Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jaki najlepszy modem do Aero2


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Jaki najlepszy modem do Aero2 Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
PiotrekpPl123
Level 19
Location: Polska
Joined: 10 Mar 2010
Posts: 451
Helped: 8
Post rating: 22
PiotrekpPl123
Level 19
Post#1 16 Aug 2012 15:28  Topic author   

Jaki najlepszy modem do Aero2


Witam.
Zainteresowałem się darmowym internetem Aero2. W wekend idę po kartę i zastanawiam się jaki modem kupić? Modem ten miał by mi służyć do zwykłego przeglądania internetu na laptopie zwłaszcza podczas wyjazdów. Najlepiej jak by posiadał dodatkowe złącze do anteny i koniecznie gniazdo na kartę pamięci mikro SD. Bardzo bym prosił o sprawdzone modele które w 100% działają z Aero2. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#2 16 Aug 2012 16:07    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Modemów gotowych z półki działających z Aero2 nie ma zbyt wiele - wyjątkami są np. Nokia 21M-02. Są osoby i firmy (np. ja) które oferują już dostosowane modemy do Aero2, które nie wymagają żadnych dodatkowych czynności (ja osobiście polecam Huawei E3131s-2 w wersji z Play), a dodatkowo pomagają czasem w instalacji/uruchomieniu. Możesz także kupić samodzielnie taki modem i dokonać niezbędnych czynności konfiguracyjnych (tzw. odblokowanie w przypadku urządzeń z Play i dodatkowo zawsze utworzenie profilu dla Aero2).
A jeżeli chcesz przejrzeć ofertę rynku, to masz oczywiście nieśmiertelną listę zgodności:
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie-zgodnych-modemow-w-budowie.html

Helpful post? + 0
Back to top
PiotrekpPl123
Level 19
Location: Polska
Joined: 10 Mar 2010
Posts: 451
Helped: 8
Post rating: 22
PiotrekpPl123
Level 19
Post#3 16 Aug 2012 16:54  Topic author   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Dziękuję za odpowiedź. Właśnie myślałem o zakupieniu tego Huawei E3131 z logo Play. Na słynnym portalu aukcyjnym mają już za 120-130zł te modemy. A mam jeszcze pytanie czy bardzo skomplikowana jest ich konfiguracja? Myślałem że to wszystko działa plug/play. Ewentualnie może ktoś podrzuci instrukcje konfiguracji. Z góry dziękuję.

Helpful post? + -1
Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3843
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#4 16 Aug 2012 17:03    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Modemow ktore spelniaja regulamin AREO 2 NIE MA duzo - pamietac nalezy o dziwnych zapisach areo2 i mozliwosci odlaczenia usera gdy korzysta z nieprawidlowego modemu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#5 17 Aug 2012 14:42    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Jeżeli bierzesz modem prosto od Play, to:
1. Tzw. odblokowanie:
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym-polegaja-problemy-z-huawei-e169.html
2. Utworzenie profilu:
http://forum.jdtech.pl/Watek-play-online

Helpful post? + 0
Back to top
margi85
Level 16
Joined: 30 Dec 2005
Posts: 260
Helped: 2
margi85
Level 16
Post#6 10 Sep 2012 13:05    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


A Ktoś wie czy warto kupić ten huawei e3131 hi-link? Czy lepiej ten w wersji z Play?
Sprzedawca w sklepie polecił mi modem GOCLEVER GCM01, warto?

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#7 10 Sep 2012 17:03    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Według mnie to całkiem fajne rozwiązanie i potencjalnie działać może nieźle, ale jak trafisz na specyficzną konfigurację swojego komputera (sieć lokalna w podsieci 192.168.1.x, problemy z sygnałem) to diagnostyka jest bardzo utrudniona (brak informacji diagnostycznych sieci typu sygnał, LAC, CID; brak możliwości zmiany podsieci, w jakiej działa modem).

Helpful post? + 0
Back to top
freetz_master
Level 30
Location: /dev/fritz!box
Joined: 31 Jan 2012
Posts: 1401
Helped: 111
Post rating: 28
freetz_master
Level 30
Post#8 10 Sep 2012 19:12    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Huawei K3765HV

http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+K3765-HV+%28Vodafone%29

można go mieć bez simlocków już za 90 złotych.

Do tego ma opcję anteny.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#9 10 Sep 2012 23:47    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Nie bardzo widzę sens wydawania tyle pieniędzy na modem kategorii 8, który przez to nie spełnia wymogu regulaminowego Aero2 (to już lepiej jeszcze starszy E169/K3520), jeżeli modemy kat10 i 14 kosztują niewiele więcej.

Helpful post? + 0
Back to top
freetz_master
Level 30
Location: /dev/fritz!box
Joined: 31 Jan 2012
Posts: 1401
Helped: 111
Post rating: 28
freetz_master
Level 30
Post#10 12 Sep 2012 13:06    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


jdanecki wrote:
modemy kat10 i 14 kosztują niewiele więcej.

wow. Aero2 daje 14,4 Mbits download? Nie wiedzialem ;-)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#11 13 Sep 2012 22:46    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Gwoli ścisłości Aero2 daje 28,8 Mbit/s (HSPA+MIMO). Z tego 512 kbit/s jest dostępne dla użytkowników usługi bezpłatnej, a większe prędkości dla komercyjnych użytkowników Plusa, Cyfrowego Polsatu i innych.
Wymogi regulaminowe ustaliło Aero2 wyraźnie i ja je tylko przekazuję.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
margi85
Level 16
Joined: 30 Dec 2005
Posts: 260
Helped: 2
margi85
Level 16
Post#12 17 Sep 2012 15:13    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Żeby jeszcze nie trzeba było tyle na tą kartę od nich czekać. A tu prawie 2 miesiące nieraz.

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#13 17 Sep 2012 18:44    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


W tej chwili jest to poniżej miesiąca. Polecam komentarze pod: http://jdtech.pl/2011/10/do-dzis-aero2-wydalo-karty.html

Helpful post? + 0
Back to top
PiotrekpPl123
Level 19
Location: Polska
Joined: 10 Mar 2010
Posts: 451
Helped: 8
Post rating: 22
PiotrekpPl123
Level 19
Post#14 18 Sep 2012 15:38  Topic author   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Ja będąc przy okazji w Warszawie kartę odebrałem na miejscu od ręki. Ale tak kolega zamawiał i czekał ponad miesiąc.

Helpful post? + 0
Back to top
bodziook
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 08 Apr 2006
Posts: 44
Post rating: 2
bodziook
Level 9
Post#15 23 Sep 2012 20:16    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Dostałem nową kartę,która ma działać od 1 pażdziernika i jestem ciekaw czy będzie działać z tymi samymi modemami.Czy ktos cos wie na ten temat.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DARO6608
Level 2
Joined: 29 Sep 2009
Posts: 2
DARO6608
Level 2
Post#16 30 Sep 2012 20:50    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


nowa karta działa dobrze z E3131 z play-a i Hi-linka,
powiem więcej ,że hi-link działa w kilka sekund po podłączeniu z każdym kompem do którego był podłączony

Helpful post? + 0
Back to top
Robinson74
Company Account
Level 16
Location: Krosno
Joined: 12 May 2006
Posts: 252
Post rating: 10
Robinson74
Company Account
Level 16
Post#17 14 Nov 2012 14:35    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Czy ktoś może potwierdzić, że E3131s-2 z Playa zadziała z Windows 2000? W kilku miejscach w necie są sprzeczne informacje.
Byłoby to takie moje rezerwowe połączenie internetowe na kilkunastoletnim kompie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
margi85
Level 16
Joined: 30 Dec 2005
Posts: 260
Helped: 2
margi85
Level 16
Post#18 14 Nov 2012 15:34    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Na allegro na większości ofert nie ma Windowsa 2000 w liście wspieranych systemów. Na stronie playa też nie http://www.play.pl/pl/telefony/huaweie3131/#dane-dane-techniczne

Helpful post? + 0
Back to top
Robinson74
Company Account
Level 16
Location: Krosno
Joined: 12 May 2006
Posts: 252
Post rating: 10
Robinson74
Company Account
Level 16
Post#19 14 Nov 2012 17:55    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


No i właśnie dlatego są rozbieżności i fajnie by było, gdyby ktoś z Windowsem 2000 mógł potwierdzić albo wykluczyć współpracę E3131s-2.

Helpful post? + 0
Back to top
veder1
Level 16
Joined: 23 May 2010
Posts: 304
Post rating: 8
veder1
Level 16
Post#20 31 Dec 2013 11:30    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Mam pytanko jakie najtańszy modem można kupić do areo2 ?

Helpful post? + 0
Back to top
matek451
Specjalista Sieci, Internet
Location: Łódź
Joined: 04 Sep 2009
Posts: 7588
Helped: 697
Post rating: 608
matek451
Specjalista Sieci, Internet
Post#21 31 Dec 2013 12:49    

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Najtańszy zgodny z regulaminem BDI Aero2 E-3131, najlepiej z T-mobile, play na kartę. Polska dystrybucja , gwarancja.

Helpful post? + 0
Back to top
PiotrekpPl123
Level 19
Location: Polska
Joined: 10 Mar 2010
Posts: 451
Helped: 8
Post rating: 22
PiotrekpPl123
Level 19
Post#22 20 Jan 2014 19:45  Topic author   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Temat uważam za wyczerpany do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Jaki najlepszy modem do Aero2
Page 1 of 1

Similar topics to jaki najlepszy modem do Aero2

Aero2 - Jaki modem najlepszy ? (3)
Jaki modem na PCMCIA do Aero2 ? (3)
Jaki modem do internetu Aero2 ? (4)
Jaki modem do Aero2 i tabletu T76 GoClever (5)
Aero2 jaki modem? - sam łączy + antena (33)
Darmowy internet mobilny Aero2 - Jaki modem wybrać? (57)
Jaki polecacie modem do aero2 z tych nowych ? Szukam 3 modemu (3)
acer aspire one d250 - jaki modem 3g do aero2? na mPCIe (5)
Compal JHL90, Brak gniazda SIM, Internet od Aero2, Jaki wewnetrzny modem 3G? (2)
Modem Polsatu zte proprietary usb modem, konfiguracja dla Aero2- to działa (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.097 seconds