Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
polonez15
Level 32
Location: Białystok
Joined: 13 Feb 2007
Posts: 2580
Helped: 142
Post rating: 54
polonez15
Level 32
Post#1 16 Sep 2012 13:08  Topic author   

Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


Witam wszystkich. Męczę się z Audi jak w temacie, przekładka z AFB, który latał na CANie. Teraz wstawili AFNa, bez CAN. Wstawiłem ECU z CANem, położyłem wiązki CAN z ABSu, ECU i licznika i wszystko było OK, dopóki nie wstawiłem szafy od poliftowego, idącej po CANie (włącznie z przepinaniem pinów we wtyczkach). Od tej chwili zaczęły się przerwy na linii licznik- ECU, z różną częstotliwością, ale bez przerwy. ECU które wstawiłem w bloku 125 ma tylko instruments i airbag, nie widzi już instruments, natomiast licznik w bloku 125 ma ECU i co chwila pojawia się na zmianę 1 i 0. Po odpięciu ABSu wszystko wraca do normy... Czy wrzucenie wsadu ECU takiego, który będzie widział ABS i licznik na CANie coś pomoże?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 303
zeimp
Moderator Samochody
Post#2 16 Sep 2012 14:38    

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


polonez15 wrote:
licznik w bloku 125 ma ECU i co chwila pojawia się na zmianę 1 i 0.


I tak ma być, bo to jest standardowa już sieć CAN 8-bitowa (czyli 5000 razy/sek następuje zmiana 1, lub 0).
polonez15 wrote:
Czy wrzucenie wsadu ECU takiego, który będzie widział ABS i licznik na CANie coś pomoże?

Osobiście jeszcze tego nie robiłem, ale myślę sobie, że jeszcze zamieniłbym miejscami przewody CAN-u i może pomoże. Podłączenia CAN-a ma istotne znaczenie! Raz bit-owanie zaczyna się od 0 (zera) a jak zamienisz miejscami, to początek kodu zaczyna się od 1 (jeden)... To tak pobieżnie... Jeśli to nie pomoże, to zostaje podłożenie innego wsadu.
Swoją drogą Ty zawsze sobie weźmiesz jakieś ciężkie przeróbki :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
polonez15
Level 32
Location: Białystok
Joined: 13 Feb 2007
Posts: 2580
Helped: 142
Post rating: 54
polonez15
Level 32
Post#3 16 Sep 2012 17:33  Topic author   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


Hehe:-) wziąłem się za to bo i tak nie mam zbyt dużo roboty, nie mam zarejestrowanego zakładu:-) a trochę szkoda... Ale idę w mundur. A więc jak przełożyłem przewody na linii ECU-INSTRUMENTS to w ogóle nie działa, a na absie nie próbowałem:-) jutro będę walczył. A tak myślę czy przypadkiem nie zbiera nic zakłóceń w tych moich wiązkach CAN...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 303
zeimp
Moderator Samochody
Post#4 16 Sep 2012 17:44    

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


polonez15 wrote:
A tak myślę czy przypadkiem nie zbiera nic zakłóceń w tych moich wiązkach CAN...

To też może być.
A wiązki oryginalne przekładałeś? Weź jeszcze "przestrzel" omomierzem, czy wsi z przewodami ok.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
polonez15
Level 32
Location: Białystok
Joined: 13 Feb 2007
Posts: 2580
Helped: 142
Post rating: 54
polonez15
Level 32
Post#5 16 Sep 2012 18:57  Topic author   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


Wiązki CAN samoróbki... :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
polonez15
Level 32
Location: Białystok
Joined: 13 Feb 2007
Posts: 2580
Helped: 142
Post rating: 54
polonez15
Level 32
Post#6 17 Sep 2012 13:38  Topic author   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


A więc skończyło się na odpięciu ABSu od CANa, i tak nie działał ASR, a teraz pytanie za milion punktów...

Dlaczego ECU nie dostaje teraz sygnału prędkości pojazdu po założeniu licznika z CANem??? Wydaje mi się, że to szafa wysyła info z VSS do ECU, ale dziś już mam mętlik w głowie i nie chcę sprawdzać wszystkich połączeń :)

OK, teraz ECU już dostaje VS, natomiast wysrał się tempomat, grom wie dlaczego po włączeniu na ON jest tylko ostatnia 1 w bloku 006, zamiast dwóch ....

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN
Page 1 of 1

Similar topics to audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN

AUDI A6C5 - Gdzie jest sterownik zawieszenia Audi A6C5 kombi Allroad (2)
Audi A6 C5 1.9 afn brak mocy po zapaleniu się esp i abs. (6)
Audi a4 1.9 AFN - Audi A4 1.9 tdi AFN gotuje wode (20)
Audi A4 AFN - Afn Kopci, Glosno Pracuje, Muli- Logi (4)
Audi A6C5 1.8T 99r - CZUJNIK ZDERZENIOWY (1)
Audi 2.4 a6c5 - Błąd podcisnienia hamulca (6)
A6C5 Audi 2.5 - wymiana sterownika w pompie wtryskowej (14)
Audi A6C5 2001r - Zmian licznika, immo (4)
Audi a6c5 2.4 brak reakcji na pedał gazu (9)
audi a6c5 1.8t - działanie zaworu regulacji ciśnienia (12)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.074 seconds