Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Internet radiowy a router


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Internet radiowy a router Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 04 Sie 2012 20:12   

Internet radiowy a router


Witam posiadam internet radiowy, wiadomo na dachu mam antene tzw. Apeka czy jak to sie nazywa, idzie od niego kabel który łączy sie z taką złączką z zasilaczem i wtedy rj45 do kompa, adres ip itp pozyskiwany automatycznie. No i podłączyłem router i niestety na automatycznym wszystkim nie działa na routerze (jakiś niemiecki drayteka vigor2500we) jest naklejka z adresami itp wpisywałem ręcznie i nic. Czy to możliwe ze mój dostawca nie umożliwia takiej opcji?
Tutaj fotka z adresów jak wpisze ipconfig bez routera jak net działa:
Internet radiowy a router
a tu fotki routera, (adresy ip były tu wpisane domyslnie):
Internet radiowy a router
Internet radiowy a router
a tutaj cos z wanem może się przyda:
Internet radiowy a router
nada sie ten router czy czegoś nie posiada? inni pisali żeby spróbować tagowania lan czy coś takiego a inni ze nic to nie da bo router jest zły.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Sie 2012 20:12   



Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19074
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#2 04 Sie 2012 20:43   

Re: Internet radiowy a router


Spróbuj sklonować MAC adres karty sieciowej komputera do routera. Sekcja 'mac clone' ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
asior019
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 7

asior019
Poziom 3
Post#3 04 Sie 2012 21:24   

Re: Internet radiowy a router


a jaki kupiłes router dsl czy adsl?
adsl jest przystosowany do neostrady czyli na internecie radiowym działać nie będzie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#4 Post autora tematu 04 Sie 2012 21:32   

Re: Internet radiowy a router


bogiebog ale nie musze tego robić bo dostawca nie filtruje mac ponieważ zmieniałem kompa i internet też działał dalej.

Tak router jest adsl ;/ szkoda ze nie bedzie działać, czytałem ze chyba musi być WLAN. Z tego co widziałem ten draytek to dobra firma to moze mi sie uda sprzedać ten router.
A moze ktoś podac propozycje ze sklepów co kupić aby to działało i jak najtaniej. Bo chce neta na drugiego kompa rozdzielić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Sie 2012 21:32   



Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19074
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#5 04 Sie 2012 21:56   

Re: Internet radiowy a router


Ano rzeczywiście to router ADSL, nie zauważyłem, czyli tym nie podzielisz łącza od dostawcy, potrzebujesz router ethernetowy z portem WAN RJ45.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#6 Post autora tematu 04 Sie 2012 22:09   

Re: Internet radiowy a router


Możesz podać link do takiego najtańszego urządzenia żeby działało?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19074
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#7 04 Sie 2012 22:44   

Re: Internet radiowy a router


tpliniki są OK, np WR741ND
lub jakiś router WIFI ethernetowy z allegro.

Jeszcze sprawdzimy czy skrzynka przy antenie to router, to może da się użyć tego routera ADSL co masz jako APeka, bo rozumiem że chcesz mieć neta po WIFI w domu ?

start/uruchom: CMD.exe, wpisz

ping onet.pl
tracert -d onet.pl

pokaż wydruki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9053
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#8 04 Sie 2012 23:14   

Re: Internet radiowy a router


Jeśli jeszcze masz tamto urządzenie, spróbuj na stałe ustawić sobie na karcie bezprzewodowej adres taki, jaki masz teraz na przewodowej i wetknąć w port LAN kabel z anteny.
Jak zadziała, wystarczy wyłączyć serwer DHCP na tym niemieckim routerze i powinno wszystko działać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#9 Post autora tematu 04 Sie 2012 23:22   

Re: Internet radiowy a router


Oto fotki:
Internet radiowy a router
oraz
Internet radiowy a router

Dodano po 5 [minuty]:

bogiebog chciałem neta kablem od routera udostępnić na drugi komputer, ale jeśli w routerze działało by chociaż te wifi to też byłbym zadowolony.

piterus99 mam to urządzenie ciągle, ale chyba będzie leżało Very Happy mam je za darmo. O którą dokładnie kartę ci chodzi? Ale jeśli zrobię tak jak mówisz to wtedy chyba będzie wifi ale nie będę miał neta na normalnym kompie po kablu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9053
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#10 04 Sie 2012 23:35   

Re: Internet radiowy a router


Cytat:
Jak zadziała, wystarczy wyłączyć serwer DHCP na tym niemieckim routerze i powinno wszystko działać.

Będzie działać na każdym komputerze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19074
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#11 04 Sie 2012 23:59   

Re: Internet radiowy a router


Zatem wyłącz DHCP server na twoim routerze i powinno działać,
Możesz jeszcze zmienić LAN IP twojego routera na 192.168.100.231

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Sie 2012 23:59   



Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#12 Post autora tematu 05 Sie 2012 00:27   

Re: Internet radiowy a router


czyli po kolei, na tym obrazku:
Internet radiowy a router
w pole 1st ip address wpisuje:
192.168.100.231
po prawo tez na tym rysunku tam gdzie jest DHCP daje disable server i tyle?
Jeśli nie to proszę o dokładne instrukcje i jutro jak sie obudze sprawdze wszystko Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19074
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#13 05 Sie 2012 00:30   

Re: Internet radiowy a router


tak

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#14 Post autora tematu 05 Sie 2012 10:39   

Re: Internet radiowy a router


A więc tak, wpisałem tak jak mówiłeś:
Internet radiowy a router
dałem ok i wyskoczyło to:
Internet radiowy a router

No i kabel od neta wpiąłem w to pierwsze wejście w routerze o napisie ADSL, drugi kabel wpiąłem w pierwsze wolne wejście a drugą końcówkę do kompa. I nie ma WIFI bo sprawdzałem telefonem, a tym bardziej neta na kompie więc chyba nic z tego Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19074
Miasto: Adort Kele

bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#15 05 Sie 2012 11:46   

Re: Internet radiowy a router


port ADSL zostaw pusty, kable tylko do portów LAN.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#16 Post autora tematu 05 Sie 2012 12:11   

Re: Internet radiowy a router


Czyli kabel od neta dac do portu lan i drugi ten co do kompa też dać do lan i sprawdzić czy działa wi fi?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bula i spula
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 345

Bula i spula
Poziom 16
Post#17 05 Sie 2012 13:32pomocny post - solucja   

Re: Internet radiowy a router


Tak, wszystkie kable jako LAN, do WAN/DSL/ADSL nic nie ma być podłączone, i wtedy powinno działać po kablu i WiFi również, pod warunkiem że samo WiFi masz skonfigurowane. Jeszcze możesz opcjonalnie na tej podstronie z PPPoE/PPPoA dać na disable.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#18 Post autora tematu 05 Sie 2012 15:13   

Re: Internet radiowy a router


A więc tak kabelek od neta dałem na 1 miejsce LAN nie na adsl, drugi kabelek dałem na drugie miejsce lan i do kompa i o dziwo net działa Surprised
Teraz mam takie pytania, czy muszę jednak kupować ten router z WAN skoro ten niby działa?
Dalej jeśli kupie kolejny kabel i wsadzę do kolejnego wejścia w routerze i podepnę do kolejnego kompa to zadziała net?
No i jeszcze takie coś, mam fona widzi sieć wifi łączy się i gg w fonie działa, google niby też ale np. youtube już nie. Tak więc da się coś z tym zrobić?
Proszę odpowiedzieć na każde pytanie bo nie wiem już czy kupować router, czy dokupić kabel żeby net był na kolejnym kompie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 05 Sie 2012 15:13   



Powrót do góry
Bula i spula
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 345

Bula i spula
Poziom 16
Post#19 05 Sie 2012 16:44pomocny post - solucja   

Re: Internet radiowy a router


qwerty1991 napisał:

Teraz mam takie pytania, czy musze jednak kupować ten router z WAN skoro ten niby działa?

Nie, wygląda na to, że router masz już na dachu.

qwerty1991 napisał:

Dalej jeśli kupie kolejny kablel i wsadze do kolejnego wejscia w routerze i podepne do kolejnego kompa to zadziała net?

Tak, jeżeli wepniesz w złącze LAN.

qwerty1991 napisał:

no i jeszcze takie cuś, mam fona widzi sieć wifi łączy sie i gg w fonie działa, google niby też ale np. youtube juz nie. Tak więc da sie coś z tym zrobic?
Proszę odpowiedziec na kazde pytanie bo niewiem juz czy kupować router , czy dokupić kabel zeby net był na kolejnym kompie

Tutaj raczej kolejny router nic nie pomoże. A sprawdzałeś telefon na innym łączu, może to kwestia komórki? Na czym polega to "niedziałanie" youtube?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 05 Sie 2012 16:44pomocny post - solucja   



Powrót do góry
qwerty1991
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 80
Miasto: Warszawa

qwerty1991
Poziom 12
Post#20 Post autora tematu 05 Sie 2012 19:16   

Re: Internet radiowy a router


Za godzinę sprawdzę na innym fonie Smile bo na tym niby net jest wszystko ok a w aplikacji youtuba nie działa Wink tak więc pewnie to kwestia oprogramowania telefonu Smile napisze za godzinkę co i jak Smile

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

hm.. na drugim telefonie to samo Surprised net działa ipla tez , youtube pokazuje filmiki ale nie odtwarza ich Surprised

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Internet radiowy a router
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router/Radiówka - Router pod internet radiowy-jaki kupić? (2)
Router, internet radiowy. Jak wejść na router? (8)
Internet radiowy a router (10)
Internet Radiowy + Router (4)
Router a internet radiowy (2)
internet radiowy a router (8)
Internet radiowy a Router (13)
internet radiowy - router (15)
router - internet radiowy (5)
Router, internet radiowy a eMule (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS