Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Internet radiowy, modem, router...


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->Internet radiowy, modem, router... Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mark-l
Level 13
Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117
Helped: 2
mark-l
Level 13
Post#1 17 Aug 2012 16:26  Topic author   

Internet radiowy, modem, router...


Witam

Mam w domu internet radiowy podłączony przez kartę sieciową ale ze względu, że jest kilka laptopów chciałem podłączyć router.
Zakupiłem router TPlink wr841nd, a w domu miałem modem który kiedyś służył w sieci kablowej. Czy to da się jakoś połączyć czy muszę kupić jakiś inny modem/AP czy lepiej kupić router z modemem [dwuradiowy czy jaki]?

Modem to Scientific Atlanta epc2100r2 i jak go podłączam to wogóle nie loguje się do sieci.
Internet obecnie łączy się przez PPPoE.
W routerze wpisałem mac obecnej karty sieciowej.
Więc połączenie wygląda tak; kabel od antenty do modemu na wkręcaną wtyczkę antenową [orginalnie w PC była taka wąska ale przelutowałem na szerszą żeby pasowała do modemu], modem przez rj45 do routera, w routerze w clone MAC wpisany MAC karty siecowej z PC i skonfigurowane PPPoE.

Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#2 17 Aug 2012 16:30    

Re: Internet radiowy, modem, router...


mark-l wrote:
Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?

Ten modem ( Scientific Atlanta epc2100r2) tego nie obsłuży, nie ta częstotliwość.
Jedyna możliwość to zmiana oprogramowania na coś alternatywnego w TPlink-u WR841ND, wtedy będziesz miał klienta. Oczywiście wtyczka to RP-SMA (odcień złotawy)?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mark-l
Level 13
Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117
Helped: 2
mark-l
Level 13
Post#3 17 Aug 2012 16:35  Topic author   

Re: Internet radiowy, modem, router...


No tak wtyczka taka cienka złota. Ale co mi da zmiana oprogramowania skoro w tym routerze nie ma takiego wejscia?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#4 17 Aug 2012 16:37    

Re: Internet radiowy, modem, router...


Jak odkręcisz antenę to będzie. Oczywiście korzystasz wtedy z internetu tylko po kablu. Chyba że kupisz sobie Airlive G.DUO.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mark-l
Level 13
Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117
Helped: 2
mark-l
Level 13
Post#5 17 Aug 2012 16:52  Topic author   

Re: Internet radiowy, modem, router...


A coś tańszego, bo w sumie router to mogę oddać i wziąć jakiś tańszy w poniedziałek bo ten akurat był ostatni 'nie aDSL' i może do tego jakiś AP mi podpowiesz żeby działało

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#6 17 Aug 2012 16:54    

Re: Internet radiowy, modem, router...


Raczej musisz mieć router, bo nie wiadomo jakie masz zabezpieczenia w sieci. Mogłeś wziąć coś z wisp-em (WR543g lub WR743ND).

Helpful post? + 0
Back to top
mark-l
Level 13
Joined: 07 Nov 2006
Posts: 117
Helped: 2
mark-l
Level 13
Post#7 17 Aug 2012 17:09  Topic author   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Czyli dwa routery muszą być?

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#8 17 Aug 2012 17:10Helpful post    

Re: Internet radiowy, modem, router...


Dwa routery lub jeden z dwoma niezależnymi radiami (G.DUO, WR743ND).

Helpful post? + 0
Back to top
morman
Level 13
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 80
Helped: 4
morman
Level 13
Post#9 17 Aug 2012 17:41    

Re: Internet radiowy, modem, router...


jimasek a dlaczego nie może być AP i router? Zastosowanie 2 routerów ma jakąś przewagę?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26402
Helped: 2627
Post rating: 281
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#10 17 Aug 2012 17:55    

Re: Internet radiowy, modem, router...


morman wrote:
imasek a dlaczego nie może być AP i router?

Oczywiście że może być, wszystko zależy jak wyglądają zabezpieczenia i adresacja w sieci od dostawcy. Za WISP-em możesz sobie podłączyć co chcesz bo urządzenia są za NAT-em i mają dostęp do adresacji DHCP z routera.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Internet radiowy, modem, router...
Page 1 of 1

Similar topics to internet radiowy, modem, router...

Router/Radiówka - Router pod internet radiowy-jaki kupić? (2)
Router, internet radiowy. Jak wejść na router? (8)
Internet radiowy a router (10)
Internet Radiowy + Router (4)
Internet radiowy a router (19)
Router a internet radiowy (2)
internet radiowy a router (8)
Internet radiowy a Router (13)
internet radiowy - router (15)
router - internet radiowy (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.084 seconds