Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Początkujący ->EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
asdf23456
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: gDAŃSK
Dołączył: 09 Paź 2012
Posty: 2
asdf23456
Poziom 2
Post#1 09 Paź 2012 14:09  Autor tematu   

EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Witam
Mam dość skomplikowany problem. Po przeprowadzce próbowałem zainstalować drukarkę EPSON STYLUS SX115 do laptopa Samsung R510 z Windowsem XP. Instalacja poszła gładko, wszystko było ok, do momentu kiedy postanowiłem wymienić tusze do drukarki. Kasetka z tuszami w ogóle nie wyciąga się, nie chce też drukować a w okienku od drukowania pojawia się informacja: "Błąd ogólny. Usuń wszystkie zadania drukowania i wyłącz drukarkę. Wyjmij wszelkie obce przedmioty z wnętrza drukarki. Po kilku minutach włącz drukarkę ponownie."

Czy macie pomysły czym to może być spowodowane?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
endriuf
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 5103
Pomógł: 452
Ocena postów: 48
endriuf
Pomocny dla użytkowników
Post#2 09 Paź 2012 14:39    

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Może coś wpadło do drukarki. Potrząśnij nią.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Fiolek77
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Grudziądz
Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 84
Fiolek77
Poziom 12
Post#3 09 Paź 2012 14:44    

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Odblokuj głowice ręcznie żeby moc ja przesuwać. Blokada jest na dole w prawym rogu koło głowicy w spoczynku. Taki biały plastik trzeba go nozyczkami schowac żeby się wsunął. Jak się odblokuje to przesuń ja i sprawdź czy gładko chodzi i czy nic nie ma w drukarce.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jb323
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 5
Pomógł: 1
jb323
Poziom 3
Post#4 09 Paź 2012 15:37    

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Zanim zaczniesz grzebać nożyczkami w drukarce, wyłącz ją z prądu odłącz kabel sygnałowy i zasilający. Warto sprawdzić czy nie ma jakiegoś papieru w środku blokującego drukarkę. Po sprawdzeniu podłącz ją do prądu i włącz bez podłączania do komputera. Dalej postępuj tak jak przy wymianie tuszu. Otwórz drukarkę i zobacz czy wyjedzie głowica. Jeśli tak to ją zamknij i wyłącz a w komputerze usuń zadania drukowania i sprawdź czy drukarka nie jest ustawiona na Off line. Podłącz i będzie OK. Jeśli chodzi o tusze to po wymianie na zamienniki mogą być problemy i trzeba włożyć oryginały. W Epsonach zasadą jest wymienianie po 1 tuszu na raz i przejście całej procedury (zamienniki). Wymiana kilku zamienników stwarza problem (własne doświadczenie)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
asdf23456
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: gDAŃSK
Dołączył: 09 Paź 2012
Posty: 2
asdf23456
Poziom 2
Post#5 09 Paź 2012 21:12  Autor tematu   

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Nie bardzo wiem jak ten biały element odgiąć, czy przesunąć. Tj. wiem w którą stronę, bo gdy włączam drukarkę i oglądam jak przesuwa się głowica, to widzę w jakim położeniu znajduje się ten element podczas jej pracy. (Tak, głowica chodzi normalnie przy włączaniu i wyłączaniu, nie chce się tylko wysunąć kiedy naciskam przycisk "stop" w celu wymiany pojemnika z tuszem). Przewertowałem raz jeszcze instrukcję i zauważyłem dość istotną rzecz. Oto pierwszy punkt instrukcji wymiany tuszu:

1. Upewnij się, że lampka zasilania On świeci się, ale nie miga.

I tu jest pies pogrzebany. Już na tym etapie dioda miga. Mało tego, migają też diody z ikonami kropelki i kartki papieru. Moim zdaniem to oznacza, że prędzej powinienem szukać problemu w drukarce, niż w oprogramowaniu, bo przecież nawet bez instalacji sterowników, po samym podłączeniu do prądu kasetki powinny dać się wymienić.

Co o tym sądzicie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Początkujący -> EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
epson c 86 "błąd ogólny" (10)
Epson XP-205 - Migające diody sygnalizujace "BŁĄD KRYTYCZNY" (2)
EPSON Aculaser c9100 błąd "Jam B" (2)
Epson R240 - błąd "E-90" (6)
Epson SX100 ogólny błąd . (4)
Epson SX 130 - błąd ogólny (5)
R 1800 Epson szukam serwisu. Błąd ogólny. (3)
epson bx300f błąd ogólny po wymianie tuszy (2)
Epson Stylus SX125 błąd ogólny, zacinanie papieru (3)
Epson B-300 - Błąd ogólny, migają dwie diody (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS