Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału
Autor
Wiadomość
presell
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 8
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 18 Wrz 2012 16:58   

Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Posiadam antenę pokojową taką:
Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału

Jednak sygnał jest dosyć słaby.

Czy wzmocnienie jej (kupiłem już zasilacz), wmontowanie do niej tego wzmacniacza:

Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału

znacznie wzmocni sygnał?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Wrz 2012 16:58   





Powrót do góry
   
telbod
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Sty 2003
Posty: 1435
Miasto: Perła

Post#2 18 Wrz 2012 17:04pomocny post - solucja   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Wzmocni sporo, ale zależy jak daleko jesteś od nadajnika i jak sygnał ? Analog czy DVB-T? Do analogu rozwiązanie jak najbardziej prawidłowe. Do DVB-T jako tymczasowe to też , ale na dłuższą metę porażka.
Powrót do góry
   
presell
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 8
Miasto: Wrocław

Post#3 Post autora tematu 18 Wrz 2012 17:16   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Z 25 km od nadajnika dvb ;) Na antenie siatkowej wzmocnionej mam sygnał żyletę. Jednak potrzebuje tego rozwiązania do pokoju w akademiku. Przy wyborze wzmacniacza kierować się ilością db? Im więcej tym lepszy efekt?
Powrót do góry
   
telbod
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Sty 2003
Posty: 1435
Miasto: Perła

Post#4 18 Wrz 2012 17:24pomocny post - solucja   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


To co na nich piszą ma się nijak do rzeczywistości....Dobry wzmacniacz to np LNA177. Zasilacz będzie ci potrzebny jeżeli masz TV z DVB-T, jeżeli masz tuner to możesz zasilać antenę z tunera. Zasilacz do końca studiów na pewno nie wytrzyma. Bardzo złej jakości siedzi w nim kondensator... :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Wrz 2012 17:24pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
januszolk1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 13

Post#5 18 Wrz 2012 17:27pomocny post - solucja   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Jednak nie. Na początek sprawdż jaki jest sygnał analogowy w miejscu w którym masz odbierać sygnał cyfrowy. Zależnie od śnieżenia wówczas kup wzmacniacz o odpowiednim wzmocnieniu.Ten może okazać się zbyt mocny.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Wrz 2012 17:27pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
presell
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 8
Miasto: Wrocław

Post#6 Post autora tematu 18 Wrz 2012 22:27   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Zamówiłem jednak ten mocniejszy zasilacz z uwagi na bardzo dobre opinie o nim (podobno i tak wzmacnia o około 25-30db). Napiszę jak to zmontuje co mi z tego wyszło ;)
Powrót do góry
   
SP5ANJ
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9894
Miasto: Warszawa

Post#7 19 Wrz 2012 10:53   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Witam.
presell napisał:
Zamówiłem jednak ten mocniejszy zasilacz ...

Pomylenie pojęć - to nie zasilacz a wzmacniacz.
Cytat:
... z uwagi na bardzo dobre opinie o nim (podobno i tak wzmacnia o około 25-30db).

A co innego może powiedzieć sprzedawca, hurtownik czy słaby Instalator. :D

Jedyne co można z pewnością napisać o większości takich wzmacniaczy "antenowych" - to to, że wzmacniają dużo większe pasmo niż powinny.
W 95% przypadkach wzmacniacze takie wzmacniają już pasmo - CB, satelity pogodowe NOAA, służby miejskie VHF, cały wycinek pasma NATO, Taxi, GSM . :cry:

O antenach pokojowych wypisują nawet w UKE : http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=19&news_id=8222&layout=1&page=text .


Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
januszjh
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 277
Miasto: Radomsko

Post#8 19 Wrz 2012 18:34   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Lepsza antena zewnętrzna z dobrze ekranowanym koncentrykiem. Antena pokojowa dobra pod warunkiem silnego sygnału i przede wszystkim braku zakłóceń ze strony telefonów komórkowych GSM. Warto posiadać w telefonie aktywne połączenie 3G/UMTS zamiast 2G/GSM, gdyż to pierwsze nie powoduje zakłóceń.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2070934.html
Powrót do góry
   
presell
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 8
Miasto: Wrocław

Post#9 Post autora tematu 20 Wrz 2012 18:32   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


Właśnie dlatego przerobiłem pasywna antenkę pokojową za 5 zł na antenę ze wzmacniaczem ;) Wszystko już zmontowałem - obraz żyleta zarówno dvb jak i analog a warto wspomnieć ze po odłączenia zasilacza kompletny brak sygnału.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Wrz 2012 18:32   





Powrót do góry
   
januszjh
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 277
Miasto: Radomsko

Post#10 20 Wrz 2012 18:46   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


presell napisał:
a warto wspomnieć ze po odłączenia zasilacza kompletny brak sygnału.

No ale to przecież normalne, bo wzmacniacz nie zasilany nie ma wzmocnienia 1 (Uwe=Uwy). Ma wzmocnienie równe 0, czyli brak sygnału na wyjściu (Uwy=0) :)
Powrót do góry
   
presell
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 8
Miasto: Wrocław

Post#11 Post autora tematu 20 Wrz 2012 19:30   

Re: Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału


miałem na myśli, że wzmacniacz swa-9701 jest jednak tak dobry jak o nim piszą :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Antena pokojowa - Wzmocnienie sygnału
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS