Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa
Author
Message
tswiercz
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 May 2010
Posts: 23
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 14 Jun 2012 11:41   

UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Witajcie,

mam problem z działaniem konfiguracji routerów i połączenia do UPC. Internet jest z UPC za pomocą routera Wifi THOMSON WND870 (IP:192.168.0.100). Internet działa, przez WIFI łączą się laptopy. Firewall jest wyłączony.

Do tego routera przez WIFI w trybie AP łączy się router TP-LINK WR1043ND (IP: 192.168.2.1). Router ma wgrane oprogramowanie OpenWRT. Do routera są podłączone TV i player z NAS. Konfiguracja tego routera jest umieszczona poniżej.

DHCP

config 'dnsmasq'
option 'domainneeded' '1'
option 'boguspriv' '1'
option 'filterwin2k' '0'
option 'localise_queries' '1'
option 'rebind_protection' '1'
option 'rebind_localhost' '1'
option 'local' '/lan/'
option 'domain' 'lan'
option 'expandhosts' '1'
option 'nonegcache' '0'
option 'authoritative' '1'
option 'readethers' '1'
option 'leasefile' '/tmp/dhcp.leases'
option 'resolvfile' '/tmp/resolv.conf.auto'

config 'dhcp' 'lan'
option 'interface' 'lan'
option 'ignore' '1'

config 'dhcp' 'wan'
option 'interface' 'wan'
option 'ignore' '1'


NETWORK


config 'interface' 'loopback'
option 'ifname' 'lo'
option 'proto' 'static'
option 'ipaddr' '127.0.0.1'
option 'netmask' '255.0.0.0'

config 'interface' 'lan'
option 'ifname' 'eth0.1'
option 'type' 'bridge'
option 'proto' 'static'
option 'netmask' '255.255.255.0'
option 'ipaddr' '192.168.2.1'

config 'interface' 'wwan'
option 'proto' 'dhcp'

config 'interface' 'wan'
option 'ifname' 'eth0.2'
option 'proto' 'dhcp'

config 'switch'
option 'name' 'rtl8366rb'
option 'reset' '1'
option 'enable_vlan' '1'

config 'switch_vlan'
option 'device' 'rtl8366rb'
option 'vlan' '1'
option 'ports' '1 2 3 4 5t'

config 'switch_vlan'
option 'device' 'rtl8366rb'
option 'vlan' '2'
option 'ports' '0 5t'

config 'interface' 'stabridge'
option 'proto' 'relay'
option 'network' 'lan wwan'
list network 'lan'
list network 'wwan'
option 'netmask' '255.255.255.0'
option 'ipaddr' '192.168.0.2'

WIRELESS


config 'wifi-device' 'radio0'
option 'type' 'mac80211'
option 'macaddr' 'b0:48:7a:f6:65:bc'
option 'hwmode' '11ng'
option 'htmode' 'HT20'
list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
option 'disabled' '0'
option 'channel' '1'

config 'wifi-iface'
option 'device' 'radio0'
option 'network' 'wwan'
option 'mode' 'sta'
option 'ssid' 'UPC*******'
option 'encryption' 'psk2'
option 'key' '********'


Za przydzielenie adresów IP do końcówek odpowiada THOMSON. Tutaj zaczynają się problemy. Jeśli WR1043ND nie jest podłączony to tablica wyglada normalnie, DHCP przydziela adresy i wszystko działa bez zarzutu.

W momencie podłączenia WR1043ND do THOMSON-a tablica DHCP zaczyna trochę wariować tzn. pojawiają się wpisy ze STATIC IP urządzeń podłączonych do WR1043ND. Po chwili podłączone do THOMSONA stacje tracą IP. Na stacjach pojawia się komunikat o konflikcie IP w sieci. Stacje działają na WinXP i Win7.

Jeśli do THOMSON przez WIFI nie łączy się żadne urządzenie oprócz WR1043ND to urządzenia podłączone do WR1043ND widzą sieć. Podłączenie dowolnego komputera przez WIFI do THOMSON lub do WR1043ND przez LAN powoduje że nie jest przydzielany adres IP a podłączone wcześniej urządzenia tracą możliwość wyjścia do sieci.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Gdzie jest problem z tą konfiguracją?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Jun 2012 11:41   





Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8204
Location: Chęciny

Post#2 14 Jun 2012 13:48   

Re: UPC + THOMSON WND870UE + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


O ile dobrze zrozumiałem, to na obydwu routerach masz aktywne DHCP, a to może oznaczać kłopoty.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Jun 2012 13:48   





Back to top
   
tswiercz
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 May 2010
Posts: 23
Location: Warszawa

Post#3 Post from the author of the topic 14 Jun 2012 14:25   

Re: UPC + THOMSON WND870UE + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Wlasnie o to chodz ze nie i Ip pobierane jest z THOMSONA przez wszystkie urzadzenia w sieci. problem pojawia sie przy podlaczaniu laptopow do dowolnego urzadzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Jun 2012 14:25   





Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8204
Location: Chęciny

Post#4 14 Jun 2012 14:32   

Re: UPC + THOMSON WND870UE + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Coś tu nie gra, począwszy od nazwy routera, bo to jest Thomson TWG870U(EU), a skończywszy na konfiguracji obydwu urządzeń.

W Thomsonie powinieneś wyłączyć DHCP, połączyć go kablem z Tp-Linkiem i wszystkie funkcje łącznie z przydzielaniem adresów powinien przejąć właśnie Tp-Link, bo tak jest teraz wychodzi kaszanka.

Helpful message? + -

Back to top
   
tswiercz
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 May 2010
Posts: 23
Location: Warszawa

Post#5 Post from the author of the topic 14 Jun 2012 15:24   

Re: UPC + THOMSON WND870UE + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Masz rację jeśli chodzi o symbol THOMSONA.

Chciałbym połączyć je kablem ale nie jest to możliwe dlatego staram się skonfigurować THOMSONA jako router, który ma DHCP a TPLink-a jako AP Client, który rozprowadza tylko podawany sygnał lokalnie i pośredniczy w przydzielaniu adresów z THOMSONA.

Zaciekawiło mnie jeszcze że w TPLink-u w OS aktywne są dwa procesy:

udhcpc -t 0 -i wlan0 -r 192.168.0.3 -b -p /var/run/dhcp-wlan0.pid -O rootpath -R
udhcpc -t 0 -i eth0.2 -b -p /var/run/dhcp-eth0.2.pid -O rootpath -R

Czy to może powodować jakiś problem?

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8204
Location: Chęciny

Post#6 14 Jun 2012 16:40   

Re: UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Już pisałem, że masz włączone DHCP na obydwu routerach.

Jeśli nie możesz spiąć tych routerów kablem, to spróbuj ustawić w Thomsonie WDS, zakładka Gateway => Wireless => Bridging. Może wtedy nie będzie się gryzło.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Jun 2012 16:40   





Back to top
   
Szpadel83
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 10 Jul 2005
Posts: 34
Location: Zielona Góra

Post#7 09 Jul 2012 02:41   

Re: UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Co chcesz zrobić? Bo możesz to puścić w jednej sieci wykorzystując 1043 jak AP-Client (bez DHCP na 1043) lub też jako router (wtedy z włączony DHCP) - to drugie masz chyba teraz i pchasz internet w internet dlatego to nie działa.

Po pierwsze upewnij się, że masz :
- ustawiony ap-client na interfejs/bridge LAN
- wyłączone DHCP na 1043 (jak twój komputer dostanie IP z Thomsona to teoretycznie nie będziesz miał dostępu do panelu 1043 i na odwrót).

Polecam Luci do OpenWRT - ładnie w graficznym powinieneś sobie to wyklinać.

Helpful message? + -

Back to top
   
tswiercz
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 May 2010
Posts: 23
Location: Warszawa

Post#8 Post from the author of the topic 07 May 2013 23:42   

Re: UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa


Temat do zamknięcia. Polecam OpenWrt Attitude Adjustment dostarczone przez eko.one.pl
Do obrazu wgrywamy luci i relayd i postęujemy wg instrukcji zamieszczonej na powyższej stronie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> UPC + THOMSON TWG870U + TP-LINK WR1043ND jako AP - DHCP nie działa
Page 1 of 1
Similar topics
Serwer FTP-NAS w UPC [modem thomson twg870u + router TP-LINK TL-WR1043ND (5)
Połączenie dwóch routerów thomson twg870u + tp-link tl-wr1043nd (8)
Thomson TWG870U (UPC) jako switch/router DSL?? (3)
Benq R31E - UPC (Thomson TWG870U) nie łączy się przez WIFI (8)
tp-link wr1043nd - Konfiguracja tp-link wr1043nd z UPC 25 Mb/s (34)
upc 25mb + Thomson U-TWG870U (3)
thomson U-TWG870U od UPC i predkosc na wifi (3)
Parametry pracy routera Thomson TWG870U - UPC 50 mb/s (18)
Router z UPC Thomson U-TWG870U + drukarka na usb (6)
Thomson TWG870U - Ruter z upc czy własny? (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed