Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mita
Level 16
Joined: 11 Sep 2006
Posts: 283
Helped: 4
Post rating: 1
mita
Level 16
Post#1 16 Oct 2012 20:10  Topic author   

Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Zakupiłem Huawei E3131 z aukcji MODEM HUAWEI E3131 USB AERO2 HILINK CRC9 ORYGINAŁ chcę sprawdzić jakie sieci mają zasięg u mnie w miejscowości szczególnie chodzi o Aero2 i program TNI nie widzi modemu. Sytuacja jest taka sama na karcie z plusa, play i Aero.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
70135
Removed
70135
Removed
Post#2 16 Oct 2012 20:18    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Brak sterowników do modemu w systemie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=415505

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mita
Level 16
Joined: 11 Sep 2006
Posts: 283
Helped: 4
Post rating: 1
mita
Level 16
Post#3 16 Oct 2012 20:57  Topic author   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Niestety nie pomogło. Sterowniki i oprogramowanie jest instalowane automatycznie po podpięciu pod USB. Modem jest zarządzany przez adres IP. Żadne programy nie sa włączone do obsługi modemu poza TNI.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#4 17 Oct 2012 01:11    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Modemy Huawei w wersji HiLink nie działają jak zwykłe modemy, tylko jako karta sieciowa z wirtualnym routerem i nie ma możliwości jakiejkolwiek konfiguracji za pomocą Top NetInfo czy innych aplikacji sterujących modemami przez porty szeregowe.

Helpful post? + 0
Back to top
mita
Level 16
Joined: 11 Sep 2006
Posts: 283
Helped: 4
Post rating: 1
mita
Level 16
Post#5 17 Oct 2012 08:03  Topic author   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A czy można w jaki kolwiek sposób sprawdzić jakie sieci są dostępne oraz silę tych sieci?

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 8
jdanecki
Level 22
Post#6 17 Oct 2012 20:40    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


"W jakikolwiek" - tak, ale może cię to finansowo nie interesować - sprzęt diagnostyczny dla operatorów kosztuje grube tysiące.

Samą listę operatorów (jak już napisałem) masz w modemie - rozłącz się i gdzieś w menu (tym przez przeglądarkę, pewnie po zalogowaniu na admina) jest ręczny wybór operatora, gdzie po odświeżeniu zobaczysz listę - bez siły sygnału.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
fotobzyku
Level 25
Joined: 09 Feb 2005
Posts: 962
Helped: 10
Post rating: 15
fotobzyku
Level 25
Post#7 17 Nov 2012 20:50    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A czy w/w problem może rozwiązać firmware na taki aby obsługiwał go zewnętrzny program a nie przez przeglądarkę? Czy istnieje wogóle inne firmware które to rozwiąże.

Helpful post? + 0
Back to top
dylus1
Level 14
Location: kórnik
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 7
Post rating: 22
dylus1
Level 14
Post#8 21 Nov 2012 02:08    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Witam,
pozwolę sobie zacytować z innego forum:
Quote:
Witam,

potwierdzam sposób wymuszenia pasma UMTS 900 na modemach E3131 HiLink, który zaprezentował kolega Kondzi. W skrócie:

1. wchodzimy pod adres http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html
2. system wykrywa dwa nowe urządzenia, wskazujemy mu sterowniki z załącznika.
3. uruchamiany topnetinfo i w ustawieniach (Komunikacja AT i PIN) włączamy komunikację AT na porcie PC UI Interface
4. Na karcie GPRS/UMTS wprowadzamy ustawienia zgodnie z tutorialem dla zwykłych modemów E3131 (nie HiLink)
5. To wszystko. Po wyjęciu i włożeniu modemu do USB będzie wyszukiwał sieci i korzystał wyłącznie z wybranej częstotliwości.

Prawdopodobnie istnieje możliwość przestawienia trybu pracy modemu HiLink na stałe w tryb zwykłego modemu E3131 (który widnieje jako modem w systemie a nie karta sieciowa). W tym celu trzeba wrócić do karty Komunikacja AT i PIN, wybrać Komendy AT i dalej dla modemów Huawei wybrać odpowienią opcję (coś ala włącz wszystkie urządzenia). Ale tego nie jestem pewny - nie testowałem, ponieważ interfejs webowy HiLink jest dla mnie wygodniejszy (nie wymaga dodatkowego oprogramowania działającego w tle do łączenia z siecią).


cytat pochodzi z wątku: Link

Mam nadzieję, że pomogłem. :)

sterowniki w załączeniu.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mita
Level 16
Joined: 11 Sep 2006
Posts: 283
Helped: 4
Post rating: 1
mita
Level 16
Post#9 22 Nov 2012 23:09  Topic author   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Potwierdzam sposób wyżej podany działa i można za pomocą niego sprawdzić jakie sieci widzi nasza "karta"

Helpful post? + 0
Back to top
fotobzyku
Level 25
Joined: 09 Feb 2005
Posts: 962
Helped: 10
Post rating: 15
fotobzyku
Level 25
Post#10 26 Nov 2012 21:05    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


Quote:
Prawdopodobnie istnieje możliwość przestawienia trybu pracy modemu HiLink na stałe w tryb zwykłego modemu E3131 (który widnieje jako modem w systemie a nie karta sieciowa). W tym celu trzeba wrócić do karty Komunikacja AT i PIN, wybrać Komendy AT i dalej dla modemów Huawei wybrać odpowienią opcję (coś ala włącz wszystkie urządzenia). Ale tego nie jestem pewny - nie testowałem, ponieważ interfejs webowy HiLink jest dla mnie wygodniejszy (nie wymaga dodatkowego oprogramowania działającego w tle do łączenia z siecią).


Próbowałem użyć tej opcji ale wyskakuje odpowiedź :
Polecenie:
AT^U2DIAG=255
Odpowiedź:
AT^U2DIAG=255

+CME ERROR: 50

^RSSI: 17

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

-----------------------------

Helpful post? + 0
Back to top
fotobzyku
Level 25
Joined: 09 Feb 2005
Posts: 962
Helped: 10
Post rating: 15
fotobzyku
Level 25
Post#11 30 Nov 2012 16:19    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


modem teraz nie działa ani jako zwykły ani jako hilink.
nie przyjmuje w/w komend.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mita
Level 16
Joined: 11 Sep 2006
Posts: 283
Helped: 4
Post rating: 1
mita
Level 16
Post#12 30 Nov 2012 16:51  Topic author   

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


A po co wpisywałeś komendy, wystarczyło zainstalować sterowniki i wejśc na stronę http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html i można sprawdzić za pomocą TNI jakie sieci są w zasięgu. Po co zmieniać na stałe. HL jest wygodny i prosty.

Helpful post? + 0
Back to top
fotobzyku
Level 25
Joined: 09 Feb 2005
Posts: 962
Helped: 10
Post rating: 15
fotobzyku
Level 25
Post#13 01 Dec 2012 15:31    

Re: Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu


JAką komendę muszę wysłać aby wrócił do tego co poprzednio czyli automatyczne ładowanie strony z HiLink?

Dodano po 7 [minuty]:

Poradziłem sobie - przywróciłem ustawienia fabryczne i działa jako HiLink

Helpful post? + -1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu
Page 1 of 1

Similar topics to huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu

Huawei E3131 - Router nie widzi modemu Huawei E3131 (2)
Huawei E3131 - Mobile Partner nie widzi modemu (1)
Huawei e3131 i Huawei HG 553 - Huawei e3131 i Huawei HG 553 - router nie widzi m (56)
Huawei E3131 - Nie wykrywa modemu (8)
Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu (12)
Huawei e3131 - Komputer nie czyta modemu (2)
Modem Huawei E3131 - Komputer nie wykrywa modemu (7)
huawei e3131 - nie instalują się sterowniki z modemu playa (3)
Domowa sieć WiFi - Router Huawei d105 nie widzi modemu Huawei b150 (1)
huawei e3131 - objawy uszkodzonego modemu (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.105 seconds