Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Amica AK310 - regulacja termostatu


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> Amica AK310 - regulacja termostatu
Autor
Wiadomość
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#1 Post autora tematu 22 Maj 2012 14:19   

Amica AK310 - regulacja termostatu


Czy ktoś może wie, w jaki sposób wyregulować termostat w lodówce - Amica AK310.
Objawy:
na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.
Przekręcenie na zero wyłącza lodówkę.

Z opisów wnioskuję, że może to być wina zamulonego układu chłodzącego i prawdopodobnie nie jest to wina termostatu. Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?

Załączam zdjęcia:
Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Maj 2012 14:19   





Powrót do góry
   
zbigniew3107
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 268
Miasto: Brusy

Post#2 22 Maj 2012 22:01   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Proponuję wymienić termostat na nowy ,zwróć uwagę na długość kapilary ,musi być taka sama jak starego ,z regulacją dał bym sobie spokój zbyt dużo zachodu a efekt niepewny poza tym dobrze ją rozmroź powodzenia.
Powrót do góry
   
movzx
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 6789
Miasto: Wrocław

Post#3 22 Maj 2012 22:23   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik napisał:
Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?
A dlaczego miałby reagować skoro masz +12 w chłodziarce?

zbigniew3107 napisał:
Proponuję wymienić termostat na nowy
Nie sądzę żeby tutaj to coś dało... można zresztą go na próbę zmostkować i zobaczyć czy będzie poprawa.
Powrót do góry
   
machefi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 4051
Miasto: warmińsko-mazurskie

Post#4 23 Maj 2012 00:27pomocny post - solucja   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik napisał:

na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.

Jeśli sprężarka pracuje cały czas to w zamrażalniku powinien być trzaskający mróz ok. -25°C a w dole chłodziarki pękać jajka i zamarzać mleko . Jeśli stwierdzisz że sprężarka pracuje cały czas to masz ewidentny ubytek czynnika chłodniczego , naprawa dla dobrego chłodniarza. Jeśli sprężarka rzadko się włącza to uszkodzony termostat .
Powrót do góry
   
peter falk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Mar 2003
Posty: 4859
Miasto: B...

Post#5 23 Maj 2012 01:42pomocny post - solucja   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9834926#9834926
Cytowany post jest finałem twojej historii.
Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#6 Post autora tematu 23 Maj 2012 11:36   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


zbigniew3107 napisał:
z regulacją dał bym sobie spokój zbyt dużo zachodu a efekt niepewny


A jak się ten termostat reguluje? Którymi śrubkami jest regulacja zakresu temperatur, tj. gdybym chciał zwiększyć "siłę"/skuteczność chłodzenia tak, by temperatura w chłodziarce była +4/5 zamiast +12 st. C?

Dodano po 2 [minuty]:

movzx napisał:
canonik napisał:
Czemu jednak nie reaguje na przełączenia między 1 a 9?
A dlaczego miałby reagować skoro masz +12 w chłodziarce?

+12 to sporo za ciepło. Chciałbym mieć +4/5 zamiast +12 st. C.

zbigniew3107 napisał:
Proponuję wymienić termostat na nowy
Nie sądzę żeby tutaj to coś dało... można zresztą go na próbę zmostkować i zobaczyć czy będzie poprawa.


Czy na podstawie zamieszczonych przeze mnie zdjęć możesz powiedzieć, które przewody zmostkować?

Dodano po 24 [minuty]:

machefi napisał:
canonik napisał:

na ustawieniach od 1 do 9 działa jednakowo, tj. zamrażalnik -12, chłodziarka +12.

Jeśli sprężarka pracuje cały czas to w zamrażalniku powinien być trzaskający mróz ok. -25°C a w dole chłodziarki pękać jajka i zamarzać mleko .


Właśnie nie. Praca wydaje się być prawidłowa. Sprężarka włącza się i wyłącza w miarę regularnie. Nie jest w stanie schłodzić poniżej +12.

machefi napisał:

Jeśli stwierdzisz że sprężarka pracuje cały czas to masz ewidentny ubytek czynnika chłodniczego , naprawa dla dobrego chłodniarza. Jeśli sprężarka rzadko się włącza to uszkodzony termostat .

Czyli raczej stawiasz na zbyt małą ilość czynnika?
To ryzykowny wydatek bo dają max 3 miesiące gwarancji...

Dodano po 1 [minuty]:

peter falk napisał:
Poczytaj to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9834926#9834926
Cytowany post jest finałem twojej historii.


Możliwe, że tak się to skończy ;)
Ważne, że jeszcze obecna lodówka "chodzi" choć niezbyt chłodzi ;)
Ale wydatek na dobrą ok. 2000 zł próbuje się oddalić w czasie poprzez różne kombinacje napraw...
Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#7 Post autora tematu 25 Maj 2012 11:41   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Ponieważ nikt nie odpowiada, to spytam inaczej.

Lodówka załącza kompresor na ok. 3 minuty (nie mierzyłem, jak długo jest wyłączony ale dłużej) i wyłącza chyba za szybko co daje rezultat +12 do nawet +13,5 st. C.

Co można zrobić, by kompresor nie wyłączał się tak szybko i może w ten sposób schłodzi lodówkę do niższej temperatury?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Maj 2012 11:41   





Powrót do góry
   
machefi
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 4051
Miasto: warmińsko-mazurskie

Post#8 25 Maj 2012 14:39   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik napisał:


Co można zrobić, by kompresor nie wyłączał się tak szybko

Wymienić termostat, ponieważ na pierwszym zdjęciu widać po dźwigience mieszka że jest on bardzo miękki .
Powrót do góry
   
zbigniew3107
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 268
Miasto: Brusy

Post#9 27 Maj 2012 09:53   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Połącz na krótko i zobacz czy schłodzi i będziesz wiedział ,ja obstawiam termostat poprzednio nie pisałeś o czasie pracy i spoczynku .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Maj 2012 09:53   





Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#10 Post autora tematu 27 Maj 2012 11:10   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Które przewody zewrzeć, by kompresor działał z pominięciem termostatu?
Zauważyłem, że brązowy z białą koszulką odpowiada za oświetlenie lodówki.
Tam są numery przy kabelkach. Gdyby ktoś znał budowę termostatu "od środka", to proszę o wskazówki.

Amica AK310 - regulacja termostatu Amica AK310 - regulacja termostatu
Powrót do góry
   
skryn
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14221
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#11 27 Maj 2012 12:00pomocny post - solucja   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik napisał:
Które przewody zewrzeć, by kompresor działał z pominięciem termostatu?

Możesz wszystkie do kupy, z pominięciem tego/tych żółtozielonego/ych... :)
Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#12 Post autora tematu 30 Maj 2012 13:57   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Zwarłem przewody czarny i brązowy (bez koszulki) ok. minutę po wyłączeniu się kompresora. Kompresor po "zwarciu" załączył się lecz po minucie/dwóch wyłączył się.
Wtedy sprawdziłem tzw. "neonówką", że wskaźnik fazy, który wcześniej na przewodzie brązowym świecił dość jasno teraz ledwo żarzył.
Po jakimś czasie kompresor znów się załączył i dalej pracuje cyklicznie. Temperatura w chłodziarce cały czas utrzymuje się na granicy +12/13 st. C.

Czy to oznacza, że kompresor się przegrzewa i wyłącza się samoistnie? Czy ktoś ma jakieś inne wytłumaczenie takiego zachowania?

Przypomnę, że cały czas próbuję ustalić, czemu przy pracującym tj. włączającym się i wyłączającym kompresorze i tym samym "pstrykającym" w tym czasie termostacie lodówka nie jest w stanie schłodzić się do 4/5 st. C.
Powrót do góry
   
zbigniew3107
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 268
Miasto: Brusy

Post#13 30 Maj 2012 15:51pomocny post - solucja   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Jeśli masz miernik sprawdź pobór prądu objawy wskazują na zepsutą sprężarkę wyłącza zabezpieczenie termiczne ,sprężarka do wymiany .
Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#14 Post autora tematu 01 Cze 2012 19:12   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Kilka prozaicznych pytań :)

Czy przy wymianie sprężarki trzeba od nowa nabijać czynnik chłodzący, czy da się jakoś go zatrzymać (podobno nie ma zaworów)?
Jaki to jest koszt?
Powrót do góry
   
skryn
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14221
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#15 01 Cze 2012 20:36   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


canonik napisał:
Czy przy wymianie sprężarki trzeba od nowa nabijać czynnik chłodzący, czy da się jakoś go zatrzymać (podobno nie ma zaworów)?
Jaki to jest koszt?

Kolego. Wymiana sprężarki, to tak, jakby od nowa zlecić fabryce wyprodukowanie lodówki. Tak rysunkowo. I wielkim skrócie.
Oczywiście, przy tej usłudze należy na nowo napełnić układ chłodniczy z zachowaniem wszelakich prawideł.
Czynność taka w normalnym serwisie (nie u Pana Kazia za rogiem), to koszt rzędu 600PLN. Cena ta dotyczy usługi wymiany sprężarki na nową, wraz z napełnieniem układu na czynnik chłodniczy R-134a.
Powrót do góry
   
zbigniew3107
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 268
Miasto: Brusy

Post#16 01 Cze 2012 22:19   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Oczywiście da się odzyskać ale musi zrobić to specjalista z odpowiednim sprzętem ,koszt rzecz względna jaki region i jak się ceni specjalista ,należy podzwonić i pytać reasumując pomyśl o kupnie nowej .
Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#17 Post autora tematu 12 Cze 2012 11:34   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Dziękuję Koledzy za udział w dyskusji.

Oto kilka wniosków końcowych:
- sporo osób nie zwraca uwagi na temperaturę w swojej lodówce!
- wskaźnik temperatury na wyświetlaczach często pokazuje co innego niż termometr włożony do wnętrza lodówki
- niektóre lodówki nawet 3-letnie mimo ustawień na max. tj. 4 st. C osiąga min. 8,5 st. C, co po moich pomiarach wprawiło w zakłopotanie właścicieli...
- w tak starych lodówkach, jak moja, temperatura na różnych półkach waha się nawet o 4-5 st. C.

Przygotowując się powoli do wymiany lodówki zauważyłem na jej "plecach" wnękę (z miedzianą rurką) o rozmiarach ok. 5x20 cm, która powinna być zamknięta przykrywką ze styropianem. U mnie przykrywka leżała obok ;) Po przykryciu sprawność lodówki wzrosła (tj. temperatura zmalała) o 1-2 st. C.
Co do sprężarki, to w Amice mam firmy Electrolux. Jest gorąca podczas pracy. Być może jej żywot dobiega końca ale póki "dycha", to nie poddam jej eutanazji ;)
Powrót do góry
   
szwrobel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 20 Paź 2011
Posty: 12
Miasto: Gdańsk

Post#18 13 Cze 2012 14:25   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Witam! Mam problem z wymianą termostatu w Amica AK310. Niestety ojciec(starszy człowiek) wyciągnął stary termostat wraz z kapilarą i nie udało mu się włożyć nowego z nową kapilarą(ta sama długość). Przy wkładaniu kapilary do połowy wszystko idzie gładko i przyjemnie. Jednak w połowie długości pojawia się ograniczenie (opór ) coś w rodzaju blokady i dalej nie idzie włożyć kapilary a została połowa jej długości. Czy w tej pochwie jest jakiś zakręt że kapilara ma iść do góry albo w dół albo innym kierunku? Proszę o radę i wskazówki. Może ktoś miał podobny problem. Wszędzie na forum wyczytałem że wymiana jest bardzo prosta i przyjemna i tak jest w większości lodówek, ale tutaj napotkałem na w/w problem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Szymon
Powrót do góry
   
canonik
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 13

Post#19 Post autora tematu 29 Maj 2014 10:25   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


szwrobel napisał:
Mam problem z wymianą termostatu w Amica AK310. (...)


Daj znać, czy poradziłeś sobie z wymianą termostatu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2014 10:25   





Powrót do góry
   
szwrobel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 20 Paź 2011
Posty: 12
Miasto: Gdańsk

Post#20 29 Maj 2014 18:11   

Re: Amica AK310 - regulacja termostatu


Niestety kapilara nie była jedynym problemem w starej lodówce, dlatego została zakupiona nowa :) a problem z kapilarą został zapomniany....
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> Amica AK310 - regulacja termostatu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Amica AK310 - dostęp do termostatu (2)
Lodówka Amica AK310 - nie chłodzi (3)
Chłodziarka AMICA AK310 nie chłodzi (5)
lodówka amica ak310 prośba o diagnozę (1)
Lodówka Amica AK310 - Diagnoza ? FOTO (4)
Lodowka Amica AK310 - nie załącza się (21)
Lodówka Amica AK310 mały problem z wyłaczeniem (3)
lodówka, Amica, ak310, chłodzi tylko zamrażalka (7)
Lodówka AMICA AK310 - nie startuje sprężarka (1)
Lodówka Amica AK310/AK260 - jak wymienić termostat? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS