Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych
Autor
Wiadomość
masakryczny87
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 33

Post#1 Post autora tematu 11 Lip 2012 22:29   

problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Witam,

Zachęcony pozytywnymi opiniami o naziemnej telewizji cyfrowej postanowiłem też sobie taką "sprawić". Problem w tym, że po podłączeniu anteny telewizor wyszukuje mi tylko 3 programy nadawane analogowo (tvp1, tvp2 i tvn) w bardzo słabej jakości. posiadam telewizor LG z wbudowanym tunerem MPGE4 oraz zewnętrzną antenę siatkową. odległość od nadajnika Katowice-Kosztowy wynosi około 15 km. W czym może być problem?

pozdrawiam
Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1963
Miasto: MIECHÓW

Post#2 11 Lip 2012 22:31   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Model telewizora to...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2012 22:31   





Powrót do góry
   
TagSag
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 99

Post#3 11 Lip 2012 22:35   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Źle ustawiona antena, ustaw antenę kierunkowo w stronę nadajnika
Powrót do góry
   
masakryczny87
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 33

Post#4 Post autora tematu 11 Lip 2012 22:40   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Model telewizora to 42'' LG 42LK530, ustawiam antene w kazdym kierunku, gdzie znajduje sie nadajnik. Nie przenosze na druga strone budynku, bo w tamtym kierunku nadajnika nie ma....
Powrót do góry
   
pytek6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Lip 2012
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#5 11 Lip 2012 22:51   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Witam :-)
Z przedstawionego przez Kolegę opisu reakcji telewizora na wyszukiwanie stacji wygląda że wybrana jest niewłaściwa opcja wyszykiwania.Zmianu opcji należy dokonać w MENU głównym telewizora w zakładce WYSZUKIWANIE STACJI i wskazać tam by telewizor zaczął przeszukiwać kanały CYFROWE NAZIEMNE.
wszystko wskazuje na to że w chwili obecnej wyszukiwanie odbiornika przestawione jest na kanały ANALOGOWE NAZIEMNE
Powrót do góry
   
kizek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 2536
Miasto: Wrocław

Post#6 11 Lip 2012 22:53   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Wzmacniacza przy antenie i zasilacza kolega czasem w tej instalacji nie ma? ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2012 22:53   





Powrót do góry
   
masakryczny87
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 33

Post#7 Post autora tematu 11 Lip 2012 22:53   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


najpierw zaczalem szukac automatycznie, wyszukuje wtedy wszystkie programy analogowe i cyfrowe. Znajduje tylko 3 analogowe, jak pisalem wczesniej w kiepskiej jakosci. Nastepnie przeszedlem do szukania recznego DTV i sprawdzilem wszystkie kanaly i dalej nic...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2012 22:53   





Powrót do góry
   
pytek6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Lip 2012
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#8 11 Lip 2012 23:12   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Spróbuj wyszukiwania ręcznego w opcji wyszukiwania kanałów CYFROWYCH NAZIEMNYCH wpisując konkretne numery kanałów i ich czestotliwości tzn dla MUX 1- kanał 55 - 746,00MHz i dla MUX 2 kanał 49 - 698,00 MHz.Jeśli to nie pomoże i masz pewnośc że własciwie wybrałes opcje wyszukiwania , szukaj przyczyny w instalacji antenowej (prawidłowość podłaczenia przewodu,pewnośc styków i prawidłowe założenie złącz i wtyków i oczywiście najważniejsze jakość i stan przewodu antenowego-wykluczenie ewentualnych zwarć lub przerw)
Powrót do góry
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 1908
Miasto: Wronki

Post#9 11 Lip 2012 23:13   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Kolega kizek pytał o to czy kolega nie ma czasem wzmacniacza w antenie.
Jeśli jest wzmacniacz w takiej odległości to nic nie odbierzesz, bo masz przesterowany sygnał.
To jest wzmacniacz czy nie ma? :)
Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#10 11 Lip 2012 23:21   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Cytat:
posiadam telewizor LG z wbudowanym tunerem MPGE4 oraz zewnętrzną antenę siatkową

Na początek napisz jaka to antena, bo jeśli zwykła siatkowa to czasem może się nie nadawać. Anteny siatkowe to szeroko-pasmowe "kombajny" , które zbierają i wzmacniają wszystko jak leci (często dzięki wzmacniaczom zbyt dużej mocy) wzmacniacz też musi być dobrany, a może jest po prostu nie potrzebny.
Najlepsza będzie antena kierunkowa zbierająca sygnał w odpowiednim paśmie i polaryzacji. Najlepiej jednak skorzystać z jakiegoś porządnego sklepu w którym doradzą czy zastosować wzmacniacz czy nie, jaką antenę najlepiej zastosować (odzysk sygnału) oraz ewentualnie wymienią na taką antenę która zadziała.
Powrót do góry
   
masakryczny87
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 33

Post#11 Post autora tematu 12 Lip 2012 07:24   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Posiadam wzmacniacz, ktory nic nie daje. Po wylaczeniu wzmacniacza z pradu znajduje tyle samo programow co z wlaczanym wzmacniaczem. Antene mam zwykla siatkowa kupiona w euro rtv. Specjalnie kupilem w tym sklepie zeby mi doradzili. SPrzedawca powiedzial ze taka antena w zupelnosci wystarczy, podal mi do reki, dal kabel i wskazal kase. Zapewnil, ze wszystko bedzie dzialac. Pewny swego kupilem antene... o wzmacniaczu nic nie wspominal
Powrót do góry
   
kizek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 2536
Miasto: Wrocław

Post#12 12 Lip 2012 09:37   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Wyłączasz kolego tylko zasilacz a wzmacniacz dalej pozostaje w układzie a to niczego nie zmienia wręcz przeszkadza, musisz usunąć wzmacniacz z anteny i zasilacz a zamontować symetryzator antenowy np taki: http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
Powrót do góry
   
kris_neofonik.pl
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 32
Miasto: Jabłonna

Post#13 12 Lip 2012 09:49   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Proponuję sprawdzić poprawność podłączeń kabla antenowego do anteny i do wtyczki. Nie raz tam się trafiają braki kontaktu lub zwarcia ekranu z sygnałem. Siatki to z TV cyfrową działają i to ładnie. A skoro w sklepie tak sprzedali to pewno w tamtych warunkach też ma działać.
1- Sprawdzamy jakość połączeń
2- Eliminujemy zwarcia
3- Doprowadzamy zasilanie do zasilacza (też bez zwarć)
Ma działać.
Powrót do góry
   
mirex
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 20099

Post#14 12 Lip 2012 11:26   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


masakryczny87 napisał:
Problem w tym, że po podłączeniu anteny telewizor wyszukuje mi tylko 3 programy nadawane analogowo (tvp1, tvp2 i tvn) w bardzo słabej jakości.

Jak wyżej.
Doprowadź najpierw do tego aby programy analogowe miały poprawną jakość. Albo źle zmontowałeś instalację, albo mieszkasz poza zasięgiem nadajników, albo masz uszkodzony telewizor.
Zakładając, że zasilacz i wzmacniacz jeszcze są sprawne. ;)
Powrót do góry
   
antko
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Lut 2005
Posty: 23
Miasto: Prudnik

Post#15 12 Lip 2012 13:29   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


A może kolega jest do bólu logiczny i przez antenę naziemną rozumie antenę na poziomie ziemi (nic nie napisał o wysokości zawieszenia/ umocowania tejże "naziemnej anteny"). Czy antena "widzi" nadajnik. 15 km od anteny nadawczej to sygnał można odebrać na drucie do robótek (skąd taki słaby sygnał analogowy? na antenie siatkowej). Rady kolegów są zgodne ze sztuką odbioru TV, tylko nic nie wiemy o wysokości zawieszenia anteny ani o przeszkodzie lub przeszkodach przed anteną. (np wysoki budynek po drugiej stronie ulicy na kierunku odbioru).
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7077
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#16 12 Lip 2012 14:48   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


W odległości 15 km od Kosztów sygnał jest taki, że nawet antenę można zakopać i będzie odbierała TVP2....
W Sosnowcu TVP2 w analogu odbiera się na antenie prętowej w przejściu podziemnym pod dworcem kolejowym...
MUX1 i 2 także lecą bardzo ładnie....
Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1041
Miasto: Sanok

Post#17 12 Lip 2012 23:33   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Wybierz się do sklepu, sprawdź możliwość podmiany anteny na inną w tym sklepie w którym zakupiłeś, jeśli tak to podmień na taką do pasma UHF (kierunkową). Spróbuj może wymienią, po prostu powiedz, że nie działa i niech wymienią na inną, bo na zwrot kasy to raczej bym nie liczył. Mam nadzieję, że paragon masz. Czasem mogli dać uszkodzony wzmacniacz lub separator (z jakiegoś zwrotu).
Powrót do góry
   
deskjet89
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 2
Miasto: Zabrze

Post#18 26 Lis 2012 13:49   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Witam. Podepnę się pod temat. Również chciałem wypróbować telewizję cyfrową. Podłączyłem więc mój telewizorek Sony 26V4500 oczywiście z MPEG-4 do gniazda AZART w moim mieszkaniu. Niestety telewizor nie znalazł niczego cyfrowego, tylko cztery czy pięć kanałów analogowych (tvp1, tvp2, tvn i polsat) w całkiem dobrej jakości (leciutki śnieżek). Azart u mnie w bloku jest dość stary, więc może w tym jest problem... Jak myślicie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lis 2012 13:49   





Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7077
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#19 26 Lis 2012 13:59   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Bez własnej anteny nic nie zdziałasz...

Sam jestem ciekaw co zrobią administracje budynków z cyfryzacja..... Z tego co donoszą z lubuskiego jest jedno wielkie sr.....e i tłumaczenie, że "nikt nas nie informował"....
W nocy ze środy na czwartek (chyba) wyłączają nadajniki analogowe w Śremie i Poznaniu a także w Trójmieście i okolicach. To znacznie więcej ludzi niż w lubuskim. Pozostaje śledzić prasę i witryny lokalne.
Powrót do góry
   
deskjet89
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 2
Miasto: Zabrze

Post#20 26 Lis 2012 14:05   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Czyli pomimo całkiem niezłego odbioru kanałów analogowych, nie mam szans odebrać niczego cyfrowego z takiego starego AZARTu?
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7077
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#21 26 Lis 2012 14:08   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Jeżeli instalacja nie zostanie zmodernizowana to nic z tego nie będzie. Zapytaj się spółdzielni kiedy maja zamiar to zrobić, Pewnie będą "wielkie oczy" albo tekst:"nie ma pieniędzy"...

Na elektrodzie jest kilkaset postów na ten temat.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS