Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
wr85
Level 1
Location: Ropczyce
Joined: 15 Jun 2012
Posts: 1
wr85
Level 1
Post#1 15 Jun 2012 20:39  Topic author   

Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Witam

Problem mam następujący: Tp link MR3420 to mój ruter natomiast mam nowy modem ZTE MF669 i niestety ale nie widzi mojego modemu ...

Z tego co już wiem problem polega na braku pliku bin dla mojego modemu w firmware mojego rutera ...

co za tym idzie co mogę teraz zrobić ??

czy mogę jakoś wygenerować ten plik sam ??

czy też mogę to jakoś ominąć ten problem kompatybilności przez zastosowanie innego oprogramowania na tp linku ??

błagam o pomoc :cry:

wr85(malpa)o2.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marspi01
Level 2
Joined: 02 Mar 2010
Posts: 2
marspi01
Level 2
Post#2 06 Jul 2012 09:45    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Witam mam ten sam problem myślę że po prostu trzeba poczekać aż producent routera zaktualizuje swoje oprogramowanie ponieważ ten modem jest świeży na runku.Nic tylko sprawdzać co jakiś czas na stronie tp link http://www.tp-link.com.pl/support/3g-comp-list/?model=TL-MR3420 czy jest już plik bin.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10593
Helped: 978
Post rating: 105
hermes-80
Level 43
Post#3 06 Jul 2012 09:56    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Nie jest to świeży model TP-Linka na rynku - jeśli w OFW nie ma wsparcia do tego modemu należy pisać do supportu TP-Linka i czekać na rozwiązanie.
Innym sposobem jest instalacja alternatywnego FW jakim jest Gargoyle (openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin - przed instalacją najlepiej router przywrócić do wartości fabrycznych) i sprawdzenie czy tam ten modem współpracuje z routerem.

Helpful post? + 0
Back to top
oktik
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 15 Mar 2009
Posts: 32
Helped: 3
oktik
Level 10
Post#4 21 Oct 2012 14:45    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Kurcze, próbowałem generować pliki bin zgodnie z instrukcją otrzymaną od tp-link. Żaden niestety nie działa.
Udało sie komuś uruchomić ten modem na tym tp-linku ?

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10593
Helped: 978
Post rating: 105
hermes-80
Level 43
Post#5 21 Oct 2012 14:48    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


A próbowałeś Gargoyle by obsy: Link??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
oktik
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 15 Mar 2009
Posts: 32
Helped: 3
oktik
Level 10
Post#6 21 Oct 2012 15:53    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


To nie jest odpowiedź na brak pliku *.bin. OpenWrt=brak gwarancji i producenta na sprzęt i poprawnego działania.
Zostawię to sobie jako ostatnią deskę ratunku.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10593
Helped: 978
Post rating: 105
hermes-80
Level 43
Post#7 21 Oct 2012 15:55    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Skoro cię nie satysfakcjonuje moja odpowiedz to pisz do supportu TP-Linka - oni się zajmują OFW.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
oktik
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 15 Mar 2009
Posts: 32
Helped: 3
oktik
Level 10
Post#8 26 Oct 2012 12:15    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Ludzie w tp-link'a robili teraz testy tych urządzeń. Otrzymałem informację, że niestety nie udało im się wygenerować pliku *.bin, który by uruchomił modem. Dziś przymierzę się do OpenWRT.

Helpful post? + 0
Back to top
wiesiupwr
Level 2
Location: WrocłaW
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 4
wiesiupwr
Level 2
Post#9 09 Nov 2012 17:43    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Witam wszystkich na forum elektroda.pl!
Jestem nowym użytkownikiem i chcę podzielić się z wami moim rozwiązaniem problemu z ZTE MF669 i routerem TP-LINK MR3420 v1.2. Też miałem problemy z połączeniem a w zasadzie z wykryciem modemu, próbowałem OpenWRT, tworzyłem pliki które miały przełączać ZTE w tryb modemu i nic poległem o drugiej w nocy. Rozwiązanie było proste a mianowicei:
1. Najnowsze oprogramowanie ze stronki producenta TP-LINK
2. Program Top_netinfo ja korzystałem z wersji 3.65
Podłączamy modem bezpośrednio do USB komputera i instalujemy oprogramowanie załączone do modemu mój był z iPlusa. Gdy wszystko jest OK modem działa poprawnie możemy uruchomić program Top_netinfo. Przechodzimy do zakładki ustawienia później Komunikacja AT i PIN jako port komunikacyjny wybieramy Port ZTE NMEA Device (u mnie był to COM22) zaznaczamy opcję "Komunikacja AT (widoczny poziom sygnału, moc, BTS, dane sieci") następnie klikamy "Komendy AT" wybieramy ZTE i wyłączamy automatyczną instalację. Pozostaje już tylko odłączenie modemu i podłączenie do USB routera u mnie śmiga aż miło. Pozdrawiam
P.S. Polecam również przy okazji uruchomionego programu Top_netinfo wyłączyć zabezpieczenie karty kodem PIN bo różnie z nim bywa.

Helpful post? + 0
Back to top
Tenor83
Level 2
Location: Książ Wielkopolski
Joined: 10 Nov 2012
Posts: 3
Tenor83
Level 2
Post#10 10 Nov 2012 18:49    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Witam, też mam problem z tym modemem, pojawiło się nowe oprogramowanie do tp-linka ale do modemu zte mf669 v2. zaktualizowałem tp-link i jednak tego modemu co ja mam nie obsługuje. Nie wiem czy są dwie wersje tego modemu?
Jak pozmieniam w ustawieniach modemu w top-netinfo to nic się z nim nie stanie? chodzi mi o to czy czasem coś sie przestawi że póżniej nie będzie w cale chodził? :)[/u]

Helpful post? + 0
Back to top
wiesiupwr
Level 2
Location: WrocłaW
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 4
wiesiupwr
Level 2
Post#11 10 Nov 2012 20:29    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Co do top_netinfo wydaje mi się, że ta zmiana jest w 100% odwracalna i nic strasznego z modemem się nie stanie. GWARANCJI JEDNAK NIE DAJE !!! Zawsze będzie można pobierać sterowniki z sieci jeśli te zawarte oryginalnie w modemie staną się niedostępne.

"4G LTE Modems Compatibility apply to TL-MR3420 Version 2.0 ONLY". To V 2.0 na stronie Tp-Link odnosi się do wersji routera (taki fajny biały) nie do wersji modemu ZTE. Podstawowy problem to wirtualny dysk lub CD-Rom w modemie bo na starcie tak się przedstawia dla systemów, po zmianie na sztywno, że ma pracować jako modem dużo zmienia się na plus. Podobnie mój E1820 mulił jak diabli, wykrywanie trwało nawet 5 minut, a po zmianie 30 sekund. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Tenor83
Level 2
Location: Książ Wielkopolski
Joined: 10 Nov 2012
Posts: 3
Tenor83
Level 2
Post#12 15 Nov 2012 20:00    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Acha, czyli na tym nowym routerze( tym fajnym bialym) modem działa bez problemu?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wiesiupwr
Level 2
Location: WrocłaW
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 4
wiesiupwr
Level 2
Post#13 17 Nov 2012 17:41    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Podobno tak, ale z elektroniką różnie bywa. A (fajny biały) czyli MR3420 V2 jest jak Yeti czyli podobno go widziano. Nawet kupując przez internet trzeba uważać bo dają nowe zdjęcie a gdzieś na samy dole drobnym druczkiem, że posiadają modemy w starej obudowie z pewnością wersje 1.x. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Tenor83
Level 2
Location: Książ Wielkopolski
Joined: 10 Nov 2012
Posts: 3
Tenor83
Level 2
Post#14 18 Nov 2012 11:27    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


jeżeli mówimy o tym routerze: http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-MR3420 to widziałem go w jakimś sklepie

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10593
Helped: 978
Post rating: 105
hermes-80
Level 43
Post#15 18 Nov 2012 11:35    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


@Tenor83 Jeśli masz v1 to dlaczego nie zaatakujesz tematu na Gargoyle zamiast kupować nowy sprzęt:
Wsparcie dla modemów GSM w OpenWrt - po za tym nie wiem czy w najnowszym FW Gargole zmiany już nie zostały dodane.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lysy68
Level 10
Location: Radziejowice-Mszczonów
Joined: 25 Feb 2007
Posts: 47
lysy68
Level 10
Post#16 16 Dec 2012 14:28    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


mam ten sam problem ale z ZTE MF195,wykrywa modem próbuje łączyć z netem i za chwile wraca do identyfikacji modemu.wgrałem ostatni dostępny firmware z tp-lik(23.05.2012)i nic nie pomogło.napisałem wiec do suportu tp-linka i zobaczę co odpiszą w tej sprawie gdyż na ich stronie do tego modemu także nie ma pliku bin.

Helpful post? + 0
Back to top
oktik
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 15 Mar 2009
Posts: 32
Helped: 3
oktik
Level 10
Post#17 16 Dec 2012 15:25    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Na Gargoyle mf669 śmiga idealnie. Jestem zachwycony tym softem.

Helpful post? + 0
Back to top
jrepin
Level 8
Joined: 03 Nov 2010
Posts: 11
Post rating: 1
jrepin
Level 8
Post#18 29 Mar 2013 21:52    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


MF669 działa bez problemu z MR3420 ale w wersji V2

Helpful post? + 0
Back to top
Dj Dave
Company Account
Level 11
Location: Wejherowo
Joined: 10 Jun 2006
Posts: 67
Dj Dave
Company Account
Level 11
Post#19 06 May 2013 18:31    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Po podłączeniu do routera w modemie (ZTE MF669) cały czas pali się czerwona dioda. Oprogramowanie Gargoyle z 05.05.2013. Czy jest ktoś w stanie pomóc?
Metoda jaką podał wiesiupwr niestety nie pomaga.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jrepin
Level 8
Joined: 03 Nov 2010
Posts: 11
Post rating: 1
jrepin
Level 8
Post#20 06 May 2013 18:44    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


A po co się męczysz z Gargoyle?
Wgraj najnowszy soft TP-Linka i MF669 bez problemu z nim będzie gadać.
Oczywiście zakładam ,że masz wersje v2 MR3420 bo jeżeli v1.3 to faktycznie może być kłopot.

Helpful post? + 0
Back to top
Dj Dave
Company Account
Level 11
Location: Wejherowo
Joined: 10 Jun 2006
Posts: 67
Dj Dave
Company Account
Level 11
Post#21 07 May 2013 11:42    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Przepraszam, w natłoku informacji zagapiłem się. O ile modem mam taki sam jak w temacie to router mam inny. Jest to TL-WR1043ND. Podejrzewam że po wgraniu Gargoyle powinien działać podobnie, więc nie zakładam nowego tematu.

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26380
Helped: 2626
Post rating: 278
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#22 07 May 2013 11:46    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Raczej nie powinno być problemów. W razie problemów - Link.

Helpful post? + 0
Back to top
Dj Dave
Company Account
Level 11
Location: Wejherowo
Joined: 10 Jun 2006
Posts: 67
Dj Dave
Company Account
Level 11
Post#23 07 May 2013 11:55    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Niestety są :( Co bym nie robił, w modemie ciągle czerwona dioda. W komputerze świeci na niebiesko.

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26380
Helped: 2626
Post rating: 278
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#24 07 May 2013 12:01    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Link - patrzyłeś na to? Podałem ci link do forum gdzie są bardziej kompetentni ludzie w temacie opnewrt.

Helpful post? + 0
Back to top
Dj Dave
Company Account
Level 11
Location: Wejherowo
Joined: 10 Jun 2006
Posts: 67
Dj Dave
Company Account
Level 11
Post#25 07 May 2013 12:08    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Tak, zarejestrowałem się i napisałem stosowny post. Dziwi mnie tylko, że na tym samym sofcie, acz na innym routerze wszystko śmiga.

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26380
Helped: 2626
Post rating: 278
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#26 07 May 2013 12:09    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Możliwe że to kwestia odpowiedniej konfiguracji interfejsu usb.

Helpful post? + 0
Back to top
jrepin
Level 8
Joined: 03 Nov 2010
Posts: 11
Post rating: 1
jrepin
Level 8
Post#27 07 May 2013 12:22    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


Jak dla mnie to problem będzie w tym ,że ten router ma port USB do obsługi pamięci masowych a nie modemów.Gdyby było to bez znaczenia to MR3420 miałby w specyfikacji opis,że można do niego podłączyć pamięci masowe oraz modemy a ma tylko informację o modemach GSM.
A gdyby była to tylko kwestia softu to TP-Link pchałby do każdego routera soft z obsługą modemów i pamięci masowych.

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26380
Helped: 2626
Post rating: 278
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#28 07 May 2013 12:53    

Re: Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669


jrepin wrote:
Jak dla mnie to problem będzie w tym ,że ten router ma port USB do obsługi pamięci masowych a nie modemów.

Kolego mówimy o dwóch różnych oprogramowaniach (oryginalny i openwrt). Modem 3G powinien działać na WR1043ND z gargoyle.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669
Page 1 of 1

Similar topics to tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669

TP Link MR3420, ZTE MF823 - Router TP Link MR3420 nie widzi modemu ZTE823 (7)
Tp-Link TL-MR3420 i ZTE MF669 - Po resecie lapka nie ma internetu (7)
Router TP-LINK MR3420 a modemy : ZTE MF669 i Huawei e3276 (6)
Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352 (45)
ZTE MF669 w iplus nie działa pisze brak modemu (3)
zte mf669 - nanostation loco m5 jako antena do zte mf669 (2)
MR3420 + ZTE MF823 - Prędkość modemu (9)
TP-LINK TL-MR3420 - Router nie odnajduje modemu Huawei E398 (5)
Vista nie widzi modemu ZTE ZXDSL 852 (4)
ZTE 3765-Z - Mobile Partner nie widzi modemu. (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops