Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 256

mita
Poziom 15
Post#1 Post autora tematu 16 Paź 2012 20:10   

Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Zakupiłem Huawei E3131 z aukcji MODEM HUAWEI E3131 USB AERO2 HILINK CRC9 ORYGINAŁ chcę sprawdzić jakie sieci mają zasięg u mnie w miejscowości szczególnie chodzi o Aero2 i program TNI nie widzi modemu. Sytuacja jest taka sama na karcie z plusa, play i Aero.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
WoZaj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 385
Miasto: Toruń

WoZaj
Poziom 17
Post#2 16 Paź 2012 20:18   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Brak sterowników do modemu w systemie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=415505

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 256

mita
Poziom 15
Post#3 Post autora tematu 16 Paź 2012 20:57   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Niestety nie pomogło. Sterowniki i oprogramowanie jest instalowane automatycznie po podpięciu pod USB. Modem jest zarządzany przez adres IP. Żadne programy nie sa włączone do obsługi modemu poza TNI.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 615
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#4 17 Paź 2012 01:11   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Modemy Huawei w wersji HiLink nie działają jak zwykłe modemy, tylko jako karta sieciowa z wirtualnym routerem i nie ma możliwości jakiejkolwiek konfiguracji za pomocą Top NetInfo czy innych aplikacji sterujących modemami przez porty szeregowe.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 256

mita
Poziom 15
Post#5 Post autora tematu 17 Paź 2012 08:03   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A czy można w jaki kolwiek sposób sprawdzić jakie sieci są dostępne oraz silę tych sieci?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 615
Miasto: Warszawa

jdanecki
Poziom 19
Post#6 17 Paź 2012 20:40   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


"W jakikolwiek" - tak, ale może cię to finansowo nie interesować - sprzęt diagnostyczny dla operatorów kosztuje grube tysiące.

Samą listę operatorów (jak już napisałem) masz w modemie - rozłącz się i gdzieś w menu (tym przez przeglądarkę, pewnie po zalogowaniu na admina) jest ręczny wybór operatora, gdzie po odświeżeniu zobaczysz listę - bez siły sygnału.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 962

fotobzyku
Poziom 20
Post#7 17 Lis 2012 20:50   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A czy w/w problem może rozwiązać firmware na taki aby obsługiwał go zewnętrzny program a nie przez przeglądarkę? Czy istnieje wogóle inne firmware które to rozwiąże.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dylus1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 100
Miasto: kórnik

dylus1
Poziom 12
Post#8 21 Lis 2012 02:08   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Witam,
pozwolę sobie zacytować z innego forum:
Cytat:
Witam,

potwierdzam sposób wymuszenia pasma UMTS 900 na modemach E3131 HiLink, który zaprezentował kolega Kondzi. W skrócie:

1. wchodzimy pod adres http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html
2. system wykrywa dwa nowe urządzenia, wskazujemy mu sterowniki z załącznika.
3. uruchamiany topnetinfo i w ustawieniach (Komunikacja AT i PIN) włączamy komunikację AT na porcie PC UI Interface
4. Na karcie GPRS/UMTS wprowadzamy ustawienia zgodnie z tutorialem dla zwykłych modemów E3131 (nie HiLink)
5. To wszystko. Po wyjęciu i włożeniu modemu do USB będzie wyszukiwał sieci i korzystał wyłącznie z wybranej częstotliwości.

Prawdopodobnie istnieje możliwość przestawienia trybu pracy modemu HiLink na stałe w tryb zwykłego modemu E3131 (który widnieje jako modem w systemie a nie karta sieciowa). W tym celu trzeba wrócić do karty Komunikacja AT i PIN, wybrać Komendy AT i dalej dla modemów Huawei wybrać odpowienią opcję (coś ala włącz wszystkie urządzenia). Ale tego nie jestem pewny - nie testowałem, ponieważ interfejs webowy HiLink jest dla mnie wygodniejszy (nie wymaga dodatkowego oprogramowania działającego w tle do łączenia z siecią).


cytat pochodzi z wątku: Link

Mam nadzieję, że pomogłem. Smile

sterowniki w załączeniu.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 256

mita
Poziom 15
Post#9 Post autora tematu 22 Lis 2012 23:09   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Potwierdzam sposób wyżej podany działa i można za pomocą niego sprawdzić jakie sieci widzi nasza "karta"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 962

fotobzyku
Poziom 20
Post#10 26 Lis 2012 21:05   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Cytat:
Prawdopodobnie istnieje możliwość przestawienia trybu pracy modemu HiLink na stałe w tryb zwykłego modemu E3131 (który widnieje jako modem w systemie a nie karta sieciowa). W tym celu trzeba wrócić do karty Komunikacja AT i PIN, wybrać Komendy AT i dalej dla modemów Huawei wybrać odpowienią opcję (coś ala włącz wszystkie urządzenia). Ale tego nie jestem pewny - nie testowałem, ponieważ interfejs webowy HiLink jest dla mnie wygodniejszy (nie wymaga dodatkowego oprogramowania działającego w tle do łączenia z siecią).


Próbowałem użyć tej opcji ale wyskakuje odpowiedź :
Polecenie:
AT^U2DIAG=255
Odpowiedź:
AT^U2DIAG=255

+CME ERROR: 50

^RSSI: 17

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

-----------------------------

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 962

fotobzyku
Poziom 20
Post#11 30 Lis 2012 16:19   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


modem teraz nie działa ani jako zwykły ani jako hilink.
nie przyjmuje w/w komend.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 256

mita
Poziom 15
Post#12 Post autora tematu 30 Lis 2012 16:51   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A po co wpisywałeś komendy, wystarczyło zainstalować sterowniki i wejśc na stronę http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html i można sprawdzić za pomocą TNI jakie sieci są w zasięgu. Po co zmieniać na stałe. HL jest wygodny i prosty.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 962

fotobzyku
Poziom 20
Post#13 01 Gru 2012 15:31   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


JAką komendę muszę wysłać aby wrócił do tego co poprzednio czyli automatyczne ładowanie strony z HiLink?

Dodano po 7 [minuty]:

Poradziłem sobie - przywróciłem ustawienia fabryczne i działa jako HiLink

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Huawei E3131 - Router nie widzi modemu Huawei E3131 (2)
Huawei E3131 - Mobile Partner nie widzi modemu (1)
Huawei e3131 i Huawei HG 553 - Huawei e3131 i Huawei HG 553 - router nie widzi m (56)
Huawei E3131 - Nie wykrywa modemu (8)
Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu (12)
Huawei e3131 - Komputer nie czyta modemu (2)
Modem Huawei E3131 - Komputer nie wykrywa modemu (7)
huawei e3131 - nie instalują się sterowniki z modemu playa (3)
Domowa sieć WiFi - Router Huawei d105 nie widzi modemu Huawei b150 (1)
huawei e3131 - objawy uszkodzonego modemu (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS