Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative 5.1 T6160 i brak dźwięku we wszystkich głośnikach Win 7.

hooma 05 Cze 2012 13:27 3014 4
  • #1 05 Cze 2012 13:27
    hooma
    Poziom 11  

    Witam. Niedawno walczyłem z tym cały dzień. Przemierzyłem internet od USA do Chin chyba i nadal nie działa. Dziś postanowiłem znowu powalczyć.

    Mam system Windows 7 64bit i zestaw głośników Creative 5.1 T6160.

    Po wielu próbach poszukiwań rozwiązania, dowiedziałem się, że Panowie z Creative nie wspierają starszego sprzętu z nowym systemem Windows. Z góry im dziękuję! Polecono mi i wielu innym z poddoobnym problemem sterowniki KX z

    Code:
    kxproject.lugosoft.com/


    Rzeczywiście ma dużo ustawień, lecz wszystko mam już zrobione jak radzili. Wczesniej oczywiście stare stery z Realteka usunięte i mimo wszystko na Youtube, Winampie (ustawiony dźwięk przestrzenny) i w filmach nadal grają tylko 2 głośniki i to w panelu KX mam do wyboru przednie lub tylnie ech....

    Powiem tylko jedną ważną rzecz. Po zakupie kompa też po jak pamiętam krótkiej walce ze sterownikami i zgodnością działał zestaw wyśmienicie. Padł pewnego dnia tak nagle, potem przyszedł czasn a format dysku i tak do tej pory walcze.

    Ciekawostką jest to, że np. w ikonce głosniczka w tray'u mam urządzenia do odtwarzania i jak wybiorę opcję Master to na teście grają wszystkie (!). A na innych opcjach np. SPDIF/AC3 Output, Wave out 4/5, Wave Out 6/7 już tylko dwa grają.

    Jak wspominałem, jednak jak przyjdzie co do czego to w czym bym nie probował to muza i filmy grają nada na dwa.

    W między czasie ściągnąłem do odtwarzania program Foobar (też mi polecono, ale wczesniej grały mi na wszystkim i tak) i rzeczywiście odtwarza muzę na all głośnikach jednak dźwięk charczy i jest cichszy.

    Tak więc odkleję teraz swoje spocone palce od klawiatury i poproszę naprawdę kumatego o pomoc, bo jak widać i zestaw i karta dźwiękowa Sound Blaster Live 5.1 są sprawne.

  • #2 05 Cze 2012 13:49
    korrus666
    Poziom 40  

    Po jaki grzyb instalujesz sterowniki KX skoro one są do kart dźwiękowych Creative a nie do głośników. Z tego co piszesz masz kartę zintegrowaną Realtek.
    Zainstaluj najnowsze sterowniki od Realteka i zostaw Creativa w spokoju no chyba że masz jakąś kartę Creativa ale nic o tym nie piszesz. Sterowników nie instaluje się do głośników.
    Co do 5.1 to muzyki się nie słucha w 5.1 bo to nie ma sensu i tu dałbym sobie spokój.
    Jeśli chodzi o filmy to najpierw znajdź film który ma dźwięk 5.1 a potem ustaw odpowiednio AC3Filter czy inny podobny dekoder którego używasz. Jak już to zrobisz to sprawdź czy filmy będą w 5.1
    Dodatkowo ustaw w Windowsie w ustawieniach audio odpowiednią liczbę głośników i masz jeszcze możliwość ustawienia efektów w sterownikach Realtek które to mogą powodować wysyłanie dźwięku na pozostałe głośniki.

  • #3 05 Cze 2012 14:15
    hooma
    Poziom 11  

    Te stery od KX są kompatybilne z moją kartą dźwiękową 5.1 Sound Blaster 5.1 Live Digital, a te z Realteka były do karty zintegrowanej 2-kanałowej, którą wyłączyłem w biosie.


    @edit

    Właśnie wszystko wyrzucam i czyszczę ccleanerem. Fakt bez zbędnych bajeranckich sterów, od nowości działał mi zestaw 5.1 poprawnie, ale teraz jak tylko podpiąłem głośniki do tej karty 5.1 to wyskoczyła instalacja i szukanie sterów na Windows Update. Zakończona niepomyślnie i nie ma nawet ikonki w trayu.

    Oczywiście sterów na CD do tej karty nie dostałem. Spróbuję wszystko od nowa bez kombinacji.


    @edit 14:48

    Kolego, poczyściłem i wiadomo pokazał mi się w tray'u przekreslony głosniczek a w nim brak czegokolwiek.

    Ściągnąłem najnowszy sterownik Realtek HD Audio dla Win7 64bit i po instalacji poprosił o restart kompa. Tak też uczyniłem i głośniczek nadal przekreślony, dźwięku żadnego, Windows sam próbuje na siłe szukać sterowników, ale po chwili wywala :Nie można znaleźć sterowników dla multimedii audio, jelsi znasz producenta, poszukaj na stronie supportu producenta". Ech!!

    i tak na ten moment jest najgorzej bo wcale nie mam teraz nic. Panelu Realteka tez nie ma, oco tu w ogóle chodzi?? Czy z wszystkimi kartami 5.1 taki są problemy na Win7?? Już się zastanwiam nad powrotem na XP bo ten system to śmietnik.

  • #5 05 Cze 2012 17:21
    hooma
    Poziom 11  

    Ale SB Live to karta do dźwięku 5.1 a ten realtek to powiązanie z integrą, która odtwarza tylko 2 kanały (ma jedno wejście audio). Właśnie jestem po formacie kompa i mimo instalacji wszystkiego z płytki dostarczonej do kompa w tym audio realtek nawet tego panelu realteka nie ma bo to jakiś ubogi folder powstał z jednym plikiem exe, po którego kliknięciu i tak się nic nie dzieje i nadal z resztą dźwięku nie mam wcale.

    @edit

    Dobra rezygnuję. Poprostu nazbieram grosza na nową kartę 5.1, tylko żebym to ja miał jeszcze pewność, która już tym razem napewno współpracuje z Win7 64bit.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme