Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Internet radiowy a router


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Internet radiowy a router
Autor
Wiadomość
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 04 Sie 2012 20:12   

Internet radiowy a router


Witam posiadam internet radiowy, wiadomo na dachu mam antene tzw. Apeka czy jak to sie nazywa, idzie od niego kabel który łączy sie z taką złączką z zasilaczem i wtedy rj45 do kompa, adres ip itp pozyskiwany automatycznie. No i podłączyłem router i niestety na automatycznym wszystkim nie działa na routerze (jakiś niemiecki drayteka vigor2500we) jest naklejka z adresami itp wpisywałem ręcznie i nic. Czy to możliwe ze mój dostawca nie umożliwia takiej opcji?
Tutaj fotka z adresów jak wpisze ipconfig bez routera jak net działa:
Internet radiowy a router
a tu fotki routera, (adresy ip były tu wpisane domyslnie):
Internet radiowy a router
Internet radiowy a router
a tutaj cos z wanem może się przyda:
Internet radiowy a router
nada sie ten router czy czegoś nie posiada? inni pisali żeby spróbować tagowania lan czy coś takiego a inni ze nic to nie da bo router jest zły.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sie 2012 20:12   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18760
Miasto: Adort Kele

Post#2 04 Sie 2012 20:43   

Re: Internet radiowy a router


Spróbuj sklonować MAC adres karty sieciowej komputera do routera. Sekcja 'mac clone' ?
Powrót do góry
   
asior019
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 7

Post#3 04 Sie 2012 21:24   

Re: Internet radiowy a router


a jaki kupiłes router dsl czy adsl?
adsl jest przystosowany do neostrady czyli na internecie radiowym działać nie będzie.
Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#4 Post autora tematu 04 Sie 2012 21:32   

Re: Internet radiowy a router


bogiebog ale nie musze tego robić bo dostawca nie filtruje mac ponieważ zmieniałem kompa i internet też działał dalej.

Tak router jest adsl ;/ szkoda ze nie bedzie działać, czytałem ze chyba musi być WLAN. Z tego co widziałem ten draytek to dobra firma to moze mi sie uda sprzedać ten router.
A moze ktoś podac propozycje ze sklepów co kupić aby to działało i jak najtaniej. Bo chce neta na drugiego kompa rozdzielić.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18760
Miasto: Adort Kele

Post#5 04 Sie 2012 21:56   

Re: Internet radiowy a router


Ano rzeczywiście to router ADSL, nie zauważyłem, czyli tym nie podzielisz łącza od dostawcy, potrzebujesz router ethernetowy z portem WAN RJ45.
Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#6 Post autora tematu 04 Sie 2012 22:09   

Re: Internet radiowy a router


Możesz podać link do takiego najtańszego urządzenia żeby działało?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18760
Miasto: Adort Kele

Post#7 04 Sie 2012 22:44   

Re: Internet radiowy a router


tpliniki są OK, np WR741ND
lub jakiś router WIFI ethernetowy z allegro.

Jeszcze sprawdzimy czy skrzynka przy antenie to router, to może da się użyć tego routera ADSL co masz jako APeka, bo rozumiem że chcesz mieć neta po WIFI w domu ?

start/uruchom: CMD.exe, wpisz

ping onet.pl
tracert -d onet.pl

pokaż wydruki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sie 2012 22:44   





Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9086
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#8 04 Sie 2012 23:14   

Re: Internet radiowy a router


Jeśli jeszcze masz tamto urządzenie, spróbuj na stałe ustawić sobie na karcie bezprzewodowej adres taki, jaki masz teraz na przewodowej i wetknąć w port LAN kabel z anteny.
Jak zadziała, wystarczy wyłączyć serwer DHCP na tym niemieckim routerze i powinno wszystko działać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sie 2012 23:14   





Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#9 Post autora tematu 04 Sie 2012 23:22   

Re: Internet radiowy a router


Oto fotki:
Internet radiowy a router
oraz
Internet radiowy a router

Dodano po 5 [minuty]:

bogiebog chciałem neta kablem od routera udostępnić na drugi komputer, ale jeśli w routerze działało by chociaż te wifi to też byłbym zadowolony.

piterus99 mam to urządzenie ciągle, ale chyba będzie leżało :D mam je za darmo. O którą dokładnie kartę ci chodzi? Ale jeśli zrobię tak jak mówisz to wtedy chyba będzie wifi ale nie będę miał neta na normalnym kompie po kablu.
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9086
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#10 04 Sie 2012 23:35   

Re: Internet radiowy a router


Cytat:
Jak zadziała, wystarczy wyłączyć serwer DHCP na tym niemieckim routerze i powinno wszystko działać.

Będzie działać na każdym komputerze.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18760
Miasto: Adort Kele

Post#11 04 Sie 2012 23:59   

Re: Internet radiowy a router


Zatem wyłącz DHCP server na twoim routerze i powinno działać,
Możesz jeszcze zmienić LAN IP twojego routera na 192.168.100.231
Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#12 Post autora tematu 05 Sie 2012 00:27   

Re: Internet radiowy a router


czyli po kolei, na tym obrazku:
Internet radiowy a router
w pole 1st ip address wpisuje:
192.168.100.231
po prawo tez na tym rysunku tam gdzie jest DHCP daje disable server i tyle?
Jeśli nie to proszę o dokładne instrukcje i jutro jak sie obudze sprawdze wszystko :)
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18760
Miasto: Adort Kele

Post#13 05 Sie 2012 00:30   

Re: Internet radiowy a router


tak
Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#14 Post autora tematu 05 Sie 2012 10:39   

Re: Internet radiowy a router


A więc tak, wpisałem tak jak mówiłeś:
Internet radiowy a router
dałem ok i wyskoczyło to:
Internet radiowy a router

No i kabel od neta wpiąłem w to pierwsze wejście w routerze o napisie ADSL, drugi kabel wpiąłem w pierwsze wolne wejście a drugą końcówkę do kompa. I nie ma WIFI bo sprawdzałem telefonem, a tym bardziej neta na kompie więc chyba nic z tego :)
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18760
Miasto: Adort Kele

Post#15 05 Sie 2012 11:46   

Re: Internet radiowy a router


port ADSL zostaw pusty, kable tylko do portów LAN.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sie 2012 11:46   





Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#16 Post autora tematu 05 Sie 2012 12:11   

Re: Internet radiowy a router


Czyli kabel od neta dac do portu lan i drugi ten co do kompa też dać do lan i sprawdzić czy działa wi fi?
Powrót do góry
   
Bula i spula
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 346

Post#17 05 Sie 2012 13:32pomocny post - solucja   

Re: Internet radiowy a router


Tak, wszystkie kable jako LAN, do WAN/DSL/ADSL nic nie ma być podłączone, i wtedy powinno działać po kablu i WiFi również, pod warunkiem że samo WiFi masz skonfigurowane. Jeszcze możesz opcjonalnie na tej podstronie z PPPoE/PPPoA dać na disable.
Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#18 Post autora tematu 05 Sie 2012 15:13   

Re: Internet radiowy a router


A więc tak kabelek od neta dałem na 1 miejsce LAN nie na adsl, drugi kabelek dałem na drugie miejsce lan i do kompa i o dziwo net działa :O
Teraz mam takie pytania, czy muszę jednak kupować ten router z WAN skoro ten niby działa?
Dalej jeśli kupie kolejny kabel i wsadzę do kolejnego wejścia w routerze i podepnę do kolejnego kompa to zadziała net?
No i jeszcze takie coś, mam fona widzi sieć wifi łączy się i gg w fonie działa, google niby też ale np. youtube już nie. Tak więc da się coś z tym zrobić?
Proszę odpowiedzieć na każde pytanie bo nie wiem już czy kupować router, czy dokupić kabel żeby net był na kolejnym kompie.
Powrót do góry
   
Bula i spula
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 346

Post#19 05 Sie 2012 16:44pomocny post - solucja   

Re: Internet radiowy a router


qwerty1991 napisał:

Teraz mam takie pytania, czy musze jednak kupować ten router z WAN skoro ten niby działa?

Nie, wygląda na to, że router masz już na dachu.

qwerty1991 napisał:

Dalej jeśli kupie kolejny kablel i wsadze do kolejnego wejscia w routerze i podepne do kolejnego kompa to zadziała net?

Tak, jeżeli wepniesz w złącze LAN.

qwerty1991 napisał:

no i jeszcze takie cuś, mam fona widzi sieć wifi łączy sie i gg w fonie działa, google niby też ale np. youtube juz nie. Tak więc da sie coś z tym zrobic?
Proszę odpowiedziec na kazde pytanie bo niewiem juz czy kupować router , czy dokupić kabel zeby net był na kolejnym kompie

Tutaj raczej kolejny router nic nie pomoże. A sprawdzałeś telefon na innym łączu, może to kwestia komórki? Na czym polega to "niedziałanie" youtube?
Powrót do góry
   
qwerty1991
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 75
Miasto: Warszawa

Post#20 Post autora tematu 05 Sie 2012 19:16   

Re: Internet radiowy a router


Za godzinę sprawdzę na innym fonie :) bo na tym niby net jest wszystko ok a w aplikacji youtuba nie działa ;) tak więc pewnie to kwestia oprogramowania telefonu :) napisze za godzinkę co i jak :)

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

hm.. na drugim telefonie to samo :O net działa ipla tez , youtube pokazuje filmiki ale nie odtwarza ich :O
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Internet radiowy a router
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router/Radiówka - Router pod internet radiowy-jaki kupić? (2)
Router, internet radiowy. Jak wejść na router? (8)
Internet radiowy a router (10)
Internet Radiowy + Router (4)
Router a internet radiowy (2)
internet radiowy a router (8)
Internet radiowy a Router (13)
internet radiowy - router (15)
router - internet radiowy (5)
Router, internet radiowy a eMule (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS