Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Escort MK7 1,8 16V - Nie odpala.

karasws502 12 Gru 2012 18:40 2673 10
  • #1 12 Gru 2012 18:40
    karasws502
    Poziom 17  

    Witam, mam problem otóż samochód nie chce odpalić, początkowo myślałem że to wina akumulatora (zima itp) niestety po naładowaniu akumulatora kablami z drugiego auta silnik lepiej kręci ale nie odpala. Tu znowu przyszła myśl: brak iskry. Wymieniłem świece na oryginalne fordowskie do tego modelu i dalej nic, a iskra jest. Wymieniłem więc filtr paliwa z myślą że jest zapchany (stary wyglądał jak by od nowości tam siedział) i również nic. Można kręcić do bólu.

    Autko ma instalację gazową ale z nią również nie wszystko gra:

    - na gazie nie odpalał wcale
    - na bęzynie początkowo było ok i po automatycznym przełączeniu na gaz auto sprawnie jechało.
    - ostatnim razem jak działał na instalacji gazowej to odpalał na gazie (co już było dziwne) a po przełączeniu na benzynę chodził na "3 gary" jeden cylinder martwy. Wobec tego odłączyłem instalację gazową od wtryskiwaczy i wpiąłem fabryczną puszkę. Działał dobrze przez chwilę następnie w trasie przerywał i gasł aż "umarł" na parkingu.

    (dodam zdjęcia żeby było wiadomo o czym piszę, zdjęcie przed zakupem robione, akumulator już jest nowy)

    Zastanawiam się czy da się to naprawić bo auto jest potrzebne do pracy a stoi na parkingu i śnieg zbiera.

    Nie jestem mechanikiem i za bardzo się nie znam a pieniędzy na ogromne naprawy również brakuje. Czy z tego co napisałem ktoś może wywnioskować co dolega temu silnikowi?


    Escort MK7 1,8 16V - Nie odpala.

  • #2 12 Gru 2012 18:46
    Hans30
    Poziom 27  

    Jak się zachowuje dioda od modułu Pats ?

  • #3 12 Gru 2012 19:25
    karasws502
    Poziom 17  

    Nie mam pojęcia nawet co to jest :)


    Która to dioda?

  • #5 12 Gru 2012 20:40
    karasws502
    Poziom 17  

    Z tego co mi się rzuciło w oczy to świeciła się jasno bez przerwy podczas kręcenia silnikiem.

  • #6 12 Gru 2012 21:25
    Hans30
    Poziom 27  

    Masz do tego auta czerwony kluczyk ? I czy słysz pompę paliwa przy przekręceniu stacyjki w pozycję II ?

  • #7 12 Gru 2012 22:03
    karasws502
    Poziom 17  

    Mam czerwony kluczyk (a do czego on mi ma być potrzebny?), i tak słychać pompę paliwa jak się załącza. Pompa na pewno działa.

  • #9 15 Gru 2012 12:33
    karasws502
    Poziom 17  

    Witam, w dniu wczorajszym po raz ostatni spróbowałem go odpalić, poprosiłem kolegę elektryka samochodowego o sprawdzenie świec. Sytuacja wyglądała tak:

    Przyjechał, podpiął akumulator na swoje kable żeby się naładował troszkę, wyciągnął bobika ze świecy i poprosił o starą w celu włożenia w bobika i sprawdzenia czy daje iskrę, w tym momencie zakręciłem silnikiem i już chciał odpalić. (to był szok)

    Następnie zamontował wszystko na miejsce i auto odpaliło. Nie wiem jakim cudem ale chodzi, bardzo nierówno, praktycznie bez obrotów jałowych (obroty mocno falują) i jak by na 3 gary ale chodzi. Czemu wtedy nie chciało odpalić a teraz odpaliło? Do 3 razy sztuka? bo dopiero za trzecim odpalił.

    Początkowo przy 2 tysiącach obrotów strasznie nim trzęsło jednak jak się dobrze nagrzał to się uspokoił, jednak po wkręceniu go na 4 do 5 tys obrotów czuć gazem. Czy jest możliwe że mimo iż instalacja gazowa jest odpięta to na wtryski jest gaz podawany razem z benzyną?
    Dodam że jeszcze nie wymontowałem bezpiecznika od instalacji gazowej aby ją całkowicie odłączyć, muszę go poszukać.

    Co dalej powinienem zrobić żeby ten silnik zaczął normalnie pracować?

  • #10 15 Gru 2012 13:13
    Hans30
    Poziom 27  

    Poszukaj dobrze popatrz czy wężyk podający podciśnienie nie wypadł .

  • #11 15 Gru 2012 13:20
    karasws502
    Poziom 17  

    A w którym miejscu go znajdę? Mógł by się Pan zasugerować moim zdjęciem z początku tematu i określić kółkiem gdzie go znajdę?

    Ogólnie we wiązkach nie wiem czy to gazowych czy fabrycznych jest taki bałagan, kable pozostawione bez izolacji, wszystko jakieś takie luzem porozrzucane, trochę już zaizolowałem te kable i przystępniej to wygląda.

Szybka odpowiedź lub zadaj pytanie
Dziękuję Ci. Ta wiadomość oczekuje na moderatora.
 Szukaj w ofercie
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME