Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#1 14 Cze 2012 11:09  Autor tematu   

Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Witam,
nie znalazłem nic podobnego na forum, więc zakładam nowy temat:
Problem niby mało poważny, ale tylko z pozoru :)
Wygląda to następująco:

Babcia ogląda telewizję na leżąco w swoim pokoju i oczywiście notorycznie przy tym zasypia a telewizor hula do rana praktycznie codziennie. 100W x niepotrzebne 8 godzin x 30 dni w miesiącu... Serce boli a rachunek za prąd rośnie... :)

Chciałbym zrobić jakiś wyłącznik z czujnikiem ruchu, który reagowałby najlepiej na mruganie powiekami (babcia ogląda TV bez okularów) i wyłączał zasilanie TV w przypadku, gdy np. przez 10 minut nie zarejestruje ruchu powiek. Czujnik musiałby być umieszczony w odległości 0,5-1m od głowy babci ;)

Proszę o podpowiedź, czy widzicie możliwość wykonania takiego wyłącznika a jeżeli tak, to jaki typ (typy) czujnika dałoby się tu zastosować i jak, oraz do jakiego wyłącznika czasowego go podłączyć.
Nie jestem elektronikiem, ale montaż, podłączenie i uruchomienie układu, zbudowanego z typowych, fabrycznych elementów oczywiście jestem w stanie wykonać sam :)

Ponadto myślę, że problem raczej nie jest jednostkowy i z rozwiązania skorzystałoby więcej zainteresowanych dzieci czy wnucząt... ;)

Serdecznie pozdrawiam Forumowiczów
Adam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fvnl
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 11 Cze 2012
Posty: 180
Pomógł: 6
fvnl
Poziom 14
Post#2 14 Cze 2012 11:25    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


adam_er napisał:
Chciałbym zrobić jakiś wyłącznik z czujnikiem ruchu, który reagowałby najlepiej na mruganie powiekami (babcia ogląda TV bez okularów) i wyłączał zasilanie TV w przypadku, gdy np. przez 10 minut nie zarejestruje ruchu powiek.
Hehe, za dużo science fiction. To nie wykonalne domowym sposobem. Taniej kupisz telewizor z funkcją przejścia do w stan standby po braku aktywności pilota przez przez pewien czas.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysztofh
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Warszawa
Dołączył: 07 Lis 2003
Posty: 904
Pomógł: 40
Ocena postów: 460
krzysztofh
Poziom 20
Post#3 14 Cze 2012 11:28    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Jeżeli nie jesteś zbyt z "elektroniką do przodu" to może najtaniej na razie byłoby kupić programowalny zegar i ustawić, go aby wyłączał TV np o 22:00 lub odpowiedniejszej porze kiedy na pewno babcia uśnie. To koszt ok 25 zł.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paraclitus
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 133
Pomógł: 6
Ocena postów: 2
Paraclitus
Poziom 13
Post#4 14 Cze 2012 11:45    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Mam tuner tv do monitora komputerowego (vga) i ma funkcję o której godzinie ma się wyłączyć, włączyć ( te funkcje mogą być nieaktywne ), oprócz tego jest timer do wyłączania ustawiany na 2 godziny z krokiem 10 minut - teraz chyba wszystkie tv mają taki bajer. Ustawiasz na 2h i masz z głowy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#5 14 Cze 2012 14:32  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Jasne, że brałem to wszystko pod uwagę, ale:
1. Babcia zasypia przy TV różnie, czasami np. dopiero koło pierwszej, a jednocześnie jest bardzo, bardzo kochana i nie zasługuje na to, żeby brutalnie wyłączyć jej TV na 10 minut przed końcem filmu... ;)
2. Timer - nigdy nie wiem (babcia też nie... ;) ), kiedy i co będzie dziś oglądać :), ponadto trzeba go włączać codziennie (nie pamięta ustawień po wyłączeniu), a ja chciałem rozwiązać problem na stałe... :)
3. Wyłączanie przez brak aktywności pilota to zakup nowego sprzętu, a babcia ma rocznego LCD, który nie ma takiej funkcji, ponadto jak się ogląda film, to czasami grubo ponad godzinę pilot nie jest używany, chociaż oczywiście, gdyby funkcja była, można by nastawić np. 1,5h :)

A tak już bardziej poważnie, widzę, że problem jest trudny :) Jak się domyślam, sprawa rozbija się o czujnik ruchu o odpowiednich parametrach? Bo chyba sam stan braku aktywności czujnika przez określony czas dałoby się wykorzystać do sterowania wyłącznikiem?

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Marian B
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Szczecinek
Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 1614
Pomógł: 119
Ocena postów: 229
Marian B
Poziom 22
Post#6 14 Cze 2012 16:44    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Dużo zależy od tego, czy babcia będzie skłonna do współpracy, i czy przypadkiem nie poczuje się obrażona, gdy trzeba bedzie nacisnąć co pewien czas przycisk odwlekający wyłączenie telewizora.
Widzę to w ten sposob, że np. co pół godziny, lub godzinę, pojawia się łagodny sygnał dżwiękowy lub optyczny, i gdy w przeciągu np kilku minut ne zostanie naciśniety przycisk, telewizor się wyłączy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#7 14 Cze 2012 17:00    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Detektor ruchu (czujka) z dowolnego alarmu, układ który będzie odmierzał czas np.5 minut , dowolny ruch spowoduje odliczanie od nowa. Wystarczy ustawić czułość i pole widzenia czujki wedle potrzeby. Jedyny problem to ruch oddechowy ale to mamy czułość i pole widzenia... do dopracowania.

Cytat:
Wyłączanie przez brak aktywności pilota


Kupujesz w markecie włącznik światła (chyba że sam majstrujesz) który reaguje na dowolnego pilota , sprzęgasz go z wcześniej wspomnianym timerem.

Timery z przekaźnikami są w kitach a podłączenie to przedszkole ;)

Np. detektor ruchu wymaga tylko zasilania +12 a wyjście ma 0/1 zależnie jak się zworkę ustawi ....

Cytat:
Widzę to w ten sposob, że np. co pół godziny, lub godzinę, pojawia się łagodny sygnał dżwiękowy

Boże nie montujcie babci SHP jak w pociągu to może wkur.... :lol: chociaż to trzeba babci spytać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysztofh
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Warszawa
Dołączył: 07 Lis 2003
Posty: 904
Pomógł: 40
Ocena postów: 460
krzysztofh
Poziom 20
Post#8 14 Cze 2012 19:41    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Myślałem o czujce, ale sądzę, że tez się nie sprawdzi, chyba że się ustawi innym układem zwłokę 15minut.
Zauważcie że czasem człowiek jak ogląda TV to się parę minut nie rusza, a szczególnie starsi ludzie, potrafiący czasem przysnąć na parę minut.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#9 14 Cze 2012 19:48    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


krzysztofh napisał:
Myślałem o czujce, ale sądzę, że tez się nie sprawdzi, chyba że się ustawi innym układem zwłokę 15minut.
Zauważcie że czasem człowiek jak ogląda TV to się parę minut nie rusza, a szczególnie starsi ludzie, potrafiący czasem przysnąć na parę minut.


Czujka to czujka a timer to timerm czas możesz sobie ustawić dowolny.

Albo z tym pilotem, jako detektor AVT568 do tego dokładasz timer który będzie resetowany sygnałem z AVT568 jak babcia nic nie naciśnie przez np. 1h to OFF.

Edit. Detektor masz AVT568 a Gizmon już dał budżetowy timer ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Gizmoń
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Kiełczów k. Wrocławia
Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 1569
Pomógł: 18
Ocena postów: 813
Gizmoń
Poziom 22
Post#10 14 Cze 2012 19:57    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Pomysł z bezczynnością pilota jest niezły. Trzeba zrobić układ czasowy na ok. 2 godziny z odbiornikiem podczerwieni. Przy braku sygnału z pilota przekaźnik odłącza po nastawionym czasie telewizor i jest spokój. Naciśnięcie przycisku na pilocie oczywiście spowoduje ponowne włączenie telewizora.

Taki układ można zrobić z układów cyfrowych, np. TTL - generator, może być nawet kwarcowy z dzielnikiem częstotliwości, na wyjściu którego jest sygnał, powiedzmy, 1Hz. Jest on podany na licznik, który wyłączy telewizor po doliczeniu do 7200. Impulsy z odbiornika IR by sterowały wejściem kasującym licznika, wydłużając czas.

Można też o wiele prościej, jak poniżej (fragment schematu z tranzystorami T1 oraz T2). Układ jest wyzwalany poprzez zwarcie styku Pk1-a, który należy zastąpić np. tranzystorem PNP sterowanym odpowiednio przez odbiornik podczerwieni. A styki NO przekaźnika Pk1 trzeba wykorzystać do włączania telewizorka.

Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?

EDIT
AVT568 od sąsiada z góry jest chyba zbyt skomplikowany, i jeszcze zawiera procesorek :) Do tego "budżetowego" timera wystarczy sprytnie podłączyć sam odbiornik, np. ten TSOP1738 za pomocą max. dwóch tranzystorów :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#11 14 Cze 2012 20:11    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Właściwie to wystarczy wtórnik emiterowy do tsop 1738 w miejsce pk1-a.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#12 15 Cze 2012 08:22  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Kurka wodna, ale się zrobił ruch w interesie... :) Super... :) Więc jednak, jak się wcześniej domyślałem, są różne możliwości i rozwiązania problemu ;)
Tylko, że bardzo szybko zrobiła się z tego dyskusja ekspertów na poziomie eksperckim, którą człowiekowi nie z branży dość trudno byłoby wykorzystać... :)

Oczywiście spróbuję z tego uszczknąć coś dla siebie, chociaż fajnie by było, gdyby któryś z Szanownych Kolegów pokusił się o drobne podsumowanie tematu na poziomie, umożliwiającym wykorzystanie optymalnego rozwiązania przez laika, takiego jak ja, za co z góry serdecznie dziękuję... ;)

Pozdrawiam wszystkich :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#13 15 Cze 2012 09:58    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Trzeba będzie dodać inwerter na jednym tranzystorze najlepiej z jakimś małym układem całkującym , tsop na wyjście podaje stan niski kiedy dostaje sygnał z pilota co nam sprawę utrudnia, ja nie wiem czy będziesz na siłach to wszystko poskładać do kupy ? Dodatkowo będzie wymagało regulacji i doboru elementów bo działanie całości zależy choćby od typu zastosowanego przekaźnika ....
Czy może jednak poszukać jakiegoś kita i tylko mu "reset" z pilota wstawić :?:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#14 15 Cze 2012 10:47  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


No właśnie, bestboy, chcę kita, kita, kita... :)
Może byś podpowiedział jakiś link w swojej bezgranicznej łaskawości, ja nawet nie bardzo wiem, jaki string miałbym guglować... ;)

Dziękuję i pozdrawiam :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#15 15 Cze 2012 12:14    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Ja się poddaje, wszystko co znajduje to wymaga kombinacji.

Jak kupisz j-040 i j-017 to da się to zrobić prawie bez kombinacji ...


Tylko to tak trochę z armatą na komara.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szod
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 20 Kwi 2003
Posty: 1590
Pomógł: 208
Ocena postów: 18
szod
Poziom 22
Post#16 15 Cze 2012 18:41    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Roczny telewizor nie ma funkcji wyłączania przy nieaktywności pilota? Co to za TV? Niekiedy takie funkcje są gdzie indziej niż intuicja podpowiada. U mnie w Samsungu nie ma tego w opcjach, tylko w System -> Rozwiązanie Eco i wyłącza TV po 4 godzinach nieaktywności pilota. Poza tym telewizory posiadają też programowane wyłączniki czasowe. Można taki ustawić na stałe np. o 3 w nocy. Trzeba wybrać taką porę o której babcia najczęściej już śpi. Jak nie będzie spać, to sobie ponownie włączy TV. Zawsze to parę godzin dziennie zaoszczędzi się czasu włączenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#17 15 Cze 2012 20:57  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Do bestboy'a i pozostałych:
Bardzo Wam dziękuję, że się staraliście i poświęcaliście swój czas. A że nie zawsze udaje się nam wszystko tak, jak byśmy chcieli? Przecież, niestety, właśnie tak bywa najczęściej... ;)
P.S. Babcia na wakacje wyjeżdża do wnucząt na wieś, więc problem (przynajmniej na ten okres) sam się rozwiązał ;)
Tylko, że raczej dla mnie, nie dla babci, bo tam jest tylko jeden TV, wspólny... :)

Do szod:
TV to PHILIPS 32 PFL 564 H. W Menu znalazłem tylko wyłącznik czasowy do 180min. (Sleep), który resetuje się po wyłączeniu TV. Przestudiowałem prawie całą instrukcję ekranową i niestety, nic innego nie znalazłem. Jeśli twierdzisz, że powinny być jeszcze inne, jak Eco czy drugi wył. czasowy, spróbuję powęszyć jeszcze raz... :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kybernetes
Poziom 24
Poziom 24
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 5241
Pomógł: 413
Ocena postów: 96
kybernetes
Poziom 24
Post#18 16 Cze 2012 13:21    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


adam_er napisał:
100W x niepotrzebne 8 godzin x 30 dni w miesiącu... Serce boli a rachunek za prąd rośnie... :)


Nie ma co, kochający wnuczek z ciebie, w dodatku o wrażliwym sercu - z 13 zł/mc, które dodatkowo zużywa babcia to cie "serce boli" a ty sam ile wydajesz co dzień na papierosy albo piwo?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#19 16 Cze 2012 14:42    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


kybernetes napisał:
adam_er napisał:
100W x niepotrzebne 8 godzin x 30 dni w miesiącu... Serce boli a rachunek za prąd rośnie... :)


Nie ma co, kochający wnuczek z ciebie, w dodatku o wrażliwym sercu - z 13 zł/mc, które dodatkowo zużywa babcia to cie "serce boli" a ty sam ile wydajesz co dzień na papierosy albo piwo?


Załóżmy wersję że telewizor gra 10h niepotrzebnie i że kWh jest po 60gr z kosztami przesyłu. Więc w pesymistycznej wersji dziennie babcia "przejada" 1kWh co daje 30kWh na miesiąc a to daje 18zł.

Może z tej miłości lepiej babci nianię zamontować albo kamerę i podłączyć sobie do swojego telewizora ;) Albo zbudować detektor bezdechu sennego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#20 17 Cze 2012 16:33  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


No to dostało mi się na koniec... :(
A żeby było jeszcze bardziej śmiesznie - to właśnie Babcia poprosiła mnie o pomoc w temacie :) :) :) Nie pisałem o tym, bo nie wydawało mi się istotne na forum stricte raczej technicznym...
Ponieważ Babcia wie, że wszystko, o co poprosi, wnusio natychmiast realizuje, więc pewnego dnia usłyszałem: "Włącz mi coś w tej telewizji, żebym nie musiała wyłączać jej na koniec programu". Dlatego najpierw próbowałem, a potem napisałem, traktując problem zdecydowanie w kategoriach globalnie-ekologicznych a nie jako wynikający z potrzeb, czy też moich cech charakterologicznych.
A "wątpliwy ideologicznie" fragment posta rzeczywiście powstał trochę bezmyślnie, bo raczej dla jego ubarwienia (vide "smile" na końcu), a nie z rzeczywistej, ekonomicznej potrzeby. Akurat tak się składa, że dla nas te kilkanaście złotych miesięcznie nie stanowi problemu (dla Babci też nie...).
Mój ewidentny błąd polegał na tym, iż wcześniej nie pomyślałem o interpretacji alternatywnej do mojej, więc oczywiście biorę wszystko "na klatę"... :)

I na koniec: Przemiły Kolego kybernetes, Ja też Cię bardzo lubię :)
I chociaż tak się jakoś składa, że papierosy i piwo to akurat absolutnie nie mój problem, to mogę się domyślać, że taka interpretacja jest jak najbardziej na miejscu, gdyby oceniać to wszystko z Twojego poziomu i punktu widzenia... ;)

A bestboy'owi na Jego ostatni post mógłbym tylko odpowiedzieć słowami Juliusza Cezara: Et tu Brute contra me? Chociaż na pocieszenie bestboy'a (czy może jednak na pohybel?) można skonstatować, iż taka reakcja nastąpiła dopiero wskutek inspiracji z zewnątrz... ;)
A jeśli chodzi o detektor bezdechu nocnego - kupuję temat, myślę, że to bardzo ciekawa i celowa inwestycja, przy okazji wejdę w to głębiej :)

Ufff... troszkę odreagowałem po wczorajszym meczu... ;)

I jeszcze jedno: Ponieważ sądzę, że merytorycznie temat został wyczerpany do cna, więc proponuję jego zamknięcie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3686
Pomógł: 280
Ocena postów: 105
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#21 17 Cze 2012 16:44    

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Nie taki wyczerpany, szkoda że każdy program ma inny koniec, na jednym pisk, na innym plansza testowa... można by w tą stronę ale jednak nie można ;), bardzo interesujący jest koniec na TV4... chyba że zmienili :lol:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#22 17 Cze 2012 17:26  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


OK, bestboy, więc na razie nie zamykam... ;)
Pzdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adam_er
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Police
Dołączył: 08 Gru 2011
Posty: 50
Pomógł: 1
adam_er
Poziom 10
Post#23 14 Paź 2014 18:30  Autor tematu   

Re: Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?


Ponieważ na wątku nic się nie dzieje od dłuższego czasu, zamykam go.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Jak automatycznie wyłączać telewizor w pokoju babci?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak włączać/wyłączać VCC (zasilanie mikrokontrolera)? (12)
Jak połączyć diody na tablicy korkowej, żeby wyłączać je jednym przyciskiem? (2)
jak automatycznie stworzyć kalendarz rozgrywek (4)
EAGLE 4.16r2 jak rozmiescić automatycznie elementy (4)
[Delphi]Jak automatycznie przewijać komponent memo. (14)
Jak uruchomić automatycznie komputer po zaniku napięcia? (11)
Automatyczny zapis gifa. Jak automatycznie zapisać screena? (4)
rs232 jak odczytać automatycznie zawartość pliku przy starcie programu (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS