Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Internet radiowy, modem, router...


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Internet radiowy, modem, router...
Author
Message
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117

Post#1 Post from the author of the topic 17 Aug 2012 16:26   

Internet radiowy, modem, router...


Witam

Mam w domu internet radiowy podłączony przez kartę sieciową ale ze względu, że jest kilka laptopów chciałem podłączyć router.
Zakupiłem router TPlink wr841nd, a w domu miałem modem który kiedyś służył w sieci kablowej. Czy to da się jakoś połączyć czy muszę kupić jakiś inny modem/AP czy lepiej kupić router z modemem [dwuradiowy czy jaki]?

Modem to Scientific Atlanta epc2100r2 i jak go podłączam to wogóle nie loguje się do sieci.
Internet obecnie łączy się przez PPPoE.
W routerze wpisałem mac obecnej karty sieciowej.
Więc połączenie wygląda tak; kabel od antenty do modemu na wkręcaną wtyczkę antenową [orginalnie w PC była taka wąska ale przelutowałem na szerszą żeby pasowała do modemu], modem przez rj45 do routera, w routerze w clone MAC wpisany MAC karty siecowej z PC i skonfigurowane PPPoE.

Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Aug 2012 16:26   





Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#2 17 Aug 2012 16:30   

Re: Internet radiowy, modem, router...


mark-l wrote:
Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?

Ten modem ( Scientific Atlanta epc2100r2) tego nie obsłuży, nie ta częstotliwość.
Jedyna możliwość to zmiana oprogramowania na coś alternatywnego w TPlink-u WR841ND, wtedy będziesz miał klienta. Oczywiście wtyczka to RP-SMA (odcień złotawy)?

Helpful message? + -

Back to top
   
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117

Post#3 Post from the author of the topic 17 Aug 2012 16:35   

Re: Internet radiowy, modem, router...


No tak wtyczka taka cienka złota. Ale co mi da zmiana oprogramowania skoro w tym routerze nie ma takiego wejscia?

Helpful message? + -

Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#4 17 Aug 2012 16:37   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Jak odkręcisz antenę to będzie. Oczywiście korzystasz wtedy z internetu tylko po kablu. Chyba że kupisz sobie Airlive G.DUO.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Aug 2012 16:37   





Back to top
   
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117

Post#5 Post from the author of the topic 17 Aug 2012 16:52   

Re: Internet radiowy, modem, router...


A coś tańszego, bo w sumie router to mogę oddać i wziąć jakiś tańszy w poniedziałek bo ten akurat był ostatni 'nie aDSL' i może do tego jakiś AP mi podpowiesz żeby działało

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Aug 2012 16:52   





Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#6 17 Aug 2012 16:54   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Raczej musisz mieć router, bo nie wiadomo jakie masz zabezpieczenia w sieci. Mogłeś wziąć coś z wisp-em (WR543g lub WR743ND).

Helpful message? + -

Back to top
   
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117

Post#7 Post from the author of the topic 17 Aug 2012 17:09   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Czyli dwa routery muszą być?

Helpful message? + -

Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#8 17 Aug 2012 17:10helpful post - solution   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Dwa routery lub jeden z dwoma niezależnymi radiami (G.DUO, WR743ND).

Helpful message? + -

Back to top
   
morman
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 24 Nov 2009
Posts: 80

Post#9 17 Aug 2012 17:41   

Re: Internet radiowy, modem, router...


jimasek a dlaczego nie może być AP i router? Zastosowanie 2 routerów ma jakąś przewagę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Aug 2012 17:41   





Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23549
Location: Gostyń

Post#10 17 Aug 2012 17:55   

Re: Internet radiowy, modem, router...


morman wrote:
imasek a dlaczego nie może być AP i router?

Oczywiście że może być, wszystko zależy jak wyglądają zabezpieczenia i adresacja w sieci od dostawcy. Za WISP-em możesz sobie podłączyć co chcesz bo urządzenia są za NAT-em i mają dostęp do adresacji DHCP z routera.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Internet radiowy, modem, router...
Page 1 of 1
Similar topics
Router/Radiówka - Router pod internet radiowy-jaki kupić? (2)
Router, internet radiowy. Jak wejść na router? (8)
Internet radiowy a router (10)
Internet Radiowy + Router (4)
Internet radiowy a router (19)
Router a internet radiowy (2)
internet radiowy a router (8)
Internet radiowy a Router (13)
internet radiowy - router (15)
router - internet radiowy (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl topic RSS feed