Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 19 Lip 2012 15:07
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Witam. Mam problem z routerem Tp-link WR543g. Otóż posiadam internet radiowy i chce by w całym domu było wifi. Jednak mam z tym problem ponieważ nie wiem jak go skonfigurować. Instrukcja obsługi nie pomaga.. Mianowicie ma to wygladac tak: ANTENA->ROUTER->ROUTER i z tego ostatniego ma rozsyłać wifi. Jak go skonfigurowac? Prosze o pomoc!

  • #2 19 Lip 2012 16:42
    F1X
    Poziom 20  

    Rozumiem, że ten drugi router to Tp-link WR543g. Jeżeli tak, to powinien mieć takie ustawienia:

    IP: z tej samej podgrupy co router pierwszy, czyli np.: 192.168.1.10 (wytłuszczone ma być takie same jak w pierwszym routerze, niewytłuszczone inne)
    Maska podsieci: taka jak w pierwszym routerze - zapewne 255.255.255.0

    Ustawienia serwera DHCP:

    Zakres adresów IP: np. 192.168.1.20 do 192.168.1.50
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Serwer DNS, Brama domyślna: takie jak adres IP pierwszego routera

    Zabezpieczenie WiFi: WPA2


    Pozdrawiam
    Powodzenia

  • #3 19 Lip 2012 20:01
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Tak, oba te routery sa takie same. Ustawiam wszystko tak samo ale ani jeden ani drugi router wtedy nie dziala. Nie wspominajac o wifi ktorego nie wykrywa.. Czy w routerze 1 ma byc kabel podlaczony do WAN a w drugim do ktoregos z portow od 1 do 4??

  • #4 19 Lip 2012 20:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jak masz doprowadzony ten internet do mieszkania (jaki kabel)?

  • #5 19 Lip 2012 20:27
    K13
    Poziom 17  

    Od rutera nr1 kabel od lanu do wanu od rutera nr2.

  • Pomocny post
    #6 19 Lip 2012 20:28
    stefan_marek
    Poziom 16  

    Po pierwsze: pierwszy od strony dostawcy musi być ustawiony w trybie "AP Client Router", a drugi w trybie "AP Router".
    Po drugie: Każdy z nich musi mieć inny AP Adress np. pierwszy 192.168.1.1, a drugi 192.168.1.2
    Po trzecie: jeżeli w pierwszym ustawisz DHCP Server na Enable, to w drugim na Disable.
    Dobrze by było, gdybyś podał w jaki sposób masz dostarczany internet od swojego ISP.

  • #7 19 Lip 2012 20:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ale co schodzi z dachu? Skrętka czy koncentryk (RP-SMA)?

  • #8 19 Lip 2012 20:52
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Dokladnie tak robie jak opisujecie.. Dlaczego niby dhcp ma byc wylaczone na jedynm z routerow? Przeciez wtedy nie bedzie internetu.. A z dachu od anteny idzie koncentryk..

  • #9 19 Lip 2012 20:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj screen-a ze statusu routera podłączonego pod antenę.

  • #11 19 Lip 2012 21:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jaki masz adres LAN-owy na drugim routerze?

  • #12 19 Lip 2012 21:24
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Na drugim routerze jest z koncówka 2..

  • Pomocny post
    #13 19 Lip 2012 21:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na drugim routerze musisz mieć inną pulę adresową czyli np. 192.168.2.1, port WAN jako Dynamic IP.
    Po zmianie daj screen-a ze statusu drugiego routera. Konfiguracja APRouter.

  • #14 19 Lip 2012 21:39
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Mam problem z wejsciem w ustawienia tego drugiego routera.. Wyskakuje jakis bład z IP na pulpicie i nie chce sie z routerem wogole polaczyc komputer... Co robic?

  • Pomocny post
    #15 19 Lip 2012 22:44
    F1X
    Poziom 20  

    jeżeli zmieniłeś IP drugiego routera na 192.168.2.1 to i adres IP komputera musi być w tej samej podgrupie żebyś mógł dostać się na router.

    Wytłuściłem część adresu IP, która powinna być wspólna dla routera i dla PC do niego podłączonego.

  • #16 20 Lip 2012 12:11
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Tutaj jest właśnie problem.. Na komputerze jest to samo ip co przypisalem do routera a mimo to nie chce otworzyc ustawien routera..

  • Pomocny post
    #17 20 Lip 2012 13:43
    F1X
    Poziom 20  

    mrdarkne napisał:
    Na komputerze jest to samo ip co przypisalem do routera

    Nie może być to samo. Ma być w tej samej podgrupie, np.:
    Router: 192.168.2.1
    PC: 192.168.2.2

  • #18 20 Lip 2012 15:08
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Udało mi sie wejsc na ustawienia tego routera ;) Tutaj jest obrazek ze statusu routera nr 2. Jak dokladnie to ustawic?

    Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy

  • Pomocny post
    #19 20 Lip 2012 21:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To co pisałem pierwsza sprawa, zmień adres IP ze 192.168.1.2 na 192.168.2.1, ustaw router jako APclient Router, port WAN jako Dynamic IP, wyszukaj sieć z pierwszego, połącz się z nią no i oczywiście wpisz klucz zabezpieczający jeżeli takowy masz skonfigurowany na pierwszym routerze.

  • #20 20 Lip 2012 22:08
    mrdarkne
    Poziom 8  

    Dziekuje wszystkim za pomoc ;) Poradziłem sobie i internet smiga az milo ;) Tylko takie jedno pytanie jeszcze, jak zrobic by automatycznie pobierał adres bo na komputerze musze go ustawic sztywno zeby polaczyl sie z routerem, na laptopie wifi tez nie dziala dopoki nie wpisze ip a na telefonie owszem ;)

  • #21 20 Lip 2012 22:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    DHCP-enable, plus wpisanie danych (brama i DNS).

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty