X

Internet radiowy, modem, router...

17 Aug 2012 16:26 MAmark-l
  • #1 17 Aug 2012 16:26
    mark-l
    Level 13  
    Posts: 117 | Help: 2
    Helpful post? (0)
    Witam

    Mam w domu internet radiowy podłączony przez kartę sieciową ale ze względu, że jest kilka laptopów chciałem podłączyć router.
    Zakupiłem router TPlink wr841nd, a w domu miałem modem który kiedyś służył w sieci kablowej. Czy to da się jakoś połączyć czy muszę kupić jakiś inny modem/AP czy lepiej kupić router z modemem [dwuradiowy czy jaki]?

    Modem to Scientific Atlanta epc2100r2 i jak go podłączam to wogóle nie loguje się do sieci.
    Internet obecnie łączy się przez PPPoE.
    W routerze wpisałem mac obecnej karty sieciowej.
    Więc połączenie wygląda tak; kabel od antenty do modemu na wkręcaną wtyczkę antenową [orginalnie w PC była taka wąska ale przelutowałem na szerszą żeby pasowała do modemu], modem przez rj45 do routera, w routerze w clone MAC wpisany MAC karty siecowej z PC i skonfigurowane PPPoE.

    Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?
  • #2 17 Aug 2012 16:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Posts: 26893 | Help: 2665
    • Location: Gostyń
    Helpful post? (0)
    mark-l wrote:
    Czy to ma prawo działać czy ten model tego nie obsłuży?

    Ten modem ( Scientific Atlanta epc2100r2) tego nie obsłuży, nie ta częstotliwość.
    Jedyna możliwość to zmiana oprogramowania na coś alternatywnego w TPlink-u WR841ND, wtedy będziesz miał klienta. Oczywiście wtyczka to RP-SMA (odcień złotawy)?
  • #3 17 Aug 2012 16:35
    mark-l
    Level 13  
    Posts: 117 | Help: 2
    Topic author Helpful post? (0)
    No tak wtyczka taka cienka złota. Ale co mi da zmiana oprogramowania skoro w tym routerze nie ma takiego wejscia?
  • #4 17 Aug 2012 16:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Posts: 26893 | Help: 2665
    • Location: Gostyń
    Helpful post? (0)
    Jak odkręcisz antenę to będzie. Oczywiście korzystasz wtedy z internetu tylko po kablu. Chyba że kupisz sobie Airlive G.DUO.
  • #5 17 Aug 2012 16:52
    mark-l
    Level 13  
    Posts: 117 | Help: 2
    Topic author Helpful post? (0)
    A coś tańszego, bo w sumie router to mogę oddać i wziąć jakiś tańszy w poniedziałek bo ten akurat był ostatni 'nie aDSL' i może do tego jakiś AP mi podpowiesz żeby działało
  • #6 17 Aug 2012 16:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Posts: 26893 | Help: 2665
    • Location: Gostyń
    Helpful post? (0)
    Raczej musisz mieć router, bo nie wiadomo jakie masz zabezpieczenia w sieci. Mogłeś wziąć coś z wisp-em (WR543g lub WR743ND).
  • #7 17 Aug 2012 17:09
    mark-l
    Level 13  
    Posts: 117 | Help: 2
    Topic author Helpful post? (0)
    Czyli dwa routery muszą być?
  • Helpful post
    #8 17 Aug 2012 17:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Posts: 26893 | Help: 2665
    • Location: Gostyń
    Helpful post? (0)
    Dwa routery lub jeden z dwoma niezależnymi radiami (G.DUO, WR743ND).
  • #9 17 Aug 2012 17:41
    morman
    Level 13  
    Posts: 80 | Help: 4
    Helpful post? (0)
    jimasek a dlaczego nie może być AP i router? Zastosowanie 2 routerów ma jakąś przewagę?
  • #10 17 Aug 2012 17:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Posts: 26893 | Help: 2665
    • Location: Gostyń
    Helpful post? (0)
    morman wrote:
    imasek a dlaczego nie może być AP i router?

    Oczywiście że może być, wszystko zależy jak wyglądają zabezpieczenia i adresacja w sieci od dostawcy. Za WISP-em możesz sobie podłączyć co chcesz bo urządzenia są za NAT-em i mają dostęp do adresacji DHCP z routera.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products