Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci WiFi ->Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#1 19 Lip 2012 15:07  Autor tematu   

Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Witam. Mam problem z routerem Tp-link WR543g. Otóż posiadam internet radiowy i chce by w całym domu było wifi. Jednak mam z tym problem ponieważ nie wiem jak go skonfigurować. Instrukcja obsługi nie pomaga.. Mianowicie ma to wygladac tak: ANTENA->ROUTER->ROUTER i z tego ostatniego ma rozsyłać wifi. Jak go skonfigurowac? Prosze o pomoc!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
F1X
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 19 Kwi 2007
Posty: 261
Pomógł: 38
Ocena postów: 3
F1X
Poziom 15
Post#2 19 Lip 2012 16:42    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Rozumiem, że ten drugi router to Tp-link WR543g. Jeżeli tak, to powinien mieć takie ustawienia:

IP: z tej samej podgrupy co router pierwszy, czyli np.: 192.168.1.10 (wytłuszczone ma być takie same jak w pierwszym routerze, niewytłuszczone inne)
Maska podsieci: taka jak w pierwszym routerze - zapewne 255.255.255.0

Ustawienia serwera DHCP:

Zakres adresów IP: np. 192.168.1.20 do 192.168.1.50
Maska podsieci: 255.255.255.0
Serwer DNS, Brama domyślna: takie jak adres IP pierwszego routera

Zabezpieczenie WiFi: WPA2


Pozdrawiam
Powodzenia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#3 19 Lip 2012 20:01  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Tak, oba te routery sa takie same. Ustawiam wszystko tak samo ale ani jeden ani drugi router wtedy nie dziala. Nie wspominajac o wifi ktorego nie wykrywa.. Czy w routerze 1 ma byc kabel podlaczony do WAN a w drugim do ktoregos z portow od 1 do 4??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#4 19 Lip 2012 20:26    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Jak masz doprowadzony ten internet do mieszkania (jaki kabel)?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
K13
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Katowice
Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 178
Pomógł: 15
Ocena postów: 9
K13
Poziom 14
Post#5 19 Lip 2012 20:27    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Od rutera nr1 kabel od lanu do wanu od rutera nr2.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
stefan_marek
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Rypin
Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 122
Pomógł: 14
stefan_marek
Poziom 13
Post#6 19 Lip 2012 20:28Pomocny post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Po pierwsze: pierwszy od strony dostawcy musi być ustawiony w trybie "AP Client Router", a drugi w trybie "AP Router".
Po drugie: Każdy z nich musi mieć inny AP Adress np. pierwszy 192.168.1.1, a drugi 192.168.1.2
Po trzecie: jeżeli w pierwszym ustawisz DHCP Server na Enable, to w drugim na Disable.
Dobrze by było, gdybyś podał w jaki sposób masz dostarczany internet od swojego ISP.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#7 19 Lip 2012 20:30    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Ale co schodzi z dachu? Skrętka czy koncentryk (RP-SMA)?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#8 19 Lip 2012 20:52  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Dokladnie tak robie jak opisujecie.. Dlaczego niby dhcp ma byc wylaczone na jedynm z routerow? Przeciez wtedy nie bedzie internetu.. A z dachu od anteny idzie koncentryk..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#9 19 Lip 2012 20:54    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Daj screen-a ze statusu routera podłączonego pod antenę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#10 19 Lip 2012 21:04  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#11 19 Lip 2012 21:11    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Jaki masz adres LAN-owy na drugim routerze?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#12 19 Lip 2012 21:24  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Na drugim routerze jest z koncówka 2..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#13 19 Lip 2012 21:26Pomocny post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Na drugim routerze musisz mieć inną pulę adresową czyli np. 192.168.2.1, port WAN jako Dynamic IP.
Po zmianie daj screen-a ze statusu drugiego routera. Konfiguracja APRouter.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#14 19 Lip 2012 21:39  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Mam problem z wejsciem w ustawienia tego drugiego routera.. Wyskakuje jakis bład z IP na pulpicie i nie chce sie z routerem wogole polaczyc komputer... Co robic?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
F1X
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 19 Kwi 2007
Posty: 261
Pomógł: 38
Ocena postów: 3
F1X
Poziom 15
Post#15 19 Lip 2012 22:44Pomocny post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


jeżeli zmieniłeś IP drugiego routera na 192.168.2.1 to i adres IP komputera musi być w tej samej podgrupie żebyś mógł dostać się na router.

Wytłuściłem część adresu IP, która powinna być wspólna dla routera i dla PC do niego podłączonego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#16 20 Lip 2012 12:11  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Tutaj jest właśnie problem.. Na komputerze jest to samo ip co przypisalem do routera a mimo to nie chce otworzyc ustawien routera..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
F1X
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 19 Kwi 2007
Posty: 261
Pomógł: 38
Ocena postów: 3
F1X
Poziom 15
Post#17 20 Lip 2012 13:43Pomocny post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


mrdarkne napisał:
Na komputerze jest to samo ip co przypisalem do routera

Nie może być to samo. Ma być w tej samej podgrupie, np.:
Router: 192.168.2.1
PC: 192.168.2.2

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#18 20 Lip 2012 15:08  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Udało mi sie wejsc na ustawienia tego routera Wink Tutaj jest obrazek ze statusu routera nr 2. Jak dokladnie to ustawic?
Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#19 20 Lip 2012 21:53Pomocny post    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


To co pisałem pierwsza sprawa, zmień adres IP ze 192.168.1.2 na 192.168.2.1, ustaw router jako APclient Router, port WAN jako Dynamic IP, wyszukaj sieć z pierwszego, połącz się z nią no i oczywiście wpisz klucz zabezpieczający jeżeli takowy masz skonfigurowany na pierwszym routerze.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mrdarkne
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Bochnia
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 27
mrdarkne
Poziom 8
Post#20 20 Lip 2012 22:08  Autor tematu   

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


Dziekuje wszystkim za pomoc Wink Poradziłem sobie i internet smiga az milo Wink Tylko takie jedno pytanie jeszcze, jak zrobic by automatycznie pobierał adres bo na komputerze musze go ustawic sztywno zeby polaczyl sie z routerem, na laptopie wifi tez nie dziala dopoki nie wpisze ip a na telefonie owszem Wink

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Gostyń
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24704
Pomógł: 2458
Ocena postów: 209
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#21 20 Lip 2012 22:11    

Re: Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy


DHCP-enable, plus wpisanie danych (brama i DNS).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Tp-link wr543g - Router Tp-link i internet radiowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Internet radiowy na tp-link wr543g spiety z antena jak dodac router ? (8)
internet radiowy tp-link: TL-WR543G i wifi (2)
Internet radiowy konfiguracja tp-link tl-wr543g (7)
TP-Link TL-WR543G - konfiguracja pod Internet radiowy (1)
internet radiowy a router tp link (6)
Internet radiowy i router tp-link WR743ND (2)
INTERNET RADIOWY - Router TP-link TL-WR740N (9)
Internet radiowy przez router ADSL TP Link TD-W8901G (13)
Router wifi konfiguracja TP-Link TL-WR543G i TP-Link TL-WR3 (11)
TP-Link WR543G - podłączenie internetu poprzez router tp link (35)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS