Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia
Autor
Wiadomość
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#1 Post autora tematu 12 Lis 2012 18:26   

Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Jaka może być przyczyna zakłóceń w odbiorze TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia ? W zasadzie nie da się oglądać, i tak się kończy wyświetleniem "brak sygnału". Inne programy wyglądają bardzo dobrze, telewizor kupiony 2 mies. temu (LG LCD 37"), antena na dachu nie wiem jaka, nie mam do niej dostępu, klucz ma administracja budynku, wstęp wzbroniony itd. Lokalizacja : Warszawa, Praga Południe, Gocław.
Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#2 12 Lis 2012 18:41   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


To jest paczka MUX-3. Zapewne odbierasz z PKiN, jakbyś mógł skierować antenę na Raszyn byłoby ok.
Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#3 Post autora tematu 12 Lis 2012 18:53   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Prawdę mówiąc, to ja sam niczego nie skieruję, mogę co najwyżej dać znać w spółdzielni mieszkaniowej, żeby to zrobili. Budynek ma 15 lat i kiedyś na dachu była normalna zbiorcza antena, nie wiem czy cały czas jest ta sama, ale biorąc pod uwagę sknerstwo i cwaniactwo tych osób, to pewnie tak.
Powrót do góry
   
Zimny_
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Cze 2011
Posty: 90

Post#4 12 Lis 2012 19:19   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Tylko z PKiN również jest nadawany MUX3. Moc wydaje się wystarczająca. W sumie Raszyn ma mocniejszy nadajnik, można spróbować.
Bez angażowania spółdzielni możesz jedynie sprawdzić podłączenie i wymienić wzmacniacz anteny na silniejszy / nowy.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#5 12 Lis 2012 20:03   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
Podaj nam poziom i jakość (lub BER / ilość błędów) odbieranych mux-ów pokazywanych przez odbiornik.

Wymień kabel łączący gniazdo RTV z odbiornikiem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2012 20:03   





Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#6 Post autora tematu 12 Lis 2012 22:21   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Wymieniłem kabel i nic, dalej to samo... W sumie to tego można się było spodziewać, pewnie to sprawa anteny. Co najlepiej napisać do spółdzielni żeby to jakoś sensownie brzmiało i mnie nie spławili ?
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#7 12 Lis 2012 23:14   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
Miałeś podać parametry odbioru, ale jak nie chcesz, to twoja sprawa.

Pisze się prawdę - "Brak stabilnego odbioru mux-3 z AIZ".
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2012 23:14   





Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#8 Post autora tematu 13 Lis 2012 00:55   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Parametry są takie, że "siła sygnału" jest na stałym poziomie 78% dla wszystkich programów, ale już "jakość sygnału" jest różna. I tak np. TVN HD ma 100% (tu w zasadzie nigdy nie ma zakłóceń), to samo Polsat Sport News. Ale już np. Eska ma tylko 40%, podobnie TVP 2, natomiast TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia mają 0%.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#9 13 Lis 2012 09:37   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
AIZ prawdopodobnie w ogóle nie jest przystosowany do odbioru mux-3 (k55), a i z odbiorem mux-1 (k58), jak widać ma problemy.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6948
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#10 13 Lis 2012 10:21   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Nawet najprostsza antena za oknem może się okazać bardzo skuteczna. Ostatnio sporo pozakładałem takiego maleństwa:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm
Jak widzisz kosztuje majątek....
Do tego kawałek kabla, prosta wtyczka i jest dobrze...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lis 2012 10:21   





Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#11 Post autora tematu 13 Lis 2012 12:10   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


To co w takim razie napisać do spółdzielni ?
Powrót do góry
   
andrefff
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 2775
Miasto: Toruń

Post#12 13 Lis 2012 12:19   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Nic. Pozostawią Twój problem bez reakcji. Kup Tą antenkę z linku powyżej i będziesz miał MUX - 3.
Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#13 Post autora tematu 13 Lis 2012 14:36   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Będę się kłócił z nimi aż do skutku, tu chodzi o zasady. Biorą od mieszkańców kasę, więc mamy prawo wymagać. Pewnie, że mógłbym instalować jakąś dodatkową antenę we własnym zakresie, ale nie chcę tego po prostu robić. Po co, skoro jest na dachu. W ustawie o cyfryzacji (czy jak to się tam nazywa) jest podobno napisane, że zarządca budynku ma obowiązek dostosować całość ?
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#14 13 Lis 2012 15:19   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Kaloteck napisał:
To co w takim razie napisać do spółdzielni ?
Opisz sytuacją, że nie masz odbioru mux-3 oraz masz słaby odbiór mux-1. Zobaczysz, co odpowiedzą.

Na marginesie, wygląda, że instalacja była dostosowywana do do DVB-T w czasie emisji testowych, które odbywały się na k53 oraz k48. Zaś k58 to pewnie pozostałość z odbioru analogowego TV4.

Kaloteck napisał:
Będę się kłócił z nimi aż do skutku, tu chodzi o zasady
Masz rację, spółdzielnia to spółdzielcy i ich pieniądze. Co innego, czy mieszkańcy budynku zgodzą się na wydatkowanie kasy na adaptację AIZ do reszty mux-ów.

Kaloteck napisał:
że zarządca budynku ma obowiązek dostosować całość ?
Tak, choć to nie jest takie oczywiste, bo SM to organizacja samorządowa i może ona podejmować decyzje z mandatu Walnego nawet stojące w sprzeczności z obowiązującym prawem. Oczywiście, rodzi to z kolei inne problemy, ale to już polska rzeczywistość.
Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#15 Post autora tematu 15 Lis 2012 14:24   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Odpowiedz spoldzielni brzmi tak :

" Antena jest ustawiona na pałac, wcześniej była na Raszyn i było gorzej. "

Czyli zaskoczenie, myslalem tak jak pisaliscie, ze bedzie odwrotnie.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#16 15 Lis 2012 14:42   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
No tak, patrząc po tej odpowiedzi, to rzeczywiście, słabo wychowaliście sobie administrację.

W administracji powinien być gdzieś wykaz dostępnych kanałów TV w gniazdach AIZ, jeśli nie ma to zgłoś formalne zapytanie o to, jakie sygnały TV są dostępne w gnieździe twojej AIZ wg tej specyfikacji.

Bo przecież nie płacicie za "lepiej" w świetle tego: "Antena jest ustawiona na pałac, wcześniej była na Raszyn i było gorzej. "
Powrót do góry
   
Zimny_
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Cze 2011
Posty: 90

Post#17 15 Lis 2012 15:02   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Ładnie masz z administracją. Ze wszystkim trzeba walczyć, kombinować... Jak mnie denerwują.. Moja rada - jeśli tak postępują, to postaraj się załatwiać ich odpowiedzi na piśmie, albo przez email. Zawsze pozostaje odpowiedź z której nie mogą się wycofać w przypadku większego konfliktu.
Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#18 Post autora tematu 16 Lis 2012 13:51   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Ogólnie wiadomo, że to początki "cyfryzacji" ale jednak trochę ręce opadają, takie akcje to daaaawno temu za komuny przerabiałem, braki sygnałów, lipne nadajniki itd.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#19 16 Lis 2012 14:19   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Kaloteck napisał:
Czyli zaskoczenie, myslalem tak jak pisaliscie, ze bedzie odwrotnie.
Raszyn i PKiN nadają mux-1...3 w SFN-ach, więc antenę ustawia się po prostu na kierunek, skąd jest lepsza jakość sygnału. Zależnie od lokalizacji, raz może być lepiej z kierunku PKiN-u, raz z Raszyna, a raz z jeszcze innego... Mało tego, może być i tak, że nie wszystkie mux-y muszą mieć najlepszy odbiór z tego samego kierunku. Tak to już jest przy DVB-T.

TVN HD idzie tylko z PKiNu.
Powrót do góry
   
SP5ANJ
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9639
Miasto: Warszawa

Post#20 16 Lis 2012 18:55   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Witam.
Kaloteck napisał:
Ogólnie wiadomo, że to początki "cyfryzacji" ale jednak trochę ręce opadają ...

Temat "naświetlany" i "edukowany" od około 3-ech lat w "mediach".

Cytat:
... takie akcje to daaaawno temu za komuny przerabiałem, braki sygnałów, lipne nadajniki itd.

Jesteśmy tu w podobnym "wieku" (czytaj : znający temat "daaaawno"), ale Nikt nie "obudził" się z tym, iż DVB-T będzie kluczową "emisją" cyfryzacji w RP (wyłączanie emisji "analogowej").

Bez obrazy, ale na tym Forum, nie rozważamy -- "czy" tylko "kiedy" i "jak" wyłączą "analogową emisję".
Bez obrazy, ale porównania " za komuny przerabiałem " - są Tu chyba NIE na miejscu.


Pozdrawiam. Moderator działu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lis 2012 18:55   





Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#21 Post autora tematu 16 Lis 2012 19:06   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Tak, wiem że temat "wałkowany" w mediach od dłuższego czasu, z dużą tzw. pompą, ale jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że powinno to wszystko być lepiej dopracowane.
Powrót do góry
   
Kaloteck
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 48

Post#22 Post autora tematu 28 Gru 2012 15:36   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Wlasnie dostalem wiadomosc ze spoldzielni, ze "monter sprawdzi, ale musi Pan
być w domu i musi być widno". Chyba sobie jaja robia ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TVP Polonia w MUX3 z Kosztowów (2)
TVP Sport i TVP HD - naziemne? (8)
Cyfrowa telewizja naziemna - brak tvp (4)
Cabletech URZ 0083E - brak dźwieku na TVP Polonia (2)
Tuner DVBT H.264 i TV LCD LG 37 -Brak obrazu TVP 1 HD,TVP 2 HD z naziemnej cyfr. (11)
Problem z kanałami tvp 1, tvp 2 , tvp lublin (21)
Cabletech URZ0184 - brak programów tvp kultura, tvp historia (Łódź) (1)
[Pytanie] Tvp Polonia cyfrowo (4)
Odbiór TVP Historia i Sport (2)
Odbiór TVP Historia w Legionowie k/Warszawy (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS