Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak zbudowac wycinarkę do styropianu? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1729
Miasto: Grodków

prokopcio
Poziom 22
Post#1 11 Sty 2005 12:44  Autor tematu   

Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?


Witam.

Czy ktoś kiedykolwiek poruszył temat zrobienia przecinarki plazmowej ???

Chciałbym taką zrobić (elektronikę) bo urządzenia te są bardzo drogie, a wydają się nie być bardzo skomplikowane, trzeba zrobić (np.impulsowy) zasilacz i ograniczyć prąd (min.20A) przy napięciu min.100V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 41
Miasto: leszno

slavvek
Poziom 9
Post#2 12 Sty 2005 04:03    

Re: Przecinarka plazmowa


Witam!
Ja kiedyś poruszyłem.
Mam jedną taką w pracy ale nikt jej nie używa bo twierdzą, że jest do d...
Sprawiała swego czasu małe problemy np nie chciała zajarzyć prawidłowego łuku początkowego tylko jakoś tak brzęczała i buczała prawie jak zwykła spawarka. Dolegliwości z czasem same ustąpiły ale i tak stoi zakurzona.
Mam pełną dokumentację, jakby co to służę.
Pozdrawiam!

Czy wiadomość jest pomocna? + +3 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1729
Miasto: Grodków

prokopcio
Poziom 22
Post#3 12 Sty 2005 07:46  Autor tematu   

Re: Przecinarka plazmowa


Jeśli to jest przecinarka transformatorowa (nie inwertorowa) - to na początku jest zwarta dysza z elektrodą i po podaniu napięcia otwiera się elektrozawór powietrza, które rozdziela elektrodę od dyszy i powstaje łuk, który jest "wydmuchiwany" na zewnątrz. Mniej więcej tak to wygląda - podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Co do dokumentacji to jestem bardzo zainteresowany

prokopcio(malpa)poczta.onet.pl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 578
Miasto: Poznań

JollyRoger
Poziom 18
Post#4 12 Sty 2005 16:40    

Re: Przecinarka plazmowa


Mi się kiedyś udało zrobić coś podobnego efekt był raczej marny, ale dało się cienkie szkło przeciąć. Układ zawierał poprostu cewkę samochodową i generator na NE555.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 41
Miasto: leszno

slavvek
Poziom 9
Post#5 13 Sty 2005 22:52    

Re: Przecinarka plazmowa


prokopcio napisał:
podejrzewam, że w twoim przypadku "skleiły się" dysza z elektrodą i powietrze nie ma siły tego rozerwać - wtedy pracuje na zwarciu i "brzęczy".

Tak, to możliwe ale działo się tak nawet po założeniu ganc nowej dyszy i elektrody. Najciekawsze, że nie było reguły kiedy to wystąpi. Jak jest zimna, gorąca, niskie ciśnienie, normalne, wysokie etc.
Kupiłem cały nowy palnik bo ten stary miał dziury z boku i leciało nimi powietrze. Nadal to samo.
A dokumentację podrzucę jak tylko zeskanuję.
Bo nie mam skanera hyhy.
Postaram się jednak.
Pzdr.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 37
Miasto: Żory

berek20
Poziom 9
Post#6 14 Sty 2005 22:00    

Re: Przecinarka plazmowa


Tu macie DTR przecinarki plasmowej f-my ozas

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
arek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 232

arek13
Poziom 15
Post#7 15 Sty 2005 12:46    

Re: Przecinarka plazmowa


Przydałby się ten schemat

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
berek20
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 37
Miasto: Żory

berek20
Poziom 9
Post#8 15 Sty 2005 17:10    

Re: Przecinarka plazmowa


W DTR jest schemat

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 493
Miasto: Śląsk

turek:
Specjalista - spawarki
Post#9 15 Sty 2005 19:52    

Re: Przecinarka plazmowa


W dziale inne schematy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic98494-0.html
są DTR-ki Air Plasma 35: 80: 51inwertorowa(firmy OZAS): oraz Plazmag 40-160(firmy BESTER-LINCOLN)
Dlatego proponuję przenieść powyższą DTR Air Plasma 150W (najdroższe z w/w urządzeń też do tego działu a tu zostawić tylko link do tej DTR)

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
slavvek
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 41
Miasto: leszno

slavvek
Poziom 9
Post#10 18 Lut 2005 03:46    

Re: Przecinarka plazmowa


Przepraszam, że tak późno ale lepiej... niż wcale.
Schemat i DTR Przecinarki plazmowej Cebora.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1729
Miasto: Grodków

prokopcio
Poziom 22
Post#11 18 Lut 2005 10:09  Autor tematu   

Przecinarka plazmowa


dzięki... ale dalej nie mogę znaleźć schematu invertorowej przecinarki (ta z działu inne schematy niby miała być invertorowa - ale niestety nie jest).

zaciekawił mnie transformator WN z powyżcsego schematu nr elementu.25 w jaki sposób może on być wykonany ??? uzwojenie wtórne jest w szeregu z "przewodem głównym" i podczas cięcia płynie przez nie ok. 50A więc musi mieć małą oporność/mało zwoi - jak jest wykonane takie trafo WN i jak je zasilić, jaką częstotliwością itp. ???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WXSXK
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 9
Miasto: Kielce

WXSXK
Poziom 4
Post#12 21 Sty 2008 19:50    

Re: Przecinarka plazmowa


Witam wszystkich tu macie link do filmiku na youtube http://www.youtube.com/watch?v=SuSqlZe9HYU&feature=related
gościu opisuje budowę własnej przecinarki tam jest więcej takich filmów, nawet dokładnie tłumaczy co prawda po angielsku ale szczegółowo ale nie mogę dostać się do strony internetowej jeśli komuś się uda proszę wystawić link Pozdro wszystkim

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4884
Miasto: łódzkie

lechoo
Poziom 24
Post#13 21 Sty 2008 20:48    

Re: Przecinarka plazmowa


Nie radzę wzorować się na podanym tam schemacie, urządzenie jest zasilane bezpośrednio z sieci !!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak zbudowac wycinarkę do styropianu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
JAk zbudowac prymitywny falownik (9)
Jak zbudowac układ sterujący wilgotnością i temp? (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS