Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations ->Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#1 12 Nov 2012 17:26  Topic author   

Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Jaka może być przyczyna zakłóceń w odbiorze TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia ? W zasadzie nie da się oglądać, i tak się kończy wyświetleniem "brak sygnału". Inne programy wyglądają bardzo dobrze, telewizor kupiony 2 mies. temu (LG LCD 37"), antena na dachu nie wiem jaka, nie mam do niej dostępu, klucz ma administracja budynku, wstęp wzbroniony itd. Lokalizacja : Warszawa, Praga Południe, Gocław.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andrefff
Level 36
Location: Toruń
Joined: 05 Jan 2010
Posts: 2740
Helped: 321
Post rating: 57
andrefff
Level 36
Post#2 12 Nov 2012 17:41    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


To jest paczka MUX-3. Zapewne odbierasz z PKiN, jakbyś mógł skierować antenę na Raszyn byłoby ok.

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#3 12 Nov 2012 17:53  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Prawdę mówiąc, to ja sam niczego nie skieruję, mogę co najwyżej dać znać w spółdzielni mieszkaniowej, żeby to zrobili. Budynek ma 15 lat i kiedyś na dachu była normalna zbiorcza antena, nie wiem czy cały czas jest ta sama, ale biorąc pod uwagę sknerstwo i cwaniactwo tych osób, to pewnie tak.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Zimny_
Level 13
Joined: 24 Jun 2011
Posts: 89
Helped: 1
Post rating: 5
Zimny_
Level 13
Post#4 12 Nov 2012 18:19    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Tylko z PKiN również jest nadawany MUX3. Moc wydaje się wystarczająca. W sumie Raszyn ma mocniejszy nadajnik, można spróbować.
Bez angażowania spółdzielni możesz jedynie sprawdzić podłączenie i wymienić wzmacniacz anteny na silniejszy / nowy.

Helpful post? + 0
Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#5 12 Nov 2012 19:03    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
Podaj nam poziom i jakość (lub BER / ilość błędów) odbieranych mux-ów pokazywanych przez odbiornik.

Wymień kabel łączący gniazdo RTV z odbiornikiem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#6 12 Nov 2012 21:21  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Wymieniłem kabel i nic, dalej to samo... W sumie to tego można się było spodziewać, pewnie to sprawa anteny. Co najlepiej napisać do spółdzielni żeby to jakoś sensownie brzmiało i mnie nie spławili ?

Helpful post? + 0
Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#7 12 Nov 2012 22:14    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
Miałeś podać parametry odbioru, ale jak nie chcesz, to twoja sprawa.

Pisze się prawdę - "Brak stabilnego odbioru mux-3 z AIZ".

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#8 12 Nov 2012 23:55  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Parametry są takie, że "siła sygnału" jest na stałym poziomie 78% dla wszystkich programów, ale już "jakość sygnału" jest różna. I tak np. TVN HD ma 100% (tu w zasadzie nigdy nie ma zakłóceń), to samo Polsat Sport News. Ale już np. Eska ma tylko 40%, podobnie TVP 2, natomiast TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia mają 0%.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#9 13 Nov 2012 08:37    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
AIZ prawdopodobnie w ogóle nie jest przystosowany do odbioru mux-3 (k55), a i z odbiorem mux-1 (k58), jak widać ma problemy.

Helpful post? + 0
Back to top
irekr
Moderator
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7834
Helped: 983
Post rating: 181
irekr
Moderator
Post#10 13 Nov 2012 09:21    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Nawet najprostsza antena za oknem może się okazać bardzo skuteczna. Ostatnio sporo pozakładałem takiego maleństwa:
http://www.dipol.com.pl/antena telewizyjna dipol 3-21-69 dvb-t A0315.htm
Jak widzisz kosztuje majątek....
Do tego kawałek kabla, prosta wtyczka i jest dobrze...

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#11 13 Nov 2012 11:10  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


To co w takim razie napisać do spółdzielni ?

Helpful post? + 0
Back to top
andrefff
Level 36
Location: Toruń
Joined: 05 Jan 2010
Posts: 2740
Helped: 321
Post rating: 57
andrefff
Level 36
Post#12 13 Nov 2012 11:19    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Nic. Pozostawią Twój problem bez reakcji. Kup Tą antenkę z linku powyżej i będziesz miał MUX - 3.

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#13 13 Nov 2012 13:36  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Będę się kłócił z nimi aż do skutku, tu chodzi o zasady. Biorą od mieszkańców kasę, więc mamy prawo wymagać. Pewnie, że mógłbym instalować jakąś dodatkową antenę we własnym zakresie, ale nie chcę tego po prostu robić. Po co, skoro jest na dachu. W ustawie o cyfryzacji (czy jak to się tam nazywa) jest podobno napisane, że zarządca budynku ma obowiązek dostosować całość ?

Helpful post? + 0
Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#14 13 Nov 2012 14:19    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Kaloteck wrote:
To co w takim razie napisać do spółdzielni ?
Opisz sytuacją, że nie masz odbioru mux-3 oraz masz słaby odbiór mux-1. Zobaczysz, co odpowiedzą.

Na marginesie, wygląda, że instalacja była dostosowywana do do DVB-T w czasie emisji testowych, które odbywały się na k53 oraz k48. Zaś k58 to pewnie pozostałość z odbioru analogowego TV4.

Kaloteck wrote:
Będę się kłócił z nimi aż do skutku, tu chodzi o zasady
Masz rację, spółdzielnia to spółdzielcy i ich pieniądze. Co innego, czy mieszkańcy budynku zgodzą się na wydatkowanie kasy na adaptację AIZ do reszty mux-ów.

Kaloteck wrote:
że zarządca budynku ma obowiązek dostosować całość ?
Tak, choć to nie jest takie oczywiste, bo SM to organizacja samorządowa i może ona podejmować decyzje z mandatu Walnego nawet stojące w sprzeczności z obowiązującym prawem. Oczywiście, rodzi to z kolei inne problemy, ale to już polska rzeczywistość.

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#15 15 Nov 2012 13:24  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Odpowiedz spoldzielni brzmi tak :

" Antena jest ustawiona na pałac, wcześniej była na Raszyn i było gorzej. "

Czyli zaskoczenie, myslalem tak jak pisaliscie, ze bedzie odwrotnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#16 15 Nov 2012 13:42    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


 
No tak, patrząc po tej odpowiedzi, to rzeczywiście, słabo wychowaliście sobie administrację.

W administracji powinien być gdzieś wykaz dostępnych kanałów TV w gniazdach AIZ, jeśli nie ma to zgłoś formalne zapytanie o to, jakie sygnały TV są dostępne w gnieździe twojej AIZ wg tej specyfikacji.

Bo przecież nie płacicie za "lepiej" w świetle tego: "Antena jest ustawiona na pałac, wcześniej była na Raszyn i było gorzej. "

Helpful post? + 0
Back to top
Zimny_
Level 13
Joined: 24 Jun 2011
Posts: 89
Helped: 1
Post rating: 5
Zimny_
Level 13
Post#17 15 Nov 2012 14:02    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Ładnie masz z administracją. Ze wszystkim trzeba walczyć, kombinować... Jak mnie denerwują.. Moja rada - jeśli tak postępują, to postaraj się załatwiać ich odpowiedzi na piśmie, albo przez email. Zawsze pozostaje odpowiedź z której nie mogą się wycofać w przypadku większego konfliktu.

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#18 16 Nov 2012 12:51  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Ogólnie wiadomo, że to początki "cyfryzacji" ale jednak trochę ręce opadają, takie akcje to daaaawno temu za komuny przerabiałem, braki sygnałów, lipne nadajniki itd.

Helpful post? + 0
Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#19 16 Nov 2012 13:19    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Kaloteck wrote:
Czyli zaskoczenie, myslalem tak jak pisaliscie, ze bedzie odwrotnie.
Raszyn i PKiN nadają mux-1...3 w SFN-ach, więc antenę ustawia się po prostu na kierunek, skąd jest lepsza jakość sygnału. Zależnie od lokalizacji, raz może być lepiej z kierunku PKiN-u, raz z Raszyna, a raz z jeszcze innego... Mało tego, może być i tak, że nie wszystkie mux-y muszą mieć najlepszy odbiór z tego samego kierunku. Tak to już jest przy DVB-T.

TVN HD idzie tylko z PKiNu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
SP5ANJ
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Warszawa
Joined: 22 Jan 2007
Posts: 10003
Helped: 1369
Post rating: 102
SP5ANJ
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#20 16 Nov 2012 17:55    

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Witam.
Kaloteck wrote:
Ogólnie wiadomo, że to początki "cyfryzacji" ale jednak trochę ręce opadają ...

Temat "naświetlany" i "edukowany" od około 3-ech lat w "mediach".

Quote:
... takie akcje to daaaawno temu za komuny przerabiałem, braki sygnałów, lipne nadajniki itd.

Jesteśmy tu w podobnym "wieku" (czytaj : znający temat "daaaawno"), ale Nikt nie "obudził" się z tym, iż DVB-T będzie kluczową "emisją" cyfryzacji w RP (wyłączanie emisji "analogowej").

Bez obrazy, ale na tym Forum, nie rozważamy -- "czy" tylko "kiedy" i "jak" wyłączą "analogową emisję".
Bez obrazy, ale porównania " za komuny przerabiałem " - są Tu chyba NIE na miejscu.


Pozdrawiam. Moderator działu.

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#21 16 Nov 2012 18:06  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Tak, wiem że temat "wałkowany" w mediach od dłuższego czasu, z dużą tzw. pompą, ale jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że powinno to wszystko być lepiej dopracowane.

Helpful post? + 0
Back to top
Kaloteck
Level 10
Joined: 07 Sep 2011
Posts: 57
Kaloteck
Level 10
Post#22 28 Dec 2012 14:36  Topic author   

Re: Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia


Wlasnie dostalem wiadomosc ze spoldzielni, ze "monter sprawdzi, ale musi Pan
być w domu i musi być widno". Chyba sobie jaja robia ?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia
Page 1 of 1

Similar topics to naziemna brak sygnału TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia

Cabletech URZ0184 - brak programów tvp kultura, tvp historia (Łódź) (1)
Brak TVP 1 HD i TVP 2 i TVP INFO Łódź na Opticum HD T80 plus (4)
Problem z kanałami tvp 1, tvp 2 , tvp lublin (21)
Tuner DVBT H.264 i TV LCD LG 37 -Brak obrazu TVP 1 HD,TVP 2 HD z naziemnej cyfr. (11)
Cabletech URZ 0083E - brak dźwieku na TVP Polonia (2)
Cyfrowa telewizja naziemna - brak tvp (4)
TVP Sport i TVP HD - naziemne? (8)
TVP Polonia w MUX3 z Kosztowów (2)
[Pytanie] Tvp Polonia cyfrowo (4)
Odbiór TVP Historia i Sport (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops