Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jaki najlepszy modem do Aero2


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Jaki najlepszy modem do Aero2 Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
PiotrekpPl123
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 431
Miasto: Polska

PiotrekpPl123
Poziom 17
Post#1 Post autora tematu 16 Sie 2012 15:28   

Jaki najlepszy modem do Aero2


Witam.
Zainteresowałem się darmowym internetem Aero2. W wekend idę po kartę i zastanawiam się jaki modem kupić? Modem ten miał by mi służyć do zwykłego przeglądania internetu na laptopie zwłaszcza podczas wyjazdów. Najlepiej jak by posiadał dodatkowe złącze do anteny i koniecznie gniazdo na kartę pamięci mikro SD. Bardzo bym prosił o sprawdzone modele które w 100% działają z Aero2. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Sie 2012 15:28   



Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 611
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#2 16 Sie 2012 16:07   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Modemów gotowych z półki działających z Aero2 nie ma zbyt wiele - wyjątkami są np. Nokia 21M-02. Są osoby i firmy (np. ja) które oferują już dostosowane modemy do Aero2, które nie wymagają żadnych dodatkowych czynności (ja osobiście polecam Huawei E3131s-2 w wersji z Play), a dodatkowo pomagają czasem w instalacji/uruchomieniu. Możesz także kupić samodzielnie taki modem i dokonać niezbędnych czynności konfiguracyjnych (tzw. odblokowanie w przypadku urządzeń z Play i dodatkowo zawsze utworzenie profilu dla Aero2).
A jeżeli chcesz przejrzeć ofertę rynku, to masz oczywiście nieśmiertelną listę zgodności:
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie-zgodnych-modemow-w-budowie.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
PiotrekpPl123
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 431
Miasto: Polska

PiotrekpPl123
Poziom 17
Post#3 Post autora tematu 16 Sie 2012 16:54   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Dziękuję za odpowiedź. Właśnie myślałem o zakupieniu tego Huawei E3131 z logo Play. Na słynnym portalu aukcyjnym mają już za 120-130zł te modemy. A mam jeszcze pytanie czy bardzo skomplikowana jest ich konfiguracja? Myślałem że to wszystko działa plug/play. Ewentualnie może ktoś podrzuci instrukcje konfiguracji. Z góry dziękuję.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3812
Miasto: NYC

avatar
Poziom 23
Post#4 16 Sie 2012 17:03   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Modemow ktore spelniaja regulamin AREO 2 NIE MA duzo - pamietac nalezy o dziwnych zapisach areo2 i mozliwosci odlaczenia usera gdy korzysta z nieprawidlowego modemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 611
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#5 17 Sie 2012 14:42   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Jeżeli bierzesz modem prosto od Play, to:
1. Tzw. odblokowanie:
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym-polegaja-problemy-z-huawei-e169.html
2. Utworzenie profilu:
http://forum.jdtech.pl/Watek-play-online

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
margi85
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2005
Posty: 261

margi85
Poziom 15
Post#6 10 Wrz 2012 13:05   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


A Ktoś wie czy warto kupić ten huawei e3131 hi-link? Czy lepiej ten w wersji z Play?
Sprzedawca w sklepie polecił mi modem GOCLEVER GCM01, warto?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 611
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#7 10 Wrz 2012 17:03   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Według mnie to całkiem fajne rozwiązanie i potencjalnie działać może nieźle, ale jak trafisz na specyficzną konfigurację swojego komputera (sieć lokalna w podsieci 192.168.1.x, problemy z sygnałem) to diagnostyka jest bardzo utrudniona (brak informacji diagnostycznych sieci typu sygnał, LAC, CID; brak możliwości zmiany podsieci, w jakiej działa modem).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
freetz_master
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 1353
Miasto: /dev/fritz!box

freetz_master
Poziom 21
Post#8 10 Wrz 2012 19:12   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Huawei K3765HV

http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+K3765-HV+%28Vodafone%29

można go mieć bez simlocków już za 90 złotych.

Do tego ma opcję anteny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 611
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#9 10 Wrz 2012 23:47   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Nie bardzo widzę sens wydawania tyle pieniędzy na modem kategorii 8, który przez to nie spełnia wymogu regulaminowego Aero2 (to już lepiej jeszcze starszy E169/K3520), jeżeli modemy kat10 i 14 kosztują niewiele więcej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
freetz_master
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 1353
Miasto: /dev/fritz!box

freetz_master
Poziom 21
Post#10 12 Wrz 2012 13:06   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


jdanecki napisał:
modemy kat10 i 14 kosztują niewiele więcej.

wow. Aero2 daje 14,4 Mbits download? Nie wiedzialem Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 12 Wrz 2012 13:06   



Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 611
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#11 13 Wrz 2012 22:46   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Gwoli ścisłości Aero2 daje 28,8 Mbit/s (HSPA+MIMO). Z tego 512 kbit/s jest dostępne dla użytkowników usługi bezpłatnej, a większe prędkości dla komercyjnych użytkowników Plusa, Cyfrowego Polsatu i innych.
Wymogi regulaminowe ustaliło Aero2 wyraźnie i ja je tylko przekazuję.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
margi85
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2005
Posty: 261

margi85
Poziom 15
Post#12 17 Wrz 2012 15:13   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Żeby jeszcze nie trzeba było tyle na tą kartę od nich czekać. A tu prawie 2 miesiące nieraz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 611
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#13 17 Wrz 2012 18:44   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


W tej chwili jest to poniżej miesiąca. Polecam komentarze pod: http://jdtech.pl/2011/10/do-dzis-aero2-wydalo-karty.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
PiotrekpPl123
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 431
Miasto: Polska

PiotrekpPl123
Poziom 17
Post#14 Post autora tematu 18 Wrz 2012 15:38   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Ja będąc przy okazji w Warszawie kartę odebrałem na miejscu od ręki. Ale tak kolega zamawiał i czekał ponad miesiąc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bodziook
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 40
Miasto: Warszawa

bodziook
Poziom 9
Post#15 23 Wrz 2012 20:16   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Dostałem nową kartę,która ma działać od 1 pażdziernika i jestem ciekaw czy będzie działać z tymi samymi modemami.Czy ktos cos wie na ten temat.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DARO6608
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 2

DARO6608
Poziom 2
Post#16 30 Wrz 2012 20:50   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


nowa karta działa dobrze z E3131 z play-a i Hi-linka,
powiem więcej ,że hi-link działa w kilka sekund po podłączeniu z każdym kompem do którego był podłączony

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 30 Wrz 2012 20:50   



Powrót do góry
Robinson74
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 220
Miasto: Krosno

Robinson74
Poziom 15
Post#17 14 Lis 2012 14:35   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Czy ktoś może potwierdzić, że E3131s-2 z Playa zadziała z Windows 2000? W kilku miejscach w necie są sprzeczne informacje.
Byłoby to takie moje rezerwowe połączenie internetowe na kilkunastoletnim kompie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
margi85
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Gru 2005
Posty: 261

margi85
Poziom 15
Post#18 14 Lis 2012 15:34   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Na allegro na większości ofert nie ma Windowsa 2000 w liście wspieranych systemów. Na stronie playa też nie http://www.play.pl/pl/telefony/huaweie3131/#dane-dane-techniczne

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Lis 2012 15:34   



Powrót do góry
Robinson74
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 220
Miasto: Krosno

Robinson74
Poziom 15
Post#19 14 Lis 2012 17:55   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


No i właśnie dlatego są rozbieżności i fajnie by było, gdyby ktoś z Windowsem 2000 mógł potwierdzić albo wykluczyć współpracę E3131s-2.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
veder1
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Maj 2010
Posty: 229

veder1
Poziom 15
Post#20 31 Gru 2013 11:30   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Mam pytanko jakie najtańszy modem można kupić do areo2 ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 31 Gru 2013 11:30   



Powrót do góry
matek451
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 4474
Miasto: Łódź

matek451
Poziom 24
Post#21 31 Gru 2013 12:49   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Najtańszy zgodny z regulaminem BDI Aero2 E-3131, najlepiej z T-mobile, play na kartę. Polska dystrybucja , gwarancja.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
PiotrekpPl123
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 431
Miasto: Polska

PiotrekpPl123
Poziom 17
Post#22 Post autora tematu 20 Sty 2014 19:45   

Re: Jaki najlepszy modem do Aero2


Temat uważam za wyczerpany do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Jaki najlepszy modem do Aero2
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Aero2 - Jaki modem najlepszy ? (3)
Jaki modem na PCMCIA do Aero2 ? (3)
Jaki modem do internetu Aero2 ? (4)
Jaki modem do Aero2 i tabletu T76 GoClever (5)
Aero2 jaki modem? - sam łączy + antena (33)
Darmowy internet mobilny Aero2 - Jaki modem wybrać? (57)
Jaki polecacie modem do aero2 z tych nowych ? Szukam 3 modemu (3)
acer aspire one d250 - jaki modem 3g do aero2? na mPCIe (5)
Compal JHL90, Brak gniazda SIM, Internet od Aero2, Jaki wewnetrzny modem 3G? (2)
Modem Polsatu zte proprietary usb modem, konfiguracja dla Aero2- to działa (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS