowałem to zdanie. Nie jest przystosowane do takiego mikrofonu, bo ja tak mówię, w sensie - mówię, ze nie jest przystosowane, a nie że cicho mówię, w sensie - wiem lepiej od moderatora.
- to wiem, znowu się źle wyraziłem? Po prostu moderator stwierdził, że byłem taki leniwy, że nawet mikrofonu nie podłączyłem do komputera, bo musiałbym się schylić.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jaki przedwzmacniacz zastosować pod ten mikrofon - mono, 600ohm, jack, aby jakość była optymalnie dobra, i sygnał przystosowany pod Line-in

Linki do kitów AVT, jakie analizowałem:
kit1
kit2
kit3
także forum:
topic820558
i jeszcze inne... np lampowe, z których na pewno rezygnuję.
Żaden z tych nie wydał mi się być w pełni przystosowany do mojego zastosowania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 May 2012 14:59   





Back to top
   
Driver-
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 2623
Location: Ustrzyki Dolne

Post#4 20 May 2012 21:29   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


Najprościej zrobić taki przedwzmacniacz.
Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)
Zasilanie masz bezpośrednio z gniazdka mikrofonowego komputera, wiec nie trzeba żadnych zasilaczy lub baterii. Mam taki przy swoim mikrofonie i nie ma problemu z niskim poziomem sygnału.

Helpful message? + -

Back to top
   
mice.co
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 14 Nov 2011
Posts: 60
Location: Krasnik

Post#5 Post from the author of the topic 20 May 2012 23:05   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


Nie musi być najprościej, dodatkowo wolałbym podłączać mikrofon pod wejście liniowe.
Na razie wypróbuję to rozwiązanie, ale zamierzam dodatkowo złożyc coś porządniejszego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)
Page 1 of 1
Similar topics
mikrofon paraboliczny, przedwzmacniacz mikrofonowy, wkładka mikrofonowa (5)
Jak podłączyć mikrofon dynamiczny do komputera? (1)
Jak podłączyć mikrofon dynamiczny do komputera? (4)
Przedwzmacniacz mikrofonowy (3)
Przedwzmacniacz mikrofonowy. (14)
Przedwzmacniacz mikrofonowy J-72 (14)
przedwzmacniacz mikrofonowy (2)
Przedwzmacniacz mikrofonowy (12)
AVT1033 - przedwzmacniacz mikrofonowy (3)
Zestaw J-72 (przedwzmacniacz mikrofonowy) (21)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl topic RSS feed