Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

instalacja pod płytę indukcyjną


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> instalacja pod płytę indukcyjną
Autor
Wiadomość
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2170
Miasto: Reda

Post#31 29 Maj 2012 13:01   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Niestety przyszłość będzie taka, że już niedługo nastąpi urynkowienie energii elektrycznej czyli wzrost ceny energii elektrycznej o 40%. Młode małżeństwa mają do wyboru: albo wynajmować lub mieszkać na 42m² z rodzicami, albo brać kredyt i kupić mieszkanie. A deweloperzy budują dokładnie pod klienta. Z punktu widzenia dewelopera każdy wzrost kosztów budowy to pustostany i plajta. Są też budowane mieszkania o wyższym standardzie, apartamentowce itd. Tam nie będzie problemu z małym przydziałem mocy.
Powrót do góry
   
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 4588
Miasto: Stalinogród

Post#32 29 Maj 2012 13:19   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
Jest akurat odwrotnie. Projekt musi być dostosowany do możliwości finansowej klienta.
I jeszcze czy klient chce te 3 -fazy. Jeżeli ma gaz, to płyty nie potrzebuje. a te 3,5-5kw wystarczy do codziennego użytku.
Podzielam zdanie kolegi, to ma się sprzedawać. A o tym decyduje cena.
5kW dlatego, że przedlicznikowy 25A można na stałe dociążyć na 5,75kW, na krótko ( 30 minut ) to nawet jeszcze więcej.
Bronek
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#33 29 Maj 2012 13:23   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Nie rozumiemy się.
Pierwsza instalacja w moim domu, to były 3 żarówki po 25 W, jedna 15 W i jedno gniazdko wtyczkowe. Na radio - ok. 40 W mocy. Nie było wtedy zupełnie odbiorników 2000 W, a późniejsze o wiele lat żelazko miało 600W. I to był najbardziej "energożerny" odbiornik w tamtych czasach.
Ale wykonane wtedy przyłącze pozwoliło z czasem zwiększyć pobór mocy do tych 3,5 kW, a chwilami i więcej, bo mam przepływowy podgrzewacz o takiej właśnie mocy. I nie wyłączam ani lodówki, ani radia, ani światła, gdy chcę skorzystać z ciepłej wody. A to przyłącze ma już 51 lat!

Myślenie dzisiaj kategoriami, że w przyszłym roku zdrożeje energia, więc budujmy teraz przyłącze na takie same 3,5 kW uważam za nieporozumienie. Bo ono ma zapewnić funkcjonowanie użytkowanego sprzętu znowu przez 50 lat. Jakiego sprzętu?

A kto wie co to będzie?
Powrót do góry
   
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2170
Miasto: Reda

Post#34 29 Maj 2012 14:16   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Kiedyś dążyliśmy do komunizmu. A główną jego zasadą było, że każdy obywatel dostanie wszystko co potrzebuje. Dokładnie hasło brzmiało: każdemu według potrzeb. Ale teraz mamy kapitalizm i możesz mieć wszystko jeżeli za to zapłacisz. Twoje pretensje do deweloperów to pretensje do garbatego, że ma dzieci proste. To klient decyduje co chce kupić, a gdy jest ograniczony możliwościami finansowymi to efekt jest taki jaki jest.
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#35 29 Maj 2012 15:12   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
To klient decyduje co chce kupić, a gdy jest ograniczony możliwościami finansowymi to efekt jest taki jaki jest.


Pod warunkiem że wie. Moje posty na ten temat powstały dlatego, że przeważnie nie jest to prawdą.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2012 15:12   





Powrót do góry
   
zieff1977
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 5
Miasto: Lublin

Post#36 Post autora tematu 29 Maj 2012 15:18   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#37 29 Maj 2012 16:11   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową


Zakładać trójfazową.
Powrót do góry
   
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2170
Miasto: Reda

Post#38 29 Maj 2012 16:58   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
Rozmawiałem z developerem i nie ma problemu aby podłączyć instalacje trójfazową część mieszkań ma ją w standardzie ...
Klient nasz pan. Jeżeli ktoś nie wie co kupuje to na własne życzenie. Oczywiście mam na myśli podstawowe wielkości i parametry na których budowlaniec, nawet choćby chciał, to nie oszuka. Takim parametrem jest przydział mocy.
Powrót do góry
   
KrzysztofeS
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1
Miasto: Kraków

Post#39 30 Maj 2012 15:03   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


zieff1977 napisał:
to jak mi doradzacie zakładać instalacje trójfazową czy zostawić jednofazową

zdecydowanie tak, proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika, wydzielony obwód. Raz zapłacisz i nie masz stresu przy zakupie dodatkowych urządzeń. 3,5kW przy obecnych realiach to totalna przesada (2kW czajnik + 1,5kW suszarka + włączysz jeszcze toster i masz przeciążenie) , developer ostro przyoszczędził:/. Ja mam w mieszkaniu bodaj 11kW i śpię spokojnie.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2170
Miasto: Reda

Post#40 30 Maj 2012 18:37   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Fragment zbędnej dyskusji usunąłem. [retrofood]

KrzysztofeS napisał:
... proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika...
Tu może być problem. Ja 2 lata temu kupowałem płytę indukcyjną. Nie spotkałem się z trójfazową. Były dwupalnikowe jednofazowe oraz cztero i trójpalnikowe 230V z możliwością zasilenia z jednej fazy lub z dwóch faz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Maj 2012 18:37   





Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#41 30 Maj 2012 19:09   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


WojcikW napisał:
KrzysztofeS napisał:
... proponuje tez zakup płyty 3-fazowej, mniejsza asymetria, mniejsze błędy licznika...
Tu może być problem. Ja 2 lata temu kupowałem płytę indukcyjną. Nie spotkałem się z trójfazową. Były dwupalnikowe jednofazowe oraz cztero i trójpalnikowe 230V z możliwością zasilenia z jednej fazy lub z dwóch faz.


Proponuję skończyć tę jałową dyskusję. Dzisiaj w jednym sklepie nie ma, w innych są, a jeśli nawet, to mogą być za dwa lata. Z piekarnikiem na trzeciej fazie, albo maszynką do drapania gosposi po nogach.
Takie zasilanie należy wykonać tak, aby było jak najbardziej uniwersalne i przewidywało różne sytuacje. Współczesne kuchenki nie wytrzymają 50 lat.
Powrót do góry
   
mar_cik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 757
Miasto: Zabierzów

Post#42 31 Maj 2012 08:12   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


Dyskusja nie jest jałowa.
Nie ma czegoś takiego jak kuchnie trójfazowe czy dwufazowe. Kuchnie, piekarniki czy kuchnie z piekarnikiem są budowane na napięcie 230V (mówimy o Europie), nawet te najbardziej wypaśne i drogie jak Smeg. Obciążenia w sprzęcie są dzielone na obwody tak, aby pojedynczy obwód pobierał prąd do 16A. Tak jest wykonywany cały sprzęt AGD.
Sposób podłączenia zależy od dostępnej sieci.
W Polsce nie ma możliwości jednofazowego zasilania z zabezpieczniem przedlicznikowym większym niż 32A (i to nie wszędzie bo w części Zakładów Energetycznych tylko 25A) i to jest jedyna przyczyna konieczności zamawiania trójfazowego zasilania dla mieszkań. Tu się (jak zwykle) różnimy od innych krajów, we Francji na przykład trójfazowa instalacja w mieszkaniu jest nie do pomyślenia.
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#43 31 Maj 2012 08:49   

Re: instalacja pod płytę indukcyjną


I na tym kończymy dyskusję o budowie kuchenek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2012 08:49   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> instalacja pod płytę indukcyjną
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
Rozdzielenie jednej fazy osobnymi S-ami pod płytę grzewczą (10)
Jak podłączyć płytę indukcyjną Electrolux EHD 60150P (5)
Czy dobrze podłączyłem płytę indukcyjną? (24)
jaki wyłącznik różnicowo prądowy pod płytę indukcyjną (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS