Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 17 Lis 2012 15:31
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam Wszystkich.
    Mam problem z laptopem Dell Inspiron 1750 , przywieziony z anglii, bylo uszkodzone gniazdo zasilania i dzialal tylko w 1 polozeniu wtyczki. po wymianie wtyczka ok ,komputer sie odpala, ale: nie widzial w biosie zasilacza (PA-2E) wiec pozyczylem inny oryginalny(PA-12Family) i wykrywa, baterie tez wykrywa, na pasku zadan komunikat ze podlaczony i laduje, ale caly czas 11% i nic. pare razy po wlaczeniu pokazuje jak laduje (ikona baterii narasta, a potem przestaje). zalaczam zdjecie z baterry mon - moze cos pomoze. nie chce inwestowac w ciemno w baterie, bo moze plyta jest uszkodzona na wskutek jakiegos zwarcia gdy bylo uszkodzone gniazdo zasilania. co mam zrobic i jak to sprawdzic zeby wyeliminowac np plyte gowna ,albo jak sprawdzic ze to napewno bateria jest uszkodzona.

    Dell Inspiron 1750 - nie laduje baterii (pomimo ikony podlaczony,laduje)

  • #2 17 Lis 2012 18:18
    yang32
    Poziom 36  

    Może być uszkodzenie na płycie. Masz możliwosć sprawdzenia na innej baterii, i wykonania pomiarów na płycie głównej ?

  • #3 17 Lis 2012 23:41
    boomtrack
    Poziom 9  

    innej baterii nie posiadam, ale mogę pomierzyć coś na płycie tylko gdzie i co? Po zdjęciu osłony nad klawiaturą jest dojście do złącza baterii (od góry)więc jeśli tam mam pomierzyć to mogę tylko między którymi pinami? na włączonym komputerze czy kiedy? Rozebrałem też baterię bo dużo postów jest o pomierzeniu jakiegoś zabezpieczenia (F1) jeśli dobrze widzę to u mnie jest to kształcie rezystora - ale przejście posiada więc raczej jest dobry. Mogę zamieścić jakieś zdjęcie jeśli pomoże.

  • #4 18 Lis 2012 00:24
    Lupo - baterie

    Poziom 23  

    Czy bateria jest zamiennikiem? Problem nieładowania baterii występuje w trzech rodzajach laptopów Dell'a 1525, 1545 oraz 1750. Miałem już kilka takich sytuacji. Z resztą wspominałem o tym również na elektrodzie

    Link



    Rozwiązania idealnego na problem nieładowania baterii w tych laptopach nie znalazłem, chociaż na avalonie pisali, że w Dell 1525, 1545 oraz 1750 bardzo ważne jest korzystanie z macierzystego zasilacza. Powiem szczerze, że w tych trzech rodzajach laptopów mogę wsadzić do komputera klienta po kolei 20 nowych baterii i żadnej nie chce ładować. Mają ten sam problem co Ty, pokazuje, że ładuje, jednak stanu naładowania nie chce zwiększać. Co zabawne problem ten występuje w co trzecim, czwartym laptopie z tych serii. W jednym Dell'u 1525 baterii nie chce ładować, ale już w drugim z tej samej serii, przy zastosowaniu tej samej baterii, jest wszystko ok :-)

  • #5 18 Lis 2012 10:55
    boomtrack
    Poziom 9  

    a więc tak: jest to bateria dell inspiron 15 series, 1525,1526,1545, Li-ion 11.1V - 4400mA/49Wh. ale była w laptopie i nie wiem czy taka powinna być. w biosie ją wykrywa i wszędzie piszą, że taka powinna być w takim modelu. czyli ze nawet jak kupię taką samą to nadal może jej nie ładować, to czy istnieje jakieś rozwiązanie aby jednak ją ładowało?

    Dell Inspiron 1750 - nie laduje baterii (pomimo ikony podlaczony,laduje)

  • #6 18 Lis 2012 11:41
    Lupo - baterie

    Poziom 23  

    Bateria do 1525, 1525, 1545 jest kompatybilna również z serią 1750. To jest ta sama bateria.
    Z doświadczenia powiem, że nie masz co kupować kolejnego zamiennika, bo to nic nie zmieni. Ja rozwiązania na to nieładowanie nie znalazłem, a kombinowałem na różne sposoby - zmieniałem zasilacze, reinstalowałem baterie, upgrade biosu etc. Po prostu w tych trzech modelach, w niektórych egzemplarzach nie ma pełnej komunikacji z zamiennikiem baterii. U mnie dwóch klientów kupiło oryginały i ponoć wszystko było już ok.

  • #7 19 Lis 2012 22:47
    Wiesław Rzepka

    Poziom 31  

    W dellach oryginalne baterie produkowane są na układach BQ8030. Produkowane są przez przez Sony, Sanyo i ostatnie, które miałem w w rękach - przez samsunga. I wszystkie te baterie zawsze działają z dellami. Myślę, że jest to sprawa softu zawartego we flashu BQ8030, który zapewne różni się nieco od softu zwykle zaszytego w tych kontrolerach. Dlatego najpewniejsza jest regeneracja baterii oryginalnej.

  • #8 20 Lis 2012 21:21
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam
    Rozmawiałem z poprzednim właścicielem i twierdzi, że dokupi gniazdo w laptopie było sprawne to ładowało normalnie, a gdy się ułamał środek to już działał tylko na ładowarce. Najdziwniejsze że twierdzi, że bateria była ładowana na zasilaczu (PA-2E) a teraz po wymianie złącza ( w firmie komputerowej gdzie robią takie usługi) bios nie widzi tego zasilacza dlatego mam podejrzenia, że niestety uzyskane informacje o ładowaniu niebyły prawdziwe. No ale tak poważnie to jakie mam wyjścia:
    1. wymiana baterii ale tylko na oryginalną?
    2. zmiana softu w kontrolerze? - a to już chyba poważny temat jak dla mnie , chyba że mogę to zrobić jakoś samemu.
    Jeśli mnie wzrok nie myli to na układzie jest BQ3060 ale firmy nie ma. Na płytce jest również napis RES1 ale nie wiem czy to restart? - to jest w kształcie dużego rezystora smd (oznaczenie na nim 010 )

  • #9 20 Lis 2012 23:03
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Rozumiem, że w zasilaczu we wtyczce ułamał się środkowy pin odpowiedzialny za identyfikację zasilacza. Został ten wtyk wymieniony i teraz nadal laptop nie rozpoznaje tego zasilacza.

    Z tego wynika, że w tej starej wtyczce była zamontowana pamięć identyfikująca zasilacz. Natomiast brak jej na płytce zasilacza. W nowej wtyczce tej pamięci nie ma. Po prostu dali ciała podczas wymiany.

    Bateria nie ładowana przez długi okres czasu mogła się głęboko rozładować i teraz już bez rozebrania i wymiany ogniw jej nie naprawisz.

  • #10 21 Lis 2012 07:05
    Lupo - baterie

    Poziom 23  

    jarob napisał:

    Bateria nie ładowana przez długi okres czasu mogła się głęboko rozładować i teraz już bez rozebrania i wymiany ogniw jej nie naprawisz.


    Gdyby tak było, to nie pokazywałoby komunikatu, że ładuje baterie. Z tego co kolega pisał, to sytuacja jest taka, że jest komunikat "podłączony, ładuje", ale z jakiś powodów nie zmienia % stanu naładowania.

    Moim zdaniem faktycznie może być to zasilacz. Tym bardziej, ze na bratnim ukraińskim forum pisali niejednokrotnie, że w tych modelach ważny jest zasilacz macierzysty.

  • #11 21 Lis 2012 13:04
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam
    nie wtyczka na przewodzie zasilacza była wymieniana tylko gniazdo na płytce w laptopie ( w gnieździe był ukruszony cały środek - dlatego zostało wymienione na takie samo.) na tym rzekomo macierzystym zasilaczu (PA-2E) jest komunikat w biosie Unknow, - i wtedy mam komunikat podłączony , nie ładuje; natomiast jak podłącze pożyczony zasilacz do innego della(vostro- o takich samych parametrach prądowych) PA-12Family to w biosie widzi go jako Power Adapter: 65W i wtedy mam komunikat w win7 podłączony, ładuje - ale problem w tym ze cały czas mam 11% i jak odłączę wtyczkę to od razu się wyłącza, a gdybym odpiął w kolejności od + do - elektronikę i podładował ogniwa i potem podpiął w kolejności odwrotnej to jest szansa że "ruszy" ta bateria?

  • #12 21 Lis 2012 13:43
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z tego wynika, że w oryginalnym zasilaczu PA-2E masz problem z przewodem. Można takie przewody kupić np. na alledrogo.

    Jeśli w tych modelach faktycznie jest tak ważny zasilacz, to może na pożyczonym nie zadziała, no chyba, że w baterii jest uszkodzony bezpiecznik termiczny sterowany w baterii - sprawdź go.

    Samo odłączenie i podłączenie ogniw moim zdaniem nic nie da.

  • #13 22 Lis 2012 11:25
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam
    pomierzyłem dziś ten zasilacz którego bios nie widzi i mam pytanie czy na tym środkowym bolcu w środku powinno być jakieś napięcie? bo nie ma . Dla ciekawości wziąłem również ten zasilacz wykrywany przez bios ale również nie ma żadnego napięcia na środkowym bolcu - wiec trochę "zdziczałem". widziałem na allegro takie przewody do zasilaczy rozumiem że najważniejsza jest średnica wew i zew oraz bolec oraz żeby przewód miał 3 żyły - a pierścień z podświetleniem rozumiem że jest bez znaczenia bo takiego nie mogłem znaleźć?

  • #14 22 Lis 2012 21:28
    Wiesław Rzepka

    Poziom 31  

    Gwoli ścisłości: pin środkowy wtyczki połączony jest z nogą układu (zwykle Dallas-a) który jest w zasilaczu. Jeśli zasilacz nie jest wykrywany, jest to zwykle problem "ukręcenia" przewodu od pinu środkowego, dużo rzadziej uszkodzenie układu dallas.
    Sprawa z uszkodzeniem zasilacza jest na tyle poważna, że bez tego pinu nie da się naładować baterii.

  • #15 23 Lis 2012 21:52
    Rafal1234
    Poziom 16  

    Moim zdaniem problemem jest bateria. Miałem niedawno notebooka Dell Inspiron 1011 który miał baterie "zamiennik" i pokazywał na ikonce że ładuje a faktycznie baterii nie ładował. Zrobiłem kilka pomiarów ale wyglądało że wszystko ok na płycie. Wymieniłem baterie na oryginał i ładował bez problemu.

  • #17 24 Lis 2012 20:45
    boomtrack
    Poziom 9  

    hmmm, pozyczylem jeszcze inny zasilacz tym razem PA-10 , to samo bios wykrywa zasilacz , ikona ze laduje ale nadal 11% i stoi w miejscu czyli tak naprawde nie laduje. skoro wyprobowalem juz 3 zasilacze oryginalne i zawsze jest tak samo, to faktycznie najbardziej prawdopodobne wydaje sie ze jest to wina baterii - czy jest mozliwosc zeby ta bateria ruszyla czy pozostaje jej wymiana na oryginal? moze jakies resetowanie jej?

  • #18 24 Lis 2012 22:29
    Wiesław Rzepka

    Poziom 31  

    Ja preferuję naprawę baterii a nie kupowanie zamienników.

  • #19 25 Lis 2012 12:41
    boomtrack
    Poziom 9  

    no dobrze ale gdzie i jak mam ja naprawic? czy moge to zrobic w wlasnym zakresie jakims programem czy zaniesc gdzies do naprawy - ale nawet nie wiem gdzie moglbym ja odniesc. zatem skoro najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie baterii i zalecacie probe naprawy - to jak mam sie do tego zabrac?

  • #20 25 Lis 2012 20:23
    Wiesław Rzepka

    Poziom 31  

    Zawsze należy zacząć od początku, czyli otworzenia baterii, pomierzenia napięcia ogniw, sprawdzenia jakie układy znajdują się na pcb.

  • #21 25 Lis 2012 20:28
    Rafal1234
    Poziom 16  

    Zobacz jakie są układy na płytce, poszukaj ich oznaczeń w googlach i ściągnij datesheet. Pomierz poszczególne ogniwa.

  • #23 26 Lis 2012 10:51
    Wiesław Rzepka

    Poziom 31  

    Układ jest BQ3060 czy może Bq2060 ? Sprawdź dobrze.

  • #24 28 Lis 2012 20:06
    boomtrack
    Poziom 9  

    Układ jest na pewno BQ3060, pomierzyłem chyba zabezpieczenie (oznaczone - F1) jeśli dobrze widzę to u mnie jest to kształcie rezystora - ale przejście posiada więc raczej jest dobry ten element. jest jeszcze chyba termik na przewodzikach na zewnętrznej stronie ogniw ale nie wiem jak mam go zmierzyć - wchodzi na wyprowadzenia w płytce z oznaczeniem RT1. Zmierzyłem ogniwa:
    1 sekcja: 2,19V
    2 sekcja: 2,61V
    3 sekcja: 2,54V
    łącznie ma 7,33v wiec malutko. Mam je jakoś podładować ? ale odłączyć od elektroniki czy jak?

  • Pomocny post
    #25 28 Lis 2012 20:20
    krzychu1985^
    Poziom 26  

    Wygląda na to, że ogniwa się rozładowały tak, że sama płytka nie ma już zasilania. Odłącz ogniwa od elektroniki i podładuj cały pakiet, jednak przydałoby się użyć balancera i wyrównać napięcia na sekcjach.

  • Pomocny post
    #26 28 Lis 2012 21:04
    Wiesław Rzepka

    Poziom 31  

    Ok, można podładować, ale i tak sekcje ogniw mają zbyt duże różnice napięć, co świadczy o różnicy Rw. Myślę, że ogniwa są do wymiany.

  • #27 01 Gru 2012 09:13
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam wszystkich, chcialem pochwalic sie iz chyba bareria zostala uratowana: po rozebraniu i odlaczeniu w odpowiedniej kolejnosci przewodow, wyrownalem zasilaczem napiecia na sekcjach potem ladowalem cale ogniwo do 11V, podlaczylem przewody w odwrotnej kolejnosci i poskladalem calosc. w laptopie w biosie juz pokazalo 13% naladowania i faktycznie zaczelo ladowac az do 100%. teraz pisze z tego laptopa z baterii , sprawdze jeszcze ile trzyma faktycznie ale pewnie kolo godziny, rozladuje ja jeszcze i naladuje do pelna i poobserwuje. dziekuje za pomoc, teraz jeszcze zostal maly problem z klawiatura ale to juz pewnie inny dzial.

  • #28 02 Gru 2012 10:47
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam
    bateria trzyma nawet calkiem dobrze ,ok 2 godzin. po rozladowaniu i naladowaniu do pelna w BatteryMon pokazuje stopien naladowania 172,9%, a w win7 oczywiscie 100%.
    Czy mozna jakos to ustawic aby pamietal teraz pojemnosc i po naladowaniu widzial 100% , moze trzeba jakos ja dodatkowo skalibrowac - w Asusie jest w biosie taka funkcja a w Dellu nie ma, czy jest jakis program czy w baterryMon mozna to jakos ustwic

    Dell Inspiron 1750 - nie laduje baterii (pomimo ikony podlaczony,laduje)

  • #29 07 Gru 2012 08:16
    boomtrack
    Poziom 9  

    Witam
    No dobrze skoro nikt nie ma pomysłu jak zrobić żeby w BatteryMon pokazywało 100% i dlaczego tak się dzieję to poczekam do końca tygodnia i zamknę temat. Reasumując Bateria działa, ładuje się, przyczyną były głęboko rozładowane ogniwa które miały za małe napięcie aby ruszyła elektronika.

  • #30 07 Gru 2012 09:15
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Pomysł jest taki, że bateria nie jest skalibrowana. Opis kalibracji jest w FAQ dotyczącym baterii laptopowych.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty