Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Odbiornik początkującego krótkofalowca

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Odbiornik początkującego krótkofalowca
Angielska wersja
Autor Wiadomość
transwormatolek
Poziom 8
Poziom 8

Post 21 Sty 2005 00:31   

W załączniku jest skan w formacie djvu broszurki z serii "Zrób to sam" pt "Odbiornik początkującego krótkofalowca" autorstwa Bogdana Szymkowiaka. Jest tam opisany układ prostego odbiornika homodynowego 0-H-2 na popularnych niegdyś układach UL 1321N, UL 1202L oraz UL 1490. Oprócz tego jest opis jak wykonać obudowę do tego odbiornika i podstawowe wiadomości potrzebne początkującym krótkofalowcom. Mam nadzieję że komuś się przyda. :wink:

Odbiornik początkującego radioamatora.djvu
 Opis:
 n/a

Download
 :  Odbiornik początkującego radioamatora.djvu
 Zawartość:  
 Rozmiar:  486.38 KB
 Punkty:  0.95 = 0.57 za transfer + 0.38 dla użytkownika (ustawiono automatycznie)

Powrót do góry

Danieloos
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Jestem z miasta

Post 27 Sty 2005 09:42   

Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca

Pytanie czy ktoś już to zrobił i jak to pracuje, może jakieś opinie o tym odbiorniku.
Powrót do góry

androot
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Kraków

Post 27 Sty 2005 12:26   

Bardzo archaiczne to opracowanie. To bardziej przypomina odbiornik na fale srednie niz krotkofalarski. Przy duzym zageszczeniu stacji jak to w pasmach amatorskich niewiele bedzie sie dalo na nim posluchac...
Powrót do góry

leonzk
Poziom 3
Poziom 3

Post 27 Sty 2005 15:34   

Zrobiłem go 15 lat temu !
I była to jedna z moich pierwszych konstrukcji ,
a co mnie najbardziej zdziwiło - to , że DZIAŁAŁO !
Odbiornik jest na pasmo 80M (około 3650 - 3800 khz - można przestrajać w wąskim zakresie).
Kiedyś zrobiłem nasłuchy wielu krajów Europy - prawie pełen zeszyt .
Jeszcze jakieś 7 lat temu słuchałem na nim i najdalszą stacją była :TI - Costa Rica !!!
Oczywiście mam go jeszcze ( i napewno zostawie go sobię na półce z sentymentu).
Jak dorwe aparat to zamieszczę fote .
Powrót do góry

transwormatolek
Poziom 8
Poziom 8

Post 28 Sty 2005 14:39   

androot napisał:
Bardzo archaiczne to opracowanie. To bardziej przypomina odbiornik na fale srednie niz krotkofalarski. Przy duzym zageszczeniu stacji jak to w pasmach amatorskich niewiele bedzie się dalo na nim posluchac...

1)Archaiczny jak archaiczny, można sobie zrobić prosty (co nie znaczy że kiepski [patrz poprzednia odpowiedź])odbiornik z części, które zalegają w szufladach wielu radioamatorów. Sam jestem w trakcie składania tego cudeńka :P .
2)Fale średnie też tym można odbierać :) wystarczy dobrać kondensatory równoległe do cewek.
3)A co do "zagęszczenia" to na schemacie jest potencjometr (250kΩ) który pozwala na regulację częstotliwości w zakresie ± kilku KHz

Kawałek schematu.GIF
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  7.73 KB

Kawałek schematu.GIF

Powrót do góry

androot
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Kraków

Post 28 Sty 2005 14:46   

Tak, ale ten potencjometr selektywnosci nie zapewni.
Jeszcze gorzej jest z utrzymaniem stalej czestotliwosci co przy SSB ma kluczowe znaczenie. W dobie syntez DDS (ktore mozna do tego zamowic W Analog Devices za darmo) i innych nowoczesnych komponentow w.cz, robienie czegos takiego to DLA MNIE cofanie sie w rozwoju...
Jesli jednak ktos ma inne zdanie, to jest to jego osobista sprawa :)
Dobrze, ze nie jest to przynajmniej konstrukcja p. Janeczka (SP5AHT). Bo jego projekty sa masakrycznie trudne w powieleniu.
Powrót do góry

koval_s
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Praszka

Post 28 Sty 2005 21:16   

Panie: androot, ale Pan sceptycznie do tego podchodzi, co by było gdyby tak znaleźć się w krajach trzeciego obszaru, a tam sampli nie ma, zresztą te układy to same dziadki i babki, a ludzie którzy to będą chcieli złożyć to pewnie też dziadki, sentyment do takich wynalazków mają i posiadają, a wnuczek się będzie cieszył jak takie cudo zobaczy, dlaczego to jeszcze niektórzy sobie budują wzmaki na lampach albo jeszcze na innych wynalazkach i najlepsze że to działa, co prawda "jakoś", ale działa, uciechy co nie miara, nerwów jeszcze więcej, ale to tylko zabawa...
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 28 Sty 2005 21:16   

Powrót do góry

radiomechanik
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Poznań

Post 04 Lut 2005 23:03   

proszę szanownych kolegów nie porównywac wspomnianego układu z urządzeniami zbudowanymi na syntezerach cyfrowych - jak w temacie "odbiornik początkującego krótkofalowca" - czyli osoba która, która nie ma doświadczenia z urządzeniami radiowymi i (lub) techniką cyfrową - za nic nie zbuduje (i zestroi) czegoś na PLL , a jeżeli "raczkujący" radioamator spróbuje jakiś synezer wykonać - to odrazu zniechęci go "niedoskonałość konstrukcji" mnóstwo sprzężeń, duża ilość harmonicznych i prążków widmowych od niezaekranowanej częśći cyfrowej ... itd ... itd ...tak więc zachęcajmy poczatkujących - do "małych kroczków do przodu" ;-)
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Odbiornik początkującego krótkofalowca
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.094 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS