Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 30 Maj 2012 10:16
    ddmo44
    Poziom 6  

    Witam!

    Mam problem z pytą główną ASRock G41M-VS3 a tak właściwie z kartą sieciową z nią zintegrowaną. Karta sieciowa zgubiła MAC po zmianie BIOSA.
    Mianowicie po uruchomieniu komputera jeszcze przed uruchomieniem systemu pojawia się komunikat:

    MAC address are invalid in both CMOS and Flash!
    Press F1 to Resume


    Wie ktoś może jak to naprawić?
    Proszę o pomoc

  • #3 30 Maj 2012 10:49
    ddmo44
    Poziom 6  

    Windows działa ale karta sieciowa nie. System zalicza ją do Innych urządzeń jako Kontroler Ethernet, wszystkie sterowniki które próbowałam zainstalować nie pasują te na których działała przed zmianą BIOSA też nie działają. Także nie mam możliwości nadania MAC adresu w sposób opisany w artykule. Jest jakiś inna możliwość?

  • Pomocny post
    #4 30 Maj 2012 11:15
    Bródka
    Poziom 39  

    ddmo44 napisał:
    MAC address are invalid in both CMOS and Flash!
    Press F1 to Resume

    Próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne biosu ?
    ddmo44 napisał:
    System zalicza ją do Innych urządzeń jako Kontroler Ethernet,

    Na początek podaj VEN i DEV -

    Instrukcja


    ddmo44 napisał:
    Jest jakiś inna możliwość?

    Wgrać odpowiednie sterowniki

  • #5 30 Maj 2012 11:53
    ddmo44
    Poziom 6  

    - Przywracałem ustawienia fabryczne BIOSU

    - VEN i DEV:

    PCI\VEN_1969&DEV_2062&SUBSYS_20621849&REV_C1
    PCI\VEN_1969&DEV_2062&SUBSYS_20621849
    PCI\VEN_1969&DEV_2062&CC_020000
    PCI\VEN_1969&DEV_2062&CC_0200

    - Próbowałem zainstalować sterowniki ze strony producenta, pojawia się błąd:

    Installer can't find Atheros AR81 Family ethernet controller on your system

    link do sterowników:

    Link

  • Pomocny post
    #6 30 Maj 2012 11:57
    Bródka
    Poziom 39  

    Wgrałeś najnowszy bios tzn. 1.80 ?
    Wgraj go raz jeszcze lub jak to nie nic nie da wróć do starszego biosu

  • #7 30 Maj 2012 12:15
    ddmo44
    Poziom 6  

    Wgrałem BIOS 1.00 komunikat

    MAC address are invalid in both CMOS and Flash!
    Press F1 to Resume

    już się nie pojawia także połowa sukcesu :)

    ale nadal przy instalacji sterowników pojawia się błąd
    samemu Win 7 także nie udało się zainstalować sterowników

  • Pomocny post
    #8 30 Maj 2012 12:20
    Bródka
    Poziom 39  

    ddmo44 napisał:
    Wgrałem BIOS 1.00 komunikat

    Po co od razu tak stara wersja, wgraj np 1.70
    ddmo44 napisał:
    ale nadal przy instalacji sterowników pojawia się błąd

    Próbowałeś

    tych

    sterowników ?

  • #9 30 Maj 2012 13:11
    ddmo44
    Poziom 6  

    Na tych sterownikach karta działa :)

    Wgrałem znowu BIOS 1.80 i znowu pojawił się komunikat, przy 1.70 też jest.
    I karta normalnie działa.
    Lecę po kolei w dół zobaczę przy której wersji nie będzie już komunikatu

    Dodano po 25 [minuty]:

    Przy BIOSIE 1.20 komunikatu nie ma, przy 1.30 już się pojawia.
    I tak wrócę do wersji 1.80 i będę dalej naciskał przy uruchomieniu F1.
    Ważne że karta sieciowa działa :)

    Koledze Bródce dziękuję bardzo i oczywiście oznaczam że pomógł :)

    Jeśli ktoś zna inny sposób na komunikat niż zmiana BIOSU na starszy, proszę o pomoc.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty