Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?
Author
Message
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1722
Location: Grodków

Post#1 Post from the author of the topic 11 Jan 2005 12:44   

Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


Witam.

Czy ktoś kiedykolwiek poruszył temat zrobienia przecinarki plazmowej ???

Chciałbym taką zrobić (elektronikę) bo urządzenia te są bardzo drogie, a wydają się nie być bardzo skomplikowane, trzeba zrobić (np.impulsowy) zasilacz i ograniczyć prąd (min.20A) przy napięciu min.100V.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Jan 2005 12:44   





Back to top
   
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 13 Apr 2003
Posts: 41
Location: leszno

Post#2 12 Jan 2005 04:03   

Re: Przecinarka plazmowa


Witam!
Ja kiedyś poruszyłem.
Mam jedną taką w pracy ale nikt jej nie używa bo twierdzą, że jest do d...
Sprawiała swego czasu małe problemy np nie chciała zajarzyć prawidłowego łuku początkowego tylko jakoś tak brzęczała i buczała prawie jak zwykła spawarka. Dolegliwości z czasem same ustąpiły ale i tak stoi zakurzona.
Mam pełną dokumentację, jakby co to służę.
Pozdrawiam!

Helpful message? + -

Back to top
   
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1722
Location: Grodków

Post#3 Post from the author of the topic 12 Jan 2005 07:46   

Re: Przecinarka plazmowa


Jeśli to jest przecinarka transformatorowa (nie inwertorowa) - to na początku jest zwarta dysza z elektrodą i po podaniu napięcia otwiera się elektrozawór powietrza, które rozdziela elektrodę od dyszy i powstaje łuk, który jest "wydmuchiwany" na zewnątrz. Mniej więcej tak to wygląda - podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Co do dokumentacji to jestem bardzo zainteresowany

prokopcio(malpa)poczta.onet.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 04 Jan 2005
Posts: 578
Location: Poznań

Post#4 12 Jan 2005 16:40   

Re: Przecinarka plazmowa


Mi się kiedyś udało zrobić coś podobnego efekt był raczej marny, ale dało się cienkie szkło przeciąć. Układ zawierał poprostu cewkę samochodową i generator na NE555.

Helpful message? + -

Back to top
   
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 13 Apr 2003
Posts: 41
Location: leszno

Post#5 13 Jan 2005 22:52   

Re: Przecinarka plazmowa


prokopcio wrote:
podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Tak, to możliwe ale działo się tak nawet po założeniu ganc nowej dyszy i elektrody. Najciekawsze, że nie było reguły kiedy to wystąpi. Jak jest zimna, gorąca, niskie ciśnienie, normalne, wysokie etc.
Kupiłem cały nowy palnik bo ten stary miał dziury z boku i leciało nimi powietrze. Nadal to samo.
A dokumentację podrzucę jak tylko zeskanuję.
Bo nie mam skanera hyhy.
Postaram się jednak.
Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Jun 2004
Posts: 35
Location: Żory

Post#6 14 Jan 2005 22:00   

Re: Przecinarka plazmowa


Tu macie DTR przecinarki plasmowej f-my ozas

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Jan 2005 22:00   





Back to top
   
arek13
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 12 Oct 2003
Posts: 232

Post#7 15 Jan 2005 12:46   

Re: Przecinarka plazmowa


Przydałby się ten schemat

Helpful message? + -

Back to top
   
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Jun 2004
Posts: 35
Location: Żory

Post#8 15 Jan 2005 17:10   

Re: Przecinarka plazmowa


W DTR jest schemat

Helpful message? + -

Back to top
   
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Joined: 03 Nov 2003
Posts: 493
Location: Śląsk

Post#9 15 Jan 2005 19:52   

Re: Przecinarka plazmowa


W dziale inne schematy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic98494-0.html
są DTR-ki Air Plasma 35: 80: 51inwertorowa(firmy OZAS): oraz Plazmag 40-160(firmy BESTER-LINCOLN)
Dlatego proponuję przenieść powyższą DTR Air Plasma 150W (najdroższe z w/w urządzeń też do tego działu a tu zostawić tylko link do tej DTR)

Helpful message? + -

Back to top
   
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 13 Apr 2003
Posts: 41
Location: leszno

Post#10 18 Feb 2005 03:46   

Re: Przecinarka plazmowa


Przepraszam, że tak późno ale lepiej... niż wcale.
Schemat i DTR Przecinarki plazmowej Cebora.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Feb 2005 03:46   





Back to top
   
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1722
Location: Grodków

Post#11 Post from the author of the topic 18 Feb 2005 10:09   

Przecinarka plazmowa


dzięki... ale dalej nie mogę znaleźć schematu invertorowej przecinarki (ta z działu inne schematy niby miała być invertorowa - ale niestety nie jest).

zaciekawił mnie transformator WN z powyżcsego schematu nr elementu.25 w jaki sposób może on być wykonany ??? uzwojenie wtórne jest w szeregu z "przewodem głównym" i podczas cięcia płynie przez nie ok. 50A więc musi mieć małą oporność/mało zwoi - jak jest wykonane takie trafo WN i jak je zasilić, jaką częstotliwością itp. ???

Helpful message? + -

Back to top
   
WXSXK
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 15 Aug 2005
Posts: 9
Location: Kielce

Post#12 21 Jan 2008 19:50   

Re: Przecinarka plazmowa


Witam wszystkich tu macie link do filmiku na youtube http://www.youtube.com/watch?v=SuSqlZe9HYU&feature=related
gościu opisuje budowę własnej przecinarki tam jest więcej takich filmów, nawet dokładnie tłumaczy co prawda po angielsku ale szczegółowo ale nie mogę dostać się do strony internetowej jeśli komuś się uda proszę wystawić link Pozdro wszystkim

Helpful message? + -

Back to top
   
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 4883
Location: łódzkie

Post#13 21 Jan 2008 20:48   

Re: Przecinarka plazmowa


Nie radzę wzorować się na podanym tam schemacie, urządzenie jest zasilane bezpośrednio z sieci !!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?
Page 1 of 1
Similar topics
JAk zbudowac prymitywny falownik (9)
Jak zbudowac układ sterujący wilgotnością i temp? (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed