FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kabel do sieciówki PCMCIA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kabel do sieciówki PCMCIA
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 06 Mar 2003 23:01   

Kabel do sieciówki PCMCIA

Kupiłem sobie kabel podłączyłem do sieciówki w laptopie, następnie wyjąłem wtyczkę rj45 z kompa stacjonarnego(działał w mojej domowej sieci) i włożyłem do drugiego końca kabelka (rj45) Niestety moje sieciówkii ( :?: z laptopa i kompa piętro niżej)się nie widzą.diodki nie świecą. (kabel 8 żyłowy skrosowany). Nie wiem czy kabelki do pcmcia też są skrosowane? Czy wtedy muszę użyć kabla przedłużającego typu "pin do pina" może ktoś coś wie na temat?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Mar 2003 23:01   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 06 Mar 2003 23:11   

Jeśli łączysz dwie sieciówki obojętnie jakiego typu musisz użyć kabla z krosem. Rozumiem że masz sieciówke z której wychodzi kabelek zakończony wtyczką RJ45. Niestety taka wtyczka fabrycznie jest przystosowana do wpięcia w gniazdo w HUB`ie lub SWITCH`u wieć żeby podpiąć ją do kompa musiałbyś albo odciąć wtyczke i zrobić cross albo kupić gniazdko i zrobić coś jakby "przedłużacz" z crossem. Odpisz czy o taki typ sieciówki chodzi.
Back to top

mcgregus
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 Post from the author of the topic 08 Mar 2003 00:17   

Miałem dwa PCety połączone kablem skrosowanym. I ten kabel właśnie wyciągnąłem z jednego z nich itam podpiołem noteboka z sieciówką i kabelkiem z niej wystającym. Czyli podsumowąjąc wygląda to kolejno tak
1.PC z kartą sieciową
2. Kabel skrosowany zakończony wtykiem rj45
3. Kabel nie wiem jaki, myślę że nie skrosowany(typowy do kart notebokowych) z gniazdem rj45 połączony z kablem wymienionym w punkcie 2
4. I na końcu notebok z sieciówką do której jest wetknięty drugi koniec kabla wymienionego w punkcie 3

CZy to okablowanie może działć?

Taki kabelek dołączany do sieciówek notebokowych chyba nie jest skrosowany? bo wtedy bym miał skrosowany kabel połączony w szereg z drugim skrosowanym.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 08 Mar 2003 00:24   

Czy karta do notebooka ma kabelek z gniazdem czy z wtyczką? Jeśli mam gniazdo to czy jest ono fabryczne z elektroniką czy jakiś "patent"?
Back to top

Masster
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 08 Mar 2003 00:27   

W takim połączeniu powinno działać.
Jesteś na 100% pewien że kabelek z gniazdem rj45 jest do tej karty i jest napewno sprawny(od innych mogą wtyczki pasować ale nie będą działać)?
Najlepiej kupować kartę razem z kabelkiem bo później mogą wystąpić tego typu problemy (wyj. karty 3COM do których bez większych problemów można kabelek dokupić)
Jakiś czas temu w tym dziale ktoś opisywał podłączenie skrętki bespośrednio do karty z pominięciem kabelka poszukaj może i Tobie się uda.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Mar 2003 00:27   

Back to top

mcgregus
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 08 Mar 2003 21:53   

Właśnie tu chyba tkwi problem mam karte D-link, a kabelek 3-com, fizycznie pasuje, ale nie wiem czy elektrycznie, może gdzieś jest taki kabel rozrysowany. Ma dwie diodki które mją świecić kiedy jest ok a nie świecą. Gdybym miał rozrysowane wyjścia z sieciówki to bym sobie poradził (niestety żadnych papierów nie mam) 15 pinowe wyjście. Kabelek już rozgryzłem który pin z którym jest połączony ale jak z karty wychodzą to już nie wiem, a miernikiem tego się nie da zrobić może ktoś wie gdzie to znaleźć, albo ma coś na ten temat.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Mar 2003 21:53   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 08 Mar 2003 23:50   

Z tego co patrzyłem wiele sieciówek ma IDENTYCZNE złącze ok 15 pin z jednej strony a z drugiej cienki plastik z 3 "wypustkami" po 3mm. Niestety one nie są zamienne.
Back to top

mcgregus
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 Post from the author of the topic 09 Mar 2003 00:57   

no trudno będe kombinował, jeśli nie to albo zmienie kabelek, albo sieciówkę. dzięki wszystkim.
Back to top

stasiekm
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 09 Mar 2003 17:47   

sprobuj skrosowac jeszce raz-włąącz kabel skrosowany kabel pomiedzy kabel od notka a kabel od sieci
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kabel do sieciówki PCMCIA
Page 1 of 1
Similar topics
Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA (6)
Kabel do karty PCMCIA 3com 3CCE589ET - potrzebna pinologia (2)
Avermedia Cardbus PCMCIA - kabel (3)
Xircom Pcmcia. Kabel sieciowy odłączony. Kabel jest zły? (5)
Czy istnieją przejściówki PCMCIA -> 2 x PCMCIA ? (7)
Jaka różnica między PCMCiA a PCMCiA II. (2)

Page generation time: 0.093 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed