Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



instalacja pod płytę indukcyjną


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->instalacja pod płytę indukcyjną Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2411
Miasto: Reda

WojcikW
Poziom 22
Post#31 29 Maj 2012 13:01   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Niestety przyszłość będzie taka, że już niedługo nastąpi urynkowienie energii elektrycznej czyli wzrost ceny energii elektrycznej o 40%. Młode małżeństwa mają do wyboru: albo wynajmować lub mieszkać na 42m² z rodzicami, albo brać kredyt i kupić mieszkanie. A deweloperzy budują dokładnie pod klienta. Z punktu widzenia dewelopera każdy wzrost kosztów budowy to pustostany i plajta. Są też budowane mieszkania o wyższym standardzie, apartamentowce itd. Tam nie będzie problemu z małym przydziałem mocy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Maj 2012 13:01   



Powrót do góry
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 5259
Miasto: Warszawa Praga

Bronek22
Poziom 24
Post#32 29 Maj 2012 13:19   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
Jest akurat odwrotnie. Projekt musi być dostosowany do możliwości finansowej klienta.
I jeszcze czy klient chce te 3 -fazy. Jeżeli ma gaz, to płyty nie potrzebuje. a te 3,5-5kw wystarczy do codziennego użytku.
Podzielam zdanie kolegi, to ma się sprzedawać. A o tym decyduje cena.
5kW dlatego, że przedlicznikowy 25A można na stałe dociążyć na 5,75kW, na krótko ( 30 minut ) to nawet jeszcze więcej.
Bronek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14388
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#33 29 Maj 2012 13:23   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Nie rozumiemy się.
Pierwsza instalacja w moim domu, to były 3 żarówki po 25 W, jedna 15 W i jedno gniazdko wtyczkowe. Na radio - ok. 40 W mocy. Nie było wtedy zupełnie odbiorników 2000 W, a późniejsze o wiele lat żelazko miało 600W. I to był najbardziej "energożerny" odbiornik w tamtych czasach.
Ale wykonane wtedy przyłącze pozwoliło z czasem zwiększyć pobór mocy do tych 3,5 kW, a chwilami i więcej, bo mam przepływowy podgrzewacz o takiej właśnie mocy. I nie wyłączam ani lodówki, ani radia, ani światła, gdy chcę skorzystać z ciepłej wody. A to przyłącze ma już 51 lat!

Myślenie dzisiaj kategoriami, że w przyszłym roku zdrożeje energia, więc budujmy teraz przyłącze na takie same 3,5 kW uważam za nieporozumienie. Bo ono ma zapewnić funkcjonowanie użytkowanego sprzętu znowu przez 50 lat. Jakiego sprzętu?

A kto wie co to będzie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2411
Miasto: Reda

WojcikW
Poziom 22
Post#34 29 Maj 2012 14:16   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Kiedyś dążyliśmy do komunizmu. A główną jego zasadą było, że każdy obywatel dostanie wszystko co potrzebuje. Dokładnie hasło brzmiało: każdemu według potrzeb. Ale teraz mamy kapitalizm i możesz mieć wszystko jeżeli za to zapłacisz. Twoje pretensje do deweloperów to pretensje do garbatego, że ma dzieci proste. To klient decyduje co chce kupić, a gdy jest ograniczony możliwościami finansowymi to efekt jest taki jaki jest.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14388
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#35 29 Maj 2012 15:12   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
To klient decyduje co chce kupić, a gdy jest ograniczony możliwościami finansowymi to efekt jest taki jaki jest.


Pod warunkiem że wie. Moje posty na ten temat powstały dlatego, że przeważnie nie jest to prawdą.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zieff1977
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 5
Miasto: Lublin

zieff1977
Poziom 3
Post#36 Post autora tematu 29 Maj 2012 15:18   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14388
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#37 29 Maj 2012 16:11   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową


Zakładać trójfazową.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2411
Miasto: Reda

WojcikW
Poziom 22
Post#38 29 Maj 2012 16:58   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową część mieszkań ma ją w standardzie ...
Klient nasz pan. Jeżeli ktoś nie wie co kupuje to na własne życzenie. Oczywiście mam na myśli podstawowe wielkości i parametry na których budowlaniec, nawet choćby chciał, to nie oszuka. Takim parametrem jest przydział mocy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Maj 2012 16:58   



Powrót do góry
KrzysztofeS
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1
Miasto: Kraków

KrzysztofeS
Poziom 1
Post#39 30 Maj 2012 15:03   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową

zdecydowanie tak, proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika, wydzielony obwód. Raz zapłacisz i nie masz stresu przy zakupie dodatkowych urządzeń. 3,5kW przy obecnych realiach to totalna przesada (2kW czajnik + 1,5kW suszarka + włączysz jeszcze toster i masz przeciążenie) , developer ostro przyoszczędził:/. Ja mam w mieszkaniu bodaj 11kW i śpię spokojnie.
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2411
Miasto: Reda

WojcikW
Poziom 22
Post#40 30 Maj 2012 18:37   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Fragment zbędnej dyskusji usunąłem. [retrofood]

KrzysztofeS napisał:
... proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika...
Tu może być problem. Ja 2 lata temu kupowałem płytę indukcyjną. Nie spotkałem się z trójfazową. Były dwupalnikowe jednofazowe oraz cztero i trójpalnikowe 230V z możliwością zasilenia z jednej fazy lub z dwóch faz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14388
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#41 30 Maj 2012 19:09   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
KrzysztofeS napisał:
... proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika...
Tu może być problem. Ja 2 lata temu kupowałem płytę indukcyjną. Nie spotkałem się z trójfazową. Były dwupalnikowe jednofazowe oraz cztero i trójpalnikowe 230V z możliwością zasilenia z jednej fazy lub z dwóch faz.


Proponuję skończyć tę jałową dyskusję. Dzisiaj w jednym sklepie nie ma, w innych są, a jeśli nawet, to mogą być za dwa lata. Z piekarnikiem na trzeciej fazie, albo maszynką do drapania gosposi po nogach.
Takie zasilanie należy wykonać tak, aby było jak najbardziej uniwersalne i przewidywało różne sytuacje. Współczesne kuchenki nie wytrzymają 50 lat.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 756
Miasto: Zabierzów

mar_cik
Specjalista elektryk
Post#42 31 Maj 2012 08:12   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Dyskusja nie jest jałowa.
Nie ma czegoś takiego jak kuchnie trójfazowe czy dwufazowe. Kuchnie, piekarniki czy kuchnie z piekarnikiem są budowane na napięcie 230V (mówimy o Europie), nawet te najbardziej wypaśne i drogie jak Smeg. Obciążenia w sprzęcie są dzielone na obwody tak, aby pojedynczy obwód pobierał prąd do 16A. Tak jest wykonywany cały sprzęt AGD.
Sposób podłączenia zależy od dostępnej sieci.
W Polsce nie ma możliwości jednofazowego zasilania z zabezpieczniem przedlicznikowym większym niż 32A (i to nie wszędzie bo w części Zakładów Energetycznych tylko 25A) i to jest jedyna przyczyna konieczności zamawiania trójfazowego zasilania dla mieszkań. Tu się (jak zwykle) różnimy od innych krajów, we Francji na przykład trójfazowa instalacja w mieszkaniu jest nie do pomyślenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14388
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#43 31 Maj 2012 08:49   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


I na tym kończymy dyskusję o budowie kuchenek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> instalacja pod płytę indukcyjną Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
jaki wyłącznik różnicowo prądowy pod płytę indukcyjną (5)
Czy dobrze podłączyłem płytę indukcyjną? (24)
Jak podłączyć płytę indukcyjną Electrolux EHD 60150P (5)
Rozdzielenie jednej fazy osobnymi S-ami pod płytę grzewczą (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS