Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!
Autor
Wiadomość
Velinos
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 2
Miasto: Kozłówka

Post#1 Post autora tematu 07 Wrz 2012 13:57   

Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Sprawdzałem miernikiem elektrycznym czy jest prąd i po zdjęciu pokrywki do włącznika na 4 kable 3 miały prąd czyli czwarty masa po uruchomieniu go buczy i nie rusza to sprawdziłem na łączeniach do silnika ( w takiej skrzyneczce ;P ) było 8 złączeń i po uruchomieniu był prąd we wszystkich ;/ a silnik nie rusza i buczy ...
Może się spalił? buczy jak się spali? sprawdzałem chyba najdalej czy jest prąd czyli w tej skrzyneczce na silniku ;/ A i silnik jest 7.5kW w dobrym stanie. Wcześniej był używany i działał wyłaczyłem za pare dni chcę pociąć drewno i lipa buczy sprawdzałem pierw w mufie i po kolei leciałem i wszędzie był prąd ;/ Nie wiem może się spalił? Buczy jak się spali? Jeszcze spróbuje go rozkręcić na wyłączonym i uruchomić bo przed chwilą wyczytałem. Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście mi pomogli ;)
Linki do zdjęć:
Mój miernik: http://imageshack.us/photo/my-images/4/sdc10826b.jpg/
11- Tam jest narysowany piorunek i po zetknięciu z kablami się świecił nie wiem czy oznacza napięcie czy że jest prąd np. w masie się nie świecił
Puszka przy silniku: http://imageshack.us/photo/my-images/526/sdc10823j.jpg/
1-6 punkty po dotknięciu ich miernikiem była zapalona lampka pokazana na poprzednim zdjęciu
Puszka przy właczniku: http://imageshack.us/photo/my-images/571/sdc10824y.jpg/
7,8,10- coś jest czyli lapka w mierniku się świeci 9- masa brak reakcji miernika
Cały silnik z włącznikiem : http://imageshack.us/photo/my-images/35/sdc10825p.jpg/
Dodaje fotki przez elektrode jakby ktoś miał problemy z imageshackiem połapiecie się które jest które? ^^ Dziękuje z góry . Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy! Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy! Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy! Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Wrz 2012 13:57   



Powrót do góry
   
Mol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 1141
Miasto: Strzelce Op.

Post#2 07 Wrz 2012 14:05pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


A ile jest tego prądu ?
Powrót do góry
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 341
Miasto: Wgw

Post#3 07 Wrz 2012 14:09pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Kolego podaj dokładnie co to za silnik zakładam że załączany z rozruchem przełącznikiem gwiazda-trójkąt. I jak sprawdzałeś prąd jakim miernikiem? Bo wydaje mi się że sprawdzałeś raczej napięcie a nie prąd. Najlepiej podaj zdjęcia silnika i "tej skrzynki" czyli puszki.Najprościej myślę żebyś połączył końce uzwojeń silnika (pomijając przełącznik rozruchowy) w gwiazdę blaszkami albo przewodami i zobacz czy będzie chodził. I zobacz czy nie ma nigdzie przebicia na przewodzie zasilającym.
Powrót do góry
   
artis666
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 754
Miasto: Tam gdzie transformator działa na prąd stały

Post#4 07 Wrz 2012 15:27pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Jak widzę warunki w których to pracuje, to nie podoba mi się ten cały przełącznik.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Wrz 2012 15:27pomocny post - solucja   


Powrót do góry
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 341
Miasto: Wgw

Post#5 07 Wrz 2012 16:28pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


1.Odłącz wszystkie kable od przełącznika gwiazda-trójkąt (tego z niebieską rączką) idące do puszki silnika.
1.W puszcze silnika odłącz kable idące do przełącznika pozostaw na zaciskach jedynie wyprowadzenia uzwojeń z silnika (U1, U2, V1 ,V2, W1, W2
3.Połacz w puszce na silniku ze sobą U2-V2-W2 (połączenie w gwiazdę) (połączenie wykonaj jakimś kablem o przekroju conajmniej 4mm)
4. Podłącz do U1-L1(fazę 1) do V2-L2(fazę drugą) do W2-L3 (fazę trzecią) czyli ogólnie mówiąc zasilanie(omijając przełącznik gwiazda trójkąt). Przewód PEN (czyli neutralno-ochronny) na obudowę i zobacz czy silnik ruszy
Obrazek pomocniczy przepraszam że w paincie ale na szybkości:
Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!

Podłączenie do zasilania, jeżeli istnieje taka możliwość, wykonaj innym kablem niż ten który jest obecnie podłączony do zasilania krejzegi i którego będziesz pewnien ze jest w 100% dobry w ten sposób odrazu będziemy wiedzieli czy coś jest nie tak z silnikiem czy problem tkwi w wyłączniku lub kablu. Następnie jeżeli silnik ruszy połączenie bezpośrednie wykonaj aktualnym przewodem i zobacz czy ruszy. Zostanie nam już wtedy tylko przełącznik. Wiem oberwie mi się pewnie od innych elektryków że powinny zostać zrobione pomiary izolacji, pomiary uzwojenia itp, itd. a do takich zadań laików nie powinno się dopuszczać a doradzić jedynie pomoc wykwalifikowanego elektryka ale cóż trudno. Niech kolega próbuje, oczywiście wszystkie połączenia należy wykonywać w stanie BEZNAPIĘCIOWYM a załączanie silnika do sieci wykonywać w towarzystwie drugiej osoby (tak na wszelki wypadek).

Ten miernik wykrywa napięcie a nie prąd.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 557
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#6 07 Wrz 2012 16:51pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Kolego poproś dobrego elektryka niech to Twoje całe "dziadostwo" sprawdzi
ewentualnie naprawi.Ty nie Masz zielonego pojęcia o tym o czym Piszesz
będzie lepiej dla Twego zdrowia i życia.
Powrót do góry
   
Velinos
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 2
Miasto: Kozłówka

Post#7 Post autora tematu 07 Wrz 2012 17:42   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


KuReK Bardzo dziękuje za obszerne rozpisanie co mam robić ale doszedłem do wniosku że kogos zatrudnię bo jakby się coś stało to to juz nie jest jak w zwykłym gniazdku ;P
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Wrz 2012 17:42   


Powrót do góry
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 341
Miasto: Wgw

Post#8 07 Wrz 2012 18:17pomocny post - solucja   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


Prawdopodobnie właśnie po to zostało stworzone to forum żeby pomagać innym :) Jak sobie życzysz kolego Velinos zrobisz co zechcesz. Wbrew pozorom takie połączenie nie jest trudne akurat pierwszy przełącznik gwiazda/trójkąt wymieniałem sporo lat temu jak miałem chyba 12 lat ;) Z tym że w młynku do mielenia zboża u sąsiada ale "te emocje pie******e czy nie pie******e" pamiętam do dziś ale akurat udało się. :D Oczywiście jeżeli się wahasz i boisz o zdrowie i życie stanowczo odradzam ci tej roboty, przy "zabawie z prądem" trzeba być pewnym tego co się robi.
Powrót do góry
   
gustavel21
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 44
Miasto: Poland

Post#9 08 Wrz 2012 23:44   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


KuReK93 napisał:
3.Połacz w puszce na silniku ze sobą U2-V2-W2 (połączenie w gwiazdę) (połączenie wykonaj jakimś kablem o przekroju conajmniej 4mm)

Kolego ten silnik musi pracować w trójkącie co można zobaczyć na tabliczce znamionowej. Czyli trzeba połączyć U1 z U2, W1 z W2 , V1 z V2 do tego zasilanie i PE do obudowy i to wszystko.
Powrót do góry
   
KuReK93
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 341
Miasto: Wgw

Post#10 09 Wrz 2012 08:01   

Re: Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!


gustavel21 napisał:
Kolego ten silnik musi pracować w trójkącie co można zobaczyć na tabliczce znamionowej. Czyli trzeba połączyć U1 z U2, W1 z W2 , V1 z V2 do tego zasilanie i PE do obudowy i to wszystko.

Kolego patrz trochę na zdjęcia a przede wszystkim myśl. Po:
1. Na ostatnim zdjęciu na pokrywie puszki silnika jest pokazany sposób połączenia w Gwiazdę i w Trójkąt (czyli silnik jest przystosowany do łączenia i w gwiazdę i w trójkąt- założenie)Ale gdyby tego było mało:
2. Już od razu widać że zastosowany jest przełącznik gwiazda/ trójkąt (polski ŁUK ) (ten czerwony z niebieską rączką) jako lekki rozruch
3. Silniki powyżej 5.5kw w gospodarstwach domowych zazwyczaj będą miały rozruch (możliwość łączenia w gwiazdę). Chodzi to o przydział mocy i zabezpieczenia zastosowane w rozdzielnicy, przy połączeniu w trójkąt od razu by wywaliło zabezpieczenia (nawet zalicznikowe jeżeli ktoś "naprawia" bezpieczniki topikowe bo "po co ma je w koło wysadzać" a i z takimi przypadkami się spotkałem.
4. Tabliczka znamionowa nie jest w pełni widoczna.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Silnik trójfazowy buczy i nie rusza a są 3 fazy!
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS