Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



instalacja pod płytę indukcyjną


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->instalacja pod płytę indukcyjną Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
WojcikW
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Reda
Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2595
Pomógł: 228
Ocena postów: 70
WojcikW
Poziom 23
Post#31 29 Maj 2012 13:01    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Niestety przyszłość będzie taka, że już niedługo nastąpi urynkowienie energii elektrycznej czyli wzrost ceny energii elektrycznej o 40%. Młode małżeństwa mają do wyboru: albo wynajmować lub mieszkać na 42m² z rodzicami, albo brać kredyt i kupić mieszkanie. A deweloperzy budują dokładnie pod klienta. Z punktu widzenia dewelopera każdy wzrost kosztów budowy to pustostany i plajta. Są też budowane mieszkania o wyższym standardzie, apartamentowce itd. Tam nie będzie problemu z małym przydziałem mocy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1044571
Usunięty
1044571
Usunięty
Post#32 29 Maj 2012 13:19    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
Jest akurat odwrotnie. Projekt musi być dostosowany do możliwości finansowej klienta.
I jeszcze czy klient chce te 3 -fazy. Jeżeli ma gaz, to płyty nie potrzebuje. a te 3,5-5kw wystarczy do codziennego użytku.
Podzielam zdanie kolegi, to ma się sprzedawać. A o tym decyduje cena.
5kW dlatego, że przedlicznikowy 25A można na stałe dociążyć na 5,75kW, na krótko ( 30 minut ) to nawet jeszcze więcej.
Bronek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15195
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#33 29 Maj 2012 13:23    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Nie rozumiemy się.
Pierwsza instalacja w moim domu, to były 3 żarówki po 25 W, jedna 15 W i jedno gniazdko wtyczkowe. Na radio - ok. 40 W mocy. Nie było wtedy zupełnie odbiorników 2000 W, a późniejsze o wiele lat żelazko miało 600W. I to był najbardziej "energożerny" odbiornik w tamtych czasach.
Ale wykonane wtedy przyłącze pozwoliło z czasem zwiększyć pobór mocy do tych 3,5 kW, a chwilami i więcej, bo mam przepływowy podgrzewacz o takiej właśnie mocy. I nie wyłączam ani lodówki, ani radia, ani światła, gdy chcę skorzystać z ciepłej wody. A to przyłącze ma już 51 lat!

Myślenie dzisiaj kategoriami, że w przyszłym roku zdrożeje energia, więc budujmy teraz przyłącze na takie same 3,5 kW uważam za nieporozumienie. Bo ono ma zapewnić funkcjonowanie użytkowanego sprzętu znowu przez 50 lat. Jakiego sprzętu?

A kto wie co to będzie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Reda
Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2595
Pomógł: 228
Ocena postów: 70
WojcikW
Poziom 23
Post#34 29 Maj 2012 14:16    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Kiedyś dążyliśmy do komunizmu. A główną jego zasadą było, że każdy obywatel dostanie wszystko co potrzebuje. Dokładnie hasło brzmiało: każdemu według potrzeb. Ale teraz mamy kapitalizm i możesz mieć wszystko jeżeli za to zapłacisz. Twoje pretensje do deweloperów to pretensje do garbatego, że ma dzieci proste. To klient decyduje co chce kupić, a gdy jest ograniczony możliwościami finansowymi to efekt jest taki jaki jest.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15195
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#35 29 Maj 2012 15:12    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
To klient decyduje co chce kupić, a gdy jest ograniczony możliwościami finansowymi to efekt jest taki jaki jest.


Pod warunkiem że wie. Moje posty na ten temat powstały dlatego, że przeważnie nie jest to prawdą.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zieff1977
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Lublin
Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 5
zieff1977
Poziom 3
Post#36 29 Maj 2012 15:18  Autor tematu   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15195
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#37 29 Maj 2012 16:11    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową


Zakładać trójfazową.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Reda
Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2595
Pomógł: 228
Ocena postów: 70
WojcikW
Poziom 23
Post#38 29 Maj 2012 16:58    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową część mieszkań ma ją w standardzie ...
Klient nasz pan. Jeżeli ktoś nie wie co kupuje to na własne życzenie. Oczywiście mam na myśli podstawowe wielkości i parametry na których budowlaniec, nawet choćby chciał, to nie oszuka. Takim parametrem jest przydział mocy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
KrzysztofeS
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Kraków
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1
KrzysztofeS
Poziom 1
Post#39 30 Maj 2012 15:03    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową

zdecydowanie tak, proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika, wydzielony obwód. Raz zapłacisz i nie masz stresu przy zakupie dodatkowych urządzeń. 3,5kW przy obecnych realiach to totalna przesada (2kW czajnik + 1,5kW suszarka + włączysz jeszcze toster i masz przeciążenie) , developer ostro przyoszczędził:/. Ja mam w mieszkaniu bodaj 11kW i śpię spokojnie.
pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
WojcikW
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Reda
Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2595
Pomógł: 228
Ocena postów: 70
WojcikW
Poziom 23
Post#40 30 Maj 2012 18:37    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Fragment zbędnej dyskusji usunąłem. [retrofood]

KrzysztofeS napisał:
... proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika...
Tu może być problem. Ja 2 lata temu kupowałem płytę indukcyjną. Nie spotkałem się z trójfazową. Były dwupalnikowe jednofazowe oraz cztero i trójpalnikowe 230V z możliwością zasilenia z jednej fazy lub z dwóch faz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15195
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#41 30 Maj 2012 19:09    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
KrzysztofeS napisał:
... proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika...
Tu może być problem. Ja 2 lata temu kupowałem płytę indukcyjną. Nie spotkałem się z trójfazową. Były dwupalnikowe jednofazowe oraz cztero i trójpalnikowe 230V z możliwością zasilenia z jednej fazy lub z dwóch faz.


Proponuję skończyć tę jałową dyskusję. Dzisiaj w jednym sklepie nie ma, w innych są, a jeśli nawet, to mogą być za dwa lata. Z piekarnikiem na trzeciej fazie, albo maszynką do drapania gosposi po nogach.
Takie zasilanie należy wykonać tak, aby było jak najbardziej uniwersalne i przewidywało różne sytuacje. Współczesne kuchenki nie wytrzymają 50 lat.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Miasto: Zabierzów
Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 756
Pomógł: 101
Ocena postów: 3
mar_cik
Specjalista elektryk
Post#42 31 Maj 2012 08:12    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Dyskusja nie jest jałowa.
Nie ma czegoś takiego jak kuchnie trójfazowe czy dwufazowe. Kuchnie, piekarniki czy kuchnie z piekarnikiem są budowane na napięcie 230V (mówimy o Europie), nawet te najbardziej wypaśne i drogie jak Smeg. Obciążenia w sprzęcie są dzielone na obwody tak, aby pojedynczy obwód pobierał prąd do 16A. Tak jest wykonywany cały sprzęt AGD.
Sposób podłączenia zależy od dostępnej sieci.
W Polsce nie ma możliwości jednofazowego zasilania z zabezpieczniem przedlicznikowym większym niż 32A (i to nie wszędzie bo w części Zakładów Energetycznych tylko 25A) i to jest jedyna przyczyna konieczności zamawiania trójfazowego zasilania dla mieszkań. Tu się (jak zwykle) różnimy od innych krajów, we Francji na przykład trójfazowa instalacja w mieszkaniu jest nie do pomyślenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15195
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#43 31 Maj 2012 08:49    

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


I na tym kończymy dyskusję o budowie kuchenek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> instalacja pod płytę indukcyjną Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
jaki wyłącznik różnicowo prądowy pod płytę indukcyjną (5)
Czy dobrze podłączyłem płytę indukcyjną? (24)
Jak podłączyć płytę indukcyjną Electrolux EHD 60150P (5)
Rozdzielenie jednej fazy osobnymi S-ami pod płytę grzewczą (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS