FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odbiornik początkującego krótkofalowca

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Odbiornik początkującego krótkofalowca
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 21 Jan 2005 00:31   

W załączniku jest skan w formacie djvu broszurki z serii "Zrób to sam" pt "Odbiornik początkującego krótkofalowca" autorstwa Bogdana Szymkowiaka. Jest tam opisany układ prostego odbiornika homodynowego 0-H-2 na popularnych niegdyś układach UL 1321N, UL 1202L oraz UL 1490. Oprócz tego jest opis jak wykonać obudowę do tego odbiornika i podstawowe wiadomości potrzebne początkującym krótkofalowcom. Mam nadzieję że komuś się przyda. :wink:

Odbiornik początkującego radioamatora.djvu
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Odbiornik początkującego radioamatora.djvu
 Contents:  
 Filesize:  486.38 KB
 Punkty:  0.95 = 0.57 for transfer + 0.38 for the user (set automatically)

Back to top

Danieloos
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 27 Jan 2005 09:42   

Re: Odbiornik początkującego krótkofalowca

Pytanie czy ktoś już to zrobił i jak to pracuje, może jakieś opinie o tym odbiorniku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2005 09:42   

Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 27 Jan 2005 12:26   

Bardzo archaiczne to opracowanie. To bardziej przypomina odbiornik na fale srednie niz krotkofalarski. Przy duzym zageszczeniu stacji jak to w pasmach amatorskich niewiele bedzie sie dalo na nim posluchac...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2005 12:26   

Back to top

leonzk
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 27 Jan 2005 15:34   

Zrobiłem go 15 lat temu !
I była to jedna z moich pierwszych konstrukcji ,
a co mnie najbardziej zdziwiło - to , że DZIAŁAŁO !
Odbiornik jest na pasmo 80M (około 3650 - 3800 khz - można przestrajać w wąskim zakresie).
Kiedyś zrobiłem nasłuchy wielu krajów Europy - prawie pełen zeszyt .
Jeszcze jakieś 7 lat temu słuchałem na nim i najdalszą stacją była :TI - Costa Rica !!!
Oczywiście mam go jeszcze ( i napewno zostawie go sobię na półce z sentymentu).
Jak dorwe aparat to zamieszczę fote .
Back to top

transwormatolek
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 28 Jan 2005 14:39   

androot wrote:
Bardzo archaiczne to opracowanie. To bardziej przypomina odbiornik na fale srednie niz krotkofalarski. Przy duzym zageszczeniu stacji jak to w pasmach amatorskich niewiele bedzie się dalo na nim posluchac...

1)Archaiczny jak archaiczny, można sobie zrobić prosty (co nie znaczy że kiepski [patrz poprzednia odpowiedź])odbiornik z części, które zalegają w szufladach wielu radioamatorów. Sam jestem w trakcie składania tego cudeńka :P .
2)Fale średnie też tym można odbierać :) wystarczy dobrać kondensatory równoległe do cewek.
3)A co do "zagęszczenia" to na schemacie jest potencjometr (250kΩ) który pozwala na regulację częstotliwości w zakresie ± kilku KHz

Kawałek schematu.GIF
 Description:
0.00
 Filesize:  7.73 KB

Kawałek schematu.GIF

Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 28 Jan 2005 14:46   

Tak, ale ten potencjometr selektywnosci nie zapewni.
Jeszcze gorzej jest z utrzymaniem stalej czestotliwosci co przy SSB ma kluczowe znaczenie. W dobie syntez DDS (ktore mozna do tego zamowic W Analog Devices za darmo) i innych nowoczesnych komponentow w.cz, robienie czegos takiego to DLA MNIE cofanie sie w rozwoju...
Jesli jednak ktos ma inne zdanie, to jest to jego osobista sprawa :)
Dobrze, ze nie jest to przynajmniej konstrukcja p. Janeczka (SP5AHT). Bo jego projekty sa masakrycznie trudne w powieleniu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2005 14:46   

Back to top

koval_s
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 28 Jan 2005 21:16   

Panie: androot, ale Pan sceptycznie do tego podchodzi, co by było gdyby tak znaleźć się w krajach trzeciego obszaru, a tam sampli nie ma, zresztą te układy to same dziadki i babki, a ludzie którzy to będą chcieli złożyć to pewnie też dziadki, sentyment do takich wynalazków mają i posiadają, a wnuczek się będzie cieszył jak takie cudo zobaczy, dlaczego to jeszcze niektórzy sobie budują wzmaki na lampach albo jeszcze na innych wynalazkach i najlepsze że to działa, co prawda "jakoś", ale działa, uciechy co nie miara, nerwów jeszcze więcej, ale to tylko zabawa...
Back to top

radiomechanik
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 04 Feb 2005 23:03   

proszę szanownych kolegów nie porównywac wspomnianego układu z urządzeniami zbudowanymi na syntezerach cyfrowych - jak w temacie "odbiornik początkującego krótkofalowca" - czyli osoba która, która nie ma doświadczenia z urządzeniami radiowymi i (lub) techniką cyfrową - za nic nie zbuduje (i zestroi) czegoś na PLL , a jeżeli "raczkujący" radioamator spróbuje jakiś synezer wykonać - to odrazu zniechęci go "niedoskonałość konstrukcji" mnóstwo sprzężeń, duża ilość harmonicznych i prążków widmowych od niezaekranowanej częśći cyfrowej ... itd ... itd ...tak więc zachęcajmy poczatkujących - do "małych kroczków do przodu" ;-)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Odbiornik początkującego krótkofalowca
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1

Page generation time: 0.115 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed