Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności
Autor
Wiadomość
Jerzy49
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 69

Post#1 Post autora tematu 03 Lis 2012 18:28   

Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Moja instalacja centralnego ogrzewania jest zaprojektowana do współpracy z kotłem kondensacyjnym. Posiada nieco powiększone przekroje rur, odpowiedni do tego zład wody, zawory pełno-przepływowe i nad-wymiarowe grzejniki. Kocioł fabrycznie wyposażony jest w jednofazową pompę WILO INTOTSL 15/5-1 ustawioną tylko na 84 Watt bez przełącznika wyboru mocy. Z taką mocą pompy, uzyskanie temperatury powrotu na poziomie 30 st C wymaga bardzo silnego dławienia zaworem głównego obiegu wody. Nie jest to najlepszy sposób i rozsądnym wyjściem byłoby obniżenie mocy pompy. Konektorowe złącze pompy daje możliwość takiej zmiany. W tym celu należy - i tu niestety moja wiedza się kończy - przełożyć styki w sześcio-pinowym wtyku zasilającym i przestawić zworę w gnieździe. Domyślam się, że podłączenie kondensatora w każdej konfiguracji pozostanie bez zmiany.
Czy ktoś z szanownego grona może podpowiedzieć, jak należy przestawić kolejność styków zasilania, aby uzyskać najniższy stopień wydajności? Będę wdzięczny za pomoc...
Obecny (84 Watt) układ połączeń od strony gniazda jest taki (zdjęcie 3):

noga 1, noga 2 - kondensator 2 µF
noga 3, noga 6 - zasilanie 230 V
noga 5, noga 6 - zwora

Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności
Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#2 03 Lis 2012 19:13   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Jaki to jest kocioł ?
Powrót do góry
   
Jerzy49
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 69

Post#3 Post autora tematu 03 Lis 2012 19:20   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Termet Ecocondens
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lis 2012 19:20   





Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#4 03 Lis 2012 19:46   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Spróbuj go podłączyć bez mostka.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lis 2012 19:46   





Powrót do góry
   
Jerzy49
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 69

Post#5 Post autora tematu 03 Lis 2012 19:58   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Z wyjętym mostkiem pompa nie chodzi.
Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#6 03 Lis 2012 20:07   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


A skąd masz takie dane o możliwości zmiany obrotów ? Bo szczerze mówiąc pierwsze o tym słyszę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lis 2012 20:07   





Powrót do góry
   
polokokta55
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 12

Post#7 03 Lis 2012 20:18   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Każda pompa do CO powinna mieć stopniowane obroty
Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#8 03 Lis 2012 20:22   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


A gdzie takie mądrości Kolego wyczytałeś, podziel się wiedzą. Powinna to znaczy musi, czy nie tak ?
Powrót do góry
   
Jerzy49
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 69

Post#9 Post autora tematu 03 Lis 2012 20:36   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Ten typ pompy jest taki sam w wykonaniu zarówno jedno, jak i trzy-biegowym. Różni się inną puszką przyłącza. Puszka w opcji "przestawianej" ma wbudowany trzy-pozycyjny przełącznik wyboru mocy. Tak mi powiedział były pracownik serwisu pomp. Ilość nóżek w gnieździe przyłącza (z różnymi rezystancjami względem siebie) raczej to potwierdza...
Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#10 03 Lis 2012 21:04   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


To się tak bezpośrednio nie przekłada, kwestia uzwojeń w silniku pompy.
Powrót do góry
   
Jerzy49
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 69

Post#11 Post autora tematu 11 Lis 2012 18:27   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Sprawa jakby się wyjaśniła...
Okazało się, że pompa posiada oznaczenie rynkowe Wilo OTSL 15/5. Na pewno posiada dwa biegi.
Otóż, fabryczne zasilanie 230 V podawane jest na nóżki 3 i 6 ze zworą na nóżkach 5 i 6 (wg zdjęcia 3) - wtedy pompa, wg tabliczki znamionowej na kotle, ma moc 84 Watt.
Przy przestawieniu zwory z nóżek 5 i 6 na nóżki 5 i 4 (bez zmiany w podaniu napięcia) pompa chodzi z małą prędkością - niestety nie wiem, z jaką dokładnie mocą.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lis 2012 18:27   





Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#12 11 Lis 2012 18:31   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Moc możesz sobie policzyć.
Powrót do góry
   
polokokta55
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 12

Post#13 11 Lis 2012 20:40   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Jerzy49 i co uporałeś się z tą pompą ? Post wcześniej piszesz że były serwisant ci powiedział że ta pompa różni się tylko puszką , a uzwojenia są tak jak większości pomp na trzy nastawy. Piszesz też o rezystencji uzwojeń to napisz które ile ma omów to andrefff podpisał się jako elektryk to na pewno ci odpisze , bo pisze tutaj bardzo mądre podpowiedzi .
Powrót do góry
   
Jerzy49
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Gru 2003
Posty: 69

Post#14 Post autora tematu 11 Lis 2012 22:41   

Re: Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności


Jeśli jeszcze kogoś ten temat interesuje, to mam takie wieści:
Przemierzyłem uzwojenia... w tzw. temperaturze pokojowej, rezystancja na nóżkach 3 i 6, ze zworą łączącą nóżki 5 i 6, (zdjęcie 3) wynosi ok. 210 Ohm. Natomiast na tych samych nóżkach - czyli 3 i 6, lecz ze zworą spinającą nóżki 5 i 4 jest ok. 320 Ohm.
Z pompę uporałem się o tyle, że teraz na wolnych obrotach, osiągnięcie temperatury wody powrotnej rzędu 30° C wymaga mniejszego dławienia na głównym obiegu.
Co do byłego serwisanta, to chyba miał rację mówiąc o drugiej puszce, bo zakładając na gniazdo pompy puszkę o innym ustawieniu połączeń (...z przełącznikiem?) można uzyskać inną moc. Dodam, że pomiędzy nóżkami 4 i 6 występuje rezystancja ok. 130 Ohm - może to jest, ta trzecia prędkość pompy? Tu nie eksperymentowałem, bo zwiększaniem mocy nie byłem zainteresowany.
Jak wspomniałem problem zelżał, ale nie do końca, bo dla niedławionego przepływu wody grzewczej potrzebuję jeszcze zmniejszyć moc silnika indukcyjnego pompy - pewnie pozostaje już tylko falownik, ale to już temat na zupełnie inna dyskusję...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Pompa WILO INTOTSL 15/5-1 - Zmiana wydajności
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pompa Wilo TOP-E 80/1-10 1~230 V/50 Hz (1)
Pompa Wilo do kotła - jaki zamiennik (6)
Jak sterowana jest pompa Wilo RERS25/3E ? (5)
Energooszczedna pompa obiegowa WILO Pico Stratos (4)
Pompa cyrkulacji WILO. Element uszczelniający komorę silnika (1)
WILO STAR Z15 - Pompa obiegowa przestała działać (7)
Wilo Star Nova Z - Cyrkulacja - pompa nie daje rady? (37)
Pompa Wilo Star - Nie może uciągnąć na pierwszym biegu (9)
WILO Star Z15 - pompa "dzwoni" (7)
Pompa próżniowa od dojarki,bez wydajności. (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS