Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.
Author
Message
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#1 Post from the author of the topic 14 Oct 2012 20:53   

Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Witam. Mam problem z odbiorem cyfrowej telewizji naziemnej.

Sprzęt, dekoder:
wiwa, HD90
Zasilanie na wejściu: AC220-240V 50/60 Hz 0,3A maks.
Zasilanie na wyjściu: 5V DC/2 A
Pobór mocy maks: 10W

Antena:
Szerokopasmowa z przedwzmacniaczem ASD - 860
Dane techniczne:
- ANTENY
Zakres częstotliwości pracy: 471,25 ... 855,25 MHz
Odbierane kanały: k21...k69
wzmocnienie: 32db (na pudełku napisali, że 40db, a w danych że 32)
widoczność kątowa - pozioma 46 stopni
widoczność kątowa - pionowa 27 stopni
- ZASILACZA:
Napięcie wejściowe: 230V AC / 50Hz
Napięcie wyjściowe: 12V DC - stabilizowane
max prąd obciążenia 100mA

I teraz tak. Rano wszystko działało jak trzeba. Sygnał był. W pewnym momencie pojawił się napis "Brak sygnału". Myśleliśmy, że jest to wina naszej starej anteny i kupiliśmy nową o wyżej wymienionych parametrach. W tym momencie nie działa ani na jednej, ani na drugiej antenie.
Lokalizacja: Lublin, osiedle Czuby. Mieszkamy na parterze, co pewnie ma duże znaczenie, jednak wcześniej antena była oparta o barierkę balkonu i wszystko działało, a teraz w żadnym miejscu nie łapie sygnału.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co można zrobić w tej sytuacji? Wszystko jest dobrze podłączone i sprawdzone z 10 razy. Proszę o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Oct 2012 20:53   





Back to top
   
telbod
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Jan 2003
Posts: 1400
Location: Perła

Post#2 14 Oct 2012 21:06helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Uszkodzeniu mógł ulec tuner. Albo zmierzyć sygnał z anteny, albo podłączyć tuner u kogoś u którego DVB-T działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#3 14 Oct 2012 21:11helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Witam,
Czy ja dobrze widzę, że w instalacji maiłeś włączony zasilacz instalacji antenowej
12V i jeszcze 5V z tunera ?

Jest duże prawdopodobieństwo że uszkodziłeś w ten sposób tuner.

Pozostaje, w oprogramowaniu tunera wyłączyć zasilanie instalacji 5V i spróbować podłączyć go do innej , działającej instalacji antenowej w celu sprawdzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#4 Post from the author of the topic 14 Oct 2012 21:19   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Dziękuję za odpowiedzi. Jutro zaniosę tuner do serwisu w celu sprawdzenia, czy został uszkodzony.

Nie za bardzo się znam w tym temacie i wszystko podłączane było zgodnie z instrukcjami podanymi według producenta.

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#5 14 Oct 2012 21:40helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Sprawdź czy masz sygnał z kanałów analogowych z anteny.
Zobacz obecne ustawienia tunera - czy te 5V było włączone, jeżeli tak to je wyłącz i spróbuj ponownie poszukać kanałów DVB-T.
Oczywiście zakładam że zasilacz 12V jest podłączone.
Może się okazać że to zasilacz 12V został uszkodzony.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogi
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 974
Location: Kraków

Post#6 14 Oct 2012 21:49helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


WP_elewator wrote:
Witam,
Czy ja dobrze widzę, że w instalacji maiłeś włączony zasilacz instalacji antenowej
12V i jeszcze 5V z tunera ?

Jest duże prawdopodobieństwo że uszkodziłeś w ten sposób tuner.


Wtyczka antenowa galwanicznie odizolowywuje gniazda w tv/tuner od zasilacza i kabla koncentrycznego z napięciem. Izolacja jest zrealizowana kondensatorem.

Helpful message? + -

Back to top
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2008
Posts: 535

Post#7 14 Oct 2012 22:00helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Popełniłeś 3 błędy.
1.Podanie zasilania z tunera 5V
2.Podanie zasilania z zasilacza 12V
3.Wzmacniacz w antenie.

Po co wzmacniacz i to w mieście Lublin ?
Ja z 28 km od nadajnika Tarnawatka odbieram na samym symeryzatorze poprawnie oba MUXy.

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#8 Post from the author of the topic 15 Oct 2012 18:44   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


WP_elewator wrote:
Sprawdź czy masz sygnał z kanałów analogowych z anteny.
Zobacz obecne ustawienia tunera - czy te 5V było włączone, jeżeli tak to je wyłącz i spróbuj ponownie poszukać kanałów DVB-T.
Oczywiście zakładam że zasilacz 12V jest podłączone.
Może się okazać że to zasilacz 12V został uszkodzony.


Sygnał analogowy jest.
Zasilanie anteny w ustawieniach tunera jest wyłączone. Wtedy też było, okazało się, że dekoder był uszkodzony. Został on wymieniony, a telewizji dalej nie ma.
Jeszcze dzisiaj wymienimy antenę, może i coś z anteną nie tak.

Facet w sklepie powiedział, że wszystko mamy podłączyć zgodnie z instrukcją i że jeśli mieszkam na parterze i dookoła są bloki i drzewa należy podłączyć zasilacz, który był dołączony do anteny.

edit:

Antena wymieniona na taką o wyższym zasięgu - nie działa...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Oct 2012 18:44   





Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#9 16 Oct 2012 08:46helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Witam,


Spostrzeżenia:
Skoro masz telewizję analogową to DVB-T też musi być ( chyba ze chwilowo nie nadają z powodu konserwacji nadajnika)

- jeżeli masz antenę ze wzmacniaczem to zasilacz koniecznie musi być podłączony do 230V
- nie opisałeś jaką masz jakość programów analogowych - jeżeli analogowe mają jakość bardzo dobrą to może się okazać że masz za duży poziom sygnału z anteny dla DVB-T ( co sugerował kolega wyżej ) i dla tego tuner nie działa
- można spróbować zamienić wzmacniacz w antenie na symetryzator i bez zasilacza podłączyć do tunera

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#10 Post from the author of the topic 16 Oct 2012 09:33   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Wczoraj w nocy na jakieś 3 minuty złapaliśmy dvb-t. Nie wiem co jest grane, bo analog łapiemy ładny, polsat super odbiera, inne nieco gorzej, ale obraz generalnie dobry.

Parametry nowej anteny:
Na zdjęciach, bo nie mam czasu przepisywać
Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna. Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna. Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna. Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.

edit:
Jestem kompletnie zielona w tym temacie i niektórych rzeczy po prostu nie rozumiem, więc prosiłabym o takie zrozumiałe dla zwykłego człowieka wypowiedzi;P

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#11 16 Oct 2012 10:00   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


WP_elewator wrote:
może się okazać że masz za duży poziom sygnału z anteny dla DVB-T


Praktycznie u ciebie to na drucie powinno odbierać
W sklepie kup symetryzator do tej anteny, koszt około 5 zł
Wstaw zamiast wzmacniacza w puszkę przy antenie - nie podłączaj zasilacza
sprawdź czy jest DVB-T

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Oct 2012 10:00   





Back to top
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Mar 2011
Posts: 706
Location: Kraków

Post#12 16 Oct 2012 10:16   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Czy nadajnik MUXów to ten sam nadajnik co analogowej?
Czasem instalują na innych masztach.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#13 16 Oct 2012 10:26helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


To jest bardzo różnie.

Do nadawania mogą, ale nie muszą, być wykorzystywane te same systemy antenowe.
Nadajnik najczęściej jest oddzielny, chociaż istnieją tez nadajniki, które potrafią nadawać tak sygnały analogowe jak i cyfrowe.

Z technicznego punktu widzenia nadajnik cyfrowy różni się głównie tym że posiada inny "wzbudnik", czyli moduł "robiący" sygnał. Reszta modułów, czyli wzmacniacze sterujące i wzmacniacze mocy są bardzo podobne, czasami wręcz identyczne i mogą być (niektóre, szczególnie te nowsze) stosowane zamiennie. Wymagania techniczne dla nadajników cyfrowych są zdecydowanie większe niż dla nadajników analogowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#14 Post from the author of the topic 16 Oct 2012 10:33   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


WP_elewator wrote:
WP_elewator wrote:
może się okazać że masz za duży poziom sygnału z anteny dla DVB-T


Praktycznie u ciebie to na drucie powinno odbierać
W sklepie kup symetryzator do tej anteny, koszt około 5 zł
Wstaw zamiast wzmacniacza w puszkę przy antenie - nie podłączaj zasilacza
sprawdź czy jest DVB-T


Wszyscy właśnie mówią, że powinno, a coś ciągle jest nie tak i nie działa.
Kupię symetryzator i sprawdzę.
Mam nadzieję, że to zadziała.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#15 16 Oct 2012 10:45   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


greenus..
Dekoder Wiwa HD90 to dobry dekoder, ma jednak jedną wadę; jest zbyt czuły.

Do Piasków jest z Lublina średnio 23 km. To bardzo blisko, za blisko by nawet na parterze stosować antenę ze wzmacniaczem do dekodera który ma bardzo dużą czułość. Tak jak koledzy wcześniej pisali: trzeba zrobić testy na antenie PASYWNEJ, bez jakiegokolwiek wzmacniacza.
Dekodery zewnętrzne to dość prymitywne urządzenia, najczęściej nie mają żadnych filtrów pasmowych na wejściu odbiornika, a sygnał TVP2 na k.23 jest w Lublinie bardzo silny.
Zauważ także, że pomiędzy MUX1 a najbliższym sygnałem analogowym jest tylko jeden kanał odstępu MUX1 k.33, POLSAT w analogu k.35.
Analogicznie jest z MUX2 k.21 i TVP2 w analogu k.23. Najmniejsze przesterowanie we wzmacniaczu szerokopasmowym lub na wejściu dekodera i o odbiorze cyfrowym można zapomnieć.

Możesz zrobić zdjęcia tego co jest na ekranie telewizora w czasie odbioru analogowego TVP2 i POLSAT-u?

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#16 Post from the author of the topic 16 Oct 2012 11:06   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Niestety nie wiedziałam wcześniej, że dekoder, który kupiłam jest tak czuły.

Zdjęcia Polsat:
Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.

TVN:
Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.

TVP1:
Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna. Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.

Zdjęcia robione telefonem. Mogę po godzinie 18 zrobić aparatem jeśli te są złe.
Polsat odbiera bardzo dobrze. Reszta gorzej.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#17 16 Oct 2012 11:22   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Wystarczająca jakość zdjęcia.

Brakuje TVP2, TVP1 jest nadawanie na niskim kanale i nie znaczenia dla odbioru cyfrowego.
Sorki, ale ta jakość obrazu analogowego, nawet dla POLSATU jest niedopuszczalnie zła.

Gdybym ja robił testy z balkonu, to najpierw zacząłbym od najprostszej anteny, obowiązkowo pasywnej, czyli bez wzmacniacza. Idealna do takich testów jest taka:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm

Dekoder jaki masz jest naprawdę dobry i bardzo czuły, ze słabym sygnałem da sobie spokojnie rade, ale nie da rady odebrać sygnału zniekształconego i zbyt silnego. Czasami trzeba wręcz stosować tłumiki by nie przesterować dekodera. To co widać na ekranie to odbiór niemal wyłącznie z sygnałów odbitych, dlatego trzeba stosować antenę o minimalnej kierunkowości i minimalnym zysku.

Helpful message? + -

Back to top
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Mar 2011
Posts: 706
Location: Kraków

Post#18 16 Oct 2012 12:33   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Przy bliskich odległościach nie używa się wzmacniacza. Taki to wzmacnia oprócz sygnału także odbicia.

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#19 16 Oct 2012 15:18   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Witam,


TyPeczek wrote:
Przy bliskich odległościach nie używa się wzmacniacza. Taki to wzmacnia oprócz sygnału także odbicia.




I oczywiście może przesterować poziom sygnału wejściowego do tunera DVB-T co uniemożliwia całkowicie jego poprawną pracę - i chyba ten przypadek możemy założyć w tym wątku

Twoja mapa zasięgów wygląda tak:
Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


- profil terenu bez problemu
- zielone pole odbiór bez wzmacniacza

Helpful message? + -

Back to top
   
telbod
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 19 Jan 2003
Posts: 1400
Location: Perła

Post#20 16 Oct 2012 15:54helpful post - solution   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Panowie ..i Panie. Gdyby sygnał DVB-T był "przesterowany" czyli przekraczał dopuszczalny poziom, to obraz na programach analogowych był by co najmniej dobry. Może już czas zawołać fachowca co zmierzy sygnał docierający do odbiornika? I połączy prawidłowo całą instalacje?

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#21 16 Oct 2012 16:31   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


telbod wrote:
Panowie ..i Panie. Gdyby sygnał DVB-T był "przesterowany" czyli przekraczał dopuszczalny poziom, to obraz na programach analogowych był by co najmniej dobry. Może już czas zawołać fachowca co zmierzy sygnał docierający do odbiornika? I połączy prawidłowo całą instalacje?



Myślałem o wszystkich sygnałach jakie może odebrać i wzmocnić antena, w tym przypadku
MUX 1 i 2, Polsat - 100 KW ERP
TVP 2 - 500 KW ERP

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#22 16 Oct 2012 17:08   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Przesterowaniem samego sygnału cyfrowego bym się specjalnie nie przejmował, ale sygnał cyfrowy i pobliski sygnał analogowy przepuszczony przez nieliniowy (przesterowany) stopień - we wzmacniaczu antenowym lub dekoderze - to same kłopoty.
Zapewne gdyby dziś wyłączono sygnał analogowy odbiór cyfrowy byłby możliwy...

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#23 16 Oct 2012 17:14   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Witam,
Właśnie to chciałem, nieśmiało zasugerować Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#24 Post from the author of the topic 16 Oct 2012 19:01   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Jest sygnał. Wyciągnęliśmy kostkę z anteny ( wzmacniacz z symetryzatorem) i złapało.
Ale czasem gubi ten sygnał, w każdym razie łapie 7 kanałów. Tyle, że jest aktualnie ulewa (siła:100% jakość: 0%). Zanim zaczęło lać to było 15 kanałów, z tym, że te, które teraz nie działają nie miały tak dobrego obrazu jak te, które bez wzgl. na pogodę działają.

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#25 16 Oct 2012 19:12   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Witam,
Wiesz w DVB-T albo wszystko , albo nic Neutral
MUX 1 i MUX 2 są nadawane z tego samego miejsca z tą samą mocą, więc jak to możliwe że część masz a część nie ?

Masz takie kanały


Kanał: 21
Częstotliwość: 474 MHz
Moc ERP: 100 kW
Polaryzacja: Horyzontalna
Mux: MUX-2
Kanały:
Polsat
TVN
Czwórka
TV Puls
TVN7
TV Puls 2
TV6
Polsat Sport News

Kanał: 33
Częstotliwość: 570 MHz
Moc ERP: 100 kW
Polaryzacja: Horyzontalna
Mux: MUX-1
Kanały:
TVP 1 HD
TVP 2
TVP INFO (wersja lokalna)
Eska TV
Polo TV
TTV - Twoja TV
ATM Rozrywka

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#26 Post from the author of the topic 16 Oct 2012 19:18   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


W tej chwili nie ma akurat nic. Nie wiem od czego to zależy, przecież mówiłam, że się nie znam. Dlatego do Was przyszłam po pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Oct 2012 19:18   





Back to top
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Mar 2011
Posts: 706
Location: Kraków

Post#27 17 Oct 2012 08:24   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


Wyciągnęliście kostkę? A jak teraz jest połączony przewód z anteną?
Sugerowałbym połączenie jednego z przewodów z jednym drutem w antenie, ekranu z drugim; przy tunerze zastosowanie zwykłej najprostszej wtyczki (bez zasilacza). Jeśli zadziała dobrze, to znaczy że wina wzmacniacza.

Helpful message? + -

Back to top
   
WP_elewator
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 646
Location: Z lewej strony Wisły

Post#28 17 Oct 2012 09:31   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


TyPeczek wrote:
Sugerowałbym połączenie jednego z przewodów z jednym drutem w antenie, ekranu z drugim; przy tunerze zastosowanie zwykłej najprostszej wtyczki (bez zasilacza). Jeśli zadziała dobrze, to znaczy że wina wzmacniacza.



Witam,
Drogi kolego,
Jeśli się nie mylę, to proponujesz podłączenie anteny o impedancji 300Ω
do instalacji o impedancji 75 Ω

Pisałem parę postów wyżej że należy wyjąć z anteny wzmacniacz i na jego miejsce wstawić odpowiedni symetryzator i to jest jedyne wyjście

Helpful message? + -

Back to top
   
TyPeczek
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Mar 2011
Posts: 706
Location: Kraków

Post#29 17 Oct 2012 09:35   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


WP_elewator wrote:
Drogi kolego,
Jeśli się nie mylę, to proponujesz podłączenie anteny o impedancji 300Ω
do instalacji o impedancji 75 Ω

Znam to z autopsji i wiem, że działa, a mieszkam ze 30-40 km od nadajnika.
Jeśli wstawi symetryzator, a to nie zadziała? Może parę złotych ale jednak w błoto wrzucone.

Helpful message? + -

Back to top
   
greenus
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 05 May 2012
Posts: 23

Post#30 Post from the author of the topic 17 Oct 2012 14:59   

Re: Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.


TyPeczek wrote:
Wyciągnęliście kostkę? A jak teraz jest połączony przewód z anteną?
Sugerowałbym połączenie jednego z przewodów z jednym drutem w antenie, ekranu z drugim; przy tunerze zastosowanie zwykłej najprostszej wtyczki (bez zasilacza). Jeśli zadziała dobrze, to znaczy że wina wzmacniacza.


Teraz przewód jest przyczepiony do śruby:P
Ale wszystko jest podłączone bez wzmacniacza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Brak sygnału - cyfrowa telewizja naziemna.
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Naziemna telewizja cyfrowa brak sygnału w bloku (14)
Antena zbiorcza i naziemna telewizja cyfrowa - brak sygnału (2)
Naziemna telewizja cyfrowa - brak części programów ( brak sygnału) (3)
Naziemna telewizja cyfrowa. Wahania jakości sygnału. (20)
Naziemna telewizja cyfrowa brak kanałów. (35)
Cyfrowa telewizja naziemna brak mux-2 (4)
Cyfrowa telewizja naziemna - brak tvp (4)
Naziemna telewizja cyfrowa brak kanałów (8)
cyfrowa telewizja naziemna MUX 3 brak odbioru (4)
Naziemna telewizja cyfrowa brak możliwości ustawienia (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl topic RSS feed