| Autor |
Wiadomość |
transwormatolek Poziom 8

|
21 Sty 2005 00:31 Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
W załączniku jest skan w formacie djvu broszurki z serii "Zrób to sam" pt "Odbiornik początkującego krótkofalowca" autorstwa Bogdana Szymkowiaka. Jest tam opisany układ prostego odbiornika homodynowego 0-H-2 na popularnych niegdyś układach UL 1321N, UL 1202L oraz UL 1490. Oprócz tego jest opis jak wykonać obudowę do tego odbiornika i podstawowe wiadomości potrzebne początkującym krótkofalowcom. Mam nadzieję że komuś się przyda. :wink:
| Opis: |
|
 Download |
| : |
Odbiornik początkującego radioamatora.djvu |
| Zawartość: |
|
| Rozmiar: |
486.38 KB |
| Punkty: |
0.95 = 0.57 za transfer + 0.38 dla użytkownika (ustawiono automatycznie) |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Danieloos Poziom 20

|
27 Sty 2005 09:42 Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
Pytanie czy ktoś już to zrobił i jak to pracuje, może jakieś opinie o tym odbiorniku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
androot Poziom 20

|
27 Sty 2005 12:26 Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
Bardzo archaiczne to opracowanie. To bardziej przypomina odbiornik na fale srednie niz krotkofalarski. Przy duzym zageszczeniu stacji jak to w pasmach amatorskich niewiele bedzie sie dalo na nim posluchac... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
leonzk Poziom 3

|
27 Sty 2005 15:34 Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
Zrobiłem go 15 lat temu !
I była to jedna z moich pierwszych konstrukcji ,
a co mnie najbardziej zdziwiło - to , że DZIAŁAŁO !
Odbiornik jest na pasmo 80M (około 3650 - 3800 khz - można przestrajać w wąskim zakresie).
Kiedyś zrobiłem nasłuchy wielu krajów Europy - prawie pełen zeszyt .
Jeszcze jakieś 7 lat temu słuchałem na nim i najdalszą stacją była :TI - Costa Rica !!!
Oczywiście mam go jeszcze ( i napewno zostawie go sobię na półce z sentymentu).
Jak dorwe aparat to zamieszczę fote . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
transwormatolek Poziom 8

|
28 Sty 2005 14:39 Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
| androot napisał: |
| Bardzo archaiczne to opracowanie. To bardziej przypomina odbiornik na fale srednie niz krotkofalarski. Przy duzym zageszczeniu stacji jak to w pasmach amatorskich niewiele bedzie się dalo na nim posluchac... |
1)Archaiczny jak archaiczny, można sobie zrobić prosty (co nie znaczy że kiepski [patrz poprzednia odpowiedź])odbiornik z części, które zalegają w szufladach wielu radioamatorów. Sam jestem w trakcie składania tego cudeńka :P .
2)Fale średnie też tym można odbierać :) wystarczy dobrać kondensatory równoległe do cewek.
3)A co do "zagęszczenia" to na schemacie jest potencjometr (250kΩ) który pozwala na regulację częstotliwości w zakresie ± kilku KHz
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
7.73 KB |

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
androot Poziom 20

|
28 Sty 2005 14:46 Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
Tak, ale ten potencjometr selektywnosci nie zapewni.
Jeszcze gorzej jest z utrzymaniem stalej czestotliwosci co przy SSB ma kluczowe znaczenie. W dobie syntez DDS (ktore mozna do tego zamowic W Analog Devices za darmo) i innych nowoczesnych komponentow w.cz, robienie czegos takiego to DLA MNIE cofanie sie w rozwoju...
Jesli jednak ktos ma inne zdanie, to jest to jego osobista sprawa :)
Dobrze, ze nie jest to przynajmniej konstrukcja p. Janeczka (SP5AHT). Bo jego projekty sa masakrycznie trudne w powieleniu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
koval_s Poziom 15

|
28 Sty 2005 21:16 Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
Panie: androot, ale Pan sceptycznie do tego podchodzi, co by było gdyby tak znaleźć się w krajach trzeciego obszaru, a tam sampli nie ma, zresztą te układy to same dziadki i babki, a ludzie którzy to będą chcieli złożyć to pewnie też dziadki, sentyment do takich wynalazków mają i posiadają, a wnuczek się będzie cieszył jak takie cudo zobaczy, dlaczego to jeszcze niektórzy sobie budują wzmaki na lampach albo jeszcze na innych wynalazkach i najlepsze że to działa, co prawda "jakoś", ale działa, uciechy co nie miara, nerwów jeszcze więcej, ale to tylko zabawa... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
28 Sty 2005 21:16 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
radiomechanik Poziom 19

|
04 Lut 2005 23:03 Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca |
|
|
|
proszę szanownych kolegów nie porównywac wspomnianego układu z urządzeniami zbudowanymi na syntezerach cyfrowych - jak w temacie "odbiornik początkującego krótkofalowca" - czyli osoba która, która nie ma doświadczenia z urządzeniami radiowymi i (lub) techniką cyfrową - za nic nie zbuduje (i zestroi) czegoś na PLL , a jeżeli "raczkujący" radioamator spróbuje jakiś synezer wykonać - to odrazu zniechęci go "niedoskonałość konstrukcji" mnóstwo sprzężeń, duża ilość harmonicznych i prążków widmowych od niezaekranowanej częśći cyfrowej ... itd ... itd ...tak więc zachęcajmy poczatkujących - do "małych kroczków do przodu" ;-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |