X
  • #1 26 Oct 2012 20:47
    nowy88
    Level 6  
    Helpful post? (0)
    Hej

    Ariston T2 piec dwu-funkcyjny. W stanie spoczynku piecyk pokazuje ciśnienie 1 BAR w instalacji grzewczej. Po włączeniu ogrzewania i ustawieniu poziomu grzania (3) ciśnienie podskakuje do 2,2 BAR-a. Przy zwiększaniu poziomu (ok.6) wskaźnik ciśnienia pokazuje stan ostrzegawczy (czerwone pole). W ostatnim sezonie grzewczym max. nawet przy wartości grzania (7) to 1,8 BAR-a.

    1. Zastanawia mnie jaka może być tego przyczyna...??? Dlaczego ciśnienie tak radykalnie podskakuje. Ciśnienie wody w układzie w stanie spoczynku nie przekracza 1 bara (zalecenie instalatora) i nagle wzrasta po włączeniu ogrzewania.

    2. Polecacie Państwo wymianę starych grzejników żeliwnych na nowe metalowe?
    Uda się zaoszczędzić przy tym $$$? Czy ma to tylko charakter kosmetyczny...

    3. Jaka wartość ciśnienia powinna być w instalacji grzewczej? aby piecyk działał jak najbardziej "ekonomicznie".



    Pozdrawiam.
  • #2 26 Oct 2012 21:48
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Helpful post? (0)
    Witam.
    1. Brak powietrza w naczyniu przeponowym C.O.
    2. Jeśli instalacja i grzejniki są czyste (nie są zamulone), to taka wymiana nie daje radykalnych oszczędności w ogrzewaniu.
    3. Ciśnienie nie ma wpływu na oszczędności. Jednakże jest bardzo ważne, ze względu na prawidłową i niezawodną pracę kotła i instalacji. Przy zimnej instalacji nie powinno być niższe niż 1bar, a zalecane około 1,2-1,3bar. Po rozgrzaniu się instalacji, ciśnienie trochę wzrośnie. Zbyt duży przyrost ciśnienia świadczy o braku powietrza w naczyniu przeponowym, uszkodzeniu naczynia, lub za małym naczyniu w stosunku do objętości wodnej instalacji.
    Pozdrawiam.
  • #3 26 Oct 2012 22:16
    nowy88
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Rysio4001 wrote:
    Witam.
    1. Brak powietrza w naczyniu przeponowym C.O.
    2. Jeśli instalacja i grzejniki są czyste (nie są zamulone), to taka wymiana nie daje radykalnych oszczędności w ogrzewaniu.
    3. Ciśnienie nie ma wpływu na oszczędności. Jednakże jest bardzo ważne, ze względu na prawidłową i niezawodną pracę kotła i instalacji. Przy zimnej instalacji nie powinno być niższe niż 1bar, a zalecane około 1,2-1,3bar. Po rozgrzaniu się instalacji, ciśnienie trochę wzrośnie. Zbyt duży przyrost ciśnienia świadczy o braku powietrza w naczyniu przeponowym, uszkodzeniu naczynia, lub za małym naczyniu w stosunku do objętości wodnej instalacji.
    Pozdrawiam.


    Ad.1 Laik jest w stanie coś z tym zrobić? (dotychczas wymieniałem pęknięta osłonę komory spalania i wyczyściłem elektrody). Co może być przyczyną "braku powietrza w naczyniu przeponowym"? Może małe How To;) Dziękuję za profesjonalną odpowiedź.
  • #4 27 Oct 2012 03:03
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Brak gazu w naczyniu powodują zasadniczo dwie rzeczy:
    - awaria zaworka(wentyla)
    - uszkodzona (pęknięta) przepona
    W pierwszym przypadku wystarczy wymiana wentyla i dopompowanie powietrza do właściwego ciśnienia statycznego. W drugim niestety konieczna jest wymiana naczynia. Sposób sprawdzenia oraz ewentualnie uzupełnienie powietrza był juz na forum wiele razy opisywany. Poszukaj.
  • #5 28 Oct 2012 18:27
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Ad 1. Tak jak kolega serwisant73 napisał, przyczyną braku właściwego ciśnienia gazu w naczyniu przeponowym, może być usterka samego naczynia, lub wentyla. Jest tam zwykły wenty samochodowy krótki.
    Jednakże wcale nie musi to być usterka naczynia lub wentyla. Jeśli ciśnienie gazu w naczyniu nie jest kontrolowane i uzupełniane, to naturalnym zjawiskiem jest ubytek gazu z biegiem czasu, a po upływie paru lat, nawet czasem całkowity jego brak.
    Na początek napompować naczynie, sprawdzić szczelność wentyla (jeśli nie szczelny, to wymienić), i obserwować co będzie dalej.
    Pozdrawiam.
  • #6 13 Nov 2012 10:23
    ricki72
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam chciałbym się podłączyć do tematu. Mianowicie mój piec to jedno funkcyjny Ariston Micro system B11bs z zasobnikiem 125l c.w.u. i problem mam nadal mimo wymiany naczynia na nowe typ reflex [ale trochę stało w garażu około 4 lata] nie używane, i mimo iż dopompowałem powietrza do naczynia na 1,5 bar i po podłączeniu wszystkiego ciśnienie nadal rośnie , myślałem że chociaż na początku przy rozruchu na nowym naczyniu będzie lepiej a tu bez zmian naczynie jest mniej więcej tej samej pojemności co stare oryginalne , nie wiem co mogę tam jeszcze wymyślić, proszę o radę.
  • #7 13 Nov 2012 11:37
    dareksin
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    ricki72 wrote:
    iż dopompowałem powietrza do naczynia na 1,5 bar


    Dlaczego tak dużo ? Jaka wysokość instalacji ?
    Zazwyczaj nie ma potrzeby więcej niż 0,8 - 1,0.
    To, że rośnie to nic złego bo naczynie powinno pracować!
    Wzrost ciśnienia do około 0,5 bara poniżej zadziałania zaworu bezpieczeństwa przy max nagrzanej wodzie w CO.
  • #8 13 Nov 2012 12:33
    ricki72
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Jaka wysokość instalacji

    Piec jest w piwnicy na 0 i+ 1 są rozdzielacze a na strychu najwyższy grzejnik

    Niestety manometr na zimnej wskazuje 1,2 bar a jak zaczyna grzać to rośnie aż do 3 bar i wtedy puszcza zawór bezpieczeństwa , czy jest możliwe aby coś innego powodowało taki wzrost ciśnienia ?
  • #9 13 Nov 2012 17:05
    dareksin
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Za duże ciśnienie w naczyniu. Prawidłowe ciśnienie to 1,0 bar.
    Ciśnienie oczywiście sprawdzamy i korygujemy bez ciśnienia w instalacji CO czyli na spuszczonej wodzie z CO !
    Jeśli naczynie jest w kotle i jest możliwość odcięcia kotła to odcinamy kocioł i spuszczamy wodę , dopiero potem zabieramy się za naczynie.
    Potem dobijasz wodę do ok 1,3 bara na zimnej wodzie.
    Jeśli naczynie jest dobre to przy grzaniu ciśnienie może delikatnie rosnąć ale na pewno nie aż tak , żeby zadziałał zawór bezpieczeństwa.
  • #10 13 Nov 2012 22:53
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    dareksin wrote:
    Za duże ciśnienie w naczyniu. Prawidłowe ciśnienie to 1,0 bar.

    Czy aby na pewno ?
    Tu nie ma pewników, tylko obliczenia.
  • #11 14 Nov 2012 00:36
    dareksin
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Oczywiście że tylko obliczenia. Ale ...
    Ale jak by nie liczyć , to jakie może być ciśnienie w naczyniu , gdzie wysokość instalacji nie przekracza 10 metrów ?
    Ciągle się uczę , chętnie dowiem się jeśli mam jakieś luki w wiedzy.
  • #12 14 Nov 2012 08:29
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    Możesz skorzystać z Google, lub innych źródeł.
  • #13 14 Nov 2012 09:46
    dareksin
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...
  • #14 14 Nov 2012 13:04
    ricki72
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    dareksin wrote:
    Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

    Dokładnie , poza tym za każdym razem i tak wyskakuje elektroda , widzę że na wszystkich forach MOD.-ele są tacy mili i wyrozumiali :|

    A jeśli chodzi o moją pisownie to staram się jak mogę ,

    panie moderatorze ; :D
    p.s.
    Walczę właśnie z tym pomysłem co mi zapodałeś i zaraz wszystko opiszę;
  • #15 14 Nov 2012 13:31
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    dareksin wrote:
    Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

    W podpisie sam o sobie napisałeś: "Serwis Gazowych Urządzeń Grzewczych" więc powinieneś to znać tak, jak tabliczkę mnożenia, a swoją wiedzą dzielić się z nie znającymi się na rzeczy, właśnie tu, na forum.
  • #16 14 Nov 2012 13:41
    dareksin
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    mirrzo wrote:
    a swoją wiedzą dzielić się z nie znającymi się na rzeczy, właśnie tu, na forum


    Nie ja jestem autorem tego wątku.
    Posiadam taką wiedzę jaką mam i chcę nią się dzielić z innymi ( każdym kto chce rozmawiać ).
    Jeśli doradziłem coś źle , czekam na sprostowanie a nie na odsyłanie do google.
    Inaczej to forum traci sens.
  • #17 14 Nov 2012 14:53
    ricki72
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Dokładnie jak kolega napisał gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie , :D

    Ale do rzeczy; spuściłem wodę z naczynia przeponowego ,zredukowałem ciśnienie w naczyniu do owego 1,0 bar , następnie dopuściłem wody do układu do 1,2 bar [ na zimnej ] włączyłem piec i ciśnienie wzrosło podczas podgrzewania wody do 2,2 bar w czasie około 45 minut , a przy 65° c pociekło z zaworu bezpieczeństwa , gdy woda użytkowa się zagrzała i piec się wyłączył ciśnienie spadło z 2,2 do 1,7 . Po włączeniu drugiej funkcji na grzanie c.o. ciśnienie znów skoczyło na 2,0 bar i w ciągu 45 minut doszło aż do 3,5 bara i wtedy wyłączyłem piec , więc nie mam pojęcia co się stało , jeszcze wspomnę, że po zdjęciu naczynia kilkakrotnie je przepłukiwałem wodą pod ciśnieniem , a przed włączeniem pieca wszystkie grzejniki odpowietrzałem

    Ma może ktoś pomysł co się mogło stać ? :cry: Tylko proszę mnie nie odsyłać do innych źródeł informacji .
    z góry dziękuje
  • #18 14 Nov 2012 19:08
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    A ja widzę, że to naczynie jest do wymiany. Padła ci przepona. Jedyny ratunek- wymiana. Po opisanych przez ciebie zabiegach i objawach, to jedyna ewentualność.

    Z moderatorskiego obowiązku:
    Proszę, stosuj się do zasad i regulaminu forum. Zdania rozpoczynaj wielką literą.
  • #19 14 Nov 2012 22:16
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Kolego ricki72, wyczytałem w twoich postach, że naczynie przeponowe zmieniałeś, a problem nie zniknął. Ponadto z twoich wypowiedzi, nie wynika jasno, które naczynie przeponowe wymieniłeś i pompowałeś - CO czy CWU.

    Zakładając że wymieniłeś naczynie CO, i jest prawidłowo napompowane, można przyjąć że naczynie jest sprawne, ale nie jest to pewnikiem.
    Napisz, jaką masz pojemność naczynia, oraz instalacji. Może naczynie jest za małe.
    Sprawdź drożność połączenia naczynia z układem - niedrożność może dać taki problem.
    Kiedyś też miałem przypadek, że nie używane naczynie, które leżało parę lat nie zamontowane, nie kompensowało ciśnienia, po mimo szczelności membrany i właściwego ciśnienia. Okazało się, że membrana dociśnięta powietrzem do zbiornika, przykleiła się do niego, i nie pracowała.

    Zrób jeszcze taki test:
    Powtórnie ustaw ciśnienie w naczyniu na 1 bar, podczas gdy nie ma w nim wody, po czym ustaw ciśnienie w instalacji CO na 1,2 bara. Podczas pompowania naczynia, zwróć uwagę, czy naczynie zachowało ciśnienie gazu, takie jak ostatnio napompowałeś. Jeśli tak, to świadczy o szczelności naczynia.
    Następnie uruchom kocioł, i jak ciśnienie w instalacji CO znacznie przyrośnie, to zmierz ciśnienie gazu w naczyniu. Powinno być takie samo, jak w instalacji CO. Jeśli będzie takie, jak napompowałeś, czyli 1 bar, lub jest dużo niższe od ciśnienia w instalacji, to jest nie drożne połączenie naczynia z układem CO. Jeśli ciśnienie w naczyniu będzie równe ciśnieniu w instalacji, to naczynie jest za małe, lub do instalacji jest w jakiś sposób dopuszczana woda - o tym mogło by świadczyć to: że po ostygnięciu kotła i instalacji, ciśnienie w instalacji nie powraca do stanu początkowego, tylko jest wyższe (znalazłem takie informacje w Twoich wypowiedziach).
    Pozdrawiam.
  • #20 14 Nov 2012 22:22
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    ricki72 wrote:
    Ma może ktoś pomysł co się mogło stać ?

    Jakiej pojemności jest układ grzewczy i jakiej naczynie, które zamontowałeś?
    Skoro możesz dopompować powietrze do 1 bara, to membrana jest cała. Wydaje mi się, że masz za małe naczynie układu CO.
    dareksin wrote:
    Posiadam taką wiedzę jaką mam i chcę nią się dzielić z innymi ( każdym kto chce rozmawiać ).
    Jeśli doradziłem coś źle , czekam na sprostowanie a nie na odsyłanie do google.
    Inaczej to forum traci sens.

    Wpisałem w googlach : dobór naczynia przeponowego wzór i wyskoczyło mnóstwo tego https://www.google.pl/search?q=dob%C3%B3r+naczynia+przeponowego+wz%C3%B3r&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    Chcieć, to móc.
  Search 4 million + Products
Browse Products