Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kasa fiskalna Frigo Optimus


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Kasa fiskalna Frigo Optimus
Autor
Wiadomość
wasted
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 2

Post#1 Post autora tematu 12 Sty 2005 11:19   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


Witam.
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki post ale jestem tu poraz pierwszy.
Wiec przepraszam za ewntulny bład.
Mój problem polega na tym, że źle ustawiłem date na kasie fislkalnej Frigo.
Teraz kiedy chce to zmienić okazuje się że datęmożna zmienić co najwyżej +/- 1 godzinę !!!!!!!!!!!
Wiem ze istnnieją jakieś tryby serwisowe pozwalające np zresetować kase. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam.
Przeniesiono z: Schematu/instrukcji...[h]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sty 2005 11:19   





Powrót do góry
   
tAboon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2005
Posty: 101
Miasto: Gdynia // Kielce

Post#2 12 Sty 2005 12:03   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Witam!!

Problem jest powazny, nie zrob tylko zadnego raportu dobowego bo uwalisz pamiec fiskalna (koszt 750 netto).
Pytania:
Primo: jak bardzo jest data przestawiona.
Sekundo: Jestes serwisantem czy osoba która użytkuje kase.
Po udzieleniu informacji an te pytania będę w stanie Ci pomóc

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
wasted
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 2

Post#3 Post autora tematu 12 Sty 2005 13:27   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Jestem uzytkownikiem kasy.
Problem już został rozwiązany bo serwisant przyjechał i zresetował kase.
Kosztuje mnie ta przyjemnośc 100 PLN za każdym razem kiedy o cośgo prosze.
Wiem że są jakieś procedury serwisowe ale z wiadomych względów (kasa) serwisant powiedział ze mi nie zdradzi tajemnicy. :))
Data była przestawiona o 1 dzień wstecz. Była wykonan sprzedaż i dwa raporty. Potem wykonałem zerowanie liczników sprzedazy.
W temacie kas fiskalnych nie jestem laikiem. Znam sie raczej na elektronice. Kiedyś hobbystycznie zajmowałem sie "zużytymi" kasami.
Nie mam zamiaru oszukiwać fiskusa ale poprostu uniknąć niepotrzebnych kosztów.
Dzięki z góry.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tAboon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2005
Posty: 101
Miasto: Gdynia // Kielce

Post#4 12 Sty 2005 13:52   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


100?? no to ladnie Cie skasowal, ja za taka uslugo w swojej firmie nie wzialbym tyle, trohce duzo, ale maja swoje cenniki. jezeli byla o jeden dzien data cofnieta, mozna bylio sprobowac co godzine rpzestawiac i dosc do polnocy pocekac ta minute az data rzpejdzie i znowusz co godzine, ale to by bylo konieczne wykonanie raportu dobowego aby zmieniac czas. To jest jedyny sposob na zmiane z trybu uzytkownika.

Jezeli mialbys jakies problemy w przyszlosci, wal smialo, z checia pomoge w zakresie czynnosci mozliwych do wykonania przez uzytkownika.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sty 2005 13:52   





Powrót do góry
   
krpablo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Lis 2004
Posty: 28
Miasto: Kraków

Post#5 29 Sty 2006 19:40   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Wejdź w menu programowania (4 i RAZEM), potem strzałkami góra/dół wyszukaj ustawienia daty i czasu, wciśnij OK, i tam przestawisz sobie datę normalnie. Godziny i minuty przestawisz, ale nie więcej niż 1 godzinę na raz. Oczywiście przestawić możesz przy zerowej sprzedaży (czyli po raporcie dobowym).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2006 19:40   





Powrót do góry
   
paryss
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Sty 2006
Posty: 178
Miasto: Tarnów

Post#6 02 Lut 2006 16:03   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Takie żeczy jak reset kasy i przestawienia daty wymagają zdjęcia plomby serwisowej a potem jej założenia więc ty tego nie zrobisz chyba że chcesz się potem tłumaczyć przed skarbówką .....:D
Powrót do góry
   
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 845
Miasto: zachodniopomorskie

Post#7 02 Lut 2006 22:45   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


ale jak powidzzial taboon date mozna bylo pzrstawic zmieniajac godzine o polnocy ,ale z drugiej strony to czesty pzrypadek jak sie zmienia godzine wlasnie ok.polnocy.pozdrawaim
Powrót do góry
   
tAboon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2005
Posty: 101
Miasto: Gdynia // Kielce

Post#8 03 Lut 2006 00:41   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


krpablo napisał:
Godziny i minuty przestawisz, ale nie więcej niż 1 godzinę na raz.
W nowej homologacji trzeba wziąść jeszcze pod uwage, że max o ile możemy "kopnąć" zegar to jest 59 minut (m.in. Frigo I II jak i II+ ora część nowych urządzeń NOVITUS'a).

paryss napisał:
chyba że chcesz się potem tłumaczyć przed skarbówką
a tego chyba nikt nie chce :P

mariusz.s napisał:
ale jak powidzzial taboon date mozna bylo pzrstawic zmieniajac godzine o polnocy ,ale z drugiej strony to czesty pzrypadek jak sie zmienia godzine wlasnie ok.polnocy
wczytaj się w mój poprzedni post. Nie dopisałem dla jasności, że przechodzicy co godzine do 23:59 i czekamy aż nam minuta pyknie i mamy kolejny dzień :D i znow o godzine zmieniamy czas. tak do miesiąca różnicy jest sens się bawić, powyżej teog okresu to można by zwariować :lol:
Powrót do góry
   
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 845
Miasto: zachodniopomorskie

Post#9 09 Lut 2006 08:13   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


masz racje taboom mozna zmienic max o 29 min i tylko raz na dobe,tak jest np w taksimetrach
Powrót do góry
   
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 8005
Miasto: Międzyrzec Podlaski

Post#10 09 Lut 2006 13:40   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


wasted napisał:
...
Mój problem polega na tym, że źle ustawiłem date na kasie fislkalnej Frigo.
Teraz kiedy chce to zmienić okazuje się że datęmożna zmienić co najwyżej +/- 1 godzinę !!!!!!!!!!!
...

To ciekawe jak to zrobiłeś (zmieniłeś tą datę)? Chyba, że po samozerowaniu.
mariusz.s napisał:
masz racje taboom mozna zmienic max o 29 min i tylko raz na dobe,tak jest np w taksimetrach

Jakie 29 minut. Przecież wszystkie urządzenia wg nowej homologacji mają pozwolić użytkownikowi zmienić czas o ±1h czyli 60minut (bez zmiany daty-opisano to wyżej)
tAboon napisał:
...W nowej homologacji trzeba wziąść jeszcze pod uwage, że max o ile możemy "kopnąć" zegar to jest 59 minut (m.in. Frigo I II jak i II+ ora część nowych urządzeń NOVITUS'a).
...

Jakie 59 minut. O max ±60 minut (o tym w rozporządzeniu wspomnianym wyżej), bo tyle potrzeba potrzeba przy zmianie czasu. Chyba, że w Optimusach vel Novitusach ale tych nie serwisuję (u nich - u Optimusa - od dawno były jakieś dziwne interpretacje przepisów i dlatego nie sprzedaję ich mimo podchodów)
Powrót do góry
   
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 845
Miasto: zachodniopomorskie

Post#11 10 Lut 2006 09:20   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


dozmar to byla literowka
masz clakowita racje ze o 59 minale (niektorzy pozwlaja mienic o pelna 1 godzine max )
przepraszam,i pozdrawia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lut 2006 09:20   





Powrót do góry
   
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 8005
Miasto: Międzyrzec Podlaski

Post#12 10 Lut 2006 09:38   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


mariusz.s napisał:
...(niektorzy pozwlaja mienic o pelna 1 godzine max )
...

Nie niektórzy tylko zdecydowana większość i też o możliwości zmiany czasu przez użytkownika o ± 1h czyli ± 60 minut mówi rozporządzenie. Serwisuję kasy: Elzab, Posnet, Innova, Sharp, Euro, Apollo, Zibi, Datecs i we wzystkich użytkownik może zmienić czas o ± 60mniut w urządzeniach z nową homologacją. Przy starej homologacji to w większości modeli użytkownik mógł zmieniać w zakresie całej doby lub nawet i datę aby nie była wcześniejsza od daty ostatniego zapisu do pamięci fiskalnej (raportu dobowego, zerowania RAM lub ustawiania tabeli stawek VAT). Pierwsze słysze o tych ± 59 minutach ale przecież nie znam wszystkich urządzeń na rynku. Trudno serwisować wszystkie wynalazki.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Kasa fiskalna Frigo Optimus
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kasa fiskalna Optimus CR 280 (2)
Kasa Fiskalna OPTIMUS TIPO IOC (4)
Kasa Novitus Frigo 2 jak wysterować przekaźnik? (21)
CASIO FE-2000 Kasa fiskalna (1)
kasa fiskalna ELCOM model EURO (2)
Kasa fiskalna Euro Handy 500T (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS