Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)
Autor
Wiadomość
nowy88
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 17
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 26 Paź 2012 20:47   

Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Hej

Ariston T2 piec dwu-funkcyjny. W stanie spoczynku piecyk pokazuje ciśnienie 1 BAR w instalacji grzewczej. Po włączeniu ogrzewania i ustawieniu poziomu grzania (3) ciśnienie podskakuje do 2,2 BAR-a. Przy zwiększaniu poziomu (ok.6) wskaźnik ciśnienia pokazuje stan ostrzegawczy (czerwone pole). W ostatnim sezonie grzewczym max. nawet przy wartości grzania (7) to 1,8 BAR-a.

1. Zastanawia mnie jaka może być tego przyczyna...??? Dlaczego ciśnienie tak radykalnie podskakuje. Ciśnienie wody w układzie w stanie spoczynku nie przekracza 1 bara (zalecenie instalatora) i nagle wzrasta po włączeniu ogrzewania.

2. Polecacie Państwo wymianę starych grzejników żeliwnych na nowe metalowe?
Uda się zaoszczędzić przy tym $$$? Czy ma to tylko charakter kosmetyczny...

3. Jaka wartość ciśnienia powinna być w instalacji grzewczej? aby piecyk działał jak najbardziej "ekonomicznie".



Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Paź 2012 20:47   





Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1248
Miasto: Świdnik

Post#2 26 Paź 2012 21:48   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam.
1. Brak powietrza w naczyniu przeponowym C.O.
2. Jeśli instalacja i grzejniki są czyste (nie są zamulone), to taka wymiana nie daje radykalnych oszczędności w ogrzewaniu.
3. Ciśnienie nie ma wpływu na oszczędności. Jednakże jest bardzo ważne, ze względu na prawidłową i niezawodną pracę kotła i instalacji. Przy zimnej instalacji nie powinno być niższe niż 1bar, a zalecane około 1,2-1,3bar. Po rozgrzaniu się instalacji, ciśnienie trochę wzrośnie. Zbyt duży przyrost ciśnienia świadczy o braku powietrza w naczyniu przeponowym, uszkodzeniu naczynia, lub za małym naczyniu w stosunku do objętości wodnej instalacji.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
nowy88
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 17
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 26 Paź 2012 22:16   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Rysio4001 napisał:
Witam.
1. Brak powietrza w naczyniu przeponowym C.O.
2. Jeśli instalacja i grzejniki są czyste (nie są zamulone), to taka wymiana nie daje radykalnych oszczędności w ogrzewaniu.
3. Ciśnienie nie ma wpływu na oszczędności. Jednakże jest bardzo ważne, ze względu na prawidłową i niezawodną pracę kotła i instalacji. Przy zimnej instalacji nie powinno być niższe niż 1bar, a zalecane około 1,2-1,3bar. Po rozgrzaniu się instalacji, ciśnienie trochę wzrośnie. Zbyt duży przyrost ciśnienia świadczy o braku powietrza w naczyniu przeponowym, uszkodzeniu naczynia, lub za małym naczyniu w stosunku do objętości wodnej instalacji.
Pozdrawiam.


Ad.1 Laik jest w stanie coś z tym zrobić? (dotychczas wymieniałem pęknięta osłonę komory spalania i wyczyściłem elektrody). Co może być przyczyną "braku powietrza w naczyniu przeponowym"? Może małe How To;) Dziękuję za profesjonalną odpowiedź.
Powrót do góry
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3187
Miasto: Heilbronn

Post#4 27 Paź 2012 03:03   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Brak gazu w naczyniu powodują zasadniczo dwie rzeczy:
- awaria zaworka(wentyla)
- uszkodzona (pęknięta) przepona
W pierwszym przypadku wystarczy wymiana wentyla i dopompowanie powietrza do właściwego ciśnienia statycznego. W drugim niestety konieczna jest wymiana naczynia. Sposób sprawdzenia oraz ewentualnie uzupełnienie powietrza był juz na forum wiele razy opisywany. Poszukaj.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1248
Miasto: Świdnik

Post#5 28 Paź 2012 19:27   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam.
Ad 1. Tak jak kolega serwisant73 napisał, przyczyną braku właściwego ciśnienia gazu w naczyniu przeponowym, może być usterka samego naczynia, lub wentyla. Jest tam zwykły wenty samochodowy krótki.
Jednakże wcale nie musi to być usterka naczynia lub wentyla. Jeśli ciśnienie gazu w naczyniu nie jest kontrolowane i uzupełniane, to naturalnym zjawiskiem jest ubytek gazu z biegiem czasu, a po upływie paru lat, nawet czasem całkowity jego brak.
Na początek napompować naczynie, sprawdzić szczelność wentyla (jeśli nie szczelny, to wymienić), i obserwować co będzie dalej.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2012 19:27   





Powrót do góry
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lis 2012
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#6 13 Lis 2012 11:23   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam chciałbym się podłączyć do tematu. Mianowicie mój piec to jedno funkcyjny Ariston Micro system B11bs z zasobnikiem 125l c.w.u. i problem mam nadal mimo wymiany naczynia na nowe typ reflex [ale trochę stało w garażu około 4 lata] nie używane, i mimo iż dopompowałem powietrza do naczynia na 1,5 bar i po podłączeniu wszystkiego ciśnienie nadal rośnie , myślałem że chociaż na początku przy rozruchu na nowym naczyniu będzie lepiej a tu bez zmian naczynie jest mniej więcej tej samej pojemności co stare oryginalne , nie wiem co mogę tam jeszcze wymyślić, proszę o radę.
Powrót do góry
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Kwi 2007
Posty: 172
Miasto: Częstochowa

Post#7 13 Lis 2012 12:37   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


ricki72 napisał:
iż dopompowałem powietrza do naczynia na 1,5 bar


Dlaczego tak dużo ? Jaka wysokość instalacji ?
Zazwyczaj nie ma potrzeby więcej niż 0,8 - 1,0.
To, że rośnie to nic złego bo naczynie powinno pracować!
Wzrost ciśnienia do około 0,5 bara poniżej zadziałania zaworu bezpieczeństwa przy max nagrzanej wodzie w CO.
Powrót do góry
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lis 2012
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#8 13 Lis 2012 13:33   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Jaka wysokość instalacji

Piec jest w piwnicy na 0 i+ 1 są rozdzielacze a na strychu najwyższy grzejnik

Niestety manometr na zimnej wskazuje 1,2 bar a jak zaczyna grzać to rośnie aż do 3 bar i wtedy puszcza zawór bezpieczeństwa , czy jest możliwe aby coś innego powodowało taki wzrost ciśnienia ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lis 2012 13:33   





Powrót do góry
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Kwi 2007
Posty: 172
Miasto: Częstochowa

Post#9 13 Lis 2012 18:05   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Za duże ciśnienie w naczyniu. Prawidłowe ciśnienie to 1,0 bar.
Ciśnienie oczywiście sprawdzamy i korygujemy bez ciśnienia w instalacji CO czyli na spuszczonej wodzie z CO !
Jeśli naczynie jest w kotle i jest możliwość odcięcia kotła to odcinamy kocioł i spuszczamy wodę , dopiero potem zabieramy się za naczynie.
Potem dobijasz wodę do ok 1,3 bara na zimnej wodzie.
Jeśli naczynie jest dobre to przy grzaniu ciśnienie może delikatnie rosnąć ale na pewno nie aż tak , żeby zadziałał zawór bezpieczeństwa.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7024
Miasto: MOJE Miasto

Post#10 13 Lis 2012 23:53   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


dareksin napisał:
Za duże ciśnienie w naczyniu. Prawidłowe ciśnienie to 1,0 bar.

Czy aby na pewno ?
Tu nie ma pewników, tylko obliczenia.
Powrót do góry
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Kwi 2007
Posty: 172
Miasto: Częstochowa

Post#11 14 Lis 2012 01:36   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Oczywiście że tylko obliczenia. Ale ...
Ale jak by nie liczyć , to jakie może być ciśnienie w naczyniu , gdzie wysokość instalacji nie przekracza 10 metrów ?
Ciągle się uczę , chętnie dowiem się jeśli mam jakieś luki w wiedzy.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7024
Miasto: MOJE Miasto

Post#12 14 Lis 2012 09:29   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Możesz skorzystać z Google, lub innych źródeł.
Powrót do góry
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Kwi 2007
Posty: 172
Miasto: Częstochowa

Post#13 14 Lis 2012 10:46   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...
Powrót do góry
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lis 2012
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#14 14 Lis 2012 14:04   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


dareksin napisał:
Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

Dokładnie , poza tym za każdym razem i tak wyskakuje elektroda , widzę że na wszystkich forach MOD.-ele są tacy mili i wyrozumiali :|

A jeśli chodzi o moją pisownie to staram się jak mogę ,

panie moderatorze ; :D
p.s.
Walczę właśnie z tym pomysłem co mi zapodałeś i zaraz wszystko opiszę;
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7024
Miasto: MOJE Miasto

Post#15 14 Lis 2012 14:31   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


dareksin napisał:
Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

W podpisie sam o sobie napisałeś: "Serwis Gazowych Urządzeń Grzewczych" więc powinieneś to znać tak, jak tabliczkę mnożenia, a swoją wiedzą dzielić się z nie znającymi się na rzeczy, właśnie tu, na forum.
Powrót do góry
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Kwi 2007
Posty: 172
Miasto: Częstochowa

Post#16 14 Lis 2012 14:41   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


mirrzo napisał:
a swoją wiedzą dzielić się z nie znającymi się na rzeczy, właśnie tu, na forum


Nie ja jestem autorem tego wątku.
Posiadam taką wiedzę jaką mam i chcę nią się dzielić z innymi ( każdym kto chce rozmawiać ).
Jeśli doradziłem coś źle , czekam na sprostowanie a nie na odsyłanie do google.
Inaczej to forum traci sens.
Powrót do góry
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lis 2012
Posty: 4
Miasto: Warszawa

Post#17 14 Lis 2012 15:53   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Dokładnie jak kolega napisał gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie , :D

Ale do rzeczy; spuściłem wodę z naczynia przeponowego ,zredukowałem ciśnienie w naczyniu do owego 1,0 bar , następnie dopuściłem wody do układu do 1,2 bar [ na zimnej ] włączyłem piec i ciśnienie wzrosło podczas podgrzewania wody do 2,2 bar w czasie około 45 minut , a przy 65° c pociekło z zaworu bezpieczeństwa , gdy woda użytkowa się zagrzała i piec się wyłączył ciśnienie spadło z 2,2 do 1,7 . Po włączeniu drugiej funkcji na grzanie c.o. ciśnienie znów skoczyło na 2,0 bar i w ciągu 45 minut doszło aż do 3,5 bara i wtedy wyłączyłem piec , więc nie mam pojęcia co się stało , jeszcze wspomnę, że po zdjęciu naczynia kilkakrotnie je przepłukiwałem wodą pod ciśnieniem , a przed włączeniem pieca wszystkie grzejniki odpowietrzałem

Ma może ktoś pomysł co się mogło stać ? :cry: Tylko proszę mnie nie odsyłać do innych źródeł informacji .
z góry dziękuje
Powrót do góry
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3187
Miasto: Heilbronn

Post#18 14 Lis 2012 20:08   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


A ja widzę, że to naczynie jest do wymiany. Padła ci przepona. Jedyny ratunek- wymiana. Po opisanych przez ciebie zabiegach i objawach, to jedyna ewentualność.

Z moderatorskiego obowiązku:
Proszę, stosuj się do zasad i regulaminu forum. Zdania rozpoczynaj wielką literą.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1248
Miasto: Świdnik

Post#19 14 Lis 2012 23:16   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam.
Kolego ricki72, wyczytałem w twoich postach, że naczynie przeponowe zmieniałeś, a problem nie zniknął. Ponadto z twoich wypowiedzi, nie wynika jasno, które naczynie przeponowe wymieniłeś i pompowałeś - CO czy CWU.

Zakładając że wymieniłeś naczynie CO, i jest prawidłowo napompowane, można przyjąć że naczynie jest sprawne, ale nie jest to pewnikiem.
Napisz, jaką masz pojemność naczynia, oraz instalacji. Może naczynie jest za małe.
Sprawdź drożność połączenia naczynia z układem - niedrożność może dać taki problem.
Kiedyś też miałem przypadek, że nie używane naczynie, które leżało parę lat nie zamontowane, nie kompensowało ciśnienia, po mimo szczelności membrany i właściwego ciśnienia. Okazało się, że membrana dociśnięta powietrzem do zbiornika, przykleiła się do niego, i nie pracowała.

Zrób jeszcze taki test:
Powtórnie ustaw ciśnienie w naczyniu na 1 bar, podczas gdy nie ma w nim wody, po czym ustaw ciśnienie w instalacji CO na 1,2 bara. Podczas pompowania naczynia, zwróć uwagę, czy naczynie zachowało ciśnienie gazu, takie jak ostatnio napompowałeś. Jeśli tak, to świadczy o szczelności naczynia.
Następnie uruchom kocioł, i jak ciśnienie w instalacji CO znacznie przyrośnie, to zmierz ciśnienie gazu w naczyniu. Powinno być takie samo, jak w instalacji CO. Jeśli będzie takie, jak napompowałeś, czyli 1 bar, lub jest dużo niższe od ciśnienia w instalacji, to jest nie drożne połączenie naczynia z układem CO. Jeśli ciśnienie w naczyniu będzie równe ciśnieniu w instalacji, to naczynie jest za małe, lub do instalacji jest w jakiś sposób dopuszczana woda - o tym mogło by świadczyć to: że po ostygnięciu kotła i instalacji, ciśnienie w instalacji nie powraca do stanu początkowego, tylko jest wyższe (znalazłem takie informacje w Twoich wypowiedziach).
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2012 23:16   





Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7024
Miasto: MOJE Miasto

Post#20 14 Lis 2012 23:22   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


ricki72 napisał:
Ma może ktoś pomysł co się mogło stać ?

Jakiej pojemności jest układ grzewczy i jakiej naczynie, które zamontowałeś?
Skoro możesz dopompować powietrze do 1 bara, to membrana jest cała. Wydaje mi się, że masz za małe naczynie układu CO.
dareksin napisał:
Posiadam taką wiedzę jaką mam i chcę nią się dzielić z innymi ( każdym kto chce rozmawiać ).
Jeśli doradziłem coś źle , czekam na sprostowanie a nie na odsyłanie do google.
Inaczej to forum traci sens.

Wpisałem w googlach : dobór naczynia przeponowego wzór i wyskoczyło mnóstwo tego https://www.google.pl/search?q=dob%C3%B3r+naczynia+przeponowego+wz%C3%B3r&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
Chcieć, to móc.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
dwufunkcyjny kocioł gazowy ARISTON UNO 24 MI (2)
Kocioł dwufunkcyjny gazowy Ariston - nie można opróżnić układu CO (2)
kocioł gazowy dwufunkcyjny Termet (1)
Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny (24)
Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny wybrać?? (15)
Kocioł gazowy dwufunkcyjny z zamkniętą komorą (2)
Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny do mieszkania 100m2 (4)
Kocioł gazowy dwufunkcyjny Termet typ GCO-DP-23-37 (4)
Gazowy dwufunkcyjny kocioł c.o. typu GCO-DP-14-00 awaria (14)
Błąd F1 - Dwufunkcyjny kocioł gazowy - VITODENS 100 W (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS