Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak zbudowac wycinarkę do styropianu? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
prokopcio
Level 29
Location: Grodków
Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1802
Helped: 39
Post rating: 19
prokopcio
Level 29
Post#1 11 Jan 2005 12:44  Topic author   

Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


Witam.

Czy ktoś kiedykolwiek poruszył temat zrobienia przecinarki plazmowej ???

Chciałbym taką zrobić (elektronikę) bo urządzenia te są bardzo drogie, a wydają się nie być bardzo skomplikowane, trzeba zrobić (np.impulsowy) zasilacz i ograniczyć prąd (min.20A) przy napięciu min.100V.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
slavvek
Level 11
Location: leszno
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 41
Helped: 1
Post rating: 3
slavvek
Level 11
Post#2 12 Jan 2005 04:03    

Re: Przecinarka plazmowa


Witam!
Ja kiedyś poruszyłem.
Mam jedną taką w pracy ale nikt jej nie używa bo twierdzą, że jest do d...
Sprawiała swego czasu małe problemy np nie chciała zajarzyć prawidłowego łuku początkowego tylko jakoś tak brzęczała i buczała prawie jak zwykła spawarka. Dolegliwości z czasem same ustąpiły ale i tak stoi zakurzona.
Mam pełną dokumentację, jakby co to służę.
Pozdrawiam!

Helpful post? + +3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
prokopcio
Level 29
Location: Grodków
Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1802
Helped: 39
Post rating: 19
prokopcio
Level 29
Post#3 12 Jan 2005 07:46  Topic author   

Re: Przecinarka plazmowa


Jeśli to jest przecinarka transformatorowa (nie inwertorowa) - to na początku jest zwarta dysza z elektrodą i po podaniu napięcia otwiera się elektrozawór powietrza, które rozdziela elektrodę od dyszy i powstaje łuk, który jest "wydmuchiwany" na zewnątrz. Mniej więcej tak to wygląda - podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Co do dokumentacji to jestem bardzo zainteresowany

prokopcio(malpa)poczta.onet.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
JollyRoger
Level 21
Location: Poznań
Joined: 04 Jan 2005
Posts: 579
Helped: 21
Post rating: 24
JollyRoger
Level 21
Post#4 12 Jan 2005 16:40    

Re: Przecinarka plazmowa


Mi się kiedyś udało zrobić coś podobnego efekt był raczej marny, ale dało się cienkie szkło przeciąć. Układ zawierał poprostu cewkę samochodową i generator na NE555.

Helpful post? + 0
Back to top
slavvek
Level 11
Location: leszno
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 41
Helped: 1
Post rating: 3
slavvek
Level 11
Post#5 13 Jan 2005 22:52    

Re: Przecinarka plazmowa


prokopcio wrote:
podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Tak, to możliwe ale działo się tak nawet po założeniu ganc nowej dyszy i elektrody. Najciekawsze, że nie było reguły kiedy to wystąpi. Jak jest zimna, gorąca, niskie ciśnienie, normalne, wysokie etc.
Kupiłem cały nowy palnik bo ten stary miał dziury z boku i leciało nimi powietrze. Nadal to samo.
A dokumentację podrzucę jak tylko zeskanuję.
Bo nie mam skanera hyhy.
Postaram się jednak.
Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top
berek20
Level 12
Location: Żory
Joined: 08 Jun 2004
Posts: 39
Helped: 3
Post rating: 3
berek20
Level 12
Post#6 14 Jan 2005 22:00    

Re: Przecinarka plazmowa


Tu macie DTR przecinarki plasmowej f-my ozas

Attachments:

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
arek13
Level 16
Joined: 12 Oct 2003
Posts: 232
Helped: 8
Post rating: 1
arek13
Level 16
Post#7 15 Jan 2005 12:46    

Re: Przecinarka plazmowa


Przydałby się ten schemat

Helpful post? + 0
Back to top
berek20
Level 12
Location: Żory
Joined: 08 Jun 2004
Posts: 39
Helped: 3
Post rating: 3
berek20
Level 12
Post#8 15 Jan 2005 17:10    

Re: Przecinarka plazmowa


W DTR jest schemat

Helpful post? + 0
Back to top
turek:
Specjalista - spawarki
Location: Śląsk
Joined: 03 Nov 2003
Posts: 493
Helped: 44
Post rating: 57
turek:
Specjalista - spawarki
Post#9 15 Jan 2005 19:52    

Re: Przecinarka plazmowa


W dziale inne schematy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic98494-0.html
są DTR-ki Air Plasma 35: 80: 51inwertorowa(firmy OZAS): oraz Plazmag 40-160(firmy BESTER-LINCOLN)
Dlatego proponuję przenieść powyższą DTR Air Plasma 150W (najdroższe z w/w urządzeń też do tego działu a tu zostawić tylko link do tej DTR)

Helpful post? + +1
Back to top
slavvek
Level 11
Location: leszno
Joined: 13 Apr 2003
Posts: 41
Helped: 1
Post rating: 3
slavvek
Level 11
Post#10 18 Feb 2005 03:46    

Re: Przecinarka plazmowa


Przepraszam, że tak późno ale lepiej... niż wcale.
Schemat i DTR Przecinarki plazmowej Cebora.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
prokopcio
Level 29
Location: Grodków
Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1802
Helped: 39
Post rating: 19
prokopcio
Level 29
Post#11 18 Feb 2005 10:09  Topic author   

Przecinarka plazmowa


dzięki... ale dalej nie mogę znaleźć schematu invertorowej przecinarki (ta z działu inne schematy niby miała być invertorowa - ale niestety nie jest).

zaciekawił mnie transformator WN z powyżcsego schematu nr elementu.25 w jaki sposób może on być wykonany ??? uzwojenie wtórne jest w szeregu z "przewodem głównym" i podczas cięcia płynie przez nie ok. 50A więc musi mieć małą oporność/mało zwoi - jak jest wykonane takie trafo WN i jak je zasilić, jaką częstotliwością itp. ???

Helpful post? + 0
Back to top
WXSXK
Level 10
Location: Kielce
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 9
WXSXK
Level 10
Post#12 21 Jan 2008 19:50    

Re: Przecinarka plazmowa


Witam wszystkich tu macie link do filmiku na youtube http://www.youtube.com/watch?v=SuSqlZe9HYU&feature=related
gościu opisuje budowę własnej przecinarki tam jest więcej takich filmów, nawet dokładnie tłumaczy co prawda po angielsku ale szczegółowo ale nie mogę dostać się do strony internetowej jeśli komuś się uda proszę wystawić link Pozdro wszystkim

Helpful post? + 0
Back to top
lechoo
Level 39
Location: łódzkie
Joined: 17 Sep 2002
Posts: 4892
Helped: 348
Post rating: 78
lechoo
Level 39
Post#13 21 Jan 2008 20:48    

Re: Przecinarka plazmowa


Nie radzę wzorować się na podanym tam schemacie, urządzenie jest zasilane bezpośrednio z sieci !!!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?
Page 1 of 1

Similar topics to jak zbudowac wycinarkę do styropianu?

JAk zbudowac prymitywny falownik (9)
Jak zbudowac układ sterujący wilgotnością i temp? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.082 seconds