Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#1 Post autora tematu 24 Cze 2012 15:26   

Jak zrobić WiFi w domu ?


Witam.
Chciałem się dowiedzieć, czy mając w domu komputer stacjonarny i do niego podłączony internet z neostrady (livebox) mogę jeszcze zrobić w domu wifi, tak aby można było korzystać jednocześnie z internetu z laptopa i PC ? Nie zależy mi na super jakości połączenia (sama neo jest dość wolna).

Zależy mi na zasięgu 10-15m i przez jedną czy 2 ściany. Najlepiej gdyby takie urządzenie było podpinane pod USB w komputerze, na którym jest internet z neo. Da się w ogóle coś takiego tanio zrobić ?

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Cze 2012 15:26   



Powrót do góry
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3687
Miasto: Mława

opamp
Użytkownik obserwowany
Post#2 24 Cze 2012 15:32   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Livebox ma wifi w sobie już.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
boguslaw5
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 206

boguslaw5
Poziom 15
Post#3 24 Cze 2012 15:42   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


http://connectify.softonic.pl/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 23769
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#4 24 Cze 2012 16:08   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Laptop raczej powinien mieć wbudowana kartę bezprzewodową, chyba że to jakiś staruszek. Sam Livebox posiada już wbudowany interfejs bezprzewodowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#5 Post autora tematu 24 Cze 2012 16:17   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Owszem jest wifi, ale zabezpieczone hasłem, którego nie znam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 23769
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#6 24 Cze 2012 16:23pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Powinno być na obudowie lub naklejce na pudełku w zależności od modelu Livebox-a. Ustawienia można zawsze zmienić logując się przez przeglądarkę do panelu konfiguracyjnego routera.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#7 Post autora tematu 24 Cze 2012 16:24   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Po czym je poznać ? Czy w tym wypadku muszę mieć komputer włączony, czy wystarczy żeby sam LiveBox był włączony ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 23769
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#8 24 Cze 2012 16:29pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


aj123 napisał:
Po czym je poznać

Po naklejkach, tam masz producenta i model.
aj123 napisał:
Czy w tym wypadku muszę mieć komputer włączony, czy wystarczy żeby sam LiveBox był włączony ?

Wystarczy sam router.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#9 Post autora tematu 24 Cze 2012 22:29   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Ok. Jak wrócę do domu to zobaczę co da sie zrobić Wink

Dodano po 5 [godziny] 56 [minuty]:

A tak przy okazji - gdyby nie udało się użyć tego wifi wbudowanego w livebox'a ? To co mogę zrobić ? (post #1)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1046
Miasto: Sanok

ajanek9
Poziom 20
Post#10 24 Cze 2012 22:59   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Fabrycznie livebox ustawione ma szyfrowanie WEP, klucz (26 znaków) oraz SSID znajdziesz na naklejce czy to livebox 1,1 czy 2,0. Szyfrowanie możesz wyłączyć bezpośrednio w konfiguracji liveboxa, ale wtedy każdy kto znajdzie się w zasięgu może się podłączyć.
Cytat:
Zależy mi na zasięgu 10-15m i przez jedną czy 2 ściany. Najlepiej gdyby takie urządzenie było podpinane pod USB w komputerze, na którym jest internet z neo. Da się w ogóle coś takiego tanio zrobić ?


Chodzi ci o kartę sieciową USB. Musisz przeglądnąć ceny w internecie, ale moim zdaniem taniej będzie po kablu. Decyzja należy do ciebie po rozważeniu kosztów oraz innych za i przeciw. Zasadniczą kwestią jest czy chcesz podłączyć 1 komputer czy 2 po wi-fi, to jest PC czy laptop oraz czy łatwiej będzie ułożyć 10 m kabla (nie każdy sobie życzy układanie kabla z uwagi na wygląd wnętrza) czy dołożyć i kupić kartę sieciową ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#11 Post autora tematu 24 Cze 2012 23:19   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Na razię zostanę przy LB. Jak wyłączę szyfrowanie to nie muszę nic wpisywać przy podłączaniu do wifi ? Jak to wyłączyć ? I jaki jest zasięg wifi z LB ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 23769
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#12 24 Cze 2012 23:21   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Nie napisałeś co to za model Livebox-a. Instrukcje znajdziesz na stronie orange.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Cze 2012 23:21   



Powrót do góry
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1046
Miasto: Sanok

ajanek9
Poziom 20
Post#13 26 Cze 2012 00:04   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Cytat:
Jak wyłączę szyfrowanie to nie muszę nic wpisywać przy podłączaniu do wifi ? Jak to wyłączyć ? I jaki jest zasięg wifi z LB ?

Do ustawień liveboxa wchodzisz przez 192.168.1.1, hasło admin admin, w konfiguracji wi-fi wyłączasz zabezpieczenia. Musisz pamiętać, że po wyłączeniu zabezpieczeń połączyć się może każdy kto będzie w zasięgu liveboxa. Zasięg może być różny i jest uzależniony głównie od rodzaju ścian i stropów, karty sieciowej komputera którym się łączymy. Ważny jest również sposób ułożenia liveboxa (livebox 1.1 ma jedną wbudowaną antenę, a 2.0 dwie), ale to już tylko eksperymentalnie należy sprawdzić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Cze 2012 00:04   



Powrót do góry
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#14 Post autora tematu 26 Cze 2012 08:09   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Albo zmienić hasło na coś prostego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Cze 2012 08:09   



Powrót do góry
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 927
Miasto: Katowice

aj123
Poziom 20
Post#15 Post autora tematu 04 Lip 2012 08:17   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Sprawdzilem to. Na telefonie wifi z LB dziala dobrze. Problem pojawia sie na laptopie. Pokazuje mi ze jest dostepna siec z neostrady, ale jak probuje sie polaczyc to nie pyta mnie o klucz WEP (tak jak na telefonie), tylko od razu sie laczy i pokazuje ze wystapil jakis blad. Jak wpisac haslo na laptopie ?

P.S - Pisze z telefonu, wiec przepraszam za brak polskich znakow.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Lip 2012 08:17   



Powrót do góry
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1046
Miasto: Sanok

ajanek9
Poziom 20
Post#16 04 Lip 2012 23:05   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Musisz usunąć w laptopie stare profile połączeń i utworzyć nowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WIFI - WIFI - bardzo mała prędkość łącza tylko w domu (2)
Dzielenie łącza przez WIFI (3)
Dzielenie prędkości łącza WiFi (8)
Babybox - neostrada - dzielenie łącza WiFi (6)
Aster - dzielenie łącza przez WiFi (14)
Dzielenie łącza internetowego przez wifi. (3)
Dzielenie łącza Router + Modem USB. WiFi. (2)
Komputer z Linuxem jako AP router - dzielenie łącza po WiFi (1)
TP-Link - Jak zrobić WiFi w domu? (17)
Jaki router wifi wybrać? Dzielenie łącza po równo, printserver, klonowanie MAC. (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS