X

Migomat midi mig 195/3-brak regulacji posuwu drutu

03 Oct 2012 19:22 DAdamix
  • #1 03 Oct 2012 19:22
    damix
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam. To mój pierwszy temat tutaj a nie jestem pewien czy dobry dział-jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie.
    Wracając do tematu-problem tkwi w tym że posuw drutu w migomacie nie daje się regulować. Silniczek ciągle idzie na pełnych obrotach. zwarty tranzystor BDW 93C. Wymieniłem i zjarał się na nowo... Co może być tego powodem? Triak BTA10 800B wydaje się być dobry. Trafo na płytce też.
  • #2 03 Oct 2012 19:25
    robokop
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Ale "zjarał" się od razu, czy po jakimś czasie poprawnego działania?
  • #3 03 Oct 2012 20:55
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    wygląda że odrazu. jak go tylko założyłem to nadal nie było regulacji, Wylutowałem zmierzyłem a tu zwarcie we wszystkich kierunkach... więc chyba poszedł zaraz
  • #4 03 Oct 2012 20:57
    robokop
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Jaka tam płytka siedzi? Poszukaj napisu z nazwą, ewentualnie zrób dobre zdjęcie.
  • #5 03 Oct 2012 22:07
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Migomat midi mig 195/3-brak regulacji posuwu drutu

    Jedna strzałka do tranzystor który sie jara. jest on na radiatorze ale wyjęty. a druga strzałka to triak który wyjąłem do sprawdzenia
  • #6 06 Oct 2012 19:50
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak sobie myślę-jest możliwość żeby regulacja obrotów odbywała się tylko za pomocą potencjometra? czy musi być regulowany przez triak? teraz jedyne co mi przychodzi do głowy to to że scalak pali tranzystor chociaż co ciekawe stary tranzystor miał zwarcie tylko między katodą a bramką a teraz jak się zjarał to już całkowite zwarcie. jakieś pomysły lub propozycje?
  • #7 07 Oct 2012 09:38
    robokop
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Triak załącza transformator. Sam potencjometr nie da rady regulować prądu silnika. Zobacz czy nie jest przebita ta duża dioda obok tego wylutowanego tranzystora. Na tym ukłądzie scalonym są jakieś napisy?
  • #8 08 Oct 2012 18:06
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    dioda jest oki-przewodzi w jedną stronę. na układzie są takie oznaczenia: HCF4069UBE oraz RR6214SR jeżeli dobrze odczytałem
  • #9 17 Oct 2012 20:55
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    jeżeli załączę układ bez tranzystora w celu sprawdzenia jakie napięcia do niego wchodzą i jakie z niego wychodzą może coś się spalić na płytce dodatkowo?
  • #10 18 Oct 2012 10:08
    adamkol45
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Sprawdź jeszcze wszystkie półprzewodniki na płytce, czy gdzieś za tranzystorem nie ma zwarcia
  • #11 21 Oct 2012 17:56
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    kurcze no nigdzie nie ma zwarcia. zostaje tylko układ chyba;/ no chyba że jakiś opór padł ale nie chce mi się szukać jaką wartość ma każdy z nich żeby to sprawdzić...
  • #12 22 Oct 2012 08:32
    adamkol45
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Raczej wątpliwe jeśli nic po nich nie widać. Spróbuj dać lepsze foto. Możesz jeszcze spróbować podmienić układ scalony - to nie są wielkie koszty...
  • #13 22 Oct 2012 19:43
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    doszedłem wreszcie co to było... poszedł triak... mimo że wskazania miał dobre to się zwierał pod wpływem napięcia przez co palił tranzystor i nie regulował. dziękuję wszystkim za pomoc. temat uważam za zamknięty
  • #14 10 Jul 2013 21:56
    jary00
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Odświeżam
    Mam takiego samego miga i taki sam problem.
    Wymieniłem triaka 5 na 7 następnie na 9 i za każdym razem tranzystor, na 7 spawałem 5 min na 9 1 godz.
    Co może powodować zniszczenie triaka? Co mogę jeszcze zmierzyć, sprawdzić?
    Proszę o szybką odp.
  • #15 10 Jul 2013 23:11
    adamkol45
    Level 16  
    Helpful post? (-1)
    Może to być wina przeciążonego podajnika drutu. Pierwsza rzecz - czy drut idzie swobodnie przez uchwyt, czy się nie zacina. Ewentualnie uszkodzenie samego podajnika, np. przekładnia lub silnik, że pobiera za duży prąd
  • #16 11 Jul 2013 23:21
    jary00
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Dzięki, jutro rozbiorę co będzie się dało i sprawdzę ale do tej pory nie zauważyłem zacinania się drutu a czy wykluczasz płytkę ?
    Może za mocno mam dociśnięty rolką drut, to może być to, bo stało się to jak zmniejszyłem prędkość posuwu drutu i po 10 sek. spawania.
  • #17 12 Jul 2013 10:38
    adamkol45
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Nie wykluczam uszkodzenia samej płytki, ale trzeba zacząć od okoliczności "zewnętrznych", które mogą powodować uszkodzenie płytki. Dopiero kiedy będziesz miał pewność, że żadne inne czynniki nie wpływają na uszkadzanie elektroniki. Docisk drutu powinien być możliwie jak najmniejszy, który nie powoduje ślizgania się rolki
  • #18 03 Jun 2014 22:00
    damix
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zwarty tranzystor BDW 93C. Po wymianie pali się od razu. Przyczyną uszkodzenia był uszkodzony triak BTA10 800B mimo że wskazania omomierzem miał dobre
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products