Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zelmer Syrius - nie działa


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Zelmer Syrius - nie działa
Autor
Wiadomość
pioterkoo
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 07 Sie 2012 21:40   

Zelmer Syrius - nie działa


Witam.
Odkurzacz pewnego dnia przestał działać, rozkręciłem go, podłączyłem żarówkę do gniazda elektroszczotki - świeci, za włącznikiem - świeci, kiedy trzeba, podłączyłem do wyjścia na silnik, kabel czarny(M1) i biały(G), silnik ruszył.
Gdzie szukać uszkodzenia?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
pwnuk
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 64
Miasto: Zakroczym

Post#2 08 Sie 2012 20:03   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Najczęstsze w tych odkurzaczach są zwijacze. Sprawdź przewody zwijacza czy nie oderwały się od pierścieni zwijacza. Najlepiej po kolei sprawdzaj wszystko na przejścia miernikiem przewód, zwijacz, triak td. 95% uszkodzeń to te oderwane przewody zwijacza. Oto dalsze wskazówki.

Silnik nie pracuje,
Nie świecą diody LED
1.1 Zmierzyć napięcie w punktach
TA1 – M1, powinno być 230 V AC,
Jeżeli jest 0 V to
Jeżeli jest 230 V AC, to
Sprawdzić przewód przyłączeniowy, zwijacz,
wyłącznik główny oraz czy nie ma
przerwy na przewodach wewnętrznych i na
konektorach
1.2 Zmierzyć napięcie na nóżkach kondensatora
C3 na płytce 1600.X11X
Jeżeli jest 0 V to
Jeżeli jest ok. 5 V DC, to
Wymienić płytkę 1600.X11X
Wymienić płytkę 1600.0090
2. Silnik nie pracuje, diody LED
świecą w sposób ciągły
Wymienić płytkę 2500.1720
3. Silnik nie pracuje, diody LED
mrugają z częstotliwością ok.
1Hz
Sprawdzić czy nie nastąpiło „zawieszenie „
Popychacza park-systemu. Jeżeli nie - wymienić
płytkę 1600.X11X
Powrót do góry
   
waldek.grom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 71
Miasto: kuj-pom

Post#3 18 Paź 2012 09:58   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Witam tak jak kolega napisał choć bywa różnie według mnie 80% to urwane przewody w obsadzie pierścieni.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Paź 2012 09:58   





Powrót do góry
   
pioterkoo
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 8

Post#4 Post autora tematu 18 Paź 2012 10:26   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


witam
no tak, ale jeśli podałem przez żarówkę napięcie (tak jak opisałem w pierwszym poście) i silnik zaczął pracować to co ? wtedy,
Powrót do góry
   
waldek.grom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 71
Miasto: kuj-pom

Post#5 18 Paź 2012 11:50   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Przejrzyj cały układ czy niema gdzieś przerwy prześwietl miernikiem , albo podłącz silnik ze zwijaczem i wyłącznikiem pomijając płytkę regulacji obrotów.
Powrót do góry
   
Gosia12072
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 66

Post#6 22 Paź 2012 22:46   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Witam. czy sprawdzałeś małą płytkę na silniku ( jeśli ma ) jest tam zamontowany triak.
Powrót do góry
   
pietok
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 4
Miasto: Świebodzin

Post#7 18 Lis 2012 15:18   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


powiedzcie mi jak dobrac sie do tych piersciemi na zwijaczu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2012 15:18   





Powrót do góry
   
Gosia12072
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 66

Post#8 18 Lis 2012 19:29   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Witam, musisz najpierw zdjąć przewód sieciowy i potem podważyć ślizgacz do góry lub zrobić to na zasadzie rozpory płaskim śrubokrętem tu gdzie jest bolec metalowy pośrodku ślizgacza
Powrót do góry
   
xxxppwxxx
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 17
Miasto: Wągrowiec

Post#9 26 Gru 2012 03:35   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Gosia12072 napisał:
Witam, musisz najpierw zdjąć przewód sieciowy i potem podważyć ślizgacz do góry lub zrobić to na zasadzie rozpory płaskim śrubokrętem tu gdzie jest bolec metalowy pośrodku ślizgacza

Zapomniałeś dodać że trzeba też wyciągnąć styki ,które ślizgają się po obsadzie :p
Powrót do góry
   
Gosia12072
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 66

Post#10 26 Gru 2012 12:24   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Witam tych ślizgaczy zewnętrznych nie wyciąga się tylko zdejmujesz z zaczepów pierścienie ze ślizgacza.
Powrót do góry
   
magik2
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2003
Posty: 44
Miasto: wielkopolska

Post#11 30 Sie 2014 12:13   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Mi również zepsuł sie ten odkurzacz tzn. nie działa silnik nie palą sie diody. Przewód, zwijacz, wszystkie włączniki sprawne. Płytka 1600.0090 stara wersja bez rezystora 10k, dostaje napięcie ok. 3.0-3.2V, podłączyłem ja na zewnętrz z 5v i tez nie działa, dodałem rezystor 10k i tez nic to nie zmieniło. Triak BTA12-600B ma rezystancję 58ohm pomiędzy anoda i bramka, nowy triak którego jeszcze nie wymieniłem ma 78ohm. Na płytce 1600.3115 wszystko wygląda na sprawne: diody, rezystory, kondensatory, ścieżki w normie bez nadpaleń, przerw itp. Przewód z wtyczkami micromatch do łączenia płytki z diodami tez ok.
Przed tym jak całkowicie sie wyłączył odkurzacz działał 7lat bez problemu, a ostatnio cos jakby silnik dziwnie chodził i potem przestał działać. Nie wiem czy jakieś napięcie nie poszło z bramki triaka na procesor, który uległ spaleniu.
Chce wymienić płytkę 1600.0090 na początek i od razy triaka. Silnik wydaje sie, ze jest ok szczotki może trochę zużyte ale dociskają, lekki opór czuć przy kręceniu silnikiem, może warto tez łożysko wymienić ?
Czy zamiast płytki 1600.0090 mogę wstawić 1600.3090 (kosztuje tyle samo i wygląda prawie tak samo), która ma odbiornik pilota podczerwieni dodatkowo i może jak kiedyś dokupię waz z pilotem to będę mógł zdalnie wyłączać i regulować obroty silnika ?
Powrót do góry
   
magik2
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2003
Posty: 44
Miasto: wielkopolska

Post#12 06 Wrz 2014 13:56   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Kupiłem nowa elektronikę 1600.3090, ale nadal nie chciała działać ponieważ nie dostawała 5V z tej dużej płytki. Wymieniłem zenera na dużej płytce, diode 1N4007 i kondensator elektrolityczny i nic nie pomogło sprawdziłem wszystkie rezystory, kondensatory stałe i przejścia ścieżek i nic nie mogę znaleźć, więc wylutowałem rezystor R8 1k, który obciąża zenera do masy i wlutowałem tam 10k i napięcie wzrosło z 3,3 na ok 3,8-3,9V i wtedy już ruszyła elektronika z procesorem.

Niestety jednak na nowej elektronice silnik pulsuje w rytm migania diody (pali się pierwsza i nie reaguje na naciskanie przycisków). Okazało się, że stara elektronika 1600.0090 jednak była dobra i po jej podłączeniu silnik reaguje podobnie, ale migają trzy pierwsze diody i tez silnik rozpędza się i potem "gaśnie" i tak w rytm migania diod. Czasem zdarzy się, ze uruchomi się normalnie i można wtedy obniżyć prędkość przyciskami, ale na 4 nie chce wskoczyć i wyżej.

Płytka 1600.0090 (ver. 2007r) nie miga po podłączeniu do zasilacza 5v na zewnątrz (dlatego myślałem że jest uszkodzona), a nowa 1600.3090 (ver. 2/2014r.) miga na początku dwa razy wszystkimi 5 diodami od wskaźnika obrotów i potem gaśnie.

Płytka na dole jest tak prosta, że nie wiem co by tam mogło się stać, te włączniki ciśnieniowe/mechaniczne służą tylko jako czujniki dla procesora, więc zakładam, że ona nie powodują tych efektów.
Silnik nie iskrzy i ma jeszcze zapas szczotek ok. 2,5cm. Czy może być wirnik do wymiany, łożysko albo stojan ? Na zewnątrz jest tylko symbol 308.4100 stojana.

Silnik na krótko podłączałem bezpośrednio do 230V i rusza na pełnej mocy, ale lecą iskry z okolic okładzin stojana w miejscu styku ze szczotkami (iskrzy w zasadzie tylko z jednej szczotki). Nie rozumiem tylko dlaczego elektronika nie pozwala na wejście na wyższe obroty skoro przecie nie ma tam żadnej informacji zwrotnej o stanie silnika ?
Powrót do góry
   
ROBSON33
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 5914
Miasto: w woj. lubelskim

Post#13 06 Wrz 2014 20:34   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


magik2 napisał:
migają trzy pierwsze diody i tez silnik rozpędza się i potem "gaśnie" i tak w rytm migania diod


Do sprawdzenia ten mikro-wyłącznik:

Zelmer Syrius - nie działa
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Wrz 2014 20:34   





Powrót do góry
   
magik2
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Paź 2003
Posty: 44
Miasto: wielkopolska

Post#14 07 Wrz 2014 00:54   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Przycisk sprawdzałem i wyglądał na dobry, ale teraz go zwarłem i jest lepiej, jednak nadal jest coś nie tak tzn.:
1. Na elektronice 1600.3090 włącza się silnik ale bardzo powoli się obraca może kilka obrotów na sekundę i pali się pierwsza dioda światłem ciągłym, przy naciśnięciu plusa zapala się następna dioda i za chwile gaśnie i pali się tylko pierwsza, w tym przypadku nie działa tez feedback z przycisku wyłączania poprzez ten mikro-przełącznik i rezystor 1Mohm, naciskanie tego przycisku nic nie powoduje.

2. Przy oryginalnej płytce 1600.0090 silnik startuje z trzema zapalonymi diodami i mogę regulować obroty w dol i w gore ale tylko do 4, bo jak wskakuje na 5 to rozpędza na chwile silnik mocniej i zaraz spada na 4, mikro-przełącznik wyłącza odkurzacz i migają wszystkie diody

Wygląda wiec na to, ze ten mikro-przełącznik był trochę odpowiedzialny za te problemy ale nadal nie wiem dlaczego nie ma napięcia 5V(a jest 3,45 na działającym odkurzaczu i podłączonej płytce z diodami) z układu z diodą Zenera 5V6, dlaczego silnik nie wchodzi na wysokie obroty tzn. na 5.

Złoże go narazie w opcji 2 i poobserwuje czy taka praca się utrzyma dłużej.
Powrót do góry
   
Piotrek-787
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Lip 2009
Posty: 96
Miasto: Poznań

Post#15 07 Wrz 2014 19:04   

Re: Zelmer Syrius - nie działa


Jeśli napięcie dochodzące do procesora ma nie cale 4 V to najprawdopodobniej resetuje się procesor. Im więcej diod się świeci tym napięcie mocniej spada, a w momencie uruchomienia triaka jest jeszcze dodatkowy pobór prądu który powoduje jeszcze większy spadek napięcia i resetowanie procesora. Sprawdź czy na kondensatorze elektrolitycznym będziesz miał 5 V po odłączeniu płytki 1600.0090. jeśli nie to spróbuj jeszcze wymienić transila.
Podłączenie samego napięcia 5 V do płytki 1600.0090 nie uruchomi ci tej płytki. Musiał byś jeszcze na odpowiednim pinie złącza podać przebieg prostokątny o częstotliwości 50 Hz.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Zelmer Syrius - nie działa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Odkurzacz Zelmer Syrius 1600 czasami nie działa (4)
Syrius 1600, Zelmer, nie działa wskaźnik zapełnienia worka (3)
Zelmer Syrius 1600HQ - regulacja siły ssania nie działa (14)
Zelmer Syrius 1600 - Mikrostyk od zwiększania mocy nie działa (3)
Odkurzacz Zelmer Syrius - lampka filtra hepa, jak to działa? (2)
Odkurzacz Zelmer Syrius 1600 (8)
Zelmer Syrius 1600, co z tą płytką? (23)
Odkurzacz Zelmer Syrius 1600.0.K04S T (2)
Odkurzacz Zelmer Syrius się zepsuł (2)
zelmer syrius - szukam instrukcji serwisowej (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS