Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Co kupić? -> Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Autor
Wiadomość
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#31 Post autora tematu 20 Sie 2012 14:50   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Na temat Magika (tłumaczenie z niemieckiego):
"To naprawdę doskonałe narzędzie czerpie sekwencji, a także w podstawowej strukturze bardzo wiele z SSD Toolbox Intela lub wybrał, przynajmniej w modelu, który byłby przez nie oznacza zły wybór. Na przykład, system informacji jest pobierana, przeprowadzone optymalizacje wydajności i standardów, a firmware jest aktualizowany. Dodatkowo, użytkownik może korzystać z tego narzędzia, aby sprawdzić bieżące wartości w stosunku do sekwencyjnego odczytu / zapisu lub Lese-/Schreibperformance losowego. Pogarsza wydajność SSD, oryginalny wydajność można odzyskać. Innymi słowy, to narzędzie można uruchomić funkcji Trim ręcznie, co jest szczególnie ważne, gdy Samsung SSD nie działa w środowisku Windows 7, ale jako, że używany w systemie Windows Vista lub Windows XP i / lub w macierzy RAID. W obu przypadkach, wykończenia funkcji nie podano, ergo musi być ręcznie wypycha. Bezpieczna opcja Erase był teraz nawet to tak, że Samsung SSD zawsze można przywrócić do stanu fabrycznego. One korzysta z tego narzędzia wymaga jednak, że SSD jest uruchomiony w trybie AHCI, nie jest przypadek, to jest stara się znaleźć dysk SSD w ogóle, a co dopiero mówić poprawnie!"

Zatem już wiem, że można użyć funkcji TRIM ręcznie. Nadal jednak nie wiem jak.:)
Czy chodzi o przycisk "Start" w oknie "Performance optimization"?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2012 14:50   





Powrót do góry
   
452387
Usunięty





Post#32 20 Sie 2012 16:08   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Na tym forum (http://forums.anandtech.com/archive/index.php/t-2248174.html ) piszą, że polecenie "performance optimalization" wysyła właśnie komendę trim do ssd.
A tutaj dyskusja na temat trim (http://www.tomshardware.co.uk/forum/283610-14-samsung-performance-degradation )
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#33 Post autora tematu 20 Sie 2012 16:57   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Jak ustawiłaś rozmiar jednostki alokacji podczas formatowania?
Ja formatowałem na standardowych ustawieniach używając instalatora visty.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Powrót do góry
   
452387
Usunięty





Post#34 20 Sie 2012 17:20   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Ja też miałam automatycznie.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#35 Post autora tematu 21 Sie 2012 15:18   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Włączony tryb AHCI:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

W BIOSie wygląda to tak:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Wyłączony tryb AHCI:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Płyta główna Gigabyte GA-EX58-UD5 REV1 bios F12
Jakiś czas temu zaktualizowałem BIOS do ver.13, niestety pojawił się uciążliwy problem: BIOS nie wykrywa napędu optycznego (LG GGC-H20L), co uniemożliwia rozruch komputera z płyty instalacyjnej, diagnostycznej etc. Najciekawsze, że Vista widzi napęd, ładuje do niego sterowniki, więc po załadowaniu systemu operacyjnego mogę go używać.
Nie udało mi się znaleźć rozwiązania, więc wróciłem do wersji 12.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2958&dl=1#sp
Czy ktoś mógłby mi pomóc skonfigurować BIOS tak, by po włączeniu AHCI menedżer urządzeń nie zgłaszał ww. problemów?
Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 10560
Miasto: z opolskiego ;)

Post#36 21 Sie 2012 15:29   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Masz 2x ten sam kontroler. Usuń oba i jeszcze raz niech system zainstaluje sterowniki.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#37 Post autora tematu 21 Sie 2012 16:52   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Odinstalowałem dwa urządzenia wyświetlane w menedżerze urządzeń z żółtym znakiem ostrzegawczym i zrestartowałem komputer, rezultat:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Odinstalowałem cztery urządzenia, wszystkie które się dublują i zrestartowałem komputer, rezultat:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

W obu przypadkach tak to wygląda w menedżerze urządzeń:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

________________________________________
Dodam, że zaktualizowałem BIOS do ver. 13 i wczytałem ustawienia fabryczne, jednak jedyne co osiągnąłem to brak napędu optycznego podczas startu komputera. Jak już wcześniej wspomniałem możliwość korzystania z niego pojawia się dopiero po załadowaniu Visty.
BREAKING NEWS: SATA Port0-3 Native Mode ustawiłem [Enabled] i napęd jest już prawidłowo wyświetlany w BIOSie, czyta płyty podczas startu komputera.
Muszę znaleźć jeszcze jedno magiczne ustawienie, które wyeliminuje problemy pojawiające się po włączeniu AHCI.

________________________________________
Kluczem do "zagadki" może być ICH SATA Control Mode. Zawsze po ustawieniu AHCI w tym miejscu, Vista podczas ładowania wyświetla prze ułamek sekundy niebieski ekran i komputer restartuje. Dla pełnej jasności jeszcze raz zdjęcie ekranu, po prawej stronie opis dostępnych opcji do wyboru.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Niestety system instalowałem z włączonym IDE, dlatego zmieniłem wartość Start w kluczu msahci. Po restarcie systemu i ustawieniu w BIOSie AHCI w obu wierszach:
ICH SATA Control Mode,
Onboard SATA/IDE Ctrl Mode,
system uruchomił się i załadował sterowniki do AHCI, prosząc po całej operacji o ponowne uruchomienie, by wprowadzić niezbędne zmiany. Po ponownym uruchomieniu w menedżerze urządzeń pojawiła się informacja o zainstalowanym AHCI:
Standardowy kontroler Serial ATA AHCI 1.0.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Porównując screeny można zauważyć kilka innych zmian, niestety problem z dublującymi się urządzeniami nie zniknął. Dodatkowo start komputera przedłużył się o czas potrzebny na weryfikację DMI Pool Data.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
(przepraszam za b.słabą jakość)
Powrót do góry
   
11111olo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 10560
Miasto: z opolskiego ;)

Post#38 21 Sie 2012 18:54   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Masz 2 kontrolery SATA i proponuję nieuzywany wyłączyć.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#39 21 Sie 2012 18:57   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Przed ustawieniem trybu AHCI w biosie trzeba edytować rejestr.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
start i wartość zmieniamy na 0

Teraz dopiero zmień w biosie na AHCI i uruchom system.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#40 Post autora tematu 21 Sie 2012 21:33   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Kasek21 napisał:
Przed ustawieniem trybu AHCI w biosie trzeba edytować rejestr.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
start i wartość zmieniamy na 0

Teraz dopiero zmień w biosie na AHCI i uruchom system.


Dzięki. Trochę wcześniej na to wpadłem.
Jak już napisałem wyżej, po modyfikacji rejestru udało się załadować sterowniki do AHCI, niestety problem z dublującymi się urządzeniami nie zniknął.

________________________________________
W BIOSie na karcie Integrated Peripherals w wierszu Onboard SATA/IDE Device ustawiłem [Disabled]
W menedżerze urządzeń wygląda to tak:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Teraz kolejne pytania:

1) Czy "nie wylałem dziecka z kąpielą"? Czy nie wyłączyłem czegoś istotnego, co utrudni mi życie w najbliższej przyszłości.


2) Verifying DMI Pool Data trwa około 15 sec., więc nie mogę tego zlekceważyć... Jak się tego pozbyć?

3) Ta informacja pojawia się przy każdym starcie komputera. Czy tak powinno być?

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

________________________________________
Gdyby komuś chciało się zajrzeć na 97 stronę manuala:
http://www.manualowl.com/m/Gigabyte/GA-EX58-UD5/Manual/207309

Z informacji tam zamieszczonych wynika, że:
- Onboard SATA/IDE Device należy pozostawić [Enabled]
- Onboard SATA/IDE Ctrl Mode zaleca się ustawić jako [IDE]
- są to ustawienia dotyczące wejść GSATA2 0-3 pod które nic nie podpiąłem.

Na stronie 7 manuala znajduje się schemat płyty głównej, na którym przedstawiono wszystkie wejścia. W innym miejscu można przeczytać, że wejścia SATA2 0 - 5, cyt. "are supported by ICH10R SOuth Bridge. Natomiast cyt. "the GSATA2_0~3 ports are supported by the GIGABYTE SATA2/JMB322 SATA Controller."

Oznacza to, że mogę skonfigurować porty GSATA zgodnie z zaleceniem znajdującym się w manualu lub je wyłączyć Onboard SATA/IDE Device [Disabled]. Skoro nic do nich nie wpiąłem, nie będzie to miało znaczenia. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Niestety brakuje mi wiedzy by odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ustawienie w obu przypadkach trybu AHCI (zarówno dla portów SATA2 jak i GSATA2) wywołuje konflikty zgłaszane w menedżerze urządzeń. Prócz tego muszę przyznać, że niewiele zrozumiałem z tego, do czego służy smart backup.
Powrót do góry
   
452387
Usunięty





Post#41 21 Sie 2012 21:58   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Na tym forum użytkownik miał podobny problem (ale u niego od razu po zainstalowaniu systemu było to veryfying pool data). Pomogła aktualizacja Biosa.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#42 Post autora tematu 21 Sie 2012 23:58   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Dzięki. Zaktualizowałem wczoraj BIOS do wersji F13. Zgodnie z informacją ze strony producenta płyty trzynastka cyt. "Update Intel RAID ROM". W najbliższym czasie nie będzie mi to potrzebne.
Jak już wspominałem z F13 miałem w przeszłości problemy, przez co szybko z niego zrezygnowałem. Tym razem poświęciłem mu trochę więcej czasu. Na koniec jeszcze raz wgram trzynastkę, wyczyszczę DMI data Pool podczas instalacji, potem dla pewności Load Optimized Defaults i zobaczę czy to coś zmieni. Jeśli nie, wrócę do F12.

________________________________________
Podsumowując:
1) Mam już AHCI w systemie i pozbyłem się problemu sygnalizowanego w menedżerze urządzeń.
- Ustawiłem ICH SATA Control Mode [AHCI] zmieniając wcześniej wartość 'start' (0) klucza 'msahci'.
- Ustawiłem Onboard SATA/IDE Device [Enabled], Onboard SATA/IDE Ctrl Mode [IDE]
2) Wróciłem do wersji F12 BIOSU. Dzięki temu pozbyłem się problemu z Verifying DMI Pool Data.
3) Ustawiłem SATA Port 0 - 3 Native Mode [Enabled], ponieważ przy włączonym Legacy Mode napęd optyczny nie czyta płyt podczas uruchamiania komputera (budził się do życia dopiero po załadowaniu sterowników przez OS).
4) Niestety zmiana BIOSu na F12 nie rozwiązała problemu z instalatorem Visty:
- pojawia się komunik o konieczności wciśnięcia dowolnego klawisza, by uruchomić instalację z płyty,
- wciskam dowolny klawisz,
- na monitorze pozostaje jedynie czarny ekran, słychać że napęd pracuje, sygnalizuje to dioda, jednak po krótkiej chwili dioda gaśnie i napęd przestaje obracać płytę.
Czekanie nie przyniosło żadnych rezultatów, podobnie wysunięcie i ponowne wsunięcie tacki. Mimo wielu prób (w tym aktualizacja firmware napędu optycznego) i różnych konfiguracji ustawień, charakterystyczny pasek ładowania ani razu się nie pojawił.
Problem znika przy ustawieniu ICH SATA Control Mode [IDE]. Natomiast Płyta z programem Norton Ghost 15 (Symantec Recovery Disk zrobiona pod windowsem, dołączona do SSD Samsunga) działa zarówno przy [AHCI] jak i [IDE].
Chciałbym to jakoś wyjaśnić. Wygląda na to, że to jedyny problem jaki pozostał na placu boju.
5) Przy włączonym trybie AHCI BIOS F12 również nie wyświetla napędów podpiętych pod SATA2.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Zamiast tego wyświetla przy starcie opublikowane wcześniej informacje
http://obrazki.elektroda.pl/8313429400_1345576863.jpg
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#43 Post autora tematu 22 Sie 2012 15:31   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Ok. Mogę uznać, że wszystkie problemy wymagające pilnej uwagi zostały rozwiązane. Dziękuję za pomoc.

Przeczytałem poradnik
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd_jak_usprawnic_i_przyspieszyc_prace_dysku_ssd
i zastosowałem.

To mój pierwszy kontakt z dyskiem SSD, więc na pewno popełniłem kilka błędów. Pierwszym z nich (takie jest moje odczucie) jest przydzielenie całej przestrzeni dostępnej na dysku na partycję systemową. Czy powinienem użyć Over Provisioning, narzędzia dostępnego w programie Samsung SSD Magician i zwolnić zalecane przez program 11.90 GB?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2012 15:31   





Powrót do góry
   
452387
Usunięty





Post#44 22 Sie 2012 16:37   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Ja mam na ssd jedną wielką partycję z dużą ilością miejsca bo Windows 7 jak mu brakuje miejsca kasuje m.in. punkty przywracania systemu - już mi raz małpa tak zrobił. Więc teraz zostawiam mu wolną przestrzeń na ssd a dane trzymam na zwykłym dysku tarczowym.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2012 16:37   





Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#45 Post autora tematu 22 Sie 2012 16:53   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Wiem, opublikowałaś dane z msinfo32.
Jednak zastanawiam się, czy zalecany Over Provisioning zoptymalizuje pracę ssd, a co ważniejsze przedłuży jego żywotność.
Nie korzystam z punktów przywracania systemu. Nie używałem ich również na HDD.

W przyszłości zamierzam wypróbować Secure Erase. Użyłbym USB Drive, który można utworzyć w Magicianie. W programie HD Tune Pro zaobserwowałem spadek wydajności SSD a minęło zaledwie kilka dni. Wprawdzie był to okres wzmożonej eksploatacji, ponieważ parokrotnie instalowałem system i przywracałem partycję systemową z obrazu, mimo to trudno zaakceptować taki wynik i nie próbować jego poprawić. Chciałbym sprawdzić, czy Secure Erase poprawi wynik, przede wszystkim chodzi o maksymalną prędkość odczytu.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Po lewej odczyt z 18-08-2012, po prawej z 22-08-2012.
Po lewej początek eksploatacji bez włączonego tryby AHCI i z systemem który zawiera jedynie niezbędne minimum (przede wszystkim drivery i pakiet nortona). Po prawej stan aktualny z włączonym AHCI, wszystkimi modyfikacjami z ww. poradnika, oraz kilkoma niezbędnymi programami (m.in. open office, przy czym pakiet zainstalowałem na hdd ) i grą battlefield 3 na partycji systemowej.

Jak w najprostszy sposób wyczyścić wolne miejsce na dysku, usunąć zapisy które zalegają w blokach przez brak TRIM pod Vistą? Nadal nie mam pewności czy ręczne uruchomienie Performance Optimization jest w stanie w pełni zastąpić TRIM z Win7. Podejrzewam, że na moim SSD zalega sporo "śmieci" po kilku instalacjach OSa.

________________________________________
Zdecydowałem się zastosować Over Provisioning i użyłem odpowiedniej opcji w Magicianie z domyślnymi ustawieniami. Wszystko przebiegło sprawnie i szybko. Uruchomiłem Performance Optimization. Poniżej zamieszczam wykresy.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Po lewej wynik z 19-08-2012. Po prawej wyniki uzyskane dzisiaj. Ten z godziny 7:20 zawiera informacje na temat pracy dysku po zmniejszeniu partycji systemowej o 11.90GB przy u życiu Over Provisioning.
Nie podejmuję się interpretacji wyników. Może komuś kto przymierza się do zakupy Samsunga 830, przydadzą się te informacje. Dla porządku dodam, że nie mam pewności (w skrócie nie pamiętam dokładnie), jednak wydaje mi się, że pierwszy raz PO przeprowadziłem 18-08-2012. Niestety nie zachował się screen z wynikami, mógłbym jednak zaryzykować stwierdzenie, iż były zbliżone do tych z dnia dzisiejszego.

Myślę, że to udany zakup, który mogę polecić. Trudno jednak pokusić się o kompleksową ocenę po kilku dniach użytkowania i przy braku odpowiedniej fachowej wiedzy. Tematu nie zamykam, ponieważ w najbliższej przyszłości opublikuję kolejne wyniki. Jeszcze 11 dni mogę używać trial HD Tune Pro. Ciekawe czy do tego czasu spadnie szybkość odczytu.
Dziękuję wszystkim, którzy opublikowali tu swoje posty za pomoc.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#46 Post autora tematu 31 Sie 2012 22:36   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Aktualne wyniki:
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Większe zużycie procesora podczas testu, ponieważ wyłączyłem w BIOSie multithreading.
Powrót do góry
   
TooMeeK
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 458
Miasto: Warszawa

Post#47 26 Paź 2012 19:07   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Wszedłem w ten temat, bo w nazwie tematu jest dysk który mam (ST1000DM003) i chciałem podzielić się wrażeniami (bo w szoku jestem).
A tu jakiś opis i wyniki Samsunga SSD.. co to ma być..

Aż sprawdziłem co jest w pierwszym poście i nie ma ani słowa SSD. Ekhm..
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#48 Post autora tematu 26 Paź 2012 21:14   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Proszę się podzielić swoją opinią. Wszelkie informacje dotyczące wymienionych na wstępie dysków, będą dla nas cenną wskazówką.

Cóż..w wątku pojawił się w pewnym momencie rewolucyjny zwrot. Przymierzałem się do zakupu jednego z wymienionych HDD, ale biorąc pod uwagę ówczesne ceny dobrych i szybkich dysków talerzowych oraz moje potrzeby, zdecydowałem się na zakup dysku SSD Samsung 128GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128D (MZ-7PC128D/EU).

Zapomniałem dodać, że po pewnym czasie dokupiłem do niego WD Caviar Blue WD5000AAKX 500GB sATA III 16MB (WD_WD5000AAKX).
Powrót do góry
   
TooMeeK
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 458
Miasto: Warszawa

Post#49 29 Paź 2012 19:49   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Więc tak..
Systemowy OCZ Vertex3 60GB zastąpiłem nowiutkim Seagate ST1000DM003. Miałem też OSa na starszej generacji dyskach 2 x 320GB 7200 RPM w RAID0.
Vertex ma kilka miesięcy i czasem się "przycina" lub też system nawiedzają BSOD bez powodu..
Z kolei RAID0 miał czas dostępu rzędu 20 ms, co oczywiście wpływało na ogólną wydajność ładowania OSa (w RAID0 są wysokie transfery kosztem większego czasu dostępu).

Powiem tyle: nie żałuję zakupu. Jest to jak na razie najszybszy pojedynczy dysk talerzowy SATA, z jakim miałem do czynienia. Tylko żałuję, że nie mam $$$ na więcej..

Vertexa trzeba od czasu do czasu potraktować komendą "secure erase", co przywraca nieco wydajność, jednak i tak nie do końca..
W RAID0 było fajnie, żaden dysk nie padł, ale wiadomo - podwójne ryzyko awarii jest.

Parę screenów z wydajnością tego cuda:
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALXSeagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALXSeagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

System odczytuje głównie małe pliki, więc spójrzcie na wartości 0,5 - 4kB.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#50 Post autora tematu 05 Lis 2012 18:03   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Mógłbyś zrobić test programem HD Tune Pro 5.0?

Mam ograniczone zaufanie do tego programu. Szczególnie, że według niego mój SSD zwalnia po włączeniu AHCI. Tymczasem dedykowane oprogramowanie Samsunga, czyli Magician, wskazuje coś dokładnie odwrotnego.

A tutaj test wykonany HD Tune Pro 5.0 z użyciem dysku WD5000AAKX:

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Powrót do góry
   
szumigt
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 152
Miasto: łódź

Post#51 14 Lis 2012 13:48   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


... wszystko pięknie fajnie. A co jeśli nie mam trybu AHCI w BIOS ??
Powrót do góry
   
TooMeeK
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 458
Miasto: Warszawa

Post#52 14 Lis 2012 19:13   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


est_ars napisał:
Mógłbyś zrobić test programem HD Tune Pro 5.0?

Niestety, nie zrobię. Już korzystałem z HD Tune Pro i trial wygasł :D
szumigt napisał:
wszystko pięknie fajnie. A co jeśli nie mam trybu AHCI w BIOS ??

No to masz prze................chlapane. Miałem taką płytę z IDE tylko i mi się dyski dusiły bez NCQ :) Właśnie dlatego nie warto oszczędzać na płycie głównej..
Powrót do góry
   
szumigt
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 152
Miasto: łódź

Post#53 15 Lis 2012 07:55   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


TooMeeK napisał:
No to masz prze................chlapane. Miałem taką płytę z IDE tylko i mi się dyski dusiły bez NCQ :)


A w takim razie dodanie osobnego kontrolera SATA na PCIe cosik by pomogło w tym temacie ??

Miałem dysk Samsung-a SSD i system raz go widział a raz nie. BIOS w 90% przypadków wykrywał. Co ciekawsze na innej płycie, w BIOS-ie której też AHCI nie widziałem, dysk śmigał jak ta lala ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lis 2012 07:55   





Powrót do góry
   
Kornelus
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 5

Post#54 15 Lis 2012 17:18   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Na innych forach mi kiedyś ten dysk proponowali WD Caviar Blue WD5000AAKX i sam mogę polecić choć obecnie chcę zmienić na wiekszy
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#55 Post autora tematu 20 Gru 2012 09:32   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Wyłączyłem pamięć wirtualną - ustawiłem "Bez pliku stronicowania".
Jednak polecenie msinfo32 wyświetla informacje, że całkowity rozmiar pamięci wirtualnej to 11,9 GB, z czego dostępne jest 9,75 GB. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Powrót do góry
   
Brando
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 6

Post#56 30 Maj 2013 15:02   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Jeżeli temat jest jeszcze aktualny to twój wybór Seagate wydaje sie najlepszy
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#57 Post autora tematu 15 Wrz 2013 22:20   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Przywróciłem dziś system z obrazu wykonanego programem Norton Ghost. Użyłem opcji "Clear OP" w aplikacji Samsung Magician 4.2.1

Teraz próbuję przywrócić pustą przestrzeń, używając przycisku "Set OP" przy zaznaczonej opcji "Recommended" (10% - 11,92GB). Niestety otrzymuję komunikat: "Selected Volume cannot be shrunk by the specified size." Dotychczas wszystko było w porządku.

Drive Health Status: Good, Total Bytes Written: 2.7 TB
119GB -> 86GB Free Space, 34GB Used Space
OS Optimization ustawione na: "Maximum Reliability"

Przy próbie ręcznego ustawienia 10% również pojawia się komunikat: "Selected Volume cannot be shrunk by the specified size." Przy próbie ustawienia na 20% (23,85GB) otrzymuję komunikat: "There is insufficient free space available to set up OP."

Czy takie problemy mogą pojawić się w wyniku zużycia dysku: zbyt wielu zapisów? Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, więc ujmę to własnymi słowami: czy na moim dysku pojawiła się już "martwa" przestrzeń, w której nie da się niczego zapisać? Czy jednak w takim wypadku magician nie powinien wyświetlić odpowiednich informacji na ten temat?

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

po zainstalowaniu battlefield 3
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#58 Post autora tematu 16 Wrz 2013 12:26   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Tak sytuacja wyglądała po instalacji 32 bitowej visty (płyta z wersją 64-bitową odmówiła współpracy)
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Dodano po 5 [minuty]:

Potem znowu przywróciłem system z obrazu zrobionego ghostem (czyli wersję 64-bitową ze wszystkimi sterownikami) i pojawiły się kolejne problemy. BSOD na starcie i brak możliwości uruchomienia systemu operacyjnego. Do diagnozowania problemu użyłem płyty hirens.boorcd.11 Jeden z programów wykrył problemy, więc wybrałem opcję naprawy. Załączam kilka zdjęć.

Po teście diagnostycznym:
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Komunikat po naprawie (nie zmieścił się na jednym ekranie):
Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Dodano po 1 [minuty]:

Wróciłem do punktu wyjścia. Aktualnie sytuacja wygląda w ten sposób.

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#59 Post autora tematu 17 Wrz 2013 11:35   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


Udało mi się usunąć problem. Niestety nie potrafię znaleźć przyczyny. Odnoszę wrażenie, że winę ponosi Magician, więc ostrzegam przed używaniem opcji związanych z Over Provisioningiem w tym programie.

Użyłem płyty utworzonej w Magicianie i przywróciłem ustawienia fabryczne (mimo problemów z nieczytelnym interfejsem). Wykonałem test powierzchni w dwóch niezależnych programach i inne testy diagnostyczne, które nie wykazały żadnych problemów. Dostep do dysku jest szybki, nie ma żadnych wolniejszych sektorów ani bad sektorów. Wszystko działa poprawnie.

Dawniej wykonywałem OP w Magicianie i nie zauważyłem żadnych problemów. Nie wiem...może to problemy związane z najnowszą wersją oprogramowania. Nigdy więcej nie zaryzykuję i nie użyję opcji OP w aplikacji od Samsunga.
Powrót do góry
   
est_ars
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 388
Miasto: Wrocław

Post#60 Post autora tematu 17 Wrz 2013 22:05   

Re: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002


PS Rozmawiam ze sobą bo mam podobne zainteresowania.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Co kupić? -> Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB vs Western Digital Caviar Black WD5002AALX
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
HDD WD CAVIAR 1TB WD10EZEX SATA III 64MB CACHE (35)
[Sprzedam] Dysk WD Caviar Black WD1002FAEX (1TB, 64MB, SATA3) (2)
Western Digital Caviar Black 500GB (WD5001AALS) (9)
Nie widzę buforowania dysku Western Digital Caviar 1TB (7)
WD Caviar Green 1TB SATA/64MB - WD10EARS-00MVWB0 - Czy jeszcze da się naprawić? (4)
Western Digital 1TB Caviar Gre - Długie zerowanie, czy można zatrzymać zerowanie (5)
Seagate 1TB Barracuda 7200.12 32MB SATA III (3)
Seagate Barracuda 500GB SATA3 czy Western Digital Caviar 500GB SATA3? (2)
Seagate/ST1000DM003/1TB - Częste bluescreeny windowsa 8.1 (2)
odzysk danych na WD WD10EARS 1TB Caviar Green 64MB (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.148 seconds

elektroda.pl temat RSS