Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC
Autor
Wiadomość
okiemserca
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 17
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 03 Cze 2012 14:07   

jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


mam niemal zerowa wiedze o sieciach komputerowych i nie wiem jakie podjąć kroki aby sobie poradzić z kikoma sprawami. (Dom, siec komputerowa)
mam wrażenie że nie korzystam z mozliwości jakie daje mi technika a nie mam kogo sprowadzic i prosic o pomoc

co mam:
-> dostęp do internetu od UPC, sygnał rozsyłany po mieszkaniu modemem WiFi Thomson U-TWG870U(EU) (dostarczony i ustawiony przez UPC)
-> TV Samsung podłaczony kablem sieciowym z tym modemem
-> kino domowe Samsung połaczone przez wifi
-> dwa laptopy łaczące się przez wifi z siecią
-> smartfon łączacy się z wifi
-> drukarkę bez wifi połaczoną na stałe z jednym laptopem

-> kupuję serwer NAS (gromadzenie fotek, udostepnianie filmów itp) z serwerem wydruku i tego już obawiam się w ogóle nie bede umiał podłaczyć z całością :-)


PROBLEM
co bym chciał:
-> nie umiem korzystac z DLNA Samsunga (AllShare) i nie wiem jak to uruchomić
-> nie umiem stworzyć sieci domowej - tak aby laptopy "widziały" sie nawzajem lub by np móc drukować zdalnie


co zrobiłem:
- zainstalowałem na kompie serwer Samsung PC Share manager, udostepniłem pliki (filmy) ale TV nie widzi zadnych urządzań. Przypuszczam że powinienem (czy sie mylę?) stworzyc siec domową ale nie umiem

- w menu TV Samsunga sieć kablowa działa OK, Smart TV funkcjonuje, ale cała konfik=guracja jest na - siec kablowa wszystkie ustawienia Auto


Jesli ktos może mi prosto wyjaśnić co mam zrobic aby:
-> All Share zadziałało
-> komputery były połaczone w sieć
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Cze 2012 14:07   





Powrót do góry
   
Doom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 355

Post#2 03 Cze 2012 16:05   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


sprawdź czy komputery są w tej samej podsieci, rozumiem że oba są na Windowsie. W takim razie: wciskasz flagę (obok spacji) i trzymając wciskasz "R" . Otworzy Ci się okno uruchom. Wpisujesz tam "cmd" zatwierdzasz enterem po czym pojawi się czarne okno. W tym oknie wpisz "ipconfig /all" pojawi się coś takiego:
Kod:
 

   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.20.6(Preferowane)
   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 3 czerwca 2012 10:32:44
   Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 4 czerwca 2012 02:04:40
   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.0.20.1
   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.0.20.1
   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 233864139
   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-16-BE-97-E7-A4-BA-DB-B2-1E-F1

   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

Nas interesuje linijka "Adres IPv4" podaj co zawiera na obu komputerach.
Powrót do góry
   
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4592
Miasto: Katowice/Chorzów

Post#3 03 Cze 2012 16:23   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


okiemserca napisał:
a nie mam kogo sprowadzic i prosic o pomoc

Zapewniam cie że jest pełno informatyków świadczących usługi informatyczne w tej kwestii
okiemserca napisał:
nie umiem korzystac z DLNA Samsunga (AllShare) i nie wiem jak to uruchomić

Instrukcja obsługi telewizora jest ?
okiemserca napisał:
komputery były połaczone w sieć

Jak się łączą do tego samego router to są w sieci, kwestia udostępnienia zasobów
Powrót do góry
   
Doom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 355

Post#4 03 Cze 2012 18:22   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


udostępniać nie trzeba... udostępnione są :) Pytanie czy ta sama podsieć i pozostaje kwestia np. podmapowania dysków... Pamiętaj że nawet jak nic nie udostępnisz to na \\nazwakomputeralubip\C$ wejdziesz... udostępnianie plików i folderów jest zazwyczaj włączone.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Cze 2012 18:22   





Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7888
Miasto: Chęciny

Post#5 03 Cze 2012 19:27   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


Thomson U-TWG870U domyślnie przypisuje urządzeniom do niego podłączonym adresy z puli 192.168.0.x, także test z ipconfig /all jest zbędny.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Cze 2012 19:27   





Powrót do góry
   
okiemserca
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 17
Miasto: Kraków

Post#6 Post autora tematu 03 Cze 2012 20:10   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


podsumuje.
-> Rozważam wezwanie kogoś bo sam sobie pewnie nie poradzę ale chce spróbować dzięki Waszej pomocy sam coś rozgryźć.

-> sprawdziłem w oknie konfiguracji modemu Thomsona że przypisuje adresy od 192.168.0.10 do 192.168.0.254 ale nie wiem po co mi ta informacja :-)

tak oba kompy są pod winda (XP i Vista). Rozumiem z tego co piszecie że sa udostepnione w jednej sieci?

jesli tak to aby się "widziały" powieniem ustawić podsieć. jak to zrobic?

- i jak sprawić aby TV i komp był w tej samej podsieci?

Jeżeli za duzo tłumaczenia podstaw to powiedzcie - poszukam kogoś kto może mi to skonfigurowac za kasę
:-(

Dodano po 3 [minuty]:

niestety po ipconfig (Vista Home Premium) - nie mam info o IP v4 tylko wiele wpisów o karcie tunelowej.
Zakładam że to coś powalone w ustawieniach Visty
Powrót do góry
   
Doom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 355

Post#7 03 Cze 2012 20:26   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


one już są w jednej podsieci :) w Viście poszukaj po poleceniu "ipconfig" czegoś takiego:
Kod:

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:


I tam będzie adres o który chodzi ewentualnie sprawdź jaki adres masz na xp. pewnie 192.168.0.11 ? 192.168.0.12 ? coś takiego urządzenie nadaje adresy od doły czyli jak masz od dziesięciu to pewnie będzie któryś z tych. Żeby sprawdzić czy obie maszyny się "widzą" wchodzisz tak jak poprzednio do "cmd" i dajesz polecenia "ping [adres drugiego komputera]" czyli np. ping 192.168.0.11 etc. jak zobaczysz że coś idzie (coś innego niż host jest nieosiągalny etc) tzn że jest ok. Prawdopodobnie wszystko jest ok. Pytanie co chcesz osiągnąć. Jeżeli tylko odpalić DLNA to spróbuj wyłączyć firewall tam gdzie serwer DLNA jest zainstalowany. W panelu sterowania będziesz miał Zapora systemu windows czy coś takiego. Wyłącz i zobacz czy jest ok. Jakby co podaj w TV adres IP komputera na którym zainstalowałeś aplikacje do DLNA. Ja u siebie instalowałem "Servio" Darmowa aplikacja do DLNA i chodzi idealnie :)
Powrót do góry
   
okiemserca
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 17
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 03 Cze 2012 21:26   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


Niestety komputery nie widzą się (ping sprawdziłem). Czy może chodzić o firewall w kompach?

Ale problem z DLNA jest wiekszy, wyjaśnie raz jeszcze.
Modem wifi rozsyła sygnał i widze w jego softwar'ze ze jest połaczony z:
- laptopem Vista (mam podane ip)
- laptopem XP (mam podane ip)
- kinem domowym ((mam podane ip)
- komórką ((mam podane ip)

Oczywiście - nie jest połaczony z TV (bo TV jest połaczony kablem sieciowym z tym modemem i nie ma jego danych w zakładce "połaczenia wifi")

mam dziwne poczucie że choć cały sprzęt jest skomunikowany z siecia poprzez ten modem Tomsona - to nie sa skomunikowane z soba wzajemnie i tego nie umiem ustawić:-(
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7888
Miasto: Chęciny

Post#9 03 Cze 2012 21:31   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


Wyłącz na czas testu sieci firewalle we wszystkich komputerach i w Thomsonie, to będziesz miał pewność, że nie blokują.
Powrót do góry
   
okiemserca
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 17
Miasto: Kraków

Post#10 Post autora tematu 03 Cze 2012 22:16   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


OK. z komputerami musze posprawdzac bo nie działa.
ale działają pingi wysłane do
-> TV
-> komórki
-> kina domowego

pomimo tego ze komputer który ma zainstalowany serwer DLNA samsunga "widzi" TV to TV nie może odnaleść urządzań Allshare nawet po wyłaczeniu firewalla. Moze aby DLNA działało TV mus być połaczony nie przez kabel ale przez wifi? będę sprawdzał
dzieki a pomoc
Powrót do góry
   
Doom
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 355

Post#11 04 Cze 2012 08:19   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


Masz możliwość ręcznego wskazania adresu serwera allshare ? Często jest tak że sam się nie znajdzie i trzeba pokazać gdzie on jest...
Powrót do góry
   
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 4522
Miasto: Łódź

Post#12 04 Cze 2012 11:05   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


Ale to też nie rozwiąże problemu bo komputer za każdym razem może dostać inny adres IP. Trzeba by jeszcze w komputerze na którym jest "Allshare" ustawić stały adres IP i przy okazji wywalić go z zakresu DHCP w routerze żeby nie było konfliktów. Jak urządzenia są na jednym routerze to nie ważne czy są podpięte po WiFi czy po kablu bo i tak są jednej podsieci o ile oczywiście router nie ma VLAN-ów a ten nie ma.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Cze 2012 11:05   





Powrót do góry
   
okiemserca
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 17
Miasto: Kraków

Post#13 Post autora tematu 04 Cze 2012 13:35   

Re: jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC


W TV (Plazma Samsung PS50C7000) nia ma możliwości określenia adresu serwera AllShare. Moge tylko ustalić paramaetry sieci (IP/maska/brama/DNS) recznie lub automatycznie.

Rozumiem już że mam sprzet w jednej podsieci, z jakichś powodów kompy sie nie widzą ani TV nie wyszukuje serwera Allshare, zakładam ze to kwestia ustawien kompów lub jakiegos oprogramowania na nich.

Upewnie sie aby DLNA działały teoretycznie wystarczy:
--> zadbac by były w jednej podsieci (są)
--> odpalic serwer Allshare na kompie i przypisać zasoby do współdzielenia (jest uruchomiony)
--> uruchomic na TV aplikacje Allshare która powinna wyszukac dane z kompa (to sie nie dzieje)

i powinno działać, tak?

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

Po zainstalowaniu AllShare na PC (inny serwer samsunga) oraz wyłączeniu zapór
(tj zapory Windows i zapory antywirusa ESET) DLNA zadzaiłało.

Częściowo - tj TV nie rozpoznaje innych urządzeń/serwerów poza komórka, ale za to uzywając oprogramowania Allshare z PCta mogę wysłac na TV zdjecia i filmy i o to chodziło.

Przypuszczam ze ESET blokował też pingi pomiedzy kompami, sprawdzę.
Dzieki
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> jak stworzyć prostą sieć domową mają sieć wifi od UPC
Strona 1 z 1
Podobne tematy
router mv410r - jak stworzyć domową sieć wifi (8)
Jak stworzyć sieć domową? (15)
Jak stworzyć sieć domową (32)
Jak stworzyć sieć domową na trzech komputerach? (7)
Trecer tenda w306r - Jak stworzyć domową sieć ? (5)
Jak stworzyć sieć domową na dwóch systemach operacyjnych? (6)
xubuntu 11.04 chce stworzyć sieć domową z windowsem (6)
Jak zrobić sieć domową z WIFI? (4)
Jak rozbudować sieć domową WiFi? (18)
Dobry router na sieć 10-15 stanowisk Wifi, VPN, sieć UPC (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS