| Author |
mcgregus Poziom 5

|
06 Mar 2003 23:01 Kabel do sieciówki PCMCIA |
|
|
|
Kupiłem sobie kabel podłączyłem do sieciówki w laptopie, następnie wyjąłem wtyczkę rj45 z kompa stacjonarnego(działał w mojej domowej sieci) i włożyłem do drugiego końca kabelka (rj45) Niestety moje sieciówkii ( :?: z laptopa i kompa piętro niżej)się nie widzą.diodki nie świecą. (kabel 8 żyłowy skrosowany). Nie wiem czy kabelki do pcmcia też są skrosowane? Czy wtedy muszę użyć kabla przedłużającego typu "pin do pina" może ktoś coś wie na temat?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2003 23:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
06 Mar 2003 23:11 |
|
|
|
Jeśli łączysz dwie sieciówki obojętnie jakiego typu musisz użyć kabla z krosem. Rozumiem że masz sieciówke z której wychodzi kabelek zakończony wtyczką RJ45. Niestety taka wtyczka fabrycznie jest przystosowana do wpięcia w gniazdo w HUB`ie lub SWITCH`u wieć żeby podpiąć ją do kompa musiałbyś albo odciąć wtyczke i zrobić cross albo kupić gniazdko i zrobić coś jakby "przedłużacz" z crossem. Odpisz czy o taki typ sieciówki chodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
mcgregus Poziom 5

|
08 Mar 2003 00:17 |
|
|
|
Miałem dwa PCety połączone kablem skrosowanym. I ten kabel właśnie wyciągnąłem z jednego z nich itam podpiołem noteboka z sieciówką i kabelkiem z niej wystającym. Czyli podsumowąjąc wygląda to kolejno tak
1.PC z kartą sieciową
2. Kabel skrosowany zakończony wtykiem rj45
3. Kabel nie wiem jaki, myślę że nie skrosowany(typowy do kart notebokowych) z gniazdem rj45 połączony z kablem wymienionym w punkcie 2
4. I na końcu notebok z sieciówką do której jest wetknięty drugi koniec kabla wymienionego w punkcie 3
CZy to okablowanie może działć?
Taki kabelek dołączany do sieciówek notebokowych chyba nie jest skrosowany? bo wtedy bym miał skrosowany kabel połączony w szereg z drugim skrosowanym.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
08 Mar 2003 00:24 |
|
|
|
Czy karta do notebooka ma kabelek z gniazdem czy z wtyczką? Jeśli mam gniazdo to czy jest ono fabryczne z elektroniką czy jakiś "patent"?
|
|
| Back to top |
|
 |
Masster Poziom 22

Joined: 24 Mar 2002 Posts: 1906 Location: Ostróda / Szczecin
|
08 Mar 2003 00:27 |
|
|
|
W takim połączeniu powinno działać.
Jesteś na 100% pewien że kabelek z gniazdem rj45 jest do tej karty i jest napewno sprawny(od innych mogą wtyczki pasować ale nie będą działać)?
Najlepiej kupować kartę razem z kabelkiem bo później mogą wystąpić tego typu problemy (wyj. karty 3COM do których bez większych problemów można kabelek dokupić)
Jakiś czas temu w tym dziale ktoś opisywał podłączenie skrętki bespośrednio do karty z pominięciem kabelka poszukaj może i Tobie się uda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2003 00:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mcgregus Poziom 5

|
08 Mar 2003 21:53 |
|
|
|
Właśnie tu chyba tkwi problem mam karte D-link, a kabelek 3-com, fizycznie pasuje, ale nie wiem czy elektrycznie, może gdzieś jest taki kabel rozrysowany. Ma dwie diodki które mją świecić kiedy jest ok a nie świecą. Gdybym miał rozrysowane wyjścia z sieciówki to bym sobie poradził (niestety żadnych papierów nie mam) 15 pinowe wyjście. Kabelek już rozgryzłem który pin z którym jest połączony ale jak z karty wychodzą to już nie wiem, a miernikiem tego się nie da zrobić może ktoś wie gdzie to znaleźć, albo ma coś na ten temat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2003 21:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
08 Mar 2003 23:50 |
|
|
|
Z tego co patrzyłem wiele sieciówek ma IDENTYCZNE złącze ok 15 pin z jednej strony a z drugiej cienki plastik z 3 "wypustkami" po 3mm. Niestety one nie są zamienne.
|
|
| Back to top |
|
 |
mcgregus Poziom 5

|
09 Mar 2003 00:57 |
|
|
|
no trudno będe kombinował, jeśli nie to albo zmienie kabelek, albo sieciówkę. dzięki wszystkim.
|
|
| Back to top |
|
 |
stasiekm Poziom 21

Joined: 01 Dec 2002 Posts: 1207 Location: Warszawa / Białystok
|
09 Mar 2003 17:47 |
|
|
|
sprobuj skrosowac jeszce raz-włąącz kabel skrosowany kabel pomiedzy kabel od notka a kabel od sieci
|
|
| Back to top |
|
 |