Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Internet radiowy, modem, router...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Internet radiowy, modem, router...
Autor
Wiadomość
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 118

Post#1 Post autora tematu 17 Sie 2012 16:26   

Internet radiowy, modem, router...


Witam

Mam w domu internet radiowy podłączony przez kartę sieciową ale ze względu, że jest kilka laptopów chciałem podłączyć router.
Zakupiłem router TPlink wr841nd, a w domu miałem modem który kiedyś służył w sieci kablowej. Czy to da się jakoś połączyć czy muszę kupić jakiś inny modem/AP czy lepiej kupić router z modemem [dwuradiowy czy jaki]?

Modem to Scientific Atlanta epc2100r2 i jak go podłączam to wogóle nie loguje się do sieci.
Internet obecnie łączy się przez PPPoE.
W routerze wpisałem mac obecnej karty sieciowej.
Więc połączenie wygląda tak; kabel od antenty do modemu na wkręcaną wtyczkę antenową [orginalnie w PC była taka wąska ale przelutowałem na szerszą żeby pasowała do modemu], modem przez rj45 do routera, w routerze w clone MAC wpisany MAC karty siecowej z PC i skonfigurowane PPPoE.

Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2012 16:26   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22069
Miasto: Gostyń

Post#2 17 Sie 2012 16:30   

Re: Internet radiowy, modem, router...


mark-l napisał:
Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?

Ten modem ( Scientific Atlanta epc2100r2) tego nie obsłuży, nie ta częstotliwość.
Jedyna możliwość to zmiana oprogramowania na coś alternatywnego w TPlink-u WR841ND, wtedy będziesz miał klienta. Oczywiście wtyczka to RP-SMA (odcień złotawy)?
Powrót do góry
   
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 118

Post#3 Post autora tematu 17 Sie 2012 16:35   

Re: Internet radiowy, modem, router...


No tak wtyczka taka cienka złota. Ale co mi da zmiana oprogramowania skoro w tym routerze nie ma takiego wejscia?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2012 16:35   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22069
Miasto: Gostyń

Post#4 17 Sie 2012 16:37   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Jak odkręcisz antenę to będzie. Oczywiście korzystasz wtedy z internetu tylko po kablu. Chyba że kupisz sobie Airlive G.DUO.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2012 16:37   





Powrót do góry
   
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 118

Post#5 Post autora tematu 17 Sie 2012 16:52   

Re: Internet radiowy, modem, router...


A coś tańszego, bo w sumie router to mogę oddać i wziąć jakiś tańszy w poniedziałek bo ten akurat był ostatni 'nie aDSL' i może do tego jakiś AP mi podpowiesz żeby działało
Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22069
Miasto: Gostyń

Post#6 17 Sie 2012 16:54   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Raczej musisz mieć router, bo nie wiadomo jakie masz zabezpieczenia w sieci. Mogłeś wziąć coś z wisp-em (WR543g lub WR743ND).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2012 16:54   





Powrót do góry
   
mark-l
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 118

Post#7 Post autora tematu 17 Sie 2012 17:09   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Czyli dwa routery muszą być?
Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22069
Miasto: Gostyń

Post#8 17 Sie 2012 17:10pomocny post - solucja   

Re: Internet radiowy, modem, router...


Dwa routery lub jeden z dwoma niezależnymi radiami (G.DUO, WR743ND).
Powrót do góry
   
morman
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 80

Post#9 17 Sie 2012 17:41   

Re: Internet radiowy, modem, router...


jimasek a dlaczego nie może być AP i router? Zastosowanie 2 routerów ma jakąś przewagę?
Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22069
Miasto: Gostyń

Post#10 17 Sie 2012 17:55   

Re: Internet radiowy, modem, router...


morman napisał:
imasek a dlaczego nie może być AP i router?

Oczywiście że może być, wszystko zależy jak wyglądają zabezpieczenia i adresacja w sieci od dostawcy. Za WISP-em możesz sobie podłączyć co chcesz bo urządzenia są za NAT-em i mają dostęp do adresacji DHCP z routera.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Internet radiowy, modem, router...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router/Radiówka - Router pod internet radiowy-jaki kupić? (2)
Router, internet radiowy. Jak wejść na router? (8)
Internet radiowy a router (10)
Internet Radiowy + Router (4)
Internet radiowy a router (19)
Router a internet radiowy (2)
internet radiowy a router (8)
Internet radiowy a Router (13)
internet radiowy - router (15)
router - internet radiowy (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS