Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?
Autor
Wiadomość
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#61 Post autora tematu 23 Lip 2012 14:42   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Zapoznałem się z pojęciami Część przewodząca obca, Część przewodząca dostępna i Ekwipotencjalizacja. Muszę powiedzieć że niewiele nowości wniosło to do mojej widzy.
Elementy połączone za pośrednictwem rur PE nie mogę wnieść potencjału elektrycznego do pomieszczenia chyba że bierzemy pod uwagę przewodnictwo elektryczne wody, chociaż woda słodka nie jest najlepszy przewodnikiem z resztą zostało to wyjaśnione w wieli watkach na tym czy innych forach.

Musze napisać, że im więcej czytam odnośnie połączeń wyrównawczych tym mniej wiem, temat wydaje się nie mieć ani końca, ani słusznych rozwiązań. Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć mi na z pozoru proste pytanie, czy połączenie wyrównawcze baterii łazienkowych lub w kuchni są konieczne w przypadku użycia do budowy instalacji rur z tworzywa sztucznego.
Mam jeszcze jedno ciekawe pytanie, czy istnieje konieczność uziemiania instalacji CO która wykonana jest w rur PEX/AL/PEX ? Z kilku tematów jakie przeczytałem wynika że nigdy nie ma pewności czy taka instalacja nie wniesie obcego potencjału do pomieszczenia, dlatego tez zaleca się wykonanie połączeń wyrównawczych. Moje pytanie jest nie o słuszność wykonania taki połączeń bo sprawa jest oczywista, tylko o ich miejsce ?
Miedzy innymi chodzi mi o temat na tym forum: http://ww.forumsep.pl/printview.php?t=10760&start=15&sid=3461b95c3670009ffe49198b69733f8b

kkas12 napisał:
Klasa ochronności nie ma nic wspólnego z kodem IP.

Wobec tego użyję po prostu oświetlenia które jest przystosowane do wilgotnych i parujących pomieszczeń takich jak łazienka i nie będę się zagłębiał dalej w ten temat.
http://www.zpas.pl/index.php?idl=1&idx=ip
bardzo ciekawa strona, która utrzymuje mnie w moim przekonaniu odnośnie kodu IP
Rzeczywiście nie ma tu nic o dotyku bezpośrednim.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2012 14:42   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4767
Miasto: Sosnowiec

Post#62 23 Lip 2012 14:53   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


NIE są konieczne, nie są wymagane, nie są mile widziane itd.
Zostaw w spokoju baterie łazienkowe i kuchenne, zostaw w spokoju pozostałe obce elementy metalowe w tych pomieszczeniach.
Ich nie ma, nie istnieją, nie lubią Twoich objemek i zacisków.
Uff.
Nie wnoś do łazienki czy kuchni żadnych przedmiotów metalowych, bo zaraz Ci się zechce łapać je tymi swoimi objemkami.
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#63 Post autora tematu 23 Lip 2012 15:40   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Uff..

No dobrze. Usunąłem ze schematu różnicówkę 300mA żeby zmniejszyć ryzyko "upalenia 0" na niej.
Usunąłem dobezpieczenie ochronnika przepięć gdyż i tak istnieje ono na zewnątrz budynku.
Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?
Jak wygląda teraz sprawa z poprawnością schematu i, czy jest sens próby zabezpieczania się przed asymetrią sieci ? Na przykład przekaźnikami napięciowymi.
Powrót do góry
   
Darom
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1064
Miasto: Łódź

Post#64 23 Lip 2012 21:54   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Witam

Zanim przejdę do tematów poruszonych przeze mnie. Kolego pio.baz wydaje mi się, że koledze brakuje podstaw elektrotechniki. Potrzebne one są do prawidłowego rozumienia pewnych zjawisk. Z tego powodu np. temat połączeń wyrównawczych jest niezrozumiały nawet dla niektorych osób mieniących się elektrykami. No bo śrubkę przykręcić każdy głupi potrafi (podobno!), Czy tematu nie oddać osobie profesjonalnie zajmującej się elektycznością. No chyba, że kolega ma nadmiar wolnego czasu. Ale ten może lepiej spożytkować na jakieś wyższe cele.

W kwesti zabezpieczenia lampek - dziekuję kol. marcikowi za informacje o aparacie z potrójnym zabezpieczeniem do lampek. Jeszcze się z nim nie zapoznałęm (brak czasu). Jak już wcześniej pisałem - dla wielu elektryków jest to kwestia sporna, wielu nie zabezpiecza. Po pewnych przemyśleniach, uważam, że temat zabezpieczeń lampek domaga się osobnego ujęcia. Być może w przyszłym tygodniu utworzę taki temat. A może już taki istnieje?


A teraz wracając do SPD i dobezpieczeń ich wyłącznikami instalacyjnymi (MCB).
pio.baz napisał:

Darom napisał:
2. Jeśli producent SPD wskazuje na dobezpieczenie przez MCB a nie bezpiecznik topikowy (zazwyczaj gG) - wiąże to się najczęściej z pewną ułomnością samego SPD.

W warunkach przyłącza mam napisane, że zabezpieczeniem przedlicznikowym będzie wyłącznik selektywny 25A - idąc tym tropem, zakład energetyczny już tym "ubija" zabezpieczenia SPD. Oczywiście mogę się mylić, więc proszę o korektę. W sumie, mogę się pozbyć dobezpieczenia SPD, bo rzeczywiście przed licznikiem jest już niezależne ode mnie dobezpieczenie.

Wygląda na to, że kolega mało uważnie czyta to co napisałem.
1. Pisałem o MCB znajdującym się w gałęźi SPD. A więc to jest układ, który kolega poprzednio rysował, a który być może nie jest koledze potrzebny. Piszę "być może", bo jest tam wyłącznik selektywny, a nie chcę tego teraz dogłębnie analizować.
2. Poza tym proszę zauważyć, że wspomniałem o ułomności takiego SPD (dla którego producent przewiduje dobezpieczanie przez MCB a nie bezpiecznik). Ułomność ta jest właściwością takiego SPD i nie zależy od tego czy kolega ten MCB w gałęzie SPD zastosuje czy nie. Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. A dlaczego tak jest - to wynika z elementów składowych danego SPD.

Więc co mogę doradzić - to zastosować ogranicznik przepięć (SPD), który katalogowo jest dobezpieczany bezpiecznikiem gG o I>=40A, oczywiście dodatkowe dobezpieczenie w gałęzi SPD nie będzie potrzebne (wystarczy ten MCB przed licznikiem).

Idealnie byłoby sobie darować ten warystorowy B+C (na schemacie) i zastosować ogranicznik B+C z iskiernikiem z dodatkowym wyzwalanczem (typ I/B) i warystorem dla typu II/C). Takie rozwiązania mają wszyscy duzi producenci aparatury - na pewno są nieco droższe od warystorowego B+C, który kol. proponuje. Ale przynamniej stopień B nie jest atrapą. No ale ta kasa!.
Nie pamiętam czy kolega pisał coś na temat odgromówki. Jeśli jest - to ten B+C z iskiernikiem, jeśli jej nie ma to pozostać z B+C warystorowym (ale nie tym z rysunku!).

Do kol. Bronka22
Pamiętam o koledze, postaram się skontaktować z kolegą w przyszłym tygodniu - zarówno w temacie kontrolera jak i innych. Teraz przepraszam, ale nie dam rady się tym zająć.


pzdr
-DAREK-
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#65 Post autora tematu 24 Lip 2012 01:00   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Instalacja odgromowa będzie, ale ja się tym nie mam zamiaru zajmować gdyż jest to delikatna sprawa.
Z tego co patrzę to ochronnik na przykład marki PRO-TEC z iskiernikiem to koszt około 700-800zł więc podobnie co LEGRAND. Z tym że oni również domagają się zabezpieczenia o wartości 32A...
Jeżeli chodzi o sens zastosowanie ochrony, to uważam, że być musi, gdyż dom stoi w wyżej położonej części dzielnicy i zasilany jest z linii napowietrznej poprzez 70m przyłącze ziemne.
Ostatnio na allegro pojawił się cichy sprzedawca z ochronnikiem PHOENIX CONTACT FLASHTRAB COMPACT FLT-CP-3S-350 , tylko cena wydaje się śmiesznie mała w porównaniu do rynkowej, bo 850zł. Tam każdy warystor ma dodatkowo iskiernik obok. Kusi, ale nie wiem czy to oby nie pułapka więc jeszcze przemyślę sprawę. prawdopodobnie wybiorę dobezpieczenie z iskiernikiem mimo instalacji odgromowej. Może jeszcze się pokuszę o sygnalizację dźwiękową uszkodzenia warystora (przy firmie PRO-TEC).
Powrót do góry
   
tplewa
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 2386
Miasto: Kamienna Góra/Warszawa

Post#66 24 Lip 2012 09:08   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


@Darom

Po prostu do całej elektryki warto czasem podejść z innej strony (jak coś trudno zrozumieć ze względu na nazewnictwo itp.), tzn. zamiast rur przewodów, odbiorników itd. rozrysować sobie zwykły schemat z zasilaniem i rezystorami - praktycznie całość rozpatrujemy sobie tutaj za pomocą podstawowych praw (Ohma, Kirchoffa) które poznawało się w szkole podstawowej i średniej (przynajmniej na kierunkach elektronika/telekomunikacja itd.). Wtedy całość za zazwyczaj szybko się wyjaśnia - do tego nawet chyba są darmowe programy w których taki układ można symulować więc odpadają dla leniwych ręczne obliczenia.

Kto ma do tego tak podchodzić?
Elektryk z wykształcenia czy osobnik znający prawo Ohma i zdający sobie sprawę z istnienia praw Kirchhoffa?
Kolega mimo apelu o utworzenie wątku o połączeniach wyrównawczych http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11140244#11140244
z uporem maniaka ów powstały wątek omija.
Nie wiem wprawdzie jaki jest tego powód, ale domyślać się mogę iż powodem jest brak znajomości zagadnienia o którym tak ochoczo kolega wyrokuje.
Posty kolegi autorstwa w tym wątku to jak do tej pory niestety nic innego jak beletrystyka.
Ot kilka sloganów mimochodem rzuconych a naiwny autor wątku być może szczodrze nagrodzi gwiazdką.
Tylko w taki sposób kolego to Marcin Marcina uczy.
Jednak do czasu.[kkas12]

Powrót do góry
   
Darom
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1064
Miasto: Łódź

Post#67 24 Lip 2012 09:41pomocny post - solucja   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Witam
pio.baz napisał:
Instalacja odgromowa będzie, ale ja się tym nie mam zamiaru zajmować gdyż jest to delikatna sprawa.


Nie mam zamiaru tutaj w swoich postach wychodzić poza tematykę SPD. Informacja o instalacji odgormowej i innych uwarunkowaniach jest potrzebna do oszacowania prawdopodobieństwa wystąpienia dużych prądów płynących przez SPD.

Więc w przypadku kolegi - powinien być zastosowany SPD typu B. Raczej w tym przypadku należy unikać rozwiązań warystorowych ( warystorowy B+C, lub tylko sam C). O ile wiem SPD typu B+C firmy Protec to tylko warystory. Oni kupują SPD od jednego z chińskich producentów, tylko nadruki są robione pod nich. Co wcale nie musi dyskredytować ich wyrobów.

Dużo się nie pomylimy jeśli dla naszych potrzeb przymiemy, że warystorowy SPD typu B+C to ochronnik typu C. Czasami w środku są te same warystory, czasami w tym B+C są nieco mocniejsze.
Wiemy z fizyki co to jest dopasowanie energetyczne. Ograniczniki warystorowe bardziej absorbują energię (na ciepło) niż ograniczniki iskiernikowe, które w przeważającej części odbijają energię.
Nie wiem czy któryś z kolegów widział jak się nagrzewa ogranicznik warystorowy i iskiernikowy gdy przepłynie przez niego prąd 5kA (10/350). Iskiernikowy jest ciepły, a warystorowego nie można już dotknąć.

tplewa napisał:
@Darom
Po prostu do całej elektryki warto czasem podejść z innej strony (jak coś trudno zrozumieć ze względu na nazewnictwo itp.), tzn. zamiast rur przewodów, odbiorników itd. rozrysować sobie zwykły schemat z zasilaniem i rezystorami - praktycznie całość rozpatrujemy sobie tutaj za pomocą podstawowych praw (Ohma, Kirchoffa) które poznawało się w szkole podstawowej i średniej


Ja mam inne podejście - przy wyładowaniach raczej staram się stosować aparat Teorii Pola niż Teorii obwodów. Chociaż prawo Kirchhoffa jest uniwersalnym prawem, które w postaci rozszerzonej znajduje zastosowanie i w Teorii Pola. Co do Prawa Ohma. Raz na forum ISE przedstawiłem moje zdanie na temat ograniczoności tego "prawa" - jest to prawo empiryczne i znajduje zastosowanie tylko do niektórych materiałów. Dlatego nie ma potrzeby aby je obalać, tak jak to się stało w zeszłym roku z prawem Wiedemanna-Franza (związek między przwodnością elektryczną i cieplną). Ale elektrykom "Prawo Ohma" się przydaje - chociażby do obliczania rezystancji przewodów.

pzdr
-DAREK-
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#68 Post autora tematu 24 Lip 2012 10:04   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Czyli jak rozumiem, dobry ochronnik B+C powinien skłądać się z iskrownika wspomaganego warystorem na każdym torze, a te SPD z iskrownikiem tylko na torze N-PE też nie spełniają roli zabezpieczenia typu B ?
Powrót do góry
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 757
Miasto: Zabierzów

Post#69 24 Lip 2012 19:48pomocny post - solucja   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Wspomniane ochronniki Phoenix Contact spełniają (słuszne skądinąd) zastrzeżenia podane przez Kolegę Darka. Nawiasem mówiąc jako jedne z nielicznych są rzeczywiście kombinacją B+C. FLT-CP-3S-350 są wersją dla TN-S, FLT-CP-3C-350 dla TN-C.
Powrót do góry
   
Darom
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1064
Miasto: Łódź

Post#70 25 Lip 2012 21:45pomocny post - solucja   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Witam

Pozwolę sobie jeszcze parę słów napisać w temacie SPD. Rozumiem, że to jest tylko mało ważna część rozdzielnicy kolegi, ale chcę się tylko ograniczyć do tego. Tym bardziej, że wielu kolegów lepiej "łapie" np. temat połączeń wyrównowczych (patrz: wczorajsza wieczorna dyskusja). Ja się na takich sprawach nie znam. Może należałoby zaprosić posła Biedronia to by się fachowo wypowiedział.

pio.baz napisał:
Czyli jak rozumiem, dobry ochronnik B+C powinien skłądać się z iskrownika wspomaganego warystorem na każdym torze,

Dokładnie tak. Na dzisiejszy czas nie ma jeszcze technologii, aby warystorowy ogranicznik spełniał wymagania typu B. Kiedyś (zdaje mi się, że na forumsepu) obliczyłem, że mógłby się nagrzać do temp. 1200stC - czyli by odparował wywołując pożar.


Jeszcze tak niedawno pisałem: "Takie rozwiązania mają wszyscy duzi producenci aparatury" mając na myśli hybrydy B+C z iskiernikiem, a tu nagle kol. Marek (marcik) pisze

mar_cik napisał:
Wspomniane ochronniki Phoenix Contact spełniają (słuszne skądinąd) zastrzeżenia podane przez Kolegę Darka. Nawiasem mówiąc jako jedne z nielicznych są rzeczywiście kombinacją B+C.


No i oczywiście kol. Marek ma recję. Ja się trochę rozpędziłem bo faktycznie prawdziwe hybrydy B+C produkują tylko nieliczni (np. Dehn czy wspomniany już PC)
Pisząc to bardziej myślałem o nowych odgromnikach typu B o obniżonym napięciu Up. Mają one specjalną konstrukcję i pozwalają na bezpośrednie przypłączęnie SPD typu C.

Przykładami może być (zestawy SPD typu B i C) :
Dehn Port Maxi
proszę zobaczyć fotografię 2 z http://ochrona.net.pl/pdf/Instalacja_41.pdf

czy serię MCD z OBO
http://www.obo-bettermann.com/downloads/pl/prospekte/mcd_pl.pdf
(proszę się nie przejmować napisem "Idealne dla przemysłu i stacji telefonii komórkowych")

czy seria SPI Moellera

to są przykłady, gdzie bezpośrednio łączymy SPD typu B i SPD typu C mając wystarczającą ochronę na dom jednorodzinny.

pzdr
-DAREK-
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#71 Post autora tematu 25 Lip 2012 22:51   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


No dobrze, dużo mi to wyjaśniło, jestem tylko ciekaw czy gdybym chciał zastosować ochronnik marki Phoenix Contact, to moją sieć mam traktować jako TN-C czy jako TN-S przy wybiorze ochronnika. Bo jeden mogę podłączyć przed rozdziałem PEN a drugi po.
Nie do końca rozumiem jaki jest sens istnienia warystora bądź iskiernika pomiędzy PE i N, skoro tuż obok te przewody łączą się ze sobą na szynie. Oczywiście wszystkie przekroje kabli zakładam że są wystarczające.
Czy to nie jest przypadkiem naciąganie klientów na niewiedze, a w przypadku sieci TN-C nie wystarczy 3 drożny ochronnik z wyjściem pod uziemienie (oczywiście przewód PEN jest uziemiony) ?

Edit.

Darom napisał:
(proszę się nie przejmować napisem ":idea:lne dla przemysłu i stacji telefonii komórkowych")

No tak, w końcu domu gdzie ludzie śpią i żyją nie potrzebują tak dobrej ochrony jak stacja antenowa... :)

Mam jeszcze dość pilną sprawę odnośnie uziemienia ponieważ dom będzie zasypywany za 2 tygodnie a nie chciał bym potem ryć specjalnie.
Uziom chce zrobić otokowy z 4 szpilami na rogach, wezwać pomiarowca i w razie niezadowalającego wyniku dodać kilka szpil.
Pytanie jest, czy zawsze łączy się instalację odgromową do tego samego uziemienia co szyna wyrównawcza, jeżeli tak to czy jest jakaś minimalna odległość między tymi połączeniami ? Czy może są przypadki w miejscach szczególnie narażonych gdzie nie praktykuje się tego ? W mojej okolicy nie ma obowiązku posiadania instalacji odgromowej, dlatego jeszcze rozważę sens jej budowy. Zostawię tylko bednarkę wystająca z ziemi w razie zaistnienia potrzeby wykonania odgromówki.
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#72 Post autora tematu 06 Sie 2012 10:16   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Pytanie na szybko, czy rozdzielnia elektryczna może być w pomieszczeniu WC (toaleta i kran) ? W moim przypadku jest to 1 piętro.
Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14913
Miasto: Stalowa Wola

Post#73 06 Sie 2012 10:41   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


pio.baz napisał:
Pytanie na szybko, czy rozdzielnia elektryczna może być w pomieszczeniu WC (toaleta i kran) ? W moim przypadku jest to 1 piętro.


Kpisz, czy syndrom dnia wczorajszego?
Czemu foteli tam nie ustawisz?
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1076
Miasto: Łódź

Post#74 06 Sie 2012 15:30   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


pio.baz napisał:
czy rozdzielnia elektryczna może być w pomieszczeniu WC...?


Rozdzielnia - wyodrębniona część stacji elektroenergetycznej lub autonomiczny fragment sieci elektroenergetycznej, w którym następuje rozdział energii elektrycznej bez zmiany napięcia; obiekt (przestrzeń, obszar, pomieszczenie) gdzie znajdują się urządzenia rozdzielcze.

Jak myślisz zmieści się?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sie 2012 15:30   





Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#75 Post autora tematu 29 Paź 2012 12:50   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Miesiąc trwała moja nierówna walka z instalacją. W trakcie zmieniło się kilka koncepcji, ale wszystko zakończyło się dobrze w dużej mierze dzięki Wam !
Po wykonaniu instalacji elektryk sprawdził poprawność wykonania, był bardzo zadowolony, zrobiliśmy trochę pomiarów aby upewnić się czy wszystkie przewody są OK i całość została zatynkowana na zawsze ! ... co za ulga.

Tu kilka zdjęć instalacji:
Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ? Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ? Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ? Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ? Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ? Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?

Całość została podzielona na 4 skrzynki.
1.Główna (do niej dochodzi zasilanie, wychodzi: piwnica, garaż, automatyka pieca, zasilanie schodów, zasilanie skrzynki na parterze i 1p.)
2. Parter
3. 1 Piętro
4. Schody - tu będzie umieszczony sterownik schodowy który będzie sterował kolejno zapalającymi się światłami jak i czasowym wyłączaniem. Dlatego też do każdego punku przy schodach prowadzi osobny przewód.

Osprzęt jeszcze nie zainstalowany - nie chciałem tego robić przed tynkami. No i czekam na przyłącze do działki.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2012 12:50   





Powrót do góry
   
ekmir
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 663

Post#76 10 Lut 2013 13:49   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


W jaki sposób zasilałeś poszczególne rozdzielnie/tablice?
Powrót do góry
   
boro86
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 10
Miasto: Bialystok

Post#77 10 Lut 2013 19:03   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Czy elektryk sprawdzający instalacje zadowolony był z przewodów instalacji oświetleniowej układanych pod skosem dla skrócenia drogi? (zdjęcia nr. 4 i 6)
Powrót do góry
   
TWK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 1263
Miasto: Warszawa

Post#78 10 Lut 2013 19:11   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


boro86 napisał:
Czy elektryk sprawdzający instalacje zadowolony był z przewodów instalacji oświetleniowej układanych pod skosem dla skrócenia drogi? (zdjęcia nr. 4 i 6)
Według SEP-E-002 w suficie i podłodze nie ustala się żadnych stref instalacyjnych.
Powrót do góry
   
boro86
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Kwi 2005
Posty: 10
Miasto: Bialystok

Post#79 10 Lut 2013 20:21   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Według normy N-SEP-E-002 punkt 5.2.2.3 "Gniazda wtyczkowe, łączniki i wypusty przyłączeniowe, które muszą być umieszczone poza strefami instalowania powinny być zasilane liniami biegnącymi prostopadle do najbliżej położonej poziomej strefy instalacyjnej."
Powrót do góry
   
TWK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 1263
Miasto: Warszawa

Post#80 10 Lut 2013 20:42   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


boro86 napisał:
prostopadle do najbliżej położonej poziomej strefy instalacyjnej
Jak linia prosta na suficie może być prostopadła do linii prostej położonej 30 cm poniżej sufitu? Te proste leżą w różnych płaszczyznach i już w szkole podstawowej mówiono, że są to proste skośne!

Poza tym informacje o strefach wg tej normy mają charakter zaleceń. A szkoda, bo prowadzenie przewodów to ważna kwestia.
Powrót do góry
   
ekmir
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 663

Post#81 10 Lut 2013 22:27   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Jaki przewód powinien być ułożony pomiędzy tablicami?
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#82 Post autora tematu 12 Lut 2013 19:35   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Jeżeli chodzi o odstęp pomiędzy punktem oświetleniowym a przewodem biegnącym do drugiego punktu (zdjęcie 6), jest on celowy aby wiercąc otwór pod lampę - mieć do ominięcie tylko jeden przewód.
Fakt, powinienem poprowadzić te przewody pod kątem prostym/równolegle do ścian. Mój błąd, resztę takich podejść wykonałem poprawnie. Piwnice robiłem jako pierwsza z tond ten błąd, nigdzie indziej się on nie powielił.
Wyjątkiem jest (zdjęcie 4), kuchnia. Gdyby przewód był prostopadły do ściany, nie mógł bym tak przykręcić do sufitu drewnianej belki.
Przewód pomiędzy rozdzielnicami (widać je na zdjęciu 3 i 6 ) to po dwa przewody 3-żyłowe, 3x6mm. Wiem że przesadzone, ale nie będę się nad tym rozwodził.
Wiem że kolory żył się nie będę zgadzać - założone są koszulki w odpowiednich kolorach.
Pozdrawiam, Piotr
Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4767
Miasto: Sosnowiec

Post#83 12 Lut 2013 20:31   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


pio.baz napisał:
Przewód pomiędzy rozdzielnicami (widać je na zdjęciu 3 i 6 ) to po dwa przewody 3-żyłowe, 3x6mm. Wiem że przesadzone, ale nie będę się nad tym rozwodził.

Że co ? Że jak ? Czyli jakie zasilanie (ilu fazowe) będzie do każdej rozdzielnicy ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lut 2013 20:31   





Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6505
Miasto: Warszawa

Post#84 12 Lut 2013 20:46   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


elpapiotr napisał:
pio.baz napisał:
Przewód pomiędzy rozdzielnicami (widać je na zdjęciu 3 i 6 ) to po dwa przewody 3-żyłowe, 3x6mm. Wiem że przesadzone, ale nie będę się nad tym rozwodził.

Że co ? Że jak ? Czyli jakie zasilanie (ilu fazowe) będzie do każdej rozdzielnicy ?


Sądząc po tradycyjnych przewodach (L,N,PE) - dwufazowe :D
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#85 Post autora tematu 12 Lut 2013 20:54   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


pio.baz napisał:
Przewód pomiędzy rozdzielnicami (widać je na zdjęciu 3 i 6 ) to po dwa przewody 3-żyłowe, 3x6mm.


Hmm, może nie jasno napisałem - nie wiem. Na każde piętro (rozdzielnice) prowadza dwa przewody 3-żyłowe. Tzn, że w każdej skrzynce mam 3 fazy, N i PE oraz dodatkowa wolna żyłę...
Po prostu nie użyłem jednego 5-żyłowego a dwóch 3-żyłowych z uwagi na łatwość układania przy tak dużym przekroju.
Na zdjęciach to te dwa najgrubsze przewody obok siebie. W piwnicy 4 obok siebie.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4767
Miasto: Sosnowiec

Post#86 12 Lut 2013 21:48   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Kicha proszę pana. I dziadostwo, za które potomni będą wyzywać.
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#87 Post autora tematu 12 Lut 2013 21:55   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


A jakie to ma znaczenie. Jaka różnica czy mam jeden szerszy kabel lub dwa węższe obok siebie ? Jak napisałem, na przewody są nałożone odpowiedniego koloru koszulki w celu łatwej identyfikacji faz... Jak w przewodzie 5-żyłowym.
Chyba że prąd się obrazi i nie będzie chciał "płynąć" osobnymi kablami...
Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4767
Miasto: Sosnowiec

Post#88 12 Lut 2013 22:04   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


To nie prąd - to ręce opadają. Do kolan, razem z gaciami.
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6505
Miasto: Warszawa

Post#89 12 Lut 2013 22:09   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


Kolega nic nie wyciągną z tego tematu. Niestety.
Powrót do góry
   
pio.baz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 39

Post#90 Post autora tematu 12 Lut 2013 23:05   

Re: Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?


elpapiotr napisał:
Kicha proszę pana. I dziadostwo, za które potomni będą wyzywać.


Mogę chociaż wiedzieć dlaczego moi potomni będą ponosić tego konsekwencje ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Schemat instalacji w domu jednorodzinnym - czy poprawny ?
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1234  Następny
Podobne tematy
Schemat instalacji w domu jednorodzinnym (41)
Zmiana instalacji TN-C na TT - czy poprawny schemat? (38)
Projekt instalacji w domu jednorodzinnym (1)
Modernizacja instalacji w domu jednorodzinnym (32)
Modernizacja instalacji w domu jednorodzinnym (11)
Wymiana całkowita instalacji w domu jednorodzinnym (18)
wykonanie instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym (6)
Wykonanie instalacji w domu jednorodzinnym - pierwsza realizacja (128)
Literatura dla amatora nt. instalacji w domu jednorodzinnym (7)
Literatura dla amatora nt. instalacji elektrycznych w domu jednorodzinnym (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS