Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.
Author
Message
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#1 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 13:41   

TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Próbuje połączyć się z internetem (Netia) za pomocą w/w routera. Problem polega na tym, że nie mogę się dostać do jego ustawień. Router ten był skonfigurowany wcześniej w innym mieszkaniu i był inny dostawca internetu. Po podłączeniu routera do zasilania mój komputer automatycznie łączy się z siecią, która była wcześniej ustawiona na tym routerze. Internet jednak nie działa. Domyślam się, że muszę w ustawieniach routera dać dane do netii. Nie mogę się jednak z nim połączyć.
Wpisuje w przeglądarkę internetową "http://192.168.1.1" (tak jest napisane na routerze żeby się z nim połączyć. Próbowałem również "192.168.0.1", również nie działa.
Próbowałem się połączyć za pomocą kabla laptop - router, jednak to też nie pomaga. Z siecią się łączy bez problemu, automatycznie, jednak w ustawienia nie mogę wejść.
Próbowałem sie połączyć również z płytki, wyskakuje taki błąd:
[img]http://i.imgur.com/

Komenda ipconfig /all
[img]http://i.imgur.com/
Nie wiem czy jeszcze coś powinienem dodać.

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2012 13:41   





Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#2 01 Nov 2012 13:49   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Chyba nie wpinasz kabla telefonicznego bezpośrednio do gniazda WAN tego routera??
Pisząc, że masz Netie, rozumiem że przez ADSL, a ten router jest ETH - nie kompatybilny z ADSL - podłączając kabel tele bezpośrednio do tego routera możesz go uszkodzić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#3 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 13:57   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Podłączam kabel, który jest od internetu do gniazda oznaczonego "WAN". Wcześniej był tutaj router kolegi, co prawda był inny, i tak też podłączyliśmy, wszystko działało. Niestety on się wyprowadził, zabrał router i teraz jest problem.

Mam jeszcze coś takiego co się nazywa "Carrier Poe Adapter", ma on dwa wejścia: POE i LAN. Wydaje mi się, że próbowałem też tego użyć. Podłączają wejście od internetu do wejścia "LAN" a z POE do routera. Chyba... Już nie pamiętam, wiem że nie działało.

Helpful message? + -

Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#4 01 Nov 2012 14:01   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Do ADSL-u (internet po kablach telefonicznych - TP, Netia) potrzebny jest modem lub router z wbudowanym modemem ADSL - ten router go nie posiada i podpinając kabel uszkodzisz go.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#5 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 14:04   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Czyli potrzebuję innego routera ? Z tym nic nie poradzę ?

Helpful message? + -

Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#6 01 Nov 2012 14:05   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Dokładnie - lub są używki modemy ADSL z wyjściem ETH (tanie) - modemem prze konwertujesz sygnał na skrętkę - podłączysz ten router i nim rozdzielisz internet - jeśli go jeszcze nie uszkodziłeś.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#7 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 14:11   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Mógłbyś rzucić jakimś przykładowym linkiem co trzeba dokładniej kupić. Najlepiej coś taniego, gdyż potrzebuję internetu 4 miesiące.. Potem wyjeżdżam.
Kiedyś udało mi się zrobić, że jeden z laptopów był routerem. Czy zrobienie takiego czegoś znacznie osłabi sygnał internetowy lub nie powinno być różnicy ? Dzięki za pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23539
Location: Gostyń

Post#8 01 Nov 2012 14:12   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Moja propozycja W8901g od TP-Linka.

Helpful message? + -

Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#9 01 Nov 2012 14:15   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Po pierwsze trzeba ustalić jak masz dostarczony internet - jeśli ADSL to tak jak pisałem.
Osłabić nie osłabić, a używki to: Link, Link, Link itd...

Helpful message? + -

Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#10 01 Nov 2012 14:15   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


O ile już go nie uszkodziłeś, kablem ethernetowym łączysz z kompem poprzez gniazdo LAN dowolne z czterech.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#11 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 14:19   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Podłączyłem tak raz (kabel od netu do wejścia LAN) i niby się coś tak zaskoczyło, ale nie działało jak należy.

Helpful message? + -

Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#12 01 Nov 2012 14:20   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Przy uszkodzeniu portu WAN (przez twoje kombinacje z linią telefoniczną) - ten router jest do odratowania ponieważ pasuje na niego alternetywny FW gdzie można zmienić jeden z portów LAN na WAN.
Ale czy ty chłopie rozumiesz po polsku, że ten router nie jest kompatybilny z technologia ADSL i chociażbyś go nawet pod woda podłączał czy w lodówce to nie będzie działać - jedyny efekt jaki uzyskasz to uszkodzenie routera Exclamation

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2012 14:20   





Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#13 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 14:30   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Zacznijmy jeszcze raz. Mieszkam we Wrocławiu. Internet mam od Internetii (nie wiem czy to ADSL czy nie, nie znam się). Ze ściany wystaje mi kabelek a na końcu ma skrzyneczkę z napisem CAT.5e (wygląda tak jak na screenie).
[img]http://i.imgur.com/
Do tego podłączam kabel ethernet i drugi koniec do routera - wejście WAN. Nie działa.

Mam jeszcze coś takiego "Poe Adapter". Nie wiem do czego to służy i czy mi w ogóle potrzebne:
[img]http://i.imgur.com

Pierwszy raz ten router był używany w mieszkaniu gdzie miałem neta od LANnetu (teraz to przejeła internetia). Wszystko wtedy ładnie działało.

Dodano po 1 [minuty]:

hermes-80 -> już kumam, że nie jest kompatybilny, więc leży on w pokoju obok i już nic nie próbuje. Tylko chciałem czegoś spróbować, żeby nie wydawać kasy na nowy router. A nie sprawdzałem jego kompatybilności etc bo wydawało mi się, że to jest ten sam dostawca co miałem w pierwszym mieszkaniu i wtedy ten router działał..

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2012 14:30   





Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#14 01 Nov 2012 14:33   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Chłopie w pierwszym poście pisałeś o Netii więc wszyscy podpowiadający kierowali się w tym kierunku. Jesteś w stanie zalogować się na ten router, jak nie to reset do ustawień fabrycznych. Jeżeli jest to prywatny dostawca to napewno nie ma połaczenia ADSL tylko Ethernet.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#15 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 14:48   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Jest to internetia, więc napisałem, że dostawcą jest Netia. Mieszkanie wynajmuje, nie interesowałem się dostawcą etc bo wszystko działało jak się wprowadziłem. Kiedyś to był LANnet jak rozumiem. Jak poznać czy to jest ADSL czy nie...

Helpful message? + -

Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23539
Location: Gostyń

Post#16 01 Nov 2012 14:51   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


ADSL to inaczej linia telefoniczna.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#17 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 14:55   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


więc zakładam, że jest to ADSL i muszę kupować nowy router.. Nie wiem czemu wcześniej działał w innym mieszkaniu, kiedy wydawało mi się, że to było takie samo połączenie. Potrzebuję zatem nowego routera.

Helpful message? + -

Back to top
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 30 Mar 2007
Posts: 23539
Location: Gostyń

Post#18 01 Nov 2012 15:19   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Juanhijuan wrote:
Potrzebuję zatem nowego routera.

Nie potrzebujesz nowego routera, potrzebujesz zaprosić do mieszkania fachowca który ci to poprawnie skonfiguruje.

Helpful message? + -

Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#19 01 Nov 2012 15:22   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Zepnij to wszystko kablami tak jak powinno być i zaloguj się na router.

Helpful message? + -

Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#20 01 Nov 2012 15:53   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Ręce opadają - lepiej byś dał zdjęcia gniazdka jakie masz od ISP i kable jakie tam podpinasz.
Lub dokładny model routera kumpla na którym działał internet.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#21 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 16:10   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Wszystkie zdjęcia. Kabel którego używam. Kabel wpinam do wejścia niebieskiego (WAN) na routerze a drugi koniec do tej białej skrzyneczki.

Na router nie mogę się zalogować.

TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera. TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera. TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera. TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.

Dodano po 4 [minuty]:

Kabel bardziej wygląda mi na Ethernet aniżeli ADSL (według google image). Wpinałem go normalnie, nie na siłę etc.

TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera. TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.

Dodano po 32 [sekundy]:

ADSL po lewej, po prawej ethernet (który wygląda jak ten mój).

Helpful message? + -

Back to top
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jan 2008
Posts: 9689

Post#22 01 Nov 2012 16:13   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Tylko równie dobrze instalacja telefoniczna może być zrobiona na skrętce komputerowej.

Wygląda to na zwykły ETH ale... wróżek tu nie ma.

Helpful message? + -

Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#23 01 Nov 2012 16:16   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


I gitara. Koniecznie trzeba zalogować się na router bez tego dalej nie ruszymy. Próbowałeś resetować go do ustawień fabrycznych przyciskiem z tyłu?

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#24 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 16:44   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Nie próbowałem. Zaraz tak zrobię i zobaczymy co dalej.

Dodano po 3 [minuty]:

Zrestartowałem. Czy teraz podłączyć do wejścia WAN ten kabel od internetu i nic więcej ? Dalej odszukać router w dostępnych sieciach i się z nim połączyć ?

Helpful message? + -

Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#25 01 Nov 2012 16:45   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Teraz tak: podłącz kablem router z komputerem zaloguj się. Oczywiście kabelek w rutku do dowolnego gniazda LAN.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Nov 2012 16:45   





Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#26 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 16:53   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Podłączyłem. Nie wiem czy resetowanie się nie udało czy co ale dalej wczytuje mi sieć, którą miałem utworzoną w poprzednim mieszkaniu.

Po drugie próbuje w przeglądarkę (google chrom i IE) wpisać http://192.168.1.1 oraz http://192.168.0.1.
Niestety nic się nie dzieje. Nie wczytuje strony..

Helpful message? + -

Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#27 01 Nov 2012 17:09   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Resetowałeś trzymając wciśnięty przycisk aż zapalą się wszystkie lampki? Czy jest to wersja v4 tego routera?

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#28 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 17:17   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Wersja v4.

Dodano po 22 [sekundy]:

Dokładnie ver.1.4.

Dodano po 4 [minuty]:

Udało się... Dzięki. Zalogowałem się do routera. Za krótko trzymałem. Trzeba było z 20 sec.
Mógłbyś mi teraz rozpisać jak krok po kroku go poprawnie skonfigurować ? Muszę wyjść na 2h, więc przepraszam jeśli nie będę nic odpisywał.

Helpful message? + -

Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#29 01 Nov 2012 17:18helpful post - solution   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Ok. Super. To mamy już za sobą. Jak będziesz dostępny daj znak. Czekam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Juanhijuan
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 19 Nov 2009
Posts: 67

Post#30 Post from the author of the topic 01 Nov 2012 19:12   

Re: TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.


Okey, już jestem. Od czego zaczynamy ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> TP-Link TL-WR740N - Nie można się dostać do routera.
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
TP-Link TL-WR740N - Nie da się wejść w ustawienia routera (4)
Router TP-Link WR740N - "nie można znaleźć routera" (3)
"Nie można skonfigurować routera" TP-Link TL-WR740N (6)
Router Netgear WGR614. Nie można się dostać do routera. (2)
TP-LINK TL-WR740N - Notoryczne rozłączanie się routera (13)
tp-link, wr740n, nie znaleziono routera... (4)
TP-LINK TD-W8960N - Nie widzi linii tel, nie można się na niego dostać.. (3)
TP-LINK - Nie można zalogować się do routera z zewnątrz. (8)
Router TP-LINK TL-WR740N - nie mogę wejść w ustawienia routera (4)
Co zrobić aby móc się dostać do routera TP-LINK 740N z domu? (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed