Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)
Autor
Wiadomość
mice.co
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 61
Miasto: Krasnik

Post#1 Post autora tematu 20 Maj 2012 14:31   

Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)


Witam,
Zakładam drugi temat, bo został bezpodstawnie usunięty. Dziękuję za świetną i rewelacyjną pomoc moderatora!
Posiadam tani mikrofon dynamiczny Shure C607 z gniazdem XLR, ale kabel jest XLR>JACK MONO.

Próbowałem korzystać z niego wpinająć go po prostu w wejście mikrofonowe, jak się później przekonałem - gniazdo to nie jest DOBRZE przystosowane do tego mikrofonu. Mikrofon jest o wiele za cichy, po zwiększeniu gainu w sterownikach strasznie szumi. Rozumiem, że potrzebny jest przedwzmacniacz(mikser odpada).

Poszukiwałem jakiegoś gotowego schematu przedwzmacniacza mikrofonowego aby podpiąć mikrofon pod wejście liniowe. Mikrofon ma przede wszystkim współpracować z komputerem. Schematów znalazłem kilka, ale na żaden nie mógłbym się zdecydować.

Nie mam pojęcia jak powinienem postąpić, pewnie najlepiej nadałby się przedwzmacniacz z wejściem symetryzowanym, ale pewnie musiałbym zmienić końcówkę kabla na XLR, dobrze myślę? Dodatkowo, większość przedwzmacniaczy jest stereo, toteż nie wiem, jak miałbym wykorzystać drugi kanał, układ scalony stereo itd. - musiałbym uciąć pół schematu.

Proszę o propozycję dobrego rozwiązania mojego problemu. Nie chciałem moim często nielogicznym, wynikającym z braku doświadczenia myśleniem strzelić sobie w stopę stosując jakieś beznadziejne rozwiązanie.

Zaznaczam(aby moderator znowu nie usunął tematu), że gniazdo mikrofonowe w komputerze NIE JEST PRZYSTOSOWANE! do takiego mikrofonu. Sygnał z mikrofonu jest o wiele za słaby, aby używać go do czegokolwiek. Dodatkowo moderatorze zarzucasz mi swoimi punkcikami lenistwo? Sam jesteś leniwy, skoro temacik poszedł do kosza to po prostu mnie olałeś. Wiele razy natknąłem się na informacje, że gniazdo mikrofonowe jest przystosowane do mikrofonów elektretowych a nie do dynamicznych(jeżeli jest tak dobrze przystosowane to przy włączaniu trzeszczenie membrany mikrofonu zapewne poprzez załączenie dodatkowego napięcia z karty dźwiękowej musi być normalne!). I przypomniam, że problem polegał na zastosowaniu przedwzmacniacza, a nie podłączeniu do gniazda mikrofonowego. A zresztą jak moderator znów usunie, to może i mnie usunąć z tego forum.

Artur k. napisał:
Zapewniam Kolegę, że ten mikrofon bez problemu współpracuje z wejściem mikrofonowym karty dźwiękowej.
To zwykły mikrofon dynamiczny, o podłączeniu takowego była mowa setki razy.

Regulamin p.3.1.16, p.3.1.17

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Maj 2012 14:31   





Powrót do góry
   
jdubowski
Specjalista - urządzenia lampowe
Specjalista - urządzenia lampowe


Dołączył: 16 Maj 2003
Posty: 10735
Miasto: JO90LH

Post#2 20 Maj 2012 14:52   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


mice.co napisał:
Schematów znalazłem kilka, ale na żaden nie mógłbym się zdecydować.


Pokaż linki to podyskutujemy.

mice.co napisał:
Nie mam pojęcia jak powinienem postąpić, pewnie najlepiej nadałby się przedwzmacniacz z wejściem symetryzowanym


Jesli tego kabla jest kilka metrów to nie ma takiej potrzeby.

mice.co napisał:
musiałbym zmienić końcówkę kabla na RLC, dobrze myślę?


Co to jest u ciebie "RLC"?
Generalnie nie ma konieczności, twoją przejściówkę XLR/Jack możesz wykorzystać na wejściu wzmacniacza.

mice.co napisał:
Dodatkowo, większość przedwzmacniaczy jest stereo, toteż nie wiem, jak miałbym wykorzystać drugi kanał, układ scalony stereo itd. - musiałbym uciąć pół schematu.



Dokładnie tak - realizujesz tylko połowę.

mice.co napisał:
gniazdo mikrofonowe w komputerze NIE JEST PRZYSTOSOWANE!, bo ja tak mówię do takiego mikrofonu.


Może ty mówisz za cicho do tego mikrofonu? :)

mice.co napisał:
I przypomniam, że problem polegał na zastosowaniu przedwzmacniacza, a nie podłączeniu do gniazda mikrofonowego.


Przedwzmacniacz podłączasz do gniazda Line-In.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Maj 2012 14:52   





Powrót do góry
   
mice.co
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 61
Miasto: Krasnik

Post#3 Post autora tematu 20 Maj 2012 14:59   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


- Kabel ma 4m.
- Kurcze, pomyliłem się - napisałem RLC zamiast XLR.
- może źle zbudowałem to zdanie. Nie jest przystosowane do takiego mikrofonu, bo ja tak mówię, w sensie - mówię, ze nie jest przystosowane, a nie że cicho mówię, w sensie - wiem lepiej od moderatora.
- to wiem, znowu się źle wyraziłem? Po prostu moderator stwierdził, że byłem taki leniwy, że nawet mikrofonu nie podłączyłem do komputera, bo musiałbym się schylić.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jaki przedwzmacniacz zastosować pod ten mikrofon - mono, 600ohm, jack, aby jakość była optymalnie dobra, i sygnał przystosowany pod Line-in

Linki do kitów AVT, jakie analizowałem:
kit1
kit2
kit3
także forum:
topic820558
i jeszcze inne... np lampowe, z których na pewno rezygnuję.
Żaden z tych nie wydał mi się być w pełni przystosowany do mojego zastosowania.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Maj 2012 14:59   





Powrót do góry
   
Driver-
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 2637
Miasto: Ustrzyki Dolne

Post#4 20 Maj 2012 21:29   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


Najprościej zrobić taki przedwzmacniacz.
Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)
Zasilanie masz bezpośrednio z gniazdka mikrofonowego komputera, wiec nie trzeba żadnych zasilaczy lub baterii. Mam taki przy swoim mikrofonie i nie ma problemu z niskim poziomem sygnału.
Powrót do góry
   
mice.co
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 61
Miasto: Krasnik

Post#5 Post autora tematu 20 Maj 2012 23:05   

Re: Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cic


Nie musi być najprościej, dodatkowo wolałbym podłączać mikrofon pod wejście liniowe.
Na razie wypróbuję to rozwiązanie, ale zamierzam dodatkowo złożyc coś porządniejszego.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Jaki przedwzmacniacz mikrofonowy do komputera? (mikrofon dynamiczny - za cicho)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
mikrofon paraboliczny, przedwzmacniacz mikrofonowy, wkładka mikrofonowa (5)
Jak podłączyć mikrofon dynamiczny do komputera? (1)
Jak podłączyć mikrofon dynamiczny do komputera? (4)
Przedwzmacniacz mikrofonowy (3)
Przedwzmacniacz mikrofonowy. (14)
Przedwzmacniacz mikrofonowy J-72 (14)
przedwzmacniacz mikrofonowy (2)
Przedwzmacniacz mikrofonowy (12)
AVT1033 - przedwzmacniacz mikrofonowy (3)
Zestaw J-72 (przedwzmacniacz mikrofonowy) (21)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.703 seconds

elektroda.pl temat RSS