Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Montaż taśmy LED RGB 300 LED.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Montaż taśmy LED RGB 300 LED.
Autor
Wiadomość
MłodyWariat
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 5
Miasto: Zabrze

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2012 10:15   

Montaż LED RGB 300LED


Witam.
Jestem tutaj całkiem nowy i to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.


Mam taki problem:

Chcę zamontować 10m taśmy LED RGB 300LED (silikon) plus kontroler RGB na pilot.

Tylko tutaj pojawia się mały problem:

jedna rolka takiej taśmy(5m) potrzebuje zasilacza 12V DC 6A, natomiast dla całości obwodu potrzeba 12A.
1)Czy jest możliwość połączenia szeregowego takich zasilaczy i czy takie połączenie jest bezpieczne dla obwodu LED ?
2)Czy jeżeli użyję zasilacz 12V 6A to czy użycie transformatora (o ile to możliwe) będzie dobrym pomysłem ?
3)Jakie są wasze odczucia do używania taśm LED RGB? Lepiej montować silikonowe czy też "odsłonięte" taśmy?

Pozdrawiam ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2012 10:15   





Powrót do góry
   
jamri
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Mar 2012
Posty: 7
Miasto: Czeladź

Post#2 06 Gru 2012 14:18   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Witaj

Ja mogę się wypowiedzieć tylko w 3 punkcie.:)

Moim skromnym zdaniem wszystko zależy gdzie chcesz je zamontować. Ja zamontowałem u siebie :odsłonięte taśmy" i wszystko mi hula jak ta lala:) U sąsiada montowaliśmy silikonowe i też jest zadowolony a efekt bardzo podobny tylko troche droższym kosztem
Wybór należy do Ciebie:)
Powrót do góry
   
MłodyWariat
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 5
Miasto: Zabrze

Post#3 Post autora tematu 07 Gru 2012 12:51   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Taśmy silikonowane i "odsłonięte" dają ponoć inne efekty wizualne. Chodzi tu o barwy ciepłe i zimne. W Twoim poście znajduje się słowa "podobny efekt". Możesz rozwinąć myśl?
Znaczy się, że co ? nie ma różnicy w "cieple" barwy tych dwóch rodzajów taśm?
Powrót do góry
   
daniel6662
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 329

Post#4 07 Gru 2012 13:17pomocny post - solucja   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Ad. 1. Szeregowo to na pewno nie bo wtedy na taśmy pójdzie 24V. Ewentualnie równolegle możesz podłączyć ale nie jestem pewien czy te zasilacze mogą pracować w takiej konfiguracji. Inne wyjście to robić dwie sekcje po 5m i każdą zasilać z osobnego zasilacza.
Ad. 2 nie bardzo rozumiem o jaki transformator Ci chodzi, mógłbyś rozwinąć tą myśl?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2012 13:17pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
MłodyWariat
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 5
Miasto: Zabrze

Post#5 Post autora tematu 07 Gru 2012 16:13   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Właśnie chodzi o to, że chce zrobić to na jednolitym połączeniu taśm. Jeden kontroler radiowy i zasilanie. Informowałem się u dostawcy i elektryka oraz w sklepie branżowym. Każdy mówi co innego co do zasilania.

Dostawca - dla 300LED potrzebne jest 12A, nie preferują łączeń zasilaczy
Znajomy - łącz zasilacze
Sklep - kontroler ma 3 wyjścia po 4A, więc jeden zasilacz 5A wystarcza do zasilania 3 wyjść kontrolera.

Nie ukrywam, że mam mętlik w głowie. Dla 10m taśmy, która potrzebuje 12A mam montować zasilacz 12A lub równolegle 3 zasilacze po 5A czy też sugerować się informacją zasięgnięta w sklepie i dać jeden zasilacz 5A?

Ad.2
Transformator prądu stałego
Powrót do góry
   
daniel6662
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 329

Post#6 07 Gru 2012 17:02pomocny post - solucja   

Re: Montaż LED RGB 300LED


A kontroler i zasilacz masz osobno? Jeżeli tak to trochę upraszcza, wystarczy dać mocniejszy zasilacz do kontrolera czyli ten 12A, tylko w takim wypadku należy zwrócić uwagę na maksymalną wydajność kontrolera, jeżeli była by za mała dla tych listw to wtedy można pokusić się o wymianę tranzystorów końcowych w tym kontrolerze na takie o większym maksymalnym prądzie przewodzenia.
Powrót do góry
   
jamri
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Mar 2012
Posty: 7
Miasto: Czeladź

Post#7 07 Gru 2012 22:38   

Re: Montaż LED RGB 300LED


MłodyWariat napisał:
Taśmy silikonowane i "odsłonięte" dają ponoć inne efekty wizualne. Chodzi tu o barwy ciepłe i zimne. W Twoim poście znajduje się słowa "podobny efekt". Możesz rozwinąć myśl?
Znaczy się, że co ? nie ma różnicy w "cieple" barwy tych dwóch rodzajów taśm?


Jest różnica ale nie miałem okazji porównać jednej obok drugiej. Każdą z taśm widziałem w innym mieszkaniu.. Chodziło mi nie o barwę a o sam efekt końcowy (wygląd, zadanie jaką mają pełnić). ;)

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2012 22:38   





Powrót do góry
   
punkonrad
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 1

Post#8 12 Gru 2012 06:18   

Re: Montaż LED RGB 300LED


montuje ledy na stacjach benzynowych. Czasem nawet i po 15 m. Można łączyć zasilacze, ale po co skoro w hurtowniach elektrycznych (ale tylko tych lepsiejszych niestety) możesz dostać zasilacze 12V, 150W i to z 2 parami zacisków na podłączenie taśm. Jeśli chodzi o silikony i odsłonięte to jest różnica i to nie tylko w barwie (warstwa silikonu zawsze wpłynie na światło tak samo jak osłonka z aluminiowych korytek dostępnych na rynku) jak i w instalacji. Np silikonów 74W barwy zimnej nie można było zamontować na żadnej powierzchni używają jakichkolwiek klejów bo diody emitowały ciepło, a silikon je trzymał co na dłuższą metę powodowało odklejanie się taśm z plastikowych listew i półek. Odsłonięte diody oddawały większość ciepła.

P.S. Jeśli bierzecie się za ledy i chcecie by to wam wytrzymało i robiło do tego jakieś wrażenie to zaopatrzcie się w taśmy i zasilacze z prawdziwego zdarzenia. Odradzam sieciówki, polecam renomowane hurtownie elektryczne najlepiej specjalizujące się w oświetleniu.
Powrót do góry
   
MłodyWariat
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 5
Miasto: Zabrze

Post#9 Post autora tematu 12 Gru 2012 09:01   

Re: Montaż LED RGB 300LED


No sądze, że hurtownia jaką jest ROTER z Rudy Śląskiej nie jest najgorszą jaka może być, w końcu od nich między innymi firma w której pracuję zaopatruje się w sprzęt do naszej hurtowni i na instalacje ;)

No ale dalej nie uzyskałem jasnej odpowiedzi na pytanie czy trzeba 12A czy też wystarczy 5A zasilacz dla 10m LED 300 jeżeli kontroler ma wyjścia na 3 kanały po 4A
Powrót do góry
   
Mirco_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 114
Miasto: Katowice

Post#10 12 Gru 2012 09:23pomocny post - solucja   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Witam

Zasilacz 230AC 12DC 150W w zupełności Ci wystarczy. Kontroler jak piszesz - 3 razy po 4A to jest 12A a nie 5A. Z tego co się orientuję to taśmy RGB 300LED mają 72W w przypadku gdy świecą na biało, czyli tylko chwilę przy zastosowaniu kontrolera. Zawsze można zastosować wzmacniacz RGB.

Dodano po 10 [minuty]:

Witam,

W załączniku drobna instrukcja podłączenia pasków LED

Załączniki:
Powrót do góry
   
MłodyWariat
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 5
Miasto: Zabrze

Post#11 Post autora tematu 12 Gru 2012 09:31   

Re: Montaż LED RGB 300LED


No tak, tylko pewna "mądra głowa" z pewnego sklepu elektrycznego na terenie mojego miasta powiedziała mi, że skoro kontroler ma 3 wyjścia po 4A to jeden zasilacz 5A wystarczy, gdyż kontroler będzie sobie "brał" prąd z tego zasilacz i rozsyłał go równomiernie na każdą ścieżkę.
Wydawało mi się to niewykonalne, z powodu twierdzenia Kirochoffa o prądzie w oczku (przynajmniej to pamiętam ze szkoły).
No ale pomyślałem, że skoro pracuje w takim sklepie to się na tym zna, więc się zastanawiałem w końcu co i jak
Powrót do góry
   
daniel6662
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 329

Post#12 12 Gru 2012 11:28   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Jest taka możliwość że przy odpowiednim sekwencyjnym zasilaniu każdego z wyjść łączny pobór prądu nie przekroczy 4A na wszystkie 3 kanały(w danym momencie zasilony jest tylko jeden kanał), zasilanie przełączane jest tak szybko między kanałami że widać jak by świeciły ciągle. Ale nie ma pewności że Twój kontroler właśnie tak działa(jest to raczej mało prawdopodobne), więc dla pewności zastosuj zasilacz o większej mocy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Gru 2012 11:28   





Powrót do góry
   
Mirco_K
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 114
Miasto: Katowice

Post#13 12 Gru 2012 12:22   

Re: Montaż LED RGB 300LED


Nie ma możliwości zasilania tylko jednego kanału w sterowniku RGB. Sterownik tworzy z tego co pamiętam 11 kolorów z 3 (RGB).

Dodano po 2 [minuty]:

Istnieje możliwość wyjścia tylko dla jednego kanału ale chyba mija sie to z celem stosowania pasków RGB jak i samego sterownika.
Powrót do góry
   
daniel6662
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 329

Post#14 12 Gru 2012 15:19   

Re: Montaż LED RGB 300LED


To chodzi zupełnie o co innego, istnieje taki sposób sterowania że masz np. 3 kanały wyjściowe z których można korzystać równocześnie ale w sterownik tak steruje tranzystorami wyjściowymi że w danym momencie świeci się tylko jeden kolor. Jeżeli chcesz uzyskać kolory pośrednie, np: biały, to wtedy sterownik podaje kolejno napięcie na każdy kolor, z tym że dzieje się to tak szybko że ty widzisz jak by listwa świeciła na biało, a cały pobierany prąd przez kontroler to tylko 1/3 tego ile ma cała listwa. Nazywa się to multipleksowaniem i jest chyba rzadko stosowane w przypadku listw led i ogólnie w celach oświetleniowych ze względu na niższą jasność niż przy sterowaniu bezpośrednim.
Powrót do góry
   
S-i-R-o
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 46
Miasto: Kraków

Post#15 01 Sty 2013 18:22   

Re: Montaż taśmy LED RGB 300 LED.


Ja miałem problem przy 5 metrach takiej tasmy rgb, świrowały mi kolory, a najbardziej czerwony, czasem drrzały wszystki, migały działy się różne nieporządane efekty,
wymianiałem zasilacz, sprawdzałem styki,
okazało się że własnie sterownik nie wyrabiał. wymieniłem na mocniejszy i problem znikł, opisałem to we wpisie na moim blogu budowlanym:
http://123budujemy.pl/instalacja-tasmy-led-podswietlanie-sufitu/
można też zobaczyć taśmę w akcji na zdjęciach i filmiku.
Montaż taśmy LED RGB 300 LED.

powiem że nie wiem czy 10m dało by rade tym sterownikiem obsłużyć, nie wiem czy są mocniejsze.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Montaż taśmy LED RGB 300 LED.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Połączenie taśmy LED RGB i Mono (3)
Poprawne podlaczenie Taśmy RGB LED 5050 (3)
Połączenie 20mb (4x 5mb) taśmy led RGB szeregowo ? (9)
zasilacz i kontroler taśmy LED RGB nie chce działać (4)
Taśma LED 300 RGB - 25 metrów. (1)
Taśma LED 300 RGB - 25 metrów - czy dobre połączenie ?? (6)
Taśmy led - Podłączenie kilku segmentów led do jednego zasilacza (3)
LED Kontroler - Słabe napięcie na jednym z łączy kontrolera LED RGB (1)
Oświetlenie mieszkania - halogen czy LED? +LED RGB (1)
Pilot LED - Dziwny dźwięk z pilota LED RGB (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS