Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Amica AK310 - regulacja termostatu


  Main Page -> Forum Index -> Household Utility ->Amica AK310 - regulacja termostatu Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#1 22 May 2012 14:19  Topic author   

Amica AK310 - regulacja termostatu


Czy ktoś może wie, w jaki sposób wyregulować termostat w lodówce - Amica AK310.
Objawy:
na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.
Przekręcenie na zero wyłącza lodówkę.

Z opisów wnioskuję, że może to być wina zamulonego układu chłodzącego i prawdopodobnie nie jest to wina termostatu. Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?

Załączam zdjęcia:
Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zbigniew3107
Level 20
Location: Brusy
Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Helped: 42
Post rating: 19
zbigniew3107
Level 20
Post#2 22 May 2012 22:01    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Proponuję wymienić termostat na nowy ,zwróć uwagę na długość kapilary ,musi być taka sama jak starego ,z regulacją dał bym sobie spokój zbyt dużo zachodu a efekt niepewny poza tym dobrze ją rozmroź powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
movzx
Level 39
Location: Wrocław
Joined: 18 Nov 2006
Posts: 6637
Helped: 722
Post rating: 92
movzx
Level 39
Post#3 22 May 2012 22:23    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:
Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?
A dlaczego miałby reagować skoro masz +12 w chłodziarce?

zbigniew3107 wrote:
Proponuję wymienić termostat na nowy
Nie sądzę żeby tutaj to coś dało... można zresztą go na próbę zmostkować i zobaczyć czy będzie poprawa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
machefi
Moderator AGD
Location: warmińsko-mazurskie
Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4525
Helped: 547
Post rating: 110
machefi
Moderator AGD
Post#4 23 May 2012 00:27Helpful post    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:

na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.

Jeśli sprężarka pracuje cały czas to w zamrażalniku powinien być trzaskający mróz ok. -25°C a w dole chłodziarki pękać jajka i zamarzać mleko . Jeśli stwierdzisz że sprężarka pracuje cały czas to masz ewidentny ubytek czynnika chłodniczego , naprawa dla dobrego chłodniarza. Jeśli sprężarka rzadko się włącza to uszkodzony termostat .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
peter falk
Level 41
Location: B... Sercem W... pass ČR
Joined: 19 Mar 2003
Posts: 6281
Helped: 962
Post rating: 284
peter falk
Level 41
Post#5 23 May 2012 01:42Helpful post    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9834926#9834926
Cytowany post jest finałem twojej historii.

Helpful post? + 0
Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#6 23 May 2012 11:36  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


zbigniew3107 wrote:
z regulacją dał bym sobie spokój zbyt dużo zachodu a efekt niepewny


A jak się ten termostat reguluje? Którymi śrubkami jest regulacja zakresu temperatur, tj. gdybym chciał zwiększyć "siłę"/skuteczność chłodzenia tak, by temperatura w chłodziarce była +4/5 zamiast +12 st. C?

Dodano po 2 [minuty]:

movzx wrote:
canonik wrote:
Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?
A dlaczego miałby reagować skoro masz +12 w chłodziarce?

+12 to sporo za ciepło. Chciałbym mieć +4/5 zamiast +12 st. C.

zbigniew3107 wrote:
Proponuję wymienić termostat na nowy
Nie sądzę żeby tutaj to coś dało... można zresztą go na próbę zmostkować i zobaczyć czy będzie poprawa.


Czy na podstawie zamieszczonych przeze mnie zdjęć możesz powiedzieć, które przewody zmostkować?

Dodano po 24 [minuty]:

machefi wrote:
canonik wrote:

na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.

Jeśli sprężarka pracuje cały czas to w zamrażalniku powinien być trzaskający mróz ok. -25°C a w dole chłodziarki pękać jajka i zamarzać mleko .


Właśnie nie. Praca wydaje się być prawidłowa. Sprężarka włącza się i wyłącza w miarę regularnie. Nie jest w stanie schłodzić poniżej +12.

machefi wrote:

Jeśli stwierdzisz że sprężarka pracuje cały czas to masz ewidentny ubytek czynnika chłodniczego , naprawa dla dobrego chłodniarza. Jeśli sprężarka rzadko się włącza to uszkodzony termostat .

Czyli raczej stawiasz na zbyt małą ilość czynnika?
To ryzykowny wydatek bo dają max 3 miesiące gwarancji...

Dodano po 1 [minuty]:

peter falk wrote:
Poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9834926#9834926
Cytowany post jest finałem twojej historii.


Możliwe, że tak się to skończy ;)
Ważne, że jeszcze obecna lodówka "chodzi" choć niezbyt chłodzi ;)
Ale wydatek na dobrą ok. 2000 zł próbuje się oddalić w czasie poprzez różne kombinacje napraw...

Helpful post? + 0
Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#7 25 May 2012 11:41  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Ponieważ nikt nie odpowiada, to spytam inaczej.

Lodówka załącza kompresor na ok. 3 minuty (nie mierzyłem, jak długo jest wyłączony ale dłużej) i wyłącza chyba za szybko co daje rezultat +12 do nawet +13,5 st. C.

Co można zrobić, by kompresor nie wyłączał się tak szybko i może w ten sposób schłodzi lodówkę do niższej temperatury?

Helpful post? + 0
Back to top
machefi
Moderator AGD
Location: warmińsko-mazurskie
Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4525
Helped: 547
Post rating: 110
machefi
Moderator AGD
Post#8 25 May 2012 14:39    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:


Co można zrobić, by kompresor nie wyłączał się tak szybko

Wymienić termostat, ponieważ na pierwszym zdjęciu widać po dźwigience mieszka że jest on bardzo miękki .

Helpful post? + 0
Back to top
zbigniew3107
Level 20
Location: Brusy
Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Helped: 42
Post rating: 19
zbigniew3107
Level 20
Post#9 27 May 2012 09:53    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Połącz na krótko i zobacz czy schłodzi i będziesz wiedział ,ja obstawiam termostat poprzednio nie pisałeś o czasie pracy i spoczynku .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#10 27 May 2012 11:10  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Które przewody zewrzeć, by kompresor działał z pominięciem termostatu?
Zauważyłem, że brązowy z białą koszulką odpowiada za oświetlenie lodówki.
Tam są numery przy kabelkach. Gdyby ktoś znał budowę termostatu "od środka", to proszę o wskazówki.

Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15805
Helped: 1490
Post rating: 643
skryn
Admin grupy AGD
Post#11 27 May 2012 12:00Helpful post    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:
Które przewody zewrzeć, by kompresor działał z pominięciem termostatu?

Możesz wszystkie do kupy, z pominięciem tego/tych żółtozielonego/ych... :)

Helpful post? + 0
Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#12 30 May 2012 13:57  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Zwarłem przewody czarny i brązowy (bez koszulki) ok. minutę po wyłączeniu się kompresora. Kompresor po "zwarciu" załączył się lecz po minucie/dwóch wyłączył się.
Wtedy sprawdziłem tzw. "neonówką", że wskaźnik fazy, który wcześniej na przewodzie brązowym świecił dość jasno teraz ledwo żarzył.
Po jakimś czasie kompresor znów się załączył i dalej pracuje cyklicznie. Temperatura w chłodziarce cały czas utrzymuje się na granicy +12/13 st. C.

Czy to oznacza, że kompresor się przegrzewa i wyłącza się samoistnie? Czy ktoś ma jakieś inne wytłumaczenie takiego zachowania?

Przypomnę, że cały czas próbuję ustalić, czemu przy pracującym tj. włączającym się i wyłączającym kompresorze i tym samym "pstrykającym" w tym czasie termostacie lodówka nie jest w stanie schłodzić się do 4/5 st. C.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zbigniew3107
Level 20
Location: Brusy
Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Helped: 42
Post rating: 19
zbigniew3107
Level 20
Post#13 30 May 2012 15:51Helpful post    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Jeśli masz miernik sprawdź pobór prądu objawy wskazują na zepsutą sprężarkę wyłącza zabezpieczenie termiczne ,sprężarka do wymiany .

Helpful post? + 0
Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#14 01 Jun 2012 19:12  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Kilka prozaicznych pytań :)

Czy przy wymianie sprężarki trzeba od nowa nabijać czynnik chłodzący, czy da się jakoś go zatrzymać (podobno nie ma zaworów)?
Jaki to jest koszt?

Helpful post? + 0
Back to top
skryn
Admin grupy AGD
Location: Słupsk
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 15805
Helped: 1490
Post rating: 643
skryn
Admin grupy AGD
Post#15 01 Jun 2012 20:36    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:
Czy przy wymianie sprężarki trzeba od nowa nabijać czynnik chłodzący, czy da się jakoś go zatrzymać (podobno nie ma zaworów)?
Jaki to jest koszt?

Kolego. Wymiana sprężarki, to tak, jakby od nowa zlecić fabryce wyprodukowanie lodówki. Tak rysunkowo. I wielkim skrócie.
Oczywiście, przy tej usłudze należy na nowo napełnić układ chłodniczy z zachowaniem wszelakich prawideł.
Czynność taka w normalnym serwisie (nie u Pana Kazia za rogiem), to koszt rzędu 600PLN. Cena ta dotyczy usługi wymiany sprężarki na nową, wraz z napełnieniem układu na czynnik chłodniczy R-134a.

Helpful post? + 0
Back to top
zbigniew3107
Level 20
Location: Brusy
Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Helped: 42
Post rating: 19
zbigniew3107
Level 20
Post#16 01 Jun 2012 22:19    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Oczywiście da się odzyskać ale musi zrobić to specjalista z odpowiednim sprzętem ,koszt rzecz względna jaki region i jak się ceni specjalista ,należy podzwonić i pytać reasumując pomyśl o kupnie nowej .

Helpful post? + 0
Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#17 12 Jun 2012 11:34  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Dziękuję Koledzy za udział w dyskusji.

Oto kilka wniosków końcowych:
- sporo osób nie zwraca uwagi na temperaturę w swojej lodówce!
- wskaźnik temperatury na wyświetlaczach często pokazuje co innego niż termometr włożony do wnętrza lodówki
- niektóre lodówki nawet 3-letnie mimo ustawień na max. tj. 4 st. C osiąga min. 8,5 st. C, co po moich pomiarach wprawiło w zakłopotanie właścicieli...
- w tak starych lodówkach, jak moja, temperatura na różnych półkach waha się nawet o 4-5 st. C.

Przygotowując się powoli do wymiany lodówki zauważyłem na jej "plecach" wnękę (z miedzianą rurką) o rozmiarach ok. 5x20 cm, która powinna być zamknięta przykrywką ze styropianem. U mnie przykrywka leżała obok ;) Po przykryciu sprawność lodówki wzrosła (tj. temperatura zmalała) o 1-2 st. C.
Co do sprężarki, to w Amice mam firmy Electrolux. Jest gorąca podczas pracy. Być może jej żywot dobiega końca ale póki "dycha", to nie poddam jej eutanazji ;)

Helpful post? + 0
Back to top
szwrobel
Level 6
Location: Gdańsk
Joined: 20 Oct 2011
Posts: 17
Post rating: 4
szwrobel
Level 6
Post#18 13 Jun 2012 14:25    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Witam! Mam problem z wymianą termostatu w Amica AK310. Niestety ojciec(starszy człowiek) wyciągnął stary termostat wraz z kapilarą i nie udało mu się włożyć nowego z nową kapilarą(ta sama długość). Przy wkładaniu kapilary do połowy wszystko idzie gładko i przyjemnie. Jednak w połowie długości pojawia się ograniczenie (opór ) coś w rodzaju blokady i dalej nie idzie włożyć kapilary a została połowa jej długości. Czy w tej pochwie jest jakiś zakręt że kapilara ma iść do góry albo w dół albo innym kierunku? Proszę o radę i wskazówki. Może ktoś miał podobny problem. Wszędzie na forum wyczytałem że wymiana jest bardzo prosta i przyjemna i tak jest w większości lodówek, ale tutaj napotkałem na w/w problem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Szymon

Helpful post? + +2
Back to top
canonik
Level 8
Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13
canonik
Level 8
Post#19 29 May 2014 10:25  Topic author   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


szwrobel wrote:
Mam problem z wymianą termostatu w Amica AK310. (...)


Daj znać, czy poradziłeś sobie z wymianą termostatu.

Helpful post? + 0
Back to top
szwrobel
Level 6
Location: Gdańsk
Joined: 20 Oct 2011
Posts: 17
Post rating: 4
szwrobel
Level 6
Post#20 29 May 2014 18:11    

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Niestety kapilara nie była jedynym problemem w starej lodówce, dlatego została zakupiona nowa :) a problem z kapilarą został zapomniany....

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Amica AK310 - regulacja termostatu
Page 1 of 1

Similar topics to amica AK310 - regulacja termostatu

Amica AK310 - dostęp do termostatu (2)
Lodówka Amica AK310 - nie chłodzi (3)
Chłodziarka AMICA AK310 nie chłodzi (5)
lodówka amica ak310 prośba o diagnozę (1)
Lodówka Amica AK310 - Diagnoza ? FOTO (4)
Lodowka Amica AK310 - nie załącza się (21)
Lodówka Amica AK310 mały problem z wyłaczeniem (3)
lodówka, Amica, ak310, chłodzi tylko zamrażalka (7)
Lodówka AMICA AK310 - nie startuje sprężarka (1)
Lodówka Amica AK310/AK260 - jak wymienić termostat? (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.135 seconds