Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu
Autor
Wiadomość
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 241

Post#1 Post autora tematu 16 Paź 2012 20:10   

Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Zakupiłem Huawei E3131 z aukcji MODEM HUAWEI E3131 USB AERO2 HILINK CRC9 ORYGINAŁ chcę sprawdzić jakie sieci mają zasięg u mnie w miejscowości szczególnie chodzi o Aero2 i program TNI nie widzi modemu. Sytuacja jest taka sama na karcie z plusa, play i Aero.
Powrót do góry
   
WoZaj
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 307
Miasto: Toruń

Post#2 16 Paź 2012 20:18   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Brak sterowników do modemu w systemie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=415505
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2012 20:18   





Powrót do góry
   
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 241

Post#3 Post autora tematu 16 Paź 2012 20:57   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Niestety nie pomogło. Sterowniki i oprogramowanie jest instalowane automatycznie po podpięciu pod USB. Modem jest zarządzany przez adres IP. Żadne programy nie sa włączone do obsługi modemu poza TNI.
Powrót do góry
   
jdanecki
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 525
Miasto: Warszawa

Post#4 17 Paź 2012 01:11   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Modemy Huawei w wersji HiLink nie działają jak zwykłe modemy, tylko jako karta sieciowa z wirtualnym routerem i nie ma możliwości jakiejkolwiek konfiguracji za pomocą Top NetInfo czy innych aplikacji sterujących modemami przez porty szeregowe.
Powrót do góry
   
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 241

Post#5 Post autora tematu 17 Paź 2012 08:03   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A czy można w jaki kolwiek sposób sprawdzić jakie sieci są dostępne oraz silę tych sieci?
Powrót do góry
   
jdanecki
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 525
Miasto: Warszawa

Post#6 17 Paź 2012 20:40   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


"W jakikolwiek" - tak, ale może cię to finansowo nie interesować - sprzęt diagnostyczny dla operatorów kosztuje grube tysiące.

Samą listę operatorów (jak już napisałem) masz w modemie - rozłącz się i gdzieś w menu (tym przez przeglądarkę, pewnie po zalogowaniu na admina) jest ręczny wybór operatora, gdzie po odświeżeniu zobaczysz listę - bez siły sygnału.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Paź 2012 20:40   





Powrót do góry
   
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 945

Post#7 17 Lis 2012 21:50   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A czy w/w problem może rozwiązać firmware na taki aby obsługiwał go zewnętrzny program a nie przez przeglądarkę? Czy istnieje wogóle inne firmware które to rozwiąże.
Powrót do góry
   
dylus1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 102
Miasto: kórnik

Post#8 21 Lis 2012 03:08   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Witam,
pozwolę sobie zacytować z innego forum:
Cytat:
Witam,

potwierdzam sposób wymuszenia pasma UMTS 900 na modemach E3131 HiLink, który zaprezentował kolega Kondzi. W skrócie:

1. wchodzimy pod adres http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html
2. system wykrywa dwa nowe urządzenia, wskazujemy mu sterowniki z załącznika.
3. uruchamiany topnetinfo i w ustawieniach (Komunikacja AT i PIN) włączamy komunikację AT na porcie PC UI Interface
4. Na karcie GPRS/UMTS wprowadzamy ustawienia zgodnie z tutorialem dla zwykłych modemów E3131 (nie HiLink)
5. To wszystko. Po wyjęciu i włożeniu modemu do USB będzie wyszukiwał sieci i korzystał wyłącznie z wybranej częstotliwości.

Prawdopodobnie istnieje możliwość przestawienia trybu pracy modemu HiLink na stałe w tryb zwykłego modemu E3131 (który widnieje jako modem w systemie a nie karta sieciowa). W tym celu trzeba wrócić do karty Komunikacja AT i PIN, wybrać Komendy AT i dalej dla modemów Huawei wybrać odpowienią opcję (coś ala włącz wszystkie urządzenia). Ale tego nie jestem pewny - nie testowałem, ponieważ interfejs webowy HiLink jest dla mnie wygodniejszy (nie wymaga dodatkowego oprogramowania działającego w tle do łączenia z siecią).


cytat pochodzi z wątku: Link

Mam nadzieję, że pomogłem. :)

sterowniki w załączeniu.

Załączniki:
Powrót do góry
   
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 241

Post#9 Post autora tematu 23 Lis 2012 00:09   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Potwierdzam sposób wyżej podany działa i można za pomocą niego sprawdzić jakie sieci widzi nasza "karta"
Powrót do góry
   
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 945

Post#10 26 Lis 2012 22:05   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Cytat:
Prawdopodobnie istnieje możliwość przestawienia trybu pracy modemu HiLink na stałe w tryb zwykłego modemu E3131 (który widnieje jako modem w systemie a nie karta sieciowa). W tym celu trzeba wrócić do karty Komunikacja AT i PIN, wybrać Komendy AT i dalej dla modemów Huawei wybrać odpowienią opcję (coś ala włącz wszystkie urządzenia). Ale tego nie jestem pewny - nie testowałem, ponieważ interfejs webowy HiLink jest dla mnie wygodniejszy (nie wymaga dodatkowego oprogramowania działającego w tle do łączenia z siecią).


Próbowałem użyć tej opcji ale wyskakuje odpowiedź :
Polecenie:
AT^U2DIAG=255
Odpowiedź:
AT^U2DIAG=255

+CME ERROR: 50

^RSSI: 17

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

-----------------------------
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lis 2012 22:05   





Powrót do góry
   
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 945

Post#11 30 Lis 2012 17:19   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


modem teraz nie działa ani jako zwykły ani jako hilink.
nie przyjmuje w/w komend.
Powrót do góry
   
mita
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 241

Post#12 Post autora tematu 30 Lis 2012 17:51   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A po co wpisywałeś komendy, wystarczyło zainstalować sterowniki i wejśc na stronę http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html i można sprawdzić za pomocą TNI jakie sieci są w zasięgu. Po co zmieniać na stałe. HL jest wygodny i prosty.
Powrót do góry
   
fotobzyku
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 945

Post#13 01 Gru 2012 16:31   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


JAką komendę muszę wysłać aby wrócił do tego co poprzednio czyli automatyczne ładowanie strony z HiLink?

Dodano po 7 [minuty]:

Poradziłem sobie - przywróciłem ustawienia fabryczne i działa jako HiLink
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
huawei e3131 - nie instalują się sterowniki z modemu playa (2)
Huawei e3131 - Komputer nie czyta modemu (2)
Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu (7)
Huawei e3131 i Huawei HG 553 - Huawei e3131 i Huawei HG 553 - router nie widzi m (43)
Huawei E3131 - Mobile Partner nie widzi modemu (1)
Huawei E3131 - Router nie widzi modemu Huawei E3131 (2)
huawei e3131 - objawy uszkodzonego modemu (5)
Brak mozliwości udostepniania internetu z modemu Huawei E3131 (6)
huawei e3131 - huawei e3131 bez S na końcu, brak automatycznego wznawiania (2)
Windows 7 nie widzi modemu huawei e220 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS