Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)
Author
Message
nowy88
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 17
Location: Gdańsk

Post#1 Post from the author of the topic 26 Oct 2012 20:47   

Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Hej

Ariston T2 piec dwu-funkcyjny. W stanie spoczynku piecyk pokazuje ciśnienie 1 BAR w instalacji grzewczej. Po włączeniu ogrzewania i ustawieniu poziomu grzania (3) ciśnienie podskakuje do 2,2 BAR-a. Przy zwiększaniu poziomu (ok.6) wskaźnik ciśnienia pokazuje stan ostrzegawczy (czerwone pole). W ostatnim sezonie grzewczym max. nawet przy wartości grzania (7) to 1,8 BAR-a.

1. Zastanawia mnie jaka może być tego przyczyna...??? Dlaczego ciśnienie tak radykalnie podskakuje. Ciśnienie wody w układzie w stanie spoczynku nie przekracza 1 bara (zalecenie instalatora) i nagle wzrasta po włączeniu ogrzewania.

2. Polecacie Państwo wymianę starych grzejników żeliwnych na nowe metalowe?
Uda się zaoszczędzić przy tym $$$? Czy ma to tylko charakter kosmetyczny...

3. Jaka wartość ciśnienia powinna być w instalacji grzewczej? aby piecyk działał jak najbardziej "ekonomicznie".



Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Oct 2012 20:47   





Back to top
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Joined: 04 Feb 2007
Posts: 1281
Location: Świdnik

Post#2 26 Oct 2012 21:48   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam.
1. Brak powietrza w naczyniu przeponowym C.O.
2. Jeśli instalacja i grzejniki są czyste (nie są zamulone), to taka wymiana nie daje radykalnych oszczędności w ogrzewaniu.
3. Ciśnienie nie ma wpływu na oszczędności. Jednakże jest bardzo ważne, ze względu na prawidłową i niezawodną pracę kotła i instalacji. Przy zimnej instalacji nie powinno być niższe niż 1bar, a zalecane około 1,2-1,3bar. Po rozgrzaniu się instalacji, ciśnienie trochę wzrośnie. Zbyt duży przyrost ciśnienia świadczy o braku powietrza w naczyniu przeponowym, uszkodzeniu naczynia, lub za małym naczyniu w stosunku do objętości wodnej instalacji.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
nowy88
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 17
Location: Gdańsk

Post#3 Post from the author of the topic 26 Oct 2012 22:16   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Rysio4001 wrote:
Witam.
1. Brak powietrza w naczyniu przeponowym C.O.
2. Jeśli instalacja i grzejniki są czyste (nie są zamulone), to taka wymiana nie daje radykalnych oszczędności w ogrzewaniu.
3. Ciśnienie nie ma wpływu na oszczędności. Jednakże jest bardzo ważne, ze względu na prawidłową i niezawodną pracę kotła i instalacji. Przy zimnej instalacji nie powinno być niższe niż 1bar, a zalecane około 1,2-1,3bar. Po rozgrzaniu się instalacji, ciśnienie trochę wzrośnie. Zbyt duży przyrost ciśnienia świadczy o braku powietrza w naczyniu przeponowym, uszkodzeniu naczynia, lub za małym naczyniu w stosunku do objętości wodnej instalacji.
Pozdrawiam.


Ad.1 Laik jest w stanie coś z tym zrobić? (dotychczas wymieniałem pęknięta osłonę komory spalania i wyczyściłem elektrody). Co może być przyczyną "braku powietrza w naczyniu przeponowym"? Może małe How To;) Dziękuję za profesjonalną odpowiedź.

Helpful message? + -

Back to top
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 3174
Location: Heilbronn

Post#4 27 Oct 2012 03:03   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Brak gazu w naczyniu powodują zasadniczo dwie rzeczy:
- awaria zaworka(wentyla)
- uszkodzona (pęknięta) przepona
W pierwszym przypadku wystarczy wymiana wentyla i dopompowanie powietrza do właściwego ciśnienia statycznego. W drugim niestety konieczna jest wymiana naczynia. Sposób sprawdzenia oraz ewentualnie uzupełnienie powietrza był juz na forum wiele razy opisywany. Poszukaj.

Helpful message? + -

Back to top
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Joined: 04 Feb 2007
Posts: 1281
Location: Świdnik

Post#5 28 Oct 2012 18:27   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam.
Ad 1. Tak jak kolega serwisant73 napisał, przyczyną braku właściwego ciśnienia gazu w naczyniu przeponowym, może być usterka samego naczynia, lub wentyla. Jest tam zwykły wenty samochodowy krótki.
Jednakże wcale nie musi to być usterka naczynia lub wentyla. Jeśli ciśnienie gazu w naczyniu nie jest kontrolowane i uzupełniane, to naturalnym zjawiskiem jest ubytek gazu z biegiem czasu, a po upływie paru lat, nawet czasem całkowity jego brak.
Na początek napompować naczynie, sprawdzić szczelność wentyla (jeśli nie szczelny, to wymienić), i obserwować co będzie dalej.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 13 Nov 2012
Posts: 4
Location: Warszawa

Post#6 13 Nov 2012 10:23   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam chciałbym się podłączyć do tematu. Mianowicie mój piec to jedno funkcyjny Ariston Micro system B11bs z zasobnikiem 125l c.w.u. i problem mam nadal mimo wymiany naczynia na nowe typ reflex [ale trochę stało w garażu około 4 lata] nie używane, i mimo iż dopompowałem powietrza do naczynia na 1,5 bar i po podłączeniu wszystkiego ciśnienie nadal rośnie , myślałem że chociaż na początku przy rozruchu na nowym naczyniu będzie lepiej a tu bez zmian naczynie jest mniej więcej tej samej pojemności co stare oryginalne , nie wiem co mogę tam jeszcze wymyślić, proszę o radę.

Helpful message? + -

Back to top
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Apr 2007
Posts: 178
Location: Częstochowa

Post#7 13 Nov 2012 11:37   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


ricki72 wrote:
iż dopompowałem powietrza do naczynia na 1,5 bar


Dlaczego tak dużo ? Jaka wysokość instalacji ?
Zazwyczaj nie ma potrzeby więcej niż 0,8 - 1,0.
To, że rośnie to nic złego bo naczynie powinno pracować!
Wzrost ciśnienia do około 0,5 bara poniżej zadziałania zaworu bezpieczeństwa przy max nagrzanej wodzie w CO.

Helpful message? + -

Back to top
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 13 Nov 2012
Posts: 4
Location: Warszawa

Post#8 13 Nov 2012 12:33   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Jaka wysokość instalacji

Piec jest w piwnicy na 0 i+ 1 są rozdzielacze a na strychu najwyższy grzejnik

Niestety manometr na zimnej wskazuje 1,2 bar a jak zaczyna grzać to rośnie aż do 3 bar i wtedy puszcza zawór bezpieczeństwa , czy jest możliwe aby coś innego powodowało taki wzrost ciśnienia ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Nov 2012 12:33   





Back to top
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Apr 2007
Posts: 178
Location: Częstochowa

Post#9 13 Nov 2012 17:05   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Za duże ciśnienie w naczyniu. Prawidłowe ciśnienie to 1,0 bar.
Ciśnienie oczywiście sprawdzamy i korygujemy bez ciśnienia w instalacji CO czyli na spuszczonej wodzie z CO !
Jeśli naczynie jest w kotle i jest możliwość odcięcia kotła to odcinamy kocioł i spuszczamy wodę , dopiero potem zabieramy się za naczynie.
Potem dobijasz wodę do ok 1,3 bara na zimnej wodzie.
Jeśli naczynie jest dobre to przy grzaniu ciśnienie może delikatnie rosnąć ale na pewno nie aż tak , żeby zadziałał zawór bezpieczeństwa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Nov 2012 17:05   





Back to top
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7392
Location: MOJE Miasto

Post#10 13 Nov 2012 22:53   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


dareksin wrote:
Za duże ciśnienie w naczyniu. Prawidłowe ciśnienie to 1,0 bar.

Czy aby na pewno ?
Tu nie ma pewników, tylko obliczenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Apr 2007
Posts: 178
Location: Częstochowa

Post#11 14 Nov 2012 00:36   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Oczywiście że tylko obliczenia. Ale ...
Ale jak by nie liczyć , to jakie może być ciśnienie w naczyniu , gdzie wysokość instalacji nie przekracza 10 metrów ?
Ciągle się uczę , chętnie dowiem się jeśli mam jakieś luki w wiedzy.

Helpful message? + -

Back to top
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7392
Location: MOJE Miasto

Post#12 14 Nov 2012 08:29   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Możesz skorzystać z Google, lub innych źródeł.

Helpful message? + -

Back to top
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Apr 2007
Posts: 178
Location: Częstochowa

Post#13 14 Nov 2012 09:46   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

Helpful message? + -

Back to top
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 13 Nov 2012
Posts: 4
Location: Warszawa

Post#14 14 Nov 2012 13:04   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


dareksin wrote:
Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

Dokładnie , poza tym za każdym razem i tak wyskakuje elektroda , widzę że na wszystkich forach MOD.-ele są tacy mili i wyrozumiali Neutral

A jeśli chodzi o moją pisownie to staram się jak mogę ,

panie moderatorze ; Very Happy
p.s.
Walczę właśnie z tym pomysłem co mi zapodałeś i zaraz wszystko opiszę;

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2012 13:04   





Back to top
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7392
Location: MOJE Miasto

Post#15 14 Nov 2012 13:31   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


dareksin wrote:
Dziękuję. Przy takim podejściu to forum też można wyłączyć ...

W podpisie sam o sobie napisałeś: "Serwis Gazowych Urządzeń Grzewczych" więc powinieneś to znać tak, jak tabliczkę mnożenia, a swoją wiedzą dzielić się z nie znającymi się na rzeczy, właśnie tu, na forum.

Helpful message? + -

Back to top
   
dareksin
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Apr 2007
Posts: 178
Location: Częstochowa

Post#16 14 Nov 2012 13:41   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


mirrzo wrote:
a swoją wiedzą dzielić się z nie znającymi się na rzeczy, właśnie tu, na forum


Nie ja jestem autorem tego wątku.
Posiadam taką wiedzę jaką mam i chcę nią się dzielić z innymi ( każdym kto chce rozmawiać ).
Jeśli doradziłem coś źle , czekam na sprostowanie a nie na odsyłanie do google.
Inaczej to forum traci sens.

Helpful message? + -

Back to top
   
ricki72
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 13 Nov 2012
Posts: 4
Location: Warszawa

Post#17 14 Nov 2012 14:53   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Dokładnie jak kolega napisał gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie , Very Happy

Ale do rzeczy; spuściłem wodę z naczynia przeponowego ,zredukowałem ciśnienie w naczyniu do owego 1,0 bar , następnie dopuściłem wody do układu do 1,2 bar [ na zimnej ] włączyłem piec i ciśnienie wzrosło podczas podgrzewania wody do 2,2 bar w czasie około 45 minut , a przy 65° c pociekło z zaworu bezpieczeństwa , gdy woda użytkowa się zagrzała i piec się wyłączył ciśnienie spadło z 2,2 do 1,7 . Po włączeniu drugiej funkcji na grzanie c.o. ciśnienie znów skoczyło na 2,0 bar i w ciągu 45 minut doszło aż do 3,5 bara i wtedy wyłączyłem piec , więc nie mam pojęcia co się stało , jeszcze wspomnę, że po zdjęciu naczynia kilkakrotnie je przepłukiwałem wodą pod ciśnieniem , a przed włączeniem pieca wszystkie grzejniki odpowietrzałem

Ma może ktoś pomysł co się mogło stać ? Crying or Very sad Tylko proszę mnie nie odsyłać do innych źródeł informacji .
z góry dziękuje

Helpful message? + -

Back to top
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 3174
Location: Heilbronn

Post#18 14 Nov 2012 19:08   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


A ja widzę, że to naczynie jest do wymiany. Padła ci przepona. Jedyny ratunek- wymiana. Po opisanych przez ciebie zabiegach i objawach, to jedyna ewentualność.

Z moderatorskiego obowiązku:
Proszę, stosuj się do zasad i regulaminu forum. Zdania rozpoczynaj wielką literą.

Helpful message? + -

Back to top
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Joined: 04 Feb 2007
Posts: 1281
Location: Świdnik

Post#19 14 Nov 2012 22:16   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


Witam.
Kolego ricki72, wyczytałem w twoich postach, że naczynie przeponowe zmieniałeś, a problem nie zniknął. Ponadto z twoich wypowiedzi, nie wynika jasno, które naczynie przeponowe wymieniłeś i pompowałeś - CO czy CWU.

Zakładając że wymieniłeś naczynie CO, i jest prawidłowo napompowane, można przyjąć że naczynie jest sprawne, ale nie jest to pewnikiem.
Napisz, jaką masz pojemność naczynia, oraz instalacji. Może naczynie jest za małe.
Sprawdź drożność połączenia naczynia z układem - niedrożność może dać taki problem.
Kiedyś też miałem przypadek, że nie używane naczynie, które leżało parę lat nie zamontowane, nie kompensowało ciśnienia, po mimo szczelności membrany i właściwego ciśnienia. Okazało się, że membrana dociśnięta powietrzem do zbiornika, przykleiła się do niego, i nie pracowała.

Zrób jeszcze taki test:
Powtórnie ustaw ciśnienie w naczyniu na 1 bar, podczas gdy nie ma w nim wody, po czym ustaw ciśnienie w instalacji CO na 1,2 bara. Podczas pompowania naczynia, zwróć uwagę, czy naczynie zachowało ciśnienie gazu, takie jak ostatnio napompowałeś. Jeśli tak, to świadczy o szczelności naczynia.
Następnie uruchom kocioł, i jak ciśnienie w instalacji CO znacznie przyrośnie, to zmierz ciśnienie gazu w naczyniu. Powinno być takie samo, jak w instalacji CO. Jeśli będzie takie, jak napompowałeś, czyli 1 bar, lub jest dużo niższe od ciśnienia w instalacji, to jest nie drożne połączenie naczynia z układem CO. Jeśli ciśnienie w naczyniu będzie równe ciśnieniu w instalacji, to naczynie jest za małe, lub do instalacji jest w jakiś sposób dopuszczana woda - o tym mogło by świadczyć to: że po ostygnięciu kotła i instalacji, ciśnienie w instalacji nie powraca do stanu początkowego, tylko jest wyższe (znalazłem takie informacje w Twoich wypowiedziach).
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7392
Location: MOJE Miasto

Post#20 14 Nov 2012 22:22   

Re: Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)


ricki72 wrote:
Ma może ktoś pomysł co się mogło stać ?

Jakiej pojemności jest układ grzewczy i jakiej naczynie, które zamontowałeś?
Skoro możesz dopompować powietrze do 1 bara, to membrana jest cała. Wydaje mi się, że masz za małe naczynie układu CO.
dareksin wrote:
Posiadam taką wiedzę jaką mam i chcę nią się dzielić z innymi ( każdym kto chce rozmawiać ).
Jeśli doradziłem coś źle , czekam na sprostowanie a nie na odsyłanie do google.
Inaczej to forum traci sens.

Wpisałem w googlach : dobór naczynia przeponowego wzór i wyskoczyło mnóstwo tego https://www.google.pl/search?q=dob%C3%B3r+naczynia+przeponowego+wz%C3%B3r&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
Chcieć, to móc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Ariston T2 - Piec dwufunkcyjny (kocioł gazowy)
Page 1 of 1
Similar topics
dwufunkcyjny kocioł gazowy ARISTON UNO 24 MI (2)
Kocioł dwufunkcyjny gazowy Ariston - nie można opróżnić układu CO (2)
kocioł gazowy dwufunkcyjny Termet (1)
Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny (24)
Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny wybrać?? (15)
Kocioł gazowy dwufunkcyjny z zamkniętą komorą (2)
Jaki kocioł gazowy dwufunkcyjny do mieszkania 100m2 (4)
Kocioł gazowy dwufunkcyjny Termet typ GCO-DP-23-37 (4)
Gazowy dwufunkcyjny kocioł c.o. typu GCO-DP-14-00 awaria (14)
Błąd F1 - Dwufunkcyjny kocioł gazowy - VITODENS 100 W (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed