Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?
Autor
Wiadomość
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#1 Post autora tematu 24 Cze 2012 15:26   

Jak zrobić WiFi w domu ?


Witam.
Chciałem się dowiedzieć, czy mając w domu komputer stacjonarny i do niego podłączony internet z neostrady (livebox) mogę jeszcze zrobić w domu wifi, tak aby można było korzystać jednocześnie z internetu z laptopa i PC ? Nie zależy mi na super jakości połączenia (sama neo jest dość wolna).

Zależy mi na zasięgu 10-15m i przez jedną czy 2 ściany. Najlepiej gdyby takie urządzenie było podpinane pod USB w komputerze, na którym jest internet z neo. Da się w ogóle coś takiego tanio zrobić ?
Powrót do góry
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3799
Miasto: Mława

Post#2 24 Cze 2012 15:32   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Livebox ma wifi w sobie już.
Powrót do góry
   
boguslaw5
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 212

Post#3 24 Cze 2012 15:42   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


http://connectify.softonic.pl/
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2012 15:42   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22085
Miasto: Gostyń

Post#4 24 Cze 2012 16:08   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Laptop raczej powinien mieć wbudowana kartę bezprzewodową, chyba że to jakiś staruszek. Sam Livebox posiada już wbudowany interfejs bezprzewodowy.
Powrót do góry
   
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#5 Post autora tematu 24 Cze 2012 16:17   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Owszem jest wifi, ale zabezpieczone hasłem, którego nie znam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2012 16:17   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22085
Miasto: Gostyń

Post#6 24 Cze 2012 16:23pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Powinno być na obudowie lub naklejce na pudełku w zależności od modelu Livebox-a. Ustawienia można zawsze zmienić logując się przez przeglądarkę do panelu konfiguracyjnego routera.
Powrót do góry
   
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#7 Post autora tematu 24 Cze 2012 16:24   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Po czym je poznać ? Czy w tym wypadku muszę mieć komputer włączony, czy wystarczy żeby sam LiveBox był włączony ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2012 16:24   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22085
Miasto: Gostyń

Post#8 24 Cze 2012 16:29pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


aj123 napisał:
Po czym je poznać

Po naklejkach, tam masz producenta i model.
aj123 napisał:
Czy w tym wypadku muszę mieć komputer włączony, czy wystarczy żeby sam LiveBox był włączony ?

Wystarczy sam router.
Powrót do góry
   
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#9 Post autora tematu 24 Cze 2012 22:29   

Re: Jak zrobić WiFi w domu ?


Ok. Jak wrócę do domu to zobaczę co da sie zrobić ;)

Dodano po 5 [godziny] 56 [minuty]:

A tak przy okazji - gdyby nie udało się użyć tego wifi wbudowanego w livebox'a ? To co mogę zrobić ? (post #1)
Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#10 24 Cze 2012 22:59   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Fabrycznie livebox ustawione ma szyfrowanie WEP, klucz (26 znaków) oraz SSID znajdziesz na naklejce czy to livebox 1,1 czy 2,0. Szyfrowanie możesz wyłączyć bezpośrednio w konfiguracji liveboxa, ale wtedy każdy kto znajdzie się w zasięgu może się podłączyć.
Cytat:
Zależy mi na zasięgu 10-15m i przez jedną czy 2 ściany. Najlepiej gdyby takie urządzenie było podpinane pod USB w komputerze, na którym jest internet z neo. Da się w ogóle coś takiego tanio zrobić ?


Chodzi ci o kartę sieciową USB. Musisz przeglądnąć ceny w internecie, ale moim zdaniem taniej będzie po kablu. Decyzja należy do ciebie po rozważeniu kosztów oraz innych za i przeciw. Zasadniczą kwestią jest czy chcesz podłączyć 1 komputer czy 2 po wi-fi, to jest PC czy laptop oraz czy łatwiej będzie ułożyć 10 m kabla (nie każdy sobie życzy układanie kabla z uwagi na wygląd wnętrza) czy dołożyć i kupić kartę sieciową ?
Powrót do góry
   
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#11 Post autora tematu 24 Cze 2012 23:19   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Na razię zostanę przy LB. Jak wyłączę szyfrowanie to nie muszę nic wpisywać przy podłączaniu do wifi ? Jak to wyłączyć ? I jaki jest zasięg wifi z LB ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2012 23:19   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22085
Miasto: Gostyń

Post#12 24 Cze 2012 23:21   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Nie napisałeś co to za model Livebox-a. Instrukcje znajdziesz na stronie orange.
Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#13 26 Cze 2012 00:04   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Cytat:
Jak wyłączę szyfrowanie to nie muszę nic wpisywać przy podłączaniu do wifi ? Jak to wyłączyć ? I jaki jest zasięg wifi z LB ?

Do ustawień liveboxa wchodzisz przez 192.168.1.1, hasło admin admin, w konfiguracji wi-fi wyłączasz zabezpieczenia. Musisz pamiętać, że po wyłączeniu zabezpieczeń połączyć się może każdy kto będzie w zasięgu liveboxa. Zasięg może być różny i jest uzależniony głównie od rodzaju ścian i stropów, karty sieciowej komputera którym się łączymy. Ważny jest również sposób ułożenia liveboxa (livebox 1.1 ma jedną wbudowaną antenę, a 2.0 dwie), ale to już tylko eksperymentalnie należy sprawdzić.
Powrót do góry
   
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#14 Post autora tematu 26 Cze 2012 08:09   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Albo zmienić hasło na coś prostego.
Powrót do góry
   
aj123
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 934
Miasto: Katowice

Post#15 Post autora tematu 04 Lip 2012 08:17   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Sprawdzilem to. Na telefonie wifi z LB dziala dobrze. Problem pojawia sie na laptopie. Pokazuje mi ze jest dostepna siec z neostrady, ale jak probuje sie polaczyc to nie pyta mnie o klucz WEP (tak jak na telefonie), tylko od razu sie laczy i pokazuje ze wystapil jakis blad. Jak wpisac haslo na laptopie ?

P.S - Pisze z telefonu, wiec przepraszam za brak polskich znakow.
Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#16 04 Lip 2012 23:05   

Re: WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?


Musisz usunąć w laptopie stare profile połączeń i utworzyć nowy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> WiFI w neostradzie dzielenie łącza Jak zrobić WiFi w domu ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WIFI - WIFI - bardzo mała prędkość łącza tylko w domu (2)
Dzielenie łącza przez WIFI (3)
Dzielenie prędkości łącza WiFi (8)
Babybox - neostrada - dzielenie łącza WiFi (6)
Aster - dzielenie łącza przez WiFi (14)
Dzielenie łącza internetowego przez wifi. (3)
Dzielenie łącza Router + Modem USB. WiFi. (2)
Komputer z Linuxem jako AP router - dzielenie łącza po WiFi (1)
TP-Link - Jak zrobić WiFi w domu? (17)
Jaki router wifi wybrać? Dzielenie łącza po równo, printserver, klonowanie MAC. (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.174 seconds

elektroda.pl temat RSS