Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
polonez15
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2438
Miasto: Hajnowszyzna

polonez15
Poziom 22
Post#1 Post autora tematu 16 Wrz 2012 13:08   

Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


Witam wszystkich. Męczę się z Audi jak w temacie, przekładka z AFB, który latał na CANie. Teraz wstawili AFNa, bez CAN. Wstawiłem ECU z CANem, położyłem wiązki CAN z ABSu, ECU i licznika i wszystko było OK, dopóki nie wstawiłem szafy od poliftowego, idącej po CANie (włącznie z przepinaniem pinów we wtyczkach). Od tej chwili zaczęły się przerwy na linii licznik- ECU, z różną częstotliwością, ale bez przerwy. ECU które wstawiłem w bloku 125 ma tylko instruments i airbag, nie widzi już instruments, natomiast licznik w bloku 125 ma ECU i co chwila pojawia się na zmianę 1 i 0. Po odpięciu ABSu wszystko wraca do normy... Czy wrzucenie wsadu ECU takiego, który będzie widział ABS i licznik na CANie coś pomoże?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5280
Miasto: Bergen.

zeimp
Moderator Samochody
Post#2 16 Wrz 2012 14:38   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


polonez15 napisał:
licznik w bloku 125 ma ECU i co chwila pojawia się na zmianę 1 i 0.


I tak ma być, bo to jest standardowa już sieć CAN 8-bitowa (czyli 5000 razy/sek następuje zmiana 1, lub 0).
polonez15 napisał:
Czy wrzucenie wsadu ECU takiego, który będzie widział ABS i licznik na CANie coś pomoże?

Osobiście jeszcze tego nie robiłem, ale myślę sobie, że jeszcze zamieniłbym miejscami przewody CAN-u i może pomoże. Podłączenia CAN-a ma istotne znaczenie! Raz bit-owanie zaczyna się od 0 (zera) a jak zamienisz miejscami, to początek kodu zaczyna się od 1 (jeden)... To tak pobieżnie... Jeśli to nie pomoże, to zostaje podłożenie innego wsadu.
Swoją drogą Ty zawsze sobie weźmiesz jakieś ciężkie przeróbki Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
polonez15
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2438
Miasto: Hajnowszyzna

polonez15
Poziom 22
Post#3 Post autora tematu 16 Wrz 2012 17:33   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


Hehe:-) wziąłem się za to bo i tak nie mam zbyt dużo roboty, nie mam zarejestrowanego zakładu:-) a trochę szkoda... Ale idę w mundur. A więc jak przełożyłem przewody na linii ECU-INSTRUMENTS to w ogóle nie działa, a na absie nie próbowałem:-) jutro będę walczył. A tak myślę czy przypadkiem nie zbiera nic zakłóceń w tych moich wiązkach CAN...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5280
Miasto: Bergen.

zeimp
Moderator Samochody
Post#4 16 Wrz 2012 17:44   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


polonez15 napisał:
A tak myślę czy przypadkiem nie zbiera nic zakłóceń w tych moich wiązkach CAN...

To też może być.
A wiązki oryginalne przekładałeś? Weź jeszcze "przestrzel" omomierzem, czy wsi z przewodami ok.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
polonez15
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2438
Miasto: Hajnowszyzna

polonez15
Poziom 22
Post#5 Post autora tematu 16 Wrz 2012 18:57   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


Wiązki CAN samoróbki... Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
polonez15
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 2438
Miasto: Hajnowszyzna

polonez15
Poziom 22
Post#6 Post autora tematu 17 Wrz 2012 13:38   

Re: Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN


A więc skończyło się na odpięciu ABSu od CANa, i tak nie działał ASR, a teraz pytanie za milion punktów...

Dlaczego ECU nie dostaje teraz sygnału prędkości pojazdu po założeniu licznika z CANem??? Wydaje mi się, że to szafa wysyła info z VSS do ECU, ale dziś już mam mętlik w głowie i nie chcę sprawdzać wszystkich połączeń Smile

OK, teraz ECU już dostaje VS, natomiast wysrał się tempomat, grom wie dlaczego po włączeniu na ON jest tylko ostatnia 1 w bloku 006, zamiast dwóch ....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Audi A6C5 AFN - ABS zakłóca CAN
Strona 1 z 1
Podobne tematy
AUDI A6C5 - Gdzie jest sterownik zawieszenia Audi A6C5 kombi Allroad (2)
Audi A6 C5 1.9 afn brak mocy po zapaleniu się esp i abs. (6)
Audi a4 1.9 AFN - Audi A4 1.9 tdi AFN gotuje wode (20)
Audi A4 AFN - Afn Kopci, Glosno Pracuje, Muli- Logi (4)
Audi A6C5 1.8T 99r - CZUJNIK ZDERZENIOWY (1)
Audi 2.4 a6c5 - Błąd podcisnienia hamulca (6)
A6C5 Audi 2.5 - wymiana sterownika w pompie wtryskowej (14)
Audi A6C5 2001r - Zmian licznika, immo (4)
Audi a6c5 2.4 brak reakcji na pedał gazu (9)
audi a6c5 1.8t - działanie zaworu regulacji ciśnienia (12)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.137 seconds

elektroda.pl temat RSS