Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Beginners -> EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu
Author
Message
asdf23456
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 09 Oct 2012
Posts: 2
Location: gDAŃSK

Post#1 Post from the author of the topic 09 Oct 2012 14:09   

EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Witam
Mam dość skomplikowany problem. Po przeprowadzce próbowałem zainstalować drukarkę EPSON STYLUS SX115 do laptopa Samsung R510 z Windowsem XP. Instalacja poszła gładko, wszystko było ok, do momentu kiedy postanowiłem wymienić tusze do drukarki. Kasetka z tuszami w ogóle nie wyciąga się, nie chce też drukować a w okienku od drukowania pojawia się informacja: "Błąd ogólny. Usuń wszystkie zadania drukowania i wyłącz drukarkę. Wyjmij wszelkie obce przedmioty z wnętrza drukarki. Po kilku minutach włącz drukarkę ponownie."

Czy macie pomysły czym to może być spowodowane?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Oct 2012 14:09   





Back to top
   
endriuf
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 30 Aug 2007
Posts: 5034
Location: Tomaszów Mazowiecki

Post#2 09 Oct 2012 14:39   

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Może coś wpadło do drukarki. Potrząśnij nią.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Oct 2012 14:39   





Back to top
   
Fiolek77
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 08 Sep 2009
Posts: 87
Location: Grudziądz

Post#3 09 Oct 2012 14:44   

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Odblokuj głowice ręcznie żeby moc ja przesuwać. Blokada jest na dole w prawym rogu koło głowicy w spoczynku. Taki biały plastik trzeba go nozyczkami schowac żeby się wsunął. Jak się odblokuje to przesuń ja i sprawdź czy gładko chodzi i czy nic nie ma w drukarce.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Oct 2012 14:44   





Back to top
   
jb323
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 21 Aug 2009
Posts: 5
Location: Łódź

Post#4 09 Oct 2012 15:37   

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Zanim zaczniesz grzebać nożyczkami w drukarce, wyłącz ją z prądu odłącz kabel sygnałowy i zasilający. Warto sprawdzić czy nie ma jakiegoś papieru w środku blokującego drukarkę. Po sprawdzeniu podłącz ją do prądu i włącz bez podłączania do komputera. Dalej postępuj tak jak przy wymianie tuszu. Otwórz drukarkę i zobacz czy wyjedzie głowica. Jeśli tak to ją zamknij i wyłącz a w komputerze usuń zadania drukowania i sprawdź czy drukarka nie jest ustawiona na Off line. Podłącz i będzie OK. Jeśli chodzi o tusze to po wymianie na zamienniki mogą być problemy i trzeba włożyć oryginały. W Epsonach zasadą jest wymienianie po 1 tuszu na raz i przejście całej procedury (zamienniki). Wymiana kilku zamienników stwarza problem (własne doświadczenie)

Helpful message? + -

Back to top
   
asdf23456
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 09 Oct 2012
Posts: 2
Location: gDAŃSK

Post#5 Post from the author of the topic 09 Oct 2012 21:12   

Re: EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu


Nie bardzo wiem jak ten biały element odgiąć, czy przesunąć. Tj. wiem w którą stronę, bo gdy włączam drukarkę i oglądam jak przesuwa się głowica, to widzę w jakim położeniu znajduje się ten element podczas jej pracy. (Tak, głowica chodzi normalnie przy włączaniu i wyłączaniu, nie chce się tylko wysunąć kiedy naciskam przycisk "stop" w celu wymiany pojemnika z tuszem). Przewertowałem raz jeszcze instrukcję i zauważyłem dość istotną rzecz. Oto pierwszy punkt instrukcji wymiany tuszu:

1. Upewnij się, że lampka zasilania On świeci się, ale nie miga.

I tu jest pies pogrzebany. Już na tym etapie dioda miga. Mało tego, migają też diody z ikonami kropelki i kartki papieru. Moim zdaniem to oznacza, że prędzej powinienem szukać problemu w drukarce, niż w oprogramowaniu, bo przecież nawet bez instalacji sterowników, po samym podłączeniu do prądu kasetki powinny dać się wymienić.

Co o tym sądzicie?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Beginners -> EPSON SX 115 - "Błąd ogólny" po podłączeniu
Page 1 of 1
Similar topics
epson c 86 "błąd ogólny" (10)
Epson XP-205 - Migające diody sygnalizujace "BŁĄD KRYTYCZNY" (2)
EPSON Aculaser c9100 błąd "Jam B" (2)
Epson R240 - błąd "E-90" (6)
Epson SX100 ogólny błąd . (4)
Epson SX 130 - błąd ogólny (5)
R 1800 Epson szukam serwisu. Błąd ogólny. (3)
epson bx300f błąd ogólny po wymianie tuszy (2)
Epson Stylus SX125 błąd ogólny, zacinanie papieru (3)
Epson B-300 - Błąd ogólny, migają dwie diody (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl topic RSS feed