X
  • #1 29 Jun 2012 00:02
    omegan89
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    witam

    mam taki problem, kupilem kabel do samochodu tzn interfejs o nazwie VAG KKL, po podlaczeniu do laptopa wyswietla mi sie ze znalezniono nowy sprzet ale po chwili jest ze nie da sie zainstalowac sterownikow, nieznaleziono.
    wchodze do menadzera urzadzen i tam widze w zakladce: "inne urzadzenia": "USB2.0 - serial" i jest tam znak zapytania zolty, wczodze we wlasniwosci i pisze ze urzadzenie nie dziala poprawnie poniewaz nie ma zainstalowanych sterownikow, klikam aktualizuj sterownik, wyszukuje, wyszukuje i po chiwli ze nie mozna zainstalowac sprzetu...

    probowalem tez podlaczyc pod komputer stacjonarny i tez dokladnie to samo...

    laptop mam acer aspire 5742Z i mam windows 7 ale mam tez xp i w kazdym sytemie jest to samo, w stacjonarnym komputerze mam xp i jest tez to samo...

    szukalem na necie sterownikow do usb 2.0, cos tam znalazlo sciagalem, i nic... bez efektu, za kazdym razem to samo... probowalem juz tyle sposobow i juz poprostu nie mam sily do tego, dlatego postanowilem poprosic o pomoc fachowcow...
    jeszcze dodam ze mam SP 2 zainstalowane.
    mysle ze jakby interfejs vag nie dzialal to chyba by go wogole nie wykrywalo, a za kazdym razem jak podlaczam to zawsze znajdzie nowy sprzet,,,

    z gory bardzo wam dziekuje za pomoc
    licze na to ze mi pomozecie

    czekam na odpowiedz

    pozdrawiam
  • #2 30 Jun 2012 23:01
    LoLek85
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Ja proponuje udać się po pomoc do sprzedającego, bo wg mnie jest duże prawdopodobieństwo że interfejs jest uszkodzony.
  • #3 30 Jun 2012 23:36
    omegan89
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    a jest jakas mozliwosc zeby to sprawdzic ? zeby miec ta pewnosc ze jest to wina interfejsu...

    drugie pytanko takie, czy jesli nie mialbym w komputerach usb 2.0 to czy po podlaczeniu tego interfejsu rowniez wyskoczylo by mi w menadzerze urzadzen ze jest podlaczone usb 2.0 ? czy wtedy nie bylo by tego wogole ?

    nastepne sprawa jest taka, ze mam sterowniki do tego kabla tylko ze nie da sie tego zaisntalowac poniewaz w menadzeze urzadze nie mam tego kabla... czy musze te sterowniki najpierw jakos zainstalowac (jesli tak to jak ?) czy musze najpierw poradzic sobie z tym usb 2.0 w menadzerze urzadzen ?

    z gory bardzo wam dziekuje za pomoc

    pozdrawiam i czekam na odpowiedz
  • #4 30 Jun 2012 23:40
    LoLek85
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Może wybierasz nie te sterowniki niż potrzeba. Jeżeli masz kabel z vxxxxn.pl to masz pewno płytę z całą masa sterowników więc poszukaj odpowiednich.
  • #5 01 Jul 2012 18:49
    omegan89
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (+1)
    co to jest ta strona: vxxxxn.pl ???
    nie da sie na to wejsc wogole...

    kupilem kabelek na allegro
  • #6 01 Jul 2012 20:39
    LoLek85
    Level 28  
    Helpful post? (+1)
    Nie wolno podawać nazw stron, więc chodziło mi o v i a k e n, ale widzę żę nie jesteś w temacie. Alledrogo też się tutaj nie podaje...
  • #7 01 Jul 2012 21:00
    omegan89
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    aha rozumiem, sory ale nie znalem tej strony,

    sa tam sterowniki do tego kabla ktory kupilem ale probowalem juz z tymi sterownikami i bez efektu...
    nie da sie ich zaisntalowac...

    a czy jest mozliwosc jakos zainstalowac sterowniki do usb2.0-serial ?
  • #8 01 Jul 2012 21:02
    LoLek85
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Jaki masz system?
    ?
  • #9 01 Jul 2012 21:08
    omegan89
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (0)
    windows xp professional mam
  • #10 01 Jul 2012 21:13
    LoLek85
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    No to sterowniki masz zainstalowane wraz z systemem. Skontaktuj się ze sprzedawcą bo to do niego powinieneś sie wpierw zwrócić...
  • #11 01 Jul 2012 21:16
    omegan89
    Level 16  
    Topic author Helpful post? (+2)
    rozmawialem ze sprzedawca i oni mowia ze jak nie dziala to mam zwrocic i wymienia, a nic wiecej nam nie umia pomoc...
    a nie wiem czy on nie dziala czy cos u mnie jest nie tak...
    niby kabel odczytuje jak go podlaczam czyli wg mnie jest ok...
  • #12 29 Jul 2012 17:35
    Noreku
    Level 2  
    Helpful post? (+2)
    Witam Panowie dzisiaj sam się męczyłem z tymi sterownikami. Po rozkręceniu interfejsu i sprawdzeniu układu znalazłem sterowniki wydane przez producenta. Nazywają się CH341SER są to sterowniki do wirtualnego portu. U mnie działa perfekcyjnie, sam wykrywa potrzebne sterowniki po podłączeniu kabla. Aby zainstalować należy wejść do folferu CH341SER i uruchomić setup.exe a następnie kliknąć ikonkę install oraz podłączyć kabel.
  • #13 06 Aug 2012 21:20
    maniekwielki
    Level 15  
    Helpful post? (+1)
    witam , a gdzie ten folder znajdę
  • #14 10 Aug 2012 16:48
    FEJS_VIP
    Level 9  
    Positive voted Helpful post? (+9)
    Wystarczy zainstalować drivery z tej paczki.
  • #15 18 Sep 2012 21:46
    system70
    Level 9  
    Helpful post? (-1)
    Ten sterownik jest ok. Ale tez wazna sprawa to jaki komputer nada nr com dla tego kabla . Bo jesli powyzej com4 to trzeba tak ustawic w menager komputera zeby byl to jeden z com od1do4 Bo tylko tyle masz do wybrania w programie VAG
  • #16 23 Oct 2012 20:47
    mit665576678
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Przyłącze się do tematu, bo mam ten sam problem. Wszystko niby oki po wgraniu tego drivera, niby port oki, COM ustawiony, a jak wejdę w program vag, ustawie na ten port to pisze:
    stan portu oki, interface nie wykryto - i co z tym zrobić? Nie mam już pomysłu, chyba już wszystko co mi znane i wyczytane zrobiłem, i dalej lipa. Jak chce znaleźć jakieś inne sterowniki przez aktualizacje to wyskakuje, że są najnowsze i nie ma nowszych czy coś takiego.
    I co z tym zrobić?
  • #17 11 Nov 2012 12:00
    robo-robal
    Level 1  
    Helpful post? (-1)
    Witam, po pierwsze sprawdz czy komputer nie przypisuje numeru portu np com2 do istniejacego portu com2. Wtedy pojawi sie konflikt: nie morze byc 2 portow o takich samych nazwach. Po wybraniu sterownika usb-serial, komputer instaluje virtualny port com, niestety niektore sterowniki maja na stale przypisane nr portow, jezeli dany port juz istnieje pojawi sie konflikt. Idz do menagera sprzetu, wybierz porty com/serial, twoj port com, wlasciwosci, zawansowane i postarj sie zmienic nr portu (w przedziale 2-4). Bit rate ustaw na 9600, w vagu start baud rownierz na 9600. Powinno dzilac Podłączenie interfejsu VAG KKL - USB 2.0 - nie można zainstalować
  Search 4 million + Products
Browse Products