Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?
Autor
Wiadomość
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1717
Miasto: Grodków

Post#1 Post autora tematu 11 Sty 2005 12:44   

Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


Witam.

Czy ktoś kiedykolwiek poruszył temat zrobienia przecinarki plazmowej ???

Chciałbym taką zrobić (elektronikę) bo urządzenia te są bardzo drogie, a wydają się nie być bardzo skomplikowane, trzeba zrobić (np.impulsowy) zasilacz i ograniczyć prąd (min.20A) przy napięciu min.100V.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Sty 2005 12:44   





Powrót do góry
   
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 41
Miasto: leszno

Post#2 12 Sty 2005 04:03   

Re: Przecinarka plazmowa


Witam!
Ja kiedyś poruszyłem.
Mam jedną taką w pracy ale nikt jej nie używa bo twierdzą, że jest do d...
Sprawiała swego czasu małe problemy np nie chciała zajarzyć prawidłowego łuku początkowego tylko jakoś tak brzęczała i buczała prawie jak zwykła spawarka. Dolegliwości z czasem same ustąpiły ale i tak stoi zakurzona.
Mam pełną dokumentację, jakby co to służę.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1717
Miasto: Grodków

Post#3 Post autora tematu 12 Sty 2005 07:46   

Re: Przecinarka plazmowa


Jeśli to jest przecinarka transformatorowa (nie inwertorowa) - to na początku jest zwarta dysza z elektrodą i po podaniu napięcia otwiera się elektrozawór powietrza, które rozdziela elektrodę od dyszy i powstaje łuk, który jest "wydmuchiwany" na zewnątrz. Mniej więcej tak to wygląda - podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Co do dokumentacji to jestem bardzo zainteresowany

prokopcio(malpa)poczta.onet.pl
Powrót do góry
   
JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 585
Miasto: Poznań

Post#4 12 Sty 2005 16:40   

Re: Przecinarka plazmowa


Mi się kiedyś udało zrobić coś podobnego efekt był raczej marny, ale dało się cienkie szkło przeciąć. Układ zawierał poprostu cewkę samochodową i generator na NE555.
Powrót do góry
   
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 41
Miasto: leszno

Post#5 13 Sty 2005 22:52   

Re: Przecinarka plazmowa


prokopcio napisał:
podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Tak, to możliwe ale działo się tak nawet po założeniu ganc nowej dyszy i elektrody. Najciekawsze, że nie było reguły kiedy to wystąpi. Jak jest zimna, gorąca, niskie ciśnienie, normalne, wysokie etc.
Kupiłem cały nowy palnik bo ten stary miał dziury z boku i leciało nimi powietrze. Nadal to samo.
A dokumentację podrzucę jak tylko zeskanuję.
Bo nie mam skanera hyhy.
Postaram się jednak.
Pzdr.
Powrót do góry
   
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 35
Miasto: Żory

Post#6 14 Sty 2005 22:00   

Re: Przecinarka plazmowa


Tu macie DTR przecinarki plasmowej f-my ozas

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2005 22:00   





Powrót do góry
   
arek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 232

Post#7 15 Sty 2005 12:46   

Re: Przecinarka plazmowa


Przydałby się ten schemat
Powrót do góry
   
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 35
Miasto: Żory

Post#8 15 Sty 2005 17:10   

Re: Przecinarka plazmowa


W DTR jest schemat
Powrót do góry
   
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 493
Miasto: Śląsk

Post#9 15 Sty 2005 19:52   

Re: Przecinarka plazmowa


W dziale inne schematy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic98494-0.html
są DTR-ki Air Plasma 35: 80: 51inwertorowa(firmy OZAS): oraz Plazmag 40-160(firmy BESTER-LINCOLN)
Dlatego proponuję przenieść powyższą DTR Air Plasma 150W (najdroższe z w/w urządzeń też do tego działu a tu zostawić tylko link do tej DTR)
Powrót do góry
   
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 41
Miasto: leszno

Post#10 18 Lut 2005 03:46   

Re: Przecinarka plazmowa


Przepraszam, że tak późno ale lepiej... niż wcale.
Schemat i DTR Przecinarki plazmowej Cebora.

Załączniki:
Powrót do góry
   
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1717
Miasto: Grodków

Post#11 Post autora tematu 18 Lut 2005 10:09   

Przecinarka plazmowa


dzięki... ale dalej nie mogę znaleźć schematu invertorowej przecinarki (ta z działu inne schematy niby miała być invertorowa - ale niestety nie jest).

zaciekawił mnie transformator WN z powyżcsego schematu nr elementu.25 w jaki sposób może on być wykonany ??? uzwojenie wtórne jest w szeregu z "przewodem głównym" i podczas cięcia płynie przez nie ok. 50A więc musi mieć małą oporność/mało zwoi - jak jest wykonane takie trafo WN i jak je zasilić, jaką częstotliwością itp. ???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2005 10:09   





Powrót do góry
   
WXSXK
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 9
Miasto: Kielce

Post#12 21 Sty 2008 19:50   

Re: Przecinarka plazmowa


Witam wszystkich tu macie link do filmiku na youtube http://www.youtube.com/watch?v=SuSqlZe9HYU&feature=related
gościu opisuje budowę własnej przecinarki tam jest więcej takich filmów, nawet dokładnie tłumaczy co prawda po angielsku ale szczegółowo ale nie mogę dostać się do strony internetowej jeśli komuś się uda proszę wystawić link Pozdro wszystkim
Powrót do góry
   
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4882
Miasto: łódzkie

Post#13 21 Sty 2008 20:48   

Re: Przecinarka plazmowa


Nie radzę wzorować się na podanym tam schemacie, urządzenie jest zasilane bezpośrednio z sieci !!!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak zbudowac robota?? (5)
JAk zbudowac prymitywny falownik (9)
jak zbudowac aparat do malowania modeli (18)
Jak zbudowac układ sterujący wilgotnością i temp? (5)
Wdmuchiwarka do mikrorurek - Jak zbudowac lub zmodernizowac (1)
timer 40 komórek-jak zbudowac - budowa timera 40 komórek (5)
Młynek/rozdrabniacz/szarpacz do styropianu (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.153 seconds

elektroda.pl temat RSS