Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations ->problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
masakryczny87
Level 9
Joined: 20 Nov 2009
Posts: 37
masakryczny87
Level 9
Post#1 11 Jul 2012 22:29  Topic author   

problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Witam,

Zachęcony pozytywnymi opiniami o naziemnej telewizji cyfrowej postanowiłem też sobie taką "sprawić". Problem w tym, że po podłączeniu anteny telewizor wyszukuje mi tylko 3 programy nadawane analogowo (tvp1, tvp2 i tvn) w bardzo słabej jakości. posiadam telewizor LG z wbudowanym tunerem MPGE4 oraz zewnętrzną antenę siatkową. odległość od nadajnika Katowice-Kosztowy wynosi około 15 km. W czym może być problem?

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KIEROWCA_VW
Level 34
Location: MIECHÓW
Joined: 19 Jan 2005
Posts: 2228
Helped: 255
Post rating: 48
KIEROWCA_VW
Level 34
Post#2 11 Jul 2012 22:31    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Model telewizora to...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
TagSag
Level 12
Joined: 06 Jul 2012
Posts: 98
Helped: 2
Post rating: 1
TagSag
Level 12
Post#3 11 Jul 2012 22:35    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Źle ustawiona antena, ustaw antenę kierunkowo w stronę nadajnika

Helpful post? + 0
Back to top
masakryczny87
Level 9
Joined: 20 Nov 2009
Posts: 37
masakryczny87
Level 9
Post#4 11 Jul 2012 22:40  Topic author   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Model telewizora to 42'' LG 42LK530, ustawiam antene w kazdym kierunku, gdzie znajduje sie nadajnik. Nie przenosze na druga strone budynku, bo w tamtym kierunku nadajnika nie ma....

Helpful post? + 0
Back to top
pytek6
Level 7
Location: Łódź
Joined: 08 Jul 2012
Posts: 5
pytek6
Level 7
Post#5 11 Jul 2012 22:51    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Witam :-)
Z przedstawionego przez Kolegę opisu reakcji telewizora na wyszukiwanie stacji wygląda że wybrana jest niewłaściwa opcja wyszykiwania.Zmianu opcji należy dokonać w MENU głównym telewizora w zakładce WYSZUKIWANIE STACJI i wskazać tam by telewizor zaczął przeszukiwać kanały CYFROWE NAZIEMNE.
wszystko wskazuje na to że w chwili obecnej wyszukiwanie odbiornika przestawione jest na kanały ANALOGOWE NAZIEMNE

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kizek
Level 35
Location: Wrocław
Joined: 29 Mar 2009
Posts: 2411
Helped: 285
Post rating: 36
kizek
Level 35
Post#6 11 Jul 2012 22:53    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Wzmacniacza przy antenie i zasilacza kolega czasem w tej instalacji nie ma? ;)

Helpful post? + 0
Back to top
masakryczny87
Level 9
Joined: 20 Nov 2009
Posts: 37
masakryczny87
Level 9
Post#7 11 Jul 2012 22:53  Topic author   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


najpierw zaczalem szukac automatycznie, wyszukuje wtedy wszystkie programy analogowe i cyfrowe. Znajduje tylko 3 analogowe, jak pisalem wczesniej w kiepskiej jakosci. Nastepnie przeszedlem do szukania recznego DTV i sprawdzilem wszystkie kanaly i dalej nic...

Helpful post? + 0
Back to top
pytek6
Level 7
Location: Łódź
Joined: 08 Jul 2012
Posts: 5
pytek6
Level 7
Post#8 11 Jul 2012 23:12    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Spróbuj wyszukiwania ręcznego w opcji wyszukiwania kanałów CYFROWYCH NAZIEMNYCH wpisując konkretne numery kanałów i ich czestotliwości tzn dla MUX 1- kanał 55 - 746,00MHz i dla MUX 2 kanał 49 - 698,00 MHz.Jeśli to nie pomoże i masz pewnośc że własciwie wybrałes opcje wyszukiwania , szukaj przyczyny w instalacji antenowej (prawidłowość podłaczenia przewodu,pewnośc styków i prawidłowe założenie złącz i wtyków i oczywiście najważniejsze jakość i stan przewodu antenowego-wykluczenie ewentualnych zwarć lub przerw)

Helpful post? + 0
Back to top
matis057
Level 33
Location: Wronki
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1896
Helped: 227
Post rating: 17
matis057
Level 33
Post#9 11 Jul 2012 23:13    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Kolega kizek pytał o to czy kolega nie ma czasem wzmacniacza w antenie.
Jeśli jest wzmacniacz w takiej odległości to nic nie odbierzesz, bo masz przesterowany sygnał.
To jest wzmacniacz czy nie ma? :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ajanek9
Level 28
Location: Sanok
Joined: 10 Jan 2009
Posts: 1051
Helped: 102
Post rating: 7
ajanek9
Level 28
Post#10 11 Jul 2012 23:21    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Quote:
posiadam telewizor LG z wbudowanym tunerem MPGE4 oraz zewnętrzną antenę siatkową

Na początek napisz jaka to antena, bo jeśli zwykła siatkowa to czasem może się nie nadawać. Anteny siatkowe to szeroko-pasmowe "kombajny" , które zbierają i wzmacniają wszystko jak leci (często dzięki wzmacniaczom zbyt dużej mocy) wzmacniacz też musi być dobrany, a może jest po prostu nie potrzebny.
Najlepsza będzie antena kierunkowa zbierająca sygnał w odpowiednim paśmie i polaryzacji. Najlepiej jednak skorzystać z jakiegoś porządnego sklepu w którym doradzą czy zastosować wzmacniacz czy nie, jaką antenę najlepiej zastosować (odzysk sygnału) oraz ewentualnie wymienią na taką antenę która zadziała.

Helpful post? + 0
Back to top
masakryczny87
Level 9
Joined: 20 Nov 2009
Posts: 37
masakryczny87
Level 9
Post#11 12 Jul 2012 07:24  Topic author   

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Posiadam wzmacniacz, ktory nic nie daje. Po wylaczeniu wzmacniacza z pradu znajduje tyle samo programow co z wlaczanym wzmacniaczem. Antene mam zwykla siatkowa kupiona w euro rtv. Specjalnie kupilem w tym sklepie zeby mi doradzili. SPrzedawca powiedzial ze taka antena w zupelnosci wystarczy, podal mi do reki, dal kabel i wskazal kase. Zapewnil, ze wszystko bedzie dzialac. Pewny swego kupilem antene... o wzmacniaczu nic nie wspominal

Helpful post? + 0
Back to top
kizek
Level 35
Location: Wrocław
Joined: 29 Mar 2009
Posts: 2411
Helped: 285
Post rating: 36
kizek
Level 35
Post#12 12 Jul 2012 09:37    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Wyłączasz kolego tylko zasilacz a wzmacniacz dalej pozostaje w układzie a to niczego nie zmienia wręcz przeszkadza, musisz usunąć wzmacniacz z anteny i zasilacz a zamontować symetryzator antenowy np taki: http://www.dipol.com.pl/symetryzator antenowy sa iv-v C0002.htm

Helpful post? + 0
Back to top
kris_neofonik.pl
Level 11
Location: Jabłonna
Joined: 03 Aug 2008
Posts: 34
kris_neofonik.pl
Level 11
Post#13 12 Jul 2012 09:49    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Proponuję sprawdzić poprawność podłączeń kabla antenowego do anteny i do wtyczki. Nie raz tam się trafiają braki kontaktu lub zwarcia ekranu z sygnałem. Siatki to z TV cyfrową działają i to ładnie. A skoro w sklepie tak sprzedali to pewno w tamtych warunkach też ma działać.
1- Sprawdzamy jakość połączeń
2- Eliminujemy zwarcia
3- Doprowadzamy zasilanie do zasilacza (też bez zwarć)
Ma działać.

Helpful post? + 0
Back to top
mirex
Level 43
Joined: 29 Dec 2005
Posts: 20322
Helped: 1750
Post rating: 29
mirex
Level 43
Post#14 12 Jul 2012 11:26    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


masakryczny87 wrote:
Problem w tym, że po podłączeniu anteny telewizor wyszukuje mi tylko 3 programy nadawane analogowo (tvp1, tvp2 i tvn) w bardzo słabej jakości.

Jak wyżej.
Doprowadź najpierw do tego aby programy analogowe miały poprawną jakość. Albo źle zmontowałeś instalację, albo mieszkasz poza zasięgiem nadajników, albo masz uszkodzony telewizor.
Zakładając, że zasilacz i wzmacniacz jeszcze są sprawne. ;)

Helpful post? + 0
Back to top
antko
Level 11
Location: Prudnik
Joined: 03 Feb 2005
Posts: 23
Helped: 1
Post rating: 1
antko
Level 11
Post#15 12 Jul 2012 13:29    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


A może kolega jest do bólu logiczny i przez antenę naziemną rozumie antenę na poziomie ziemi (nic nie napisał o wysokości zawieszenia/ umocowania tejże "naziemnej anteny"). Czy antena "widzi" nadajnik. 15 km od anteny nadawczej to sygnał można odebrać na drucie do robótek (skąd taki słaby sygnał analogowy? na antenie siatkowej). Rady kolegów są zgodne ze sztuką odbioru TV, tylko nic nie wiemy o wysokości zawieszenia anteny ani o przeszkodzie lub przeszkodach przed anteną. (np wysoki budynek po drugiej stronie ulicy na kierunku odbioru).

Helpful post? + 0
Back to top
irekr
Moderator
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7834
Helped: 983
Post rating: 181
irekr
Moderator
Post#16 12 Jul 2012 14:48    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


W odległości 15 km od Kosztów sygnał jest taki, że nawet antenę można zakopać i będzie odbierała TVP2....
W Sosnowcu TVP2 w analogu odbiera się na antenie prętowej w przejściu podziemnym pod dworcem kolejowym...
MUX1 i 2 także lecą bardzo ładnie....

Helpful post? + 0
Back to top
ajanek9
Level 28
Location: Sanok
Joined: 10 Jan 2009
Posts: 1051
Helped: 102
Post rating: 7
ajanek9
Level 28
Post#17 12 Jul 2012 23:33    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Wybierz się do sklepu, sprawdź możliwość podmiany anteny na inną w tym sklepie w którym zakupiłeś, jeśli tak to podmień na taką do pasma UHF (kierunkową). Spróbuj może wymienią, po prostu powiedz, że nie działa i niech wymienią na inną, bo na zwrot kasy to raczej bym nie liczył. Mam nadzieję, że paragon masz. Czasem mogli dać uszkodzony wzmacniacz lub separator (z jakiegoś zwrotu).

Helpful post? + 0
Back to top
deskjet89
Level 2
Location: Zabrze
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 2
deskjet89
Level 2
Post#18 26 Nov 2012 12:49    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Witam. Podepnę się pod temat. Również chciałem wypróbować telewizję cyfrową. Podłączyłem więc mój telewizorek Sony 26V4500 oczywiście z MPEG-4 do gniazda AZART w moim mieszkaniu. Niestety telewizor nie znalazł niczego cyfrowego, tylko cztery czy pięć kanałów analogowych (tvp1, tvp2, tvn i polsat) w całkiem dobrej jakości (leciutki śnieżek). Azart u mnie w bloku jest dość stary, więc może w tym jest problem... Jak myślicie?

Helpful post? + 0
Back to top
irekr
Moderator
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7834
Helped: 983
Post rating: 181
irekr
Moderator
Post#19 26 Nov 2012 12:59    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Bez własnej anteny nic nie zdziałasz...

Sam jestem ciekaw co zrobią administracje budynków z cyfryzacja..... Z tego co donoszą z lubuskiego jest jedno wielkie sr.....e i tłumaczenie, że "nikt nas nie informował"....
W nocy ze środy na czwartek (chyba) wyłączają nadajniki analogowe w Śremie i Poznaniu a także w Trójmieście i okolicach. To znacznie więcej ludzi niż w lubuskim. Pozostaje śledzić prasę i witryny lokalne.

Helpful post? + 0
Back to top
deskjet89
Level 2
Location: Zabrze
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 2
deskjet89
Level 2
Post#20 26 Nov 2012 13:05    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Czyli pomimo całkiem niezłego odbioru kanałów analogowych, nie mam szans odebrać niczego cyfrowego z takiego starego AZARTu?

Helpful post? + 0
Back to top
irekr
Moderator
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7834
Helped: 983
Post rating: 181
irekr
Moderator
Post#21 26 Nov 2012 13:08    

Re: problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych


Jeżeli instalacja nie zostanie zmodernizowana to nic z tego nie będzie. Zapytaj się spółdzielni kiedy maja zamiar to zrobić, Pewnie będą "wielkie oczy" albo tekst:"nie ma pieniędzy"...

Na elektrodzie jest kilkaset postów na ten temat.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych
Page 1 of 1

Similar topics to problem z anteną naziemną - nie wykrywa kanałów cyfrowych

dekoder wiwa hd 50 nie wykrywa kanałów cyfrowych (6)
połączenie razem - tuner Combo z anteną SAT i anteną naziemną cyfrową DVT-B (6)
Instalacja antenowa z multiswitch\'em, z anteną naziemną... (6)
Jak połączyć antenę satelitarną z anteną naziemną? (7)
Jak podłączyć telewzje naziemną z anteną siatkową? (2)
Problem z anteną i odbiorem kanałów (zdjęcia) (7)
Problem z odbiorem kanałów cyfrowych na TV Philips 32PFL5206h/58 (14)
Problem - Telewizja cyfrowa i brak kanałów cyfrowych (8)
TV LED Philips 32PFL5605 i problem z odbiorem cyfrowych kanałów SD. (5)
Nie mam kanałów cyfrowych w LG M227WDP. (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.118 seconds