Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wysokie użycie procesora na xp.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Wysokie użycie procesora na xp.
Autor
Wiadomość
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#1 Post autora tematu 12 Paź 2012 10:10   

wysokie użycie procesora


witam. poprzedni temat zostal skasowany wiec opisze go tutat. odkurzylem mojego staruszka, zrobilem formata i niestety ale caly czas jest wysokie zuzycie procesora.

System Operacyjny
Microsoft Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 3
CPU
AMD Athlon XP
Technologia Thoroughbred 0.13um
RAM
512 MB DDR (2.5-3-3-6)
Płyta Główna
VT8366-8233 (Socket A) 40 °C
Grafika
SyncMaster (1024x768@75Hz)
64MBGeForce2 MX 100/200 (Undefined)
Dyski Twarde
37.3GB Western Digital WDC WD400BB-00JHA0 (PATA) 44 °C
Napędy Optyczne
HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B
RYDGBA X6JGLMJC SCSI CdRom Device
Audio
Vinyl AC'97 Codec Combo Driver (WDM)

[URL=http://www.iv.pl

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2012 10:10   





Powrót do góry
   
RADU23
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 8107

Post#2 12 Paź 2012 10:22   

Re: wysokie użycie procesora


Ze screena wynika iż zużycie procesora jest na poziomie 2%. Daj screena z zakładki wydajność po 5 minutach pracy na wolnym pulpicie.
Powrót do góry
   
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 4524
Miasto: Łódź

Post#3 12 Paź 2012 10:35   

Re: wysokie użycie procesora


Patrzę na ten zrzut i widzę zużycie procesora na poziomie 2%. Gdzie ty widzisz problem?
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#4 Post autora tematu 12 Paź 2012 10:47   

Re: wysokie użycie procesora


chodzi mi ze na bezczynnosci jest ok natomiast głupie otwarcie mojego komputera wydajnosc wzrast do 20% a otworzenie jakiegos programu czy przegladarki 100%. Pamietam ze kiedys chodzily na nim te starsze gry jak colin mcrae 2, fifa 97 czy wormsy natomiast dzisiaj siedzenie na necie i sie juz muli.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#5 12 Paź 2012 10:50   

Re: wysokie użycie procesora


kulus018 napisał:
natomiast dzisiaj siedzenie na necie i sie juz muli.

Bo to stary CPU i mało RAM'u - strony z Flashem "zjadają" starego Athlon'a na śniadanie.

Daj screen z programu CPU-Z -> zakładka CPU.
Daj screen z wszystkich zakładek programu HD Tune (nie PRO).

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#6 Post autora tematu 12 Paź 2012 10:57   

Re: wysokie użycie procesora


czyli, że nic prócz dokupienia ramu nie idzie zrobić?

Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]
Powrót do góry
   
beo
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2788
Miasto: Gdańsk

Post#7 12 Paź 2012 11:03   

Re: wysokie użycie procesora


Sprawdź sobie w menadżer zadań zakładkę wydajność. Zwróć uwagę na pamięć zadeklarowaną. Jeśli wartość szczyt,przekracza wartość limit, to sprawa jest jasna. Za mało pamięci. Poza tym, inną kwestią jest,aktualizacja sterowników. Przede wszystkim karty graficznej i chipsetu.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#8 12 Paź 2012 11:06   

Re: wysokie użycie procesora


beo napisał:
aktualizacja sterowników. Przede wszystkim karty graficznej i chipsetu.

Co Ty chcesz aktualizować w tym komputerze jak już posiada XP'ka z SP3?

Tam jest stary chipset VIA i stara grafika GF2MX.

kulus018 napisał:
czyli ze nic procz zakupu ramu nie idzie zrobic?

Gdzie screen'y o których pisałem?!
Powrót do góry
   
RADU23
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 8107

Post#9 12 Paź 2012 11:19   

Re: wysokie użycie procesora


Użycie przeglądarki+otwarcie strony=chwilowe obciążenie procesora do 100%.
Powrót do góry
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4450

Post#10 12 Paź 2012 11:47   

Re: wysokie użycie procesora


Nie wiem jakiego masz tego althlona ale jakieś pół roku temu jeszcze siedziałam na athlon xp1700+ (1,46Ghz) pod socket A, 1gb ram, grafika geforce fx5200 128mb i mogę ci potwierdzić że ten procesor już nie wyrabia na komfortowe przeglądanie internetu.
Samo dodanie ramu ci nic nie da bo ten procesor naprawdę nie wyrabia. Przy oglądaniu filmów na youtube w 360p jego użycie jest w granicach 80%, 480p - można pomarzyć.

Aczkolwiek można na tym poprzeglądać internet, coś obejrzeć ale poprostu nie jest to komfortowe i trzeba mieć cierpliwość.

Dodano po 2 [minuty]:

Polecam ci także sprawdzić profilaktycznie SMART dysku, ponieważ dysk ma swoje lata.
Odpal CrystalDiskInfo Portable to pobrania tu: http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo-portable.html
Pokaż zrzut z programu na forum.
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#11 Post autora tematu 12 Paź 2012 11:51   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 1 [minuty]:

Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 42 [sekundy]:

Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 38 [sekundy]:

Wysokie użycie procesora na xp.
Powrót do góry
   
Ad





Post# 12 Paź 2012 11:51   



Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#12 12 Paź 2012 12:04   

Re: wysokie użycie procesora


Usuń kontrolery IDE z Menadżera urządzeń i uruchom komputer ponownie.
Po ponownym uruchomieniu zainstalują się ponownie.

Następnie daj screen z HD Tune -> zakładka Info.
Powrót do góry
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4450

Post#13 12 Paź 2012 12:05   

Re: wysokie użycie procesora


Dysk masz zdrowy :)
Swoją droga jak na takiego staruszka to nieźle się trzyma, jestem pod wrażeniem.

A co do twojego wysokiego użycia procesora to niestety ale zostaje ci zmiana komputera bo pod socket A nie znajdziesz nic wydajnego żeby wstawić w swoją płytę główną.
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#14 Post autora tematu 12 Paź 2012 12:23   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 14 [minuty]:

Kasek21 napisał:
Usuń kontrolery IDE z Menadżera urządzeń i uruchom komputer ponownie.
Po ponownym uruchomieniu zainstalują się ponownie.

Następnie daj screen z HD Tune -> zakładka Info.


Wysokie użycie procesora na xp.

Dodano po 2 [minuty]:

kasiunia7777 napisał:
Nie wiem jakiego masz tego althlona ale jakieś pół roku temu jeszcze siedziałam na athlon xp1700+ (1,46Ghz) pod socket A, 1gb ram, grafika geforce fx5200 128mb i mogę ci potwierdzić że ten procesor już nie wyrabia na komfortowe przeglądanie internetu.
Samo dodanie ramu ci nic nie da bo ten procesor naprawdę nie wyrabia. Przy oglądaniu filmów na youtube w 360p jego użycie jest w granicach 80%, 480p - można pomarzyć.

Aczkolwiek można na tym poprzeglądać internet, coś obejrzeć ale poprostu nie jest to komfortowe i trzeba mieć cierpliwość.

Dodano po 2 [minuty]:

Polecam ci także sprawdzić profilaktycznie SMART dysku, ponieważ dysk ma swoje lata.
Odpal CrystalDiskInfo Portable to pobrania tu: http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo-portable.html
Pokaż zrzut z programu na forum.


Wysokie użycie procesora na xp.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#15 12 Paź 2012 12:35   

Re: wysokie użycie procesora


Dysk twardy jaką taśmą jest podpięty do płyty 40-sto czy 80-cią żyłową?
Powrót do góry
   
beo
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2788
Miasto: Gdańsk

Post#16 12 Paź 2012 12:39   

Re: wysokie użycie procesora


Kasek21 napisał:
Tam jest stary chipset VIA i stara grafika GF2MX.
I Twoim zdaniem, SP3 posiada wydajne sterowniki i do chipsetu i do karty graficznej? Samo przewijanie stron, bez sterowników graficznych, może powowodować znaczne opóźnienie, w wyświetlaniu obrazu.
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#17 Post autora tematu 12 Paź 2012 12:46   

Re: wysokie użycie procesora


Kasek21 napisał:
Dysk twardy jaką taśmą jest podpięty do płyty 40-sto czy 80-cią żyłową?


szczerze mowiąc to nie mam pojęcia, które są które ale to może pomoże Wysokie użycie procesora na xp.
Powrót do góry
   
RADU23
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 8107

Post#18 12 Paź 2012 12:47   

Re: wysokie użycie procesora


Wstaw zdjęcie większego formatu,na tym nie wiele widać.
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#19 Post autora tematu 12 Paź 2012 12:55   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp. moze poodlaczac je i wtedy zrobic zdjecie?
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#20 12 Paź 2012 13:08   

Re: wysokie użycie procesora


Zamień taśmę od napędu optycznego z tą od dysku twardego.

Daj zdjęcie kondensatorów obok procesora.
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#21 Post autora tematu 12 Paź 2012 13:23   

Re: wysokie użycie procesora


taśmy zamienione

Wysokie użycie procesora na xp.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#22 12 Paź 2012 13:26   

Re: wysokie użycie procesora


Daj teraz screen z HD Tune - zakładka Info oraz Benchmark.
Daj też screen z CPU-Z -> zakładki Memory oraz SPD 9tu dla każdego zajętego slotu).
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#23 Post autora tematu 12 Paź 2012 13:57   

Re: wysokie użycie procesora


Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Wysokie użycie procesora na xp.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#24 12 Paź 2012 14:16   

Re: wysokie użycie procesora


Przepiąłeś tylko taśmy z napędów czy także zamieniłeś je na złączach płyty?
Transfer się poprawił ale martwią mnie te spadki - jak uruchomisz jeszcze raz test to jest tak samo?
Ta płyta posiada tylko dwa sloty na pamięć? Bo na zdjęciach nie widać.
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#25 Post autora tematu 12 Paź 2012 14:36   

Re: wysokie użycie procesora


przepiąłem taśmy tylko z napędów. przepiąć także na płycie? płytka posiada 3 sloty ale wpięte są tylko 2 kości po 256. Poniżej ponowny skan

Wysokie użycie procesora na xp.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#26 12 Paź 2012 14:43pomocny post - solucja   

Re: wysokie użycie procesora


Jest OK - transfer wzrósł dwukrotnie.
Dokup pamięć 512MB DDR koszt to kilkanaście zł.
Zainstaluj AdBlock do FF i używaj komputera zbierając cały czas na zmianę całej platformy.

Skorzystaj także z poradników dostępnych w sieci na temat optymalizacji XP'ka:
https://www.google.pl/search?q=optymalizacja+XP&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Jeżeli nie musisz używać systemu od MS to korzystaj z Linux'a:
http://jakilinux.org/
Powrót do góry
   
kulus018
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 19
Miasto: chodzież

Post#27 Post autora tematu 12 Paź 2012 14:50   

Re: wysokie użycie procesora


mam innego kompa, a ten ma być dla dziewczyny do nauki więc myślę, że ewentualnie da radę. Z poradników skorzystam natomiast linux zdecydowanie odpada, wątpię żeby umiała się na nim odnaleźć. a jeszcze mam takie pytanie. warto było by przepiąć jeszcze te taśmy na płycie i zaktualizować biosa? Wielkie dzięki za pomoc. pzdr
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#28 12 Paź 2012 15:03   

Re: wysokie użycie procesora


kulus018 napisał:
a jeszcze mam takie pytanie. warto było by przepiąć jeszcze te taśmy na płycie i zaktualizować biosa?

Nie.

kulus018 napisał:
natomiast linux zdecydowanie odpada, wątpię żeby umiała się na nim odnaleźć.

Dystrybucje są w trybie graficznym i wyglądają jak Windows - zwykły system do "klikania", są po polsku.
Powrót do góry
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4450

Post#29 12 Paź 2012 17:58   

Re: wysokie użycie procesora


Linux Ubuntu jest bardzo prosty w obsłudze i plusem jest to że linuxa nie czepiają się wirusy. Choć może debian byłby lepszy na ten sprzęt lepszy, on także jest prosty.
Nie musisz instalować, na początek możesz sobie go przetestować, obejrzeć z płytki czy pendrive.
Nie wiem czemu panuje ten mit że linux to system dla zaawansowanych i że jest strasznie trudny.
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#30 12 Paź 2012 18:11   

Re: wysokie użycie procesora


Kulus018, czy sądzisz, że zwały kurzu w układzie chłodzenia procesora a zapewne również w zasilaczu usprawniają pracę komputera?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Wysokie użycie procesora na xp.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wysokie użycie procesora i ramu (25)
Wysokie użycie procesora do 100% (20)
Karta TV analog i wysokie użycie procesora (4)
Windows XP SP3 - wysokie użycie procesora (16)
Win7HP 64bit - Wysokie użycie procesora (6)
Uruchamianie starych gier - Wysokie użycie procesora (8)
Wysokie użycie procesora po zamontowaniu radeona hd4650 (3)
Wysokie użycie procesora podczas przeglądania internetu (2)
Wysokie użycie procesora przy włączonej aplikacji (25)
NTT L 300A - Wysokie użycie procesora-Virtual Dj (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS