Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#1 19 Jul 2012 15:07  Topic author   

Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Witam. Mam problem z routerem Tp-link WR543g. Otóż posiadam internet radiowy i chce by w całym domu było wifi. Jednak mam z tym problem ponieważ nie wiem jak go skonfigurować. Instrukcja obsługi nie pomaga.. Mianowicie ma to wygladac tak: ANTENA->ROUTER->ROUTER i z tego ostatniego ma rozsyłać wifi. Jak go skonfigurowac? Prosze o pomoc!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
F1X
Level 20
Joined: 19 Apr 2007
Posts: 262
Helped: 38
Post rating: 5
F1X
Level 20
Post#2 19 Jul 2012 16:42    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Rozumiem, że ten drugi router to Tp-link WR543g. Jeżeli tak, to powinien mieć takie ustawienia:

IP: z tej samej podgrupy co router pierwszy, czyli np.: 192.168.1.10 (wytłuszczone ma być takie same jak w pierwszym routerze, niewytłuszczone inne)
Maska podsieci: taka jak w pierwszym routerze - zapewne 255.255.255.0

Ustawienia serwera DHCP:

Zakres adresów IP: np. 192.168.1.20 do 192.168.1.50
Maska podsieci: 255.255.255.0
Serwer DNS, Brama domyślna: takie jak adres IP pierwszego routera

Zabezpieczenie WiFi: WPA2


Pozdrawiam
Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#3 19 Jul 2012 20:01  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Tak, oba te routery sa takie same. Ustawiam wszystko tak samo ale ani jeden ani drugi router wtedy nie dziala. Nie wspominajac o wifi ktorego nie wykrywa.. Czy w routerze 1 ma byc kabel podlaczony do WAN a w drugim do ktoregos z portow od 1 do 4??

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#4 19 Jul 2012 20:26    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Jak masz doprowadzony ten internet do mieszkania (jaki kabel)?

Helpful post? + 0
Back to top
K13
Level 17
Location: Katowice
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 211
Helped: 17
Post rating: 23
K13
Level 17
Post#5 19 Jul 2012 20:27    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Od rutera nr1 kabel od lanu do wanu od rutera nr2.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
stefan_marek
Level 16
Location: Rypin
Joined: 16 Dec 2004
Posts: 127
Helped: 15
stefan_marek
Level 16
Post#6 19 Jul 2012 20:28Helpful post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Po pierwsze: pierwszy od strony dostawcy musi być ustawiony w trybie "AP Client Router", a drugi w trybie "AP Router".
Po drugie: Każdy z nich musi mieć inny AP Adress np. pierwszy 192.168.1.1, a drugi 192.168.1.2
Po trzecie: jeżeli w pierwszym ustawisz DHCP Server na Enable, to w drugim na Disable.
Dobrze by było, gdybyś podał w jaki sposób masz dostarczany internet od swojego ISP.

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#7 19 Jul 2012 20:30    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Ale co schodzi z dachu? Skrętka czy koncentryk (RP-SMA)?

Helpful post? + 0
Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#8 19 Jul 2012 20:52  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Dokladnie tak robie jak opisujecie.. Dlaczego niby dhcp ma byc wylaczone na jedynm z routerow? Przeciez wtedy nie bedzie internetu.. A z dachu od anteny idzie koncentryk..

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#9 19 Jul 2012 20:54    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Daj screen-a ze statusu routera podłączonego pod antenę.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#10 19 Jul 2012 21:04  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#11 19 Jul 2012 21:11    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Jaki masz adres LAN-owy na drugim routerze?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#12 19 Jul 2012 21:24  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Na drugim routerze jest z koncówka 2..

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#13 19 Jul 2012 21:26Helpful post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Na drugim routerze musisz mieć inną pulę adresową czyli np. 192.168.2.1, port WAN jako Dynamic IP.
Po zmianie daj screen-a ze statusu drugiego routera. Konfiguracja APRouter.

Helpful post? + 0
Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#14 19 Jul 2012 21:39  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Mam problem z wejsciem w ustawienia tego drugiego routera.. Wyskakuje jakis bład z IP na pulpicie i nie chce sie z routerem wogole polaczyc komputer... Co robic?

Helpful post? + 0
Back to top
F1X
Level 20
Joined: 19 Apr 2007
Posts: 262
Helped: 38
Post rating: 5
F1X
Level 20
Post#15 19 Jul 2012 22:44Helpful post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


jeżeli zmieniłeś IP drugiego routera na 192.168.2.1 to i adres IP komputera musi być w tej samej podgrupie żebyś mógł dostać się na router.

Wytłuściłem część adresu IP, która powinna być wspólna dla routera i dla PC do niego podłączonego.

Helpful post? + 0
Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#16 20 Jul 2012 12:11  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Tutaj jest właśnie problem.. Na komputerze jest to samo ip co przypisalem do routera a mimo to nie chce otworzyc ustawien routera..

Helpful post? + 0
Back to top
F1X
Level 20
Joined: 19 Apr 2007
Posts: 262
Helped: 38
Post rating: 5
F1X
Level 20
Post#17 20 Jul 2012 13:43Helpful post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


mrdarkne wrote:
Na komputerze jest to samo ip co przypisalem do routera

Nie może być to samo. Ma być w tej samej podgrupie, np.:
Router: 192.168.2.1
PC: 192.168.2.2

Helpful post? + 0
Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#18 20 Jul 2012 15:08  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Udało mi sie wejsc na ustawienia tego routera ;) Tutaj jest obrazek ze statusu routera nr 2. Jak dokladnie to ustawic?
Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#19 20 Jul 2012 21:53Helpful post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


To co pisałem pierwsza sprawa, zmień adres IP ze 192.168.1.2 na 192.168.2.1, ustaw router jako APclient Router, port WAN jako Dynamic IP, wyszukaj sieć z pierwszego, połącz się z nią no i oczywiście wpisz klucz zabezpieczający jeżeli takowy masz skonfigurowany na pierwszym routerze.

Helpful post? + 0
Back to top
mrdarkne
Level 8
Location: Bochnia
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 27
mrdarkne
Level 8
Post#20 20 Jul 2012 22:08  Topic author   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Dziekuje wszystkim za pomoc ;) Poradziłem sobie i internet smiga az milo ;) Tylko takie jedno pytanie jeszcze, jak zrobic by automatycznie pobierał adres bo na komputerze musze go ustawic sztywno zeby polaczyl sie z routerem, na laptopie wifi tez nie dziala dopoki nie wpisze ip a na telefonie owszem ;)

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#21 20 Jul 2012 22:11    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


DHCP-enable, plus wpisanie danych (brama i DNS).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy
Page 1 of 1

Similar topics to tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy

Internet radiowy na tp-link wr543g spiety z antena jak dodac router ? (8)
internet radiowy tp-link: TL-WR543G i wifi (2)
Internet radiowy konfiguracja tp-link tl-wr543g (7)
TP-Link TL-WR543G - konfiguracja pod Internet radiowy (1)
internet radiowy a router tp link (6)
Internet radiowy i router tp-link WR743ND (2)
INTERNET RADIOWY - Router TP-link TL-WR740N (9)
Internet radiowy przez router ADSL TP Link TD-W8901G (13)
Router wifi konfiguracja TP-Link TL-WR543G i TP-Link TL-WR3 (11)
TP-Link WR543G - podłączenie internetu poprzez router tp link (35)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.101 seconds