Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!
Author
Message
Velinos
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Sep 2012
Posts: 2
Location: Kozłówka

Post#1 Post from the author of the topic 07 Sep 2012 13:57   

Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Sprawdzałem miernikiem elektrycznym czy jest prąd i po zdjęciu pokrywki do włącznika na 4 kable 3 miały prąd czyli czwarty masa po uruchomieniu go buczy i nie rusza to sprawdziłem na łączeniach do silnika ( w takiej skrzyneczce ;P ) było 8 złączeń i po uruchomieniu był prąd we wszystkich ;/ a silnik nie rusza i buczy ...
Może się spalił? buczy jak się spali? sprawdzałem chyba najdalej czy jest prąd czyli w tej skrzyneczce na silniku ;/ A i silnik jest 7.5kW w dobrym stanie. Wcześniej był używany i działał wyłaczyłem za pare dni chcę pociąć drewno i lipa buczy sprawdzałem pierw w mufie i po kolei leciałem i wszędzie był prąd ;/ Nie wiem może się spalił? Buczy jak się spali? Jeszcze spróbuje go rozkręcić na wyłączonym i uruchomić bo przed chwilą wyczytałem. Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście mi pomogli Wink
Linki do zdjęć:
Mój miernik: http://imageshack.us/photo/my-images/4/sdc10826b.jpg/
11- Tam jest narysowany piorunek i po zetknięciu z kablami się świecił nie wiem czy oznacza napięcie czy że jest prąd np. w masie się nie świecił
Puszka przy silniku: http://imageshack.us/photo/my-images/526/sdc10823j.jpg/
1-6 punkty po dotknięciu ich miernikiem była zapalona lampka pokazana na poprzednim zdjęciu
Puszka przy właczniku: http://imageshack.us/photo/my-images/571/sdc10824y.jpg/
7,8,10- coś jest czyli lapka w mierniku się świeci 9- masa brak reakcji miernika
Cały silnik z włącznikiem : http://imageshack.us/photo/my-images/35/sdc10825p.jpg/
Dodaje fotki przez elektrode jakby ktoś miał problemy z imageshackiem połapiecie się które jest które? ^^ Dziękuje z góry . Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy! Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy! Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy! Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 07 Sep 2012 13:57   



Back to top
   
Mol
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 1121
Location: Strzelce Op.

Post#2 07 Sep 2012 14:05helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


A ile jest tego prądu ?

Helpful message? + -

Back to top
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 331
Location: Wgw

Post#3 07 Sep 2012 14:09helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Kolego podaj dokładnie co to za silnik zakładam że załączany z rozruchem przełącznikiem gwiazda-trójkąt. I jak sprawdzałeś prąd jakim miernikiem? Bo wydaje mi się że sprawdzałeś raczej napięcie a nie prąd. Najlepiej podaj zdjęcia silnika i "tej skrzynki" czyli puszki.Najprościej myślę żebyś połączył końce uzwojeń silnika (pomijając przełącznik rozruchowy) w gwiazdę blaszkami albo przewodami i zobacz czy będzie chodził. I zobacz czy nie ma nigdzie przebicia na przewodzie zasilającym.

Helpful message? + -

Back to top
   
artis666
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 25 Dec 2007
Posts: 739
Location: Tam gdzie transformator działa na prąd stały

Post#4 07 Sep 2012 15:27helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Jak widzę warunki w których to pracuje, to nie podoba mi się ten cały przełącznik.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 07 Sep 2012 15:27helpful post - solution   



Back to top
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 331
Location: Wgw

Post#5 07 Sep 2012 16:28helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


1.Odłącz wszystkie kable od przełącznika gwiazda-trójkąt (tego z niebieską rączką) idące do puszki silnika.
1.W puszcze silnika odłącz kable idące do przełącznika pozostaw na zaciskach jedynie wyprowadzenia uzwojeń z silnika (U1, U2, V1 ,V2, W1, W2
3.Połacz w puszce na silniku ze sobą U2-V2-W2 (połączenie w gwiazdę) (połączenie wykonaj jakimś kablem o przekroju conajmniej 4mm)
4. Podłącz do U1-L1(fazę 1) do V2-L2(fazę drugą) do W2-L3 (fazę trzecią) czyli ogólnie mówiąc zasilanie(omijając przełącznik gwiazda trójkąt). Przewód PEN (czyli neutralno-ochronny) na obudowę i zobacz czy silnik ruszy
Obrazek pomocniczy przepraszam że w paincie ale na szybkości:
Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!

Podłączenie do zasilania, jeżeli istnieje taka możliwość, wykonaj innym kablem niż ten który jest obecnie podłączony do zasilania krejzegi i którego będziesz pewnien ze jest w 100% dobry w ten sposób odrazu będziemy wiedzieli czy coś jest nie tak z silnikiem czy problem tkwi w wyłączniku lub kablu. Następnie jeżeli silnik ruszy połączenie bezpośrednie wykonaj aktualnym przewodem i zobacz czy ruszy. Zostanie nam już wtedy tylko przełącznik. Wiem oberwie mi się pewnie od innych elektryków że powinny zostać zrobione pomiary izolacji, pomiary uzwojenia itp, itd. a do takich zadań laików nie powinno się dopuszczać a doradzić jedynie pomoc wykwalifikowanego elektryka ale cóż trudno. Niech kolega próbuje, oczywiście wszystkie połączenia należy wykonywać w stanie BEZNAPIĘCIOWYM a załączanie silnika do sieci wykonywać w towarzystwie drugiej osoby (tak na wszelki wypadek).

Ten miernik wykrywa napięcie a nie prąd.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Sep 2006
Posts: 556
Location: Rzeszów--Galicya

Post#6 07 Sep 2012 16:51helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Kolego poproś dobrego elektryka niech to Twoje całe "dziadostwo" sprawdzi
ewentualnie naprawi.Ty nie Masz zielonego pojęcia o tym o czym Piszesz
będzie lepiej dla Twego zdrowia i życia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Velinos
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Sep 2012
Posts: 2
Location: Kozłówka

Post#7 Post from the author of the topic 07 Sep 2012 17:42   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


KuReK Bardzo dziękuje za obszerne rozpisanie co mam robić ale doszedłem do wniosku że kogos zatrudnię bo jakby się coś stało to to juz nie jest jak w zwykłym gniazdku ;P

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 07 Sep 2012 17:42   



Back to top
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 331
Location: Wgw

Post#8 07 Sep 2012 18:17helpful post - solution   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Prawdopodobnie właśnie po to zostało stworzone to forum żeby pomagać innym Smile Jak sobie życzysz kolego Velinos zrobisz co zechcesz. Wbrew pozorom takie połączenie nie jest trudne akurat pierwszy przełącznik gwiazda/trójkąt wymieniałem sporo lat temu jak miałem chyba 12 lat Wink Z tym że w młynku do mielenia zboża u sąsiada ale "te emocje pie******e czy nie pie******e" pamiętam do dziś ale akurat udało się. Very Happy Oczywiście jeżeli się wahasz i boisz o zdrowie i życie stanowczo odradzam ci tej roboty, przy "zabawie z prądem" trzeba być pewnym tego co się robi.

Helpful message? + -

Back to top
   
gustavel21
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 17 Apr 2011
Posts: 43
Location: Poland

Post#9 08 Sep 2012 23:44   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


KuReK93 wrote:
3.Połacz w puszce na silniku ze sobą U2-V2-W2 (połączenie w gwiazdę) (połączenie wykonaj jakimś kablem o przekroju conajmniej 4mm)

Kolego ten silnik musi pracować w trójkącie co można zobaczyć na tabliczce znamionowej. Czyli trzeba połączyć U1 z U2, W1 z W2 , V1 z V2 do tego zasilanie i PE do obudowy i to wszystko.

Helpful message? + -

Back to top
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 331
Location: Wgw

Post#10 09 Sep 2012 08:01   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


gustavel21 wrote:
Kolego ten silnik musi pracować w trójkącie co można zobaczyć na tabliczce znamionowej. Czyli trzeba połączyć U1 z U2, W1 z W2 , V1 z V2 do tego zasilanie i PE do obudowy i to wszystko.

Kolego patrz trochę na zdjęcia a przede wszystkim myśl. Po:
1. Na ostatnim zdjęciu na pokrywie puszki silnika jest pokazany sposób połączenia w Gwiazdę i w Trójkąt (czyli silnik jest przystosowany do łączenia i w gwiazdę i w trójkąt- założenie)Ale gdyby tego było mało:
2. Już od razu widać że zastosowany jest przełącznik gwiazda/ trójkąt (polski ŁUK ) (ten czerwony z niebieską rączką) jako lekki rozruch
3. Silniki powyżej 5.5kw w gospodarstwach domowych zazwyczaj będą miały rozruch (możliwość łączenia w gwiazdę). Chodzi to o przydział mocy i zabezpieczenia zastosowane w rozdzielnicy, przy połączeniu w trójkąt od razu by wywaliło zabezpieczenia (nawet zalicznikowe jeżeli ktoś "naprawia" bezpieczniki topikowe bo "po co ma je w koło wysadzać" a i z takimi przypadkami się spotkałem.
4. Tabliczka znamionowa nie jest w pełni widoczna.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl topic RSS feed