Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy
Autor
Wiadomość
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#1 Post autora tematu 07 Cze 2012 20:33   

Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Witam, mam problem otóż Polsaty i TVN-y działają bez zarzutu ale TVP1 i TVP2 ESKA itp. mają jakość 45-55% i obraz się zamazuje.. Posiadam FERGUSONA ARIVĘ T65, poradzono mi abym zamiast zasilacza antenowego skręcił Wtyk F i wtyk antenowy i połączył go z dekoderem czy to jest bezpieczne dla dekodera???

http://obrazki.elektroda.pl/2412626200_1339093966.jpg

Czy dobrze to przedstawia rysunek
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Cze 2012 20:33   



Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 9896
Miasto: "-"

Post#2 07 Cze 2012 20:41   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


chris18404 napisał:
Witam, mam problem otóż Polsaty i TVN-y działają bez zarzutu ale TVP1 i TVP2 ESKA itp. mają jakość 45-55% i obraz się zamazuje.. Posiadam FERGUSONA ARIVĘ T65, poradzono mi abym zamiast zasilacza antenowego skręcił Wtyk F i wtyk antenowy i połączył go z dekoderem czy to jest bezpieczne dla dekodera???

Czy dobrze to przedstawia rysunek
Co , skąd, na czym , co itd. Kto ci poradzono? Potrzebne dokładne informacje.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7737
Miasto: Cisterna

Post#3 07 Cze 2012 20:41   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


chris18404 napisał:
ale TVP1 i TVP2 ESKA itp. mają jakość 45-55% i obraz się zamazuje..

To trzeba naprawić instalację antenową! A zdjęcia trzeba umieć wklejać! To co na zdjęciu to wielka kicha!
Powrót do góry
   
KMal
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 957
Miasto: Małopolska

Post#4 07 Cze 2012 21:13   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Witam
Dobrze Ci powyżej napisali, bo nie podajesz ważnych danych - ogólnie to wielki chaos.
Z rys. można domniemywać, że masz antenę siatkową, a z opisu, że ze wzmacniaczem.
Jeżeli zlikwidujesz zasilacz antenowy (12V), to kto Ci zasili wzmacniacz. W ARIVA jest możliwość włączenia zasilania, ale tam masz tylko 5V.
Nie piszesz jaka antena, skąd odbierasz, jaki % sygnału dla np. Polsatu (dla porównania).
W danych swoich podajesz Małopolska - to np. z Lubonia sygnał tam gdzie jest Polsat (794Mhz) jest o wiele większy sygnał - antena nadawcza jest wyżej.
Dla np TVP1 (562Mhz) sygnał jest słabszy. Anteny "siatkowe" z tymi swoimi wzmacniaczami tak reagują i nie bardzo się do tego nadają.
Ktoś abo doradził Ci źle, lub Ty źle zrozumiałeś. Końcówka F i metalowy wtyk antenowy (wkręcany) dają tylko lepsze ekranowanie na samej końcówce i nic więcej.

PS. Popraw wstawianie rys. i pomyśl jak mądrze zapytać.
Powrót do góry
   
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#5 Post autora tematu 07 Cze 2012 21:29   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


przepraszam,
Już podaje mieszkam w okolicach gorlic.Mam antenę siatkową z wzmacniaczem, antenę mam skierowaną na tarnów-około 22,5 km. Chodzi mi o to czy jeżeli nie będę używał zasilacza czy może to uszkodzić np telewizor, dekoder
Powrót do góry
   
KMal
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 957
Miasto: Małopolska

Post#6 07 Cze 2012 21:57   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Wzmacniacz antenowy i zasilacz tworzą całość tj. nie można likwidować jednej części.
Nie gniewaj się, ale lepiej niech Ci ktoś pomoże w tym temacie - fizycznie na miejscu.
Powrót do góry
   
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#7 Post autora tematu 07 Cze 2012 22:45   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


To dlaczego na forum emitel poradzili mi żebym odłączył ten zasilacz http://obrazki.elektroda.pl/3206184800_1300907834.jpg i połączył przewód zwykłym wtykiem antenowym http://www.dipol.com.pl/przejscie_gniazdo_f_-_wtyk_antenowy_E8260.htm
Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1917
Miasto: MIECHÓW

Post#8 07 Cze 2012 23:09   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Jeśli masz w antenie wzmacniacz to po usunięciu zasilacza stracisz odbiór czegokolwiek.
Jeżeli jednak upierasz się przy swoim to w miejsce wzmacniacza w antenie zamontuj symetryzator, wtedy zasilacz nie jest potrzebny i będziesz mógł założyć swoją upragnioną wtyczkę antenową...

A tak w ogóle to nie ten dział...
Powrót do góry
   
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#9 Post autora tematu 08 Cze 2012 10:18   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Ale oni pisali że mój dekoder ma opcje zasilanie anteny i trzeba to włączyć.
Powrót do góry
   
KMal
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 957
Miasto: Małopolska

Post#10 08 Cze 2012 12:15   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


A, przeczytaj sobie 4 post od góry. Tam potrzeba 12V, a z dekodera masz 5V.
Kiedyś nawet (z głupiej ciekawości) sprawdziłem, czy aby to nie wystarczy. Oczywiście, że nie.
Powrót do góry
   
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#11 Post autora tematu 08 Cze 2012 12:43   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


tu jest strona, http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=727&start=180

Dodano po 17 [minuty]:

KMal napisał:
A, przeczytaj sobie 4 post od góry. Tam potrzeba 12V, a z dekodera masz 5V.
Kiedyś nawet (z głupiej ciekawości) sprawdziłem, czy aby to nie wystarczy. Oczywiście, że nie.



a jak to sprawdziłeś??
Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1917
Miasto: MIECHÓW

Post#12 08 Cze 2012 21:42   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Na zacytowanym forum podajesz, że antena ma już kilka lat, więc propozycja zasilenia jej napięciem 5V z dekodera zapewne nie przyniesie spodziewanego efektu - wzmacniacz skonstruowano na zasilanie 12V a nie na 5V...
Nowe wzmacniacze przygotowano do zasilenia 5-12V.
Możesz do testu zamontować samą wtyczkę zamiast zasilacza (włącz zasilanie w menu dekodera), przekonasz się wtedy naocznie o efektach...
Jeśli nie zadziała: patrz wyżej - rozwiązanie już podano...
Powrót do góry
   
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#13 Post autora tematu 08 Cze 2012 23:11   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


KIEROWCA_VW napisał:

Możesz do testu zamontować samą wtyczkę zamiast zasilacza (włącz zasilanie w menu dekodera), przekonasz się wtedy naocznie o efektach...


Czyli twoim zdaniem zamontowanie wtyku antenowego i zasilenie go poprzez 5V z dekodera pomoże?
Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1917
Miasto: MIECHÓW

Post#14 08 Cze 2012 23:23   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Czy pomoże?
Wątpię, ale bez sprawdzenia się tego nie dowiesz...
Powrót do góry
   
KMal
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 957
Miasto: Małopolska

Post#15 08 Cze 2012 23:25   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Piąty dzień pytasz o to samo. Zamontowanie wtyczki (za 2zł) i przekonanie się co do efektu trwa pól minuty.
Powrót do góry
   
chris18404
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 356
Miasto: małopolska

Post#16 Post autora tematu 08 Cze 2012 23:41   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Sorry ale masz problemy w liczeniu... nie piąty lecz trzeci na forum emitela...

Dodano po 1 [minuty]:

Ja chce się tylko poradzić osób bardziej obeznanych w tym temacie,ale jeżeli nie chcesz pomóc to nie pomagaj......od tego służy FORUM
Powrót do góry
   
KMal
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 957
Miasto: Małopolska

Post#17 08 Cze 2012 23:50   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Pierwszy raz zadałeś pytanie 5.06 o godz.20:36. Ten dzień (dzisiejszy) już się skończył, - no chyba, że zdążysz jeszcze przed 0:00 założyć tą wtyczkę - to wtedy będzie czwarty dzień.
Z liczeniem też masz problemy.

Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 9896
Miasto: "-"

Post#18 09 Cze 2012 08:49   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


Jak nie zrobisz to się nie dowiesz. Do anten siatkowych są także zasilacze z regulacją więc może wzmacniacz pracować z niższym napięciem niż 12V( kiedyś robiłem próby i pracował z napięcie 5,7V- więcej nie było potrzeby obniżać). Podanie napięcia 5V z Arivy na pewno wzmacniacza nie uszkodzi . Jak nie ma nigdzie zwarcia to dla Arivy nie ma zagrożenia.
Powrót do góry
   
telesat1
Moderator - SAT
Moderator - SAT


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 3615

Post#19 09 Cze 2012 12:55   

Re: Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy


3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Telewizja naziemna wtyk F, wtyk antenowy
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.212 seconds

elektroda.pl temat RSS