Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kasa fiskalna Frigo Optimus


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci ->Kasa fiskalna Frigo Optimus Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wasted
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 2

wasted
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 12 Sty 2005 10:19   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


Witam.
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki post ale jestem tu poraz pierwszy.
Wiec przepraszam za ewntulny bład.
Mój problem polega na tym, że źle ustawiłem date na kasie fislkalnej Frigo.
Teraz kiedy chce to zmienić okazuje się że datęmożna zmienić co najwyżej +/- 1 godzinę !!!!!!!!!!!
Wiem ze istnnieją jakieś tryby serwisowe pozwalające np zresetować kase. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam.
Przeniesiono z: Schematu/instrukcji...[h]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Sty 2005 10:19   



Powrót do góry
tAboon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2005
Posty: 102
Miasto: Gdynia // Kielce

tAboon
Poziom 12
Post#2 12 Sty 2005 11:03   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Witam!!

Problem jest powazny, nie zrob tylko zadnego raportu dobowego bo uwalisz pamiec fiskalna (koszt 750 netto).
Pytania:
Primo: jak bardzo jest data przestawiona.
Sekundo: Jestes serwisantem czy osoba która użytkuje kase.
Po udzieleniu informacji an te pytania będę w stanie Ci pomóc

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wasted
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 2

wasted
Poziom 2
Post#3 Post autora tematu 12 Sty 2005 12:27   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Jestem uzytkownikiem kasy.
Problem już został rozwiązany bo serwisant przyjechał i zresetował kase.
Kosztuje mnie ta przyjemnośc 100 PLN za każdym razem kiedy o cośgo prosze.
Wiem że są jakieś procedury serwisowe ale z wiadomych względów (kasa) serwisant powiedział ze mi nie zdradzi tajemnicy. Smile)
Data była przestawiona o 1 dzień wstecz. Była wykonan sprzedaż i dwa raporty. Potem wykonałem zerowanie liczników sprzedazy.
W temacie kas fiskalnych nie jestem laikiem. Znam sie raczej na elektronice. Kiedyś hobbystycznie zajmowałem sie "zużytymi" kasami.
Nie mam zamiaru oszukiwać fiskusa ale poprostu uniknąć niepotrzebnych kosztów.
Dzięki z góry.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tAboon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2005
Posty: 102
Miasto: Gdynia // Kielce

tAboon
Poziom 12
Post#4 12 Sty 2005 12:52   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


100?? no to ladnie Cie skasowal, ja za taka uslugo w swojej firmie nie wzialbym tyle, trohce duzo, ale maja swoje cenniki. jezeli byla o jeden dzien data cofnieta, mozna bylio sprobowac co godzine rpzestawiac i dosc do polnocy pocekac ta minute az data rzpejdzie i znowusz co godzine, ale to by bylo konieczne wykonanie raportu dobowego aby zmieniac czas. To jest jedyny sposob na zmiane z trybu uzytkownika.

Jezeli mialbys jakies problemy w przyszlosci, wal smialo, z checia pomoge w zakresie czynnosci mozliwych do wykonania przez uzytkownika.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krpablo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Lis 2004
Posty: 28
Miasto: Kraków

krpablo
Poziom 8
Post#5 29 Sty 2006 18:40   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Wejdź w menu programowania (4 i RAZEM), potem strzałkami góra/dół wyszukaj ustawienia daty i czasu, wciśnij OK, i tam przestawisz sobie datę normalnie. Godziny i minuty przestawisz, ale nie więcej niż 1 godzinę na raz. Oczywiście przestawić możesz przy zerowej sprzedaży (czyli po raporcie dobowym).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
paryss
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Sty 2006
Posty: 189

paryss
Poziom 14
Post#6 02 Lut 2006 15:03   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


Takie żeczy jak reset kasy i przestawienia daty wymagają zdjęcia plomby serwisowej a potem jej założenia więc ty tego nie zrobisz chyba że chcesz się potem tłumaczyć przed skarbówką .....Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 862
Miasto: zachodniopomorskie

mariusz.s
Poziom 20
Post#7 02 Lut 2006 21:45   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


ale jak powidzzial taboon date mozna bylo pzrstawic zmieniajac godzine o polnocy ,ale z drugiej strony to czesty pzrypadek jak sie zmienia godzine wlasnie ok.polnocy.pozdrawaim

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tAboon
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2005
Posty: 102
Miasto: Gdynia // Kielce

tAboon
Poziom 12
Post#8 02 Lut 2006 23:41   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


krpablo napisał:
Godziny i minuty przestawisz, ale nie więcej niż 1 godzinę na raz.
W nowej homologacji trzeba wziąść jeszcze pod uwage, że max o ile możemy "kopnąć" zegar to jest 59 minut (m.in. Frigo I II jak i II+ ora część nowych urządzeń NOVITUS'a).

paryss napisał:
chyba że chcesz się potem tłumaczyć przed skarbówką
a tego chyba nikt nie chce Razz

mariusz.s napisał:
ale jak powidzzial taboon date mozna bylo pzrstawic zmieniajac godzine o polnocy ,ale z drugiej strony to czesty pzrypadek jak sie zmienia godzine wlasnie ok.polnocy
wczytaj się w mój poprzedni post. Nie dopisałem dla jasności, że przechodzicy co godzine do 23:59 i czekamy aż nam minuta pyknie i mamy kolejny dzień Very Happy i znow o godzine zmieniamy czas. tak do miesiąca różnicy jest sens się bawić, powyżej teog okresu to można by zwariować Laughing

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 862
Miasto: zachodniopomorskie

mariusz.s
Poziom 20
Post#9 09 Lut 2006 07:13   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


masz racje taboom mozna zmienic max o 29 min i tylko raz na dobe,tak jest np w taksimetrach

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Lut 2006 07:13   



Powrót do góry
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 7892
Miasto: Międzyrzec Podlaski

DiZMar
Spec od TV
Post#10 09 Lut 2006 12:40   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


wasted napisał:
...
Mój problem polega na tym, że źle ustawiłem date na kasie fislkalnej Frigo.
Teraz kiedy chce to zmienić okazuje się że datęmożna zmienić co najwyżej +/- 1 godzinę !!!!!!!!!!!
...

To ciekawe jak to zrobiłeś (zmieniłeś tą datę)? Chyba, że po samozerowaniu.
mariusz.s napisał:
masz racje taboom mozna zmienic max o 29 min i tylko raz na dobe,tak jest np w taksimetrach

Jakie 29 minut. Przecież wszystkie urządzenia wg nowej homologacji mają pozwolić użytkownikowi zmienić czas o ±1h czyli 60minut (bez zmiany daty-opisano to wyżej)
tAboon napisał:
...W nowej homologacji trzeba wziąść jeszcze pod uwage, że max o ile możemy "kopnąć" zegar to jest 59 minut (m.in. Frigo I II jak i II+ ora część nowych urządzeń NOVITUS'a).
...

Jakie 59 minut. O max ±60 minut (o tym w rozporządzeniu wspomnianym wyżej), bo tyle potrzeba potrzeba przy zmianie czasu. Chyba, że w Optimusach vel Novitusach ale tych nie serwisuję (u nich - u Optimusa - od dawno były jakieś dziwne interpretacje przepisów i dlatego nie sprzedaję ich mimo podchodów)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12 Październik 2014 Kondensator Elektrolityczny 47uF/160
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Lut 2006 12:40   



Powrót do góry
mariusz.s
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 862
Miasto: zachodniopomorskie

mariusz.s
Poziom 20
Post#11 10 Lut 2006 08:20   

Kasa fiskalna Frigo Optimus


dozmar to byla literowka
masz clakowita racje ze o 59 minale (niektorzy pozwlaja mienic o pelna 1 godzine max )
przepraszam,i pozdrawia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 10 Lut 2006 08:20   



Powrót do góry
DiZMar
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 7892
Miasto: Międzyrzec Podlaski

DiZMar
Spec od TV
Post#12 10 Lut 2006 08:38   

Re: Kasa fiskalna Frigo Optimus


mariusz.s napisał:
...(niektorzy pozwlaja mienic o pelna 1 godzine max )
...

Nie niektórzy tylko zdecydowana większość i też o możliwości zmiany czasu przez użytkownika o ± 1h czyli ± 60 minut mówi rozporządzenie. Serwisuję kasy: Elzab, Posnet, Innova, Sharp, Euro, Apollo, Zibi, Datecs i we wzystkich użytkownik może zmienić czas o ± 60mniut w urządzeniach z nową homologacją. Przy starej homologacji to w większości modeli użytkownik mógł zmieniać w zakresie całej doby lub nawet i datę aby nie była wcześniejsza od daty ostatniego zapisu do pamięci fiskalnej (raportu dobowego, zerowania RAM lub ustawiania tabeli stawek VAT). Pierwsze słysze o tych ± 59 minutach ale przecież nie znam wszystkich urządzeń na rynku. Trudno serwisować wszystkie wynalazki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12 Październik 2014 Kondensator Elektrolityczny 47uF/160
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 10 Lut 2006 08:38   



Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Kasa fiskalna Frigo Optimus
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kasa fiskalna Optimus CR 280 (2)
Kasa Fiskalna OPTIMUS TIPO IOC (4)
Kasa Novitus Frigo 2 jak wysterować przekaźnik? (21)
CASIO FE-2000 Kasa fiskalna (1)
kasa fiskalna ELCOM model EURO (2)
Kasa fiskalna Euro Handy 500T (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS