Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Amica AK310 - regulacja termostatu


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Amica AK310 - regulacja termostatu
Author
Message
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#1 Post from the author of the topic 22 May 2012 14:19   

Amica AK310 - regulacja termostatu


Czy ktoś może wie, w jaki sposób wyregulować termostat w lodówce - Amica AK310.
Objawy:
na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.
Przekręcenie na zero wyłącza lodówkę.

Z opisów wnioskuję, że może to być wina zamulonego układu chłodzącego i prawdopodobnie nie jest to wina termostatu. Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?

Załączam zdjęcia:
Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 May 2012 14:19   





Back to top
   
zbigniew3107
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Location: Brusy

Post#2 22 May 2012 22:01   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Proponuję wymienić termostat na nowy ,zwróć uwagę na długość kapilary ,musi być taka sama jak starego ,z regulacją dał bym sobie spokój zbyt dużo zachodu a efekt niepewny poza tym dobrze ją rozmroź powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
movzx
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 18 Nov 2006
Posts: 6665
Location: Wrocław

Post#3 22 May 2012 22:23   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:
Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?
A dlaczego miałby reagować skoro masz +12 w chłodziarce?

zbigniew3107 wrote:
Proponuję wymienić termostat na nowy
Nie sądzę żeby tutaj to coś dało... można zresztą go na próbę zmostkować i zobaczyć czy będzie poprawa.

Helpful message? + -

Back to top
   
machefi
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4234
Location: warmińsko-mazurskie

Post#4 23 May 2012 00:27helpful post - solution   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:

na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.

Jeśli sprężarka pracuje cały czas to w zamrażalniku powinien być trzaskający mróz ok. -25°C a w dole chłodziarki pękać jajka i zamarzać mleko . Jeśli stwierdzisz że sprężarka pracuje cały czas to masz ewidentny ubytek czynnika chłodniczego , naprawa dla dobrego chłodniarza. Jeśli sprężarka rzadko się włącza to uszkodzony termostat .

Helpful message? + -

Back to top
   
peter falk
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 19 Mar 2003
Posts: 5155
Location: B...

Post#5 23 May 2012 01:42helpful post - solution   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9834926#9834926
Cytowany post jest finałem twojej historii.

Helpful message? + -

Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#6 Post from the author of the topic 23 May 2012 11:36   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


zbigniew3107 wrote:
z regulacją dał bym sobie spokój zbyt dużo zachodu a efekt niepewny


A jak się ten termostat reguluje? Którymi śrubkami jest regulacja zakresu temperatur, tj. gdybym chciał zwiększyć "siłę"/skuteczność chłodzenia tak, by temperatura w chłodziarce była +4/5 zamiast +12 st. C?

Dodano po 2 [minuty]:

movzx wrote:
canonik wrote:
Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?
A dlaczego miałby reagować skoro masz +12 w chłodziarce?

+12 to sporo za ciepło. Chciałbym mieć +4/5 zamiast +12 st. C.

zbigniew3107 wrote:
Proponuję wymienić termostat na nowy
Nie sądzę żeby tutaj to coś dało... można zresztą go na próbę zmostkować i zobaczyć czy będzie poprawa.


Czy na podstawie zamieszczonych przeze mnie zdjęć możesz powiedzieć, które przewody zmostkować?

Dodano po 24 [minuty]:

machefi wrote:
canonik wrote:

na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.

Jeśli sprężarka pracuje cały czas to w zamrażalniku powinien być trzaskający mróz ok. -25°C a w dole chłodziarki pękać jajka i zamarzać mleko .


Właśnie nie. Praca wydaje się być prawidłowa. Sprężarka włącza się i wyłącza w miarę regularnie. Nie jest w stanie schłodzić poniżej +12.

machefi wrote:

Jeśli stwierdzisz że sprężarka pracuje cały czas to masz ewidentny ubytek czynnika chłodniczego , naprawa dla dobrego chłodniarza. Jeśli sprężarka rzadko się włącza to uszkodzony termostat .

Czyli raczej stawiasz na zbyt małą ilość czynnika?
To ryzykowny wydatek bo dają max 3 miesiące gwarancji...

Dodano po 1 [minuty]:

peter falk wrote:
Poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9834926#9834926
Cytowany post jest finałem twojej historii.


Możliwe, że tak się to skończy Wink
Ważne, że jeszcze obecna lodówka "chodzi" choć niezbyt chłodzi Wink
Ale wydatek na dobrą ok. 2000 zł próbuje się oddalić w czasie poprzez różne kombinacje napraw...

Helpful message? + -

Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#7 Post from the author of the topic 25 May 2012 11:41   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Ponieważ nikt nie odpowiada, to spytam inaczej.

Lodówka załącza kompresor na ok. 3 minuty (nie mierzyłem, jak długo jest wyłączony ale dłużej) i wyłącza chyba za szybko co daje rezultat +12 do nawet +13,5 st. C.

Co można zrobić, by kompresor nie wyłączał się tak szybko i może w ten sposób schłodzi lodówkę do niższej temperatury?

Helpful message? + -

Back to top
   
machefi
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4234
Location: warmińsko-mazurskie

Post#8 25 May 2012 14:39   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:


Co można zrobić, by kompresor nie wyłączał się tak szybko

Wymienić termostat, ponieważ na pierwszym zdjęciu widać po dźwigience mieszka że jest on bardzo miękki .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 May 2012 14:39   





Back to top
   
zbigniew3107
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Location: Brusy

Post#9 27 May 2012 09:53   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Połącz na krótko i zobacz czy schłodzi i będziesz wiedział ,ja obstawiam termostat poprzednio nie pisałeś o czasie pracy i spoczynku .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 May 2012 09:53   





Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#10 Post from the author of the topic 27 May 2012 11:10   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Które przewody zewrzeć, by kompresor działał z pominięciem termostatu?
Zauważyłem, że brązowy z białą koszulką odpowiada za oświetlenie lodówki.
Tam są numery przy kabelkach. Gdyby ktoś znał budowę termostatu "od środka", to proszę o wskazówki.

Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu

Helpful message? + -

Back to top
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 14705
Location: Pomorze Środkowe

Post#11 27 May 2012 12:00helpful post - solution   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:
Które przewody zewrzeć, by kompresor działał z pominięciem termostatu?

Możesz wszystkie do kupy, z pominięciem tego/tych żółtozielonego/ych... Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#12 Post from the author of the topic 30 May 2012 13:57   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Zwarłem przewody czarny i brązowy (bez koszulki) ok. minutę po wyłączeniu się kompresora. Kompresor po "zwarciu" załączył się lecz po minucie/dwóch wyłączył się.
Wtedy sprawdziłem tzw. "neonówką", że wskaźnik fazy, który wcześniej na przewodzie brązowym świecił dość jasno teraz ledwo żarzył.
Po jakimś czasie kompresor znów się załączył i dalej pracuje cyklicznie. Temperatura w chłodziarce cały czas utrzymuje się na granicy +12/13 st. C.

Czy to oznacza, że kompresor się przegrzewa i wyłącza się samoistnie? Czy ktoś ma jakieś inne wytłumaczenie takiego zachowania?

Przypomnę, że cały czas próbuję ustalić, czemu przy pracującym tj. włączającym się i wyłączającym kompresorze i tym samym "pstrykającym" w tym czasie termostacie lodówka nie jest w stanie schłodzić się do 4/5 st. C.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbigniew3107
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Location: Brusy

Post#13 30 May 2012 15:51helpful post - solution   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Jeśli masz miernik sprawdź pobór prądu objawy wskazują na zepsutą sprężarkę wyłącza zabezpieczenie termiczne ,sprężarka do wymiany .

Helpful message? + -

Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#14 Post from the author of the topic 01 Jun 2012 19:12   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Kilka prozaicznych pytań Smile

Czy przy wymianie sprężarki trzeba od nowa nabijać czynnik chłodzący, czy da się jakoś go zatrzymać (podobno nie ma zaworów)?
Jaki to jest koszt?

Helpful message? + -

Back to top
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 14705
Location: Pomorze Środkowe

Post#15 01 Jun 2012 20:36   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik wrote:
Czy przy wymianie sprężarki trzeba od nowa nabijać czynnik chłodzący, czy da się jakoś go zatrzymać (podobno nie ma zaworów)?
Jaki to jest koszt?

Kolego. Wymiana sprężarki, to tak, jakby od nowa zlecić fabryce wyprodukowanie lodówki. Tak rysunkowo. I wielkim skrócie.
Oczywiście, przy tej usłudze należy na nowo napełnić układ chłodniczy z zachowaniem wszelakich prawideł.
Czynność taka w normalnym serwisie (nie u Pana Kazia za rogiem), to koszt rzędu 600PLN. Cena ta dotyczy usługi wymiany sprężarki na nową, wraz z napełnieniem układu na czynnik chłodniczy R-134a.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbigniew3107
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 274
Location: Brusy

Post#16 01 Jun 2012 22:19   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Oczywiście da się odzyskać ale musi zrobić to specjalista z odpowiednim sprzętem ,koszt rzecz względna jaki region i jak się ceni specjalista ,należy podzwonić i pytać reasumując pomyśl o kupnie nowej .

Helpful message? + -

Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#17 Post from the author of the topic 12 Jun 2012 11:34   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Dziękuję Koledzy za udział w dyskusji.

Oto kilka wniosków końcowych:
- sporo osób nie zwraca uwagi na temperaturę w swojej lodówce!
- wskaźnik temperatury na wyświetlaczach często pokazuje co innego niż termometr włożony do wnętrza lodówki
- niektóre lodówki nawet 3-letnie mimo ustawień na max. tj. 4 st. C osiąga min. 8,5 st. C, co po moich pomiarach wprawiło w zakłopotanie właścicieli...
- w tak starych lodówkach, jak moja, temperatura na różnych półkach waha się nawet o 4-5 st. C.

Przygotowując się powoli do wymiany lodówki zauważyłem na jej "plecach" wnękę (z miedzianą rurką) o rozmiarach ok. 5x20 cm, która powinna być zamknięta przykrywką ze styropianem. U mnie przykrywka leżała obok Wink Po przykryciu sprawność lodówki wzrosła (tj. temperatura zmalała) o 1-2 st. C.
Co do sprężarki, to w Amice mam firmy Electrolux. Jest gorąca podczas pracy. Być może jej żywot dobiega końca ale póki "dycha", to nie poddam jej eutanazji Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
szwrobel
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 20 Oct 2011
Posts: 16
Location: Gdańsk

Post#18 13 Jun 2012 14:25   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Witam! Mam problem z wymianą termostatu w Amica AK310. Niestety ojciec(starszy człowiek) wyciągnął stary termostat wraz z kapilarą i nie udało mu się włożyć nowego z nową kapilarą(ta sama długość). Przy wkładaniu kapilary do połowy wszystko idzie gładko i przyjemnie. Jednak w połowie długości pojawia się ograniczenie (opór ) coś w rodzaju blokady i dalej nie idzie włożyć kapilary a została połowa jej długości. Czy w tej pochwie jest jakiś zakręt że kapilara ma iść do góry albo w dół albo innym kierunku? Proszę o radę i wskazówki. Może ktoś miał podobny problem. Wszędzie na forum wyczytałem że wymiana jest bardzo prosta i przyjemna i tak jest w większości lodówek, ale tutaj napotkałem na w/w problem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Szymon

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Jun 2012 14:25   





Back to top
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 05 Jun 2010
Posts: 13

Post#19 Post from the author of the topic 29 May 2014 10:25   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


szwrobel wrote:
Mam problem z wymianą termostatu w Amica AK310. (...)


Daj znać, czy poradziłeś sobie z wymianą termostatu.

Helpful message? + -

Back to top
   
szwrobel
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 20 Oct 2011
Posts: 16
Location: Gdańsk

Post#20 29 May 2014 18:11   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Niestety kapilara nie była jedynym problemem w starej lodówce, dlatego została zakupiona nowa Smile a problem z kapilarą został zapomniany....

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Amica AK310 - regulacja termostatu
Page 1 of 1
Similar topics
Amica AK310 - dostęp do termostatu (2)
Lodówka Amica AK310 - nie chłodzi (3)
Chłodziarka AMICA AK310 nie chłodzi (5)
lodówka amica ak310 prośba o diagnozę (1)
Lodówka Amica AK310 - Diagnoza ? FOTO (4)
Lodowka Amica AK310 - nie załącza się (21)
Lodówka Amica AK310 mały problem z wyłaczeniem (3)
lodówka, Amica, ak310, chłodzi tylko zamrażalka (7)
Lodówka AMICA AK310 - nie startuje sprężarka (1)
Lodówka Amica AK310/AK260 - jak wymienić termostat? (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl topic RSS feed