Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Wysokie użycie procesora na xp.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Wysokie użycie procesora na xp.
Author
Message
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#1 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 10:10   

wysokie użycie procesora


witam. poprzedni temat zostal skasowany wiec opisze go tutat. odkurzylem mojego staruszka, zrobilem formata i niestety ale caly czas jest wysokie zuzycie procesora.

System Operacyjny
Microsoft Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 3
CPU
AMD Athlon XP
Technologia Thoroughbred 0.13um
RAM
512 MB DDR (2.5-3-3-6)
Płyta Główna
VT8366-8233 (Socket A) 40 °C
Grafika
SyncMaster (1024x768@75Hz)
64MBGeForce2 MX 100/200 (Undefined)
Dyski Twarde
37.3GB Western Digital WDC WD400BB-00JHA0 (PATA) 44 °C
Napędy Optyczne
HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B
RYDGBA X6JGLMJC SCSI CdRom Device
Audio
Vinyl AC'97 Codec Combo Driver (WDM)

[URL=http://www.iv.pl

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Oct 2012 10:10   





Back to top
   
RADU23
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 14 Jun 2010
Posts: 8149

Post#2 12 Oct 2012 10:22   

Re: wysokie użycie procesora


Ze screena wynika iż zużycie procesora jest na poziomie 2%. Daj screena z zakładki wydajność po 5 minutach pracy na wolnym pulpicie.

Helpful message? + -

Back to top
   
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 22 Jul 2007
Posts: 4524
Location: Łódź

Post#3 12 Oct 2012 10:35   

Re: wysokie użycie procesora


Patrzę na ten zrzut i widzę zużycie procesora na poziomie 2%. Gdzie ty widzisz problem?

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#4 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 10:47   

Re: wysokie użycie procesora


chodzi mi ze na bezczynnosci jest ok natomiast głupie otwarcie mojego komputera wydajnosc wzrast do 20% a otworzenie jakiegos programu czy przegladarki 100%. Pamietam ze kiedys chodzily na nim te starsze gry jak colin mcrae 2, fifa 97 czy wormsy natomiast dzisiaj siedzenie na necie i sie juz muli.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#5 12 Oct 2012 10:50   

Re: wysokie użycie procesora


kulus018 wrote:
natomiast dzisiaj siedzenie na necie i sie juz muli.

Bo to stary CPU i mało RAM'u - strony z Flashem "zjadają" starego Athlon'a na śniadanie.

Daj screen z programu CPU-Z -> zakładka CPU.
Daj screen z wszystkich zakładek programu HD Tune (nie PRO).

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#6 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 10:57   

Re: wysokie użycie procesora


czyli, że nic prócz dokupienia ramu nie idzie zrobić?

Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]

Helpful message? + -

Back to top
   
beo
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 2811
Location: Gdańsk

Post#7 12 Oct 2012 11:03   

Re: wysokie użycie procesora


Sprawdź sobie w menadżer zadań zakładkę wydajność. Zwróć uwagę na pamięć zadeklarowaną. Jeśli wartość szczyt,przekracza wartość limit, to sprawa jest jasna. Za mało pamięci. Poza tym, inną kwestią jest,aktualizacja sterowników. Przede wszystkim karty graficznej i chipsetu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#8 12 Oct 2012 11:06   

Re: wysokie użycie procesora


beo wrote:
aktualizacja sterowników. Przede wszystkim karty graficznej i chipsetu.

Co Ty chcesz aktualizować w tym komputerze jak już posiada XP'ka z SP3?

Tam jest stary chipset VIA i stara grafika GF2MX.

kulus018 wrote:
czyli ze nic procz zakupu ramu nie idzie zrobic?

Gdzie screen'y o których pisałem?!

Helpful message? + -

Back to top
   
RADU23
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 14 Jun 2010
Posts: 8149

Post#9 12 Oct 2012 11:19   

Re: wysokie użycie procesora


Użycie przeglądarki+otwarcie strony=chwilowe obciążenie procesora do 100%.

Helpful message? + -

Back to top
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 22 Apr 2011
Posts: 4569

Post#10 12 Oct 2012 11:47   

Re: wysokie użycie procesora


Nie wiem jakiego masz tego althlona ale jakieś pół roku temu jeszcze siedziałam na athlon xp1700+ (1,46Ghz) pod socket A, 1gb ram, grafika geforce fx5200 128mb i mogę ci potwierdzić że ten procesor już nie wyrabia na komfortowe przeglądanie internetu.
Samo dodanie ramu ci nic nie da bo ten procesor naprawdę nie wyrabia. Przy oglądaniu filmów na youtube w 360p jego użycie jest w granicach 80%, 480p - można pomarzyć.

Aczkolwiek można na tym poprzeglądać internet, coś obejrzeć ale poprostu nie jest to komfortowe i trzeba mieć cierpliwość.

Dodano po 2 [minuty]:

Polecam ci także sprawdzić profilaktycznie SMART dysku, ponieważ dysk ma swoje lata.
Odpal CrystalDiskInfo Portable to pobrania tu: http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo-portable.html
Pokaż zrzut z programu na forum.

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#11 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 11:51   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 1 [minuty]:

Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 42 [sekundy]:

Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 38 [sekundy]:

Wysokie użycie procesora na xp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#12 12 Oct 2012 12:04   

Re: wysokie użycie procesora


Usuń kontrolery IDE z Menadżera urządzeń i uruchom komputer ponownie.
Po ponownym uruchomieniu zainstalują się ponownie.

Następnie daj screen z HD Tune -> zakładka Info.

Helpful message? + -

Back to top
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 22 Apr 2011
Posts: 4569

Post#13 12 Oct 2012 12:05   

Re: wysokie użycie procesora


Dysk masz zdrowy Smile
Swoją droga jak na takiego staruszka to nieźle się trzyma, jestem pod wrażeniem.

A co do twojego wysokiego użycia procesora to niestety ale zostaje ci zmiana komputera bo pod socket A nie znajdziesz nic wydajnego żeby wstawić w swoją płytę główną.

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#14 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 12:23   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 14 [minuty]:

Kasek21 wrote:
Usuń kontrolery IDE z Menadżera urządzeń i uruchom komputer ponownie.
Po ponownym uruchomieniu zainstalują się ponownie.

Następnie daj screen z HD Tune -> zakładka Info.


Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 2 [minuty]:

kasiunia7777 wrote:
Nie wiem jakiego masz tego althlona ale jakieś pół roku temu jeszcze siedziałam na athlon xp1700+ (1,46Ghz) pod socket A, 1gb ram, grafika geforce fx5200 128mb i mogę ci potwierdzić że ten procesor już nie wyrabia na komfortowe przeglądanie internetu.
Samo dodanie ramu ci nic nie da bo ten procesor naprawdę nie wyrabia. Przy oglądaniu filmów na youtube w 360p jego użycie jest w granicach 80%, 480p - można pomarzyć.

Aczkolwiek można na tym poprzeglądać internet, coś obejrzeć ale poprostu nie jest to komfortowe i trzeba mieć cierpliwość.

Dodano po 2 [minuty]:

Polecam ci także sprawdzić profilaktycznie SMART dysku, ponieważ dysk ma swoje lata.
Odpal CrystalDiskInfo Portable to pobrania tu: http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo-portable.html
Pokaż zrzut z programu na forum.


Wysokie użycie procesora na xp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 12 Oct 2012 12:23   



Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#15 12 Oct 2012 12:35   

Re: wysokie użycie procesora


Dysk twardy jaką taśmą jest podpięty do płyty 40-sto czy 80-cią żyłową?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 12 Oct 2012 12:35   



Back to top
   
beo
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 2811
Location: Gdańsk

Post#16 12 Oct 2012 12:39   

Re: wysokie użycie procesora


Kasek21 wrote:
Tam jest stary chipset VIA i stara grafika GF2MX.
I Twoim zdaniem, SP3 posiada wydajne sterowniki i do chipsetu i do karty graficznej? Samo przewijanie stron, bez sterowników graficznych, może powowodować znaczne opóźnienie, w wyświetlaniu obrazu.

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#17 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 12:46   

Re: wysokie użycie procesora


Kasek21 wrote:
Dysk twardy jaką taśmą jest podpięty do płyty 40-sto czy 80-cią żyłową?


szczerze mowiąc to nie mam pojęcia, które są które ale to może pomoże Wysokie użycie procesora na xp.

Helpful message? + -

Back to top
   
RADU23
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 14 Jun 2010
Posts: 8149

Post#18 12 Oct 2012 12:47   

Re: wysokie użycie procesora


Wstaw zdjęcie większego formatu,na tym nie wiele widać.

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#19 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 12:55   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp. moze poodlaczac je i wtedy zrobic zdjecie?

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#20 12 Oct 2012 13:08   

Re: wysokie użycie procesora


Zamień taśmę od napędu optycznego z tą od dysku twardego.

Daj zdjęcie kondensatorów obok procesora.

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#21 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 13:23   

Re: wysokie użycie procesora


taśmy zamienione

Wysokie użycie procesora na xp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#22 12 Oct 2012 13:26   

Re: wysokie użycie procesora


Daj teraz screen z HD Tune - zakładka Info oraz Benchmark.
Daj też screen z CPU-Z -> zakładki Memory oraz SPD 9tu dla każdego zajętego slotu).

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 12 Oct 2012 13:26   



Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#23 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 13:57   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#24 12 Oct 2012 14:16   

Re: wysokie użycie procesora


Przepiąłeś tylko taśmy z napędów czy także zamieniłeś je na złączach płyty?
Transfer się poprawił ale martwią mnie te spadki - jak uruchomisz jeszcze raz test to jest tak samo?
Ta płyta posiada tylko dwa sloty na pamięć? Bo na zdjęciach nie widać.

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#25 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 14:36   

Re: wysokie użycie procesora


przepiąłem taśmy tylko z napędów. przepiąć także na płycie? płytka posiada 3 sloty ale wpięte są tylko 2 kości po 256. Poniżej ponowny skan

Wysokie użycie procesora na xp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#26 12 Oct 2012 14:43helpful post - solution   

Re: wysokie użycie procesora


Jest OK - transfer wzrósł dwukrotnie.
Dokup pamięć 512MB DDR koszt to kilkanaście zł.
Zainstaluj AdBlock do FF i używaj komputera zbierając cały czas na zmianę całej platformy.

Skorzystaj także z poradników dostępnych w sieci na temat optymalizacji XP'ka:
https://www.google.pl/search?q=optymalizacja+XP&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Jeżeli nie musisz używać systemu od MS to korzystaj z Linux'a:
http://jakilinux.org/

Helpful message? + -

Back to top
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2012
Posts: 19
Location: chodzież

Post#27 Post from the author of the topic 12 Oct 2012 14:50   

Re: wysokie użycie procesora


mam innego kompa, a ten ma być dla dziewczyny do nauki więc myślę, że ewentualnie da radę. Z poradników skorzystam natomiast linux zdecydowanie odpada, wątpię żeby umiała się na nim odnaleźć. a jeszcze mam takie pytanie. warto było by przepiąć jeszcze te taśmy na płycie i zaktualizować biosa? Wielkie dzięki za pomoc. pzdr

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#28 12 Oct 2012 15:03   

Re: wysokie użycie procesora


kulus018 wrote:
a jeszcze mam takie pytanie. warto było by przepiąć jeszcze te taśmy na płycie i zaktualizować biosa?

Nie.

kulus018 wrote:
natomiast linux zdecydowanie odpada, wątpię żeby umiała się na nim odnaleźć.

Dystrybucje są w trybie graficznym i wyglądają jak Windows - zwykły system do "klikania", są po polsku.

Helpful message? + -

Back to top
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 22 Apr 2011
Posts: 4569

Post#29 12 Oct 2012 17:58   

Re: wysokie użycie procesora


Linux Ubuntu jest bardzo prosty w obsłudze i plusem jest to że linuxa nie czepiają się wirusy. Choć może debian byłby lepszy na ten sprzęt lepszy, on także jest prosty.
Nie musisz instalować, na początek możesz sobie go przetestować, obejrzeć z płytki czy pendrive.
Nie wiem czemu panuje ten mit że linux to system dla zaawansowanych i że jest strasznie trudny.

Helpful message? + -

Back to top
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32926
Location: Łódź

Post#30 12 Oct 2012 18:11   

Re: wysokie użycie procesora


Kulus018, czy sądzisz, że zwały kurzu w układzie chłodzenia procesora a zapewne również w zasilaczu usprawniają pracę komputera?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Wysokie użycie procesora na xp.
Page 1 of 1
Similar topics
Wysokie użycie procesora i ramu (25)
Wysokie użycie procesora do 100% (20)
Karta TV analog i wysokie użycie procesora (4)
Windows XP SP3 - wysokie użycie procesora (16)
Win7HP 64bit - Wysokie użycie procesora (6)
Uruchamianie starych gier - Wysokie użycie procesora (8)
Wysokie użycie procesora po zamontowaniu radeona hd4650 (3)
Wysokie użycie procesora podczas przeglądania internetu (2)
Wysokie użycie procesora przy włączonej aplikacji (25)
NTT L 300A - Wysokie użycie procesora-Virtual Dj (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl topic RSS feed