Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
kacperm5
Level 9
Location: -----------
Joined: 14 Dec 2011
Posts: 34
kacperm5
Level 9
Post#1 13 Dec 2012 18:07  Topic author   

podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Witam
Chcial bym sie dowiedziec czy da sie podlaczyc internet do dekodera cyfrowego polsatu poprzez laptopa. Chodzi o to by laptop dzialal jako przejsciowka. Podlaczylem juz tak, ale na laptopie wyskakuje mi ze jest ograniczony dostep, cos blokuje sygnal lokalny. Sygnal wifi normalnie dziala.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#2 13 Dec 2012 18:17    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Należy udostępnić aktywne połączenie internetowe.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
CHACA
Level 43
Location: Zgierz
Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9639
Helped: 864
Post rating: 31
CHACA
Level 43
Post#3 13 Dec 2012 22:51    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


We właściwościach karty sieciowej udostępniasz połączenie internetu za pomocą tego komputera, łączysz oba urządzenia kablem sieciowym. Dekoder to HD5000 czy inny?

Helpful post? + 0
Back to top
kacperm5
Level 9
Location: -----------
Joined: 14 Dec 2011
Posts: 34
kacperm5
Level 9
Post#4 16 Dec 2012 18:49  Topic author   

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Wielkie dzieki Jimasek ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#5 21 Jan 2013 18:08    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


podepnę się pod temat a więc mam internet LTE na usb , nie posiadam routera, a chcałbym podłaczyc internet z laptopa do dekodera hd 2000 poprzez kabel Ethernet co mam zrobić, czy się da tak w ogóle ? próbowałem ale wyskakuje na dekoderze bład 4171 ... prosze o pomoc . routera nie chce kupowac bo jak mi sie skonczy umowa na internet to rezygnuje .. pomocy :(

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#6 21 Jan 2013 18:14    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Udostępniłeś połączenie internetowe?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#7 21 Jan 2013 18:16    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


tak udostepnilem dla sieci lokalnej

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#8 21 Jan 2013 18:31    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Karta sieciowa (połączenia lokalne) otrzymało jakąś adresację?

Helpful post? + 0
Back to top
CHACA
Level 43
Location: Zgierz
Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9639
Helped: 864
Post rating: 31
CHACA
Level 43
Post#9 21 Jan 2013 18:32    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Udostępniasz połączenie LTE na usb czy tak masz?

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#10 21 Jan 2013 19:56    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


jimasek wrote:
Karta sieciowa (połączenia lokalne) otrzymało jakąś adresację?
o_O gdzie to sprawdzic??? do mnie prosze jak to zwyklego usera

Dodano po 28 [sekundy]:

CHACA wrote:
Udostępniasz połączenie LTE na usb czy tak masz?
nic takiego nie mam... mam modem w usb wsadzony /...

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#11 21 Jan 2013 20:04    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Protokół internetowy w wersji TCP/IP4 i klikasz właściwości - Link tam powinna być adresacja.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#12 21 Jan 2013 20:08    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


jimasek wrote:
Protokół internetowy w wersji TCP/IP4 i klikasz właściwości - Link tam powinna być adresacja.


tam mam wszystko automatycznie ustawione

Helpful post? + +1
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#13 21 Jan 2013 20:09    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Co oznacza że nie masz udostępnionego połączenia. Mowa oczywiście o połączeniu lokalnym czyli karcie ethernet.
Powinno być:
192.168.137.1
255.255.255.0

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#14 21 Jan 2013 20:09    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


[quote="tajfun87"]
jimasek wrote:
Protokół internetowy w wersji TCP/IP4 i klikasz właściwości - Link tam powinna być adresacja.


tam mam wszystko automatycznie ustawione pozatym wyswietla mi w udostepnianiu tylko sieci bezprzewodowe o_O

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#15 21 Jan 2013 20:11    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Raczej udostępniasz twój modem USB a nie połączenie bezprzewodowe, przynajmniej tak pisałeś.

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#16 21 Jan 2013 20:13    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


jimasek wrote:
Raczej udostępniasz twój modem USB a nie połączenie bezprzewodowe, przynajmniej tak pisałeś.
no tak byla taka opcja w sumie 3 opcje do wyboru .. polaczenie lokalne, polaczenie bezprzewodowe i cos tam jeszcze a teraz jest bez wyboru polaczenie bez przewodowe :( cos namieszalem chyba

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#17 21 Jan 2013 20:16    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Odłącz dekoder i próbuj konfiguracji jeszcze raz.

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#18 21 Jan 2013 20:26    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


ok jest xD sa 2 opcje polaczenie lokalne i polaczenie lokalne 2 , ale chwilowo blad wyskakuje jakis

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#19 21 Jan 2013 20:27    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


tajfun87 wrote:
ale chwilowo blad wyskakuje jakis

Wybierz twoją kartę sieciową, sprawdź czy adresacja na karcie jest uzyskiwana automatycznie.

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#20 21 Jan 2013 20:29    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


tak tcp/ip 4 jest automatyczna na mojej karcie

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#21 21 Jan 2013 20:31    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Więc co to za błąd?

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#22 21 Jan 2013 20:31    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


musze kompa zrestartowac bo nie wiem o co mu chodzi :/

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#23 21 Jan 2013 20:36    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


tajfun87 wrote:
musze kompa zrestartowac bo nie wiem o co mu chodzi :/

Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź?

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#24 21 Jan 2013 20:39    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


po podlaczeniu kabla wyswietla mi 2 sieci pierwsza to polsat lte druga jest nie zidentyikowana : łącznosc ograniczona ; polaczenie lokalne... wchodzac na moja siec próbując udostepnic wyskakuje mi nastepujacy blad : podczas wlaczania udostepniania polaczenia internetowego wystapil blad ... i o co tu chodzi???

Helpful post? + +1
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#25 21 Jan 2013 20:42    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


tajfun87 wrote:
po podlaczeniu kabla wyswietla mi

Jakiego kabla? Konfigurację robisz tylko z podłączonym modemem LTE, potem podłączasz dekoder.

Helpful post? + 0
Back to top
CHACA
Level 43
Location: Zgierz
Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9639
Helped: 864
Post rating: 31
CHACA
Level 43
Post#26 21 Jan 2013 20:48    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jeżeli chcesz udostępnić połączenie a masz tylko jedno czyli LTE z Polsatu jako dostęp do internetu to właśnie we właściwościach udostępniasz. Jak żle kumam niech mnie ktoś poprawi.

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#27 21 Jan 2013 20:51    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


ok skonfigurowalem ... podlaczylem juz kabel co teraz?? lacznosc ograniczona

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#28 21 Jan 2013 20:53    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


Karta sieciowa (połączenie lokalne) dostała jakąś adresację - IP i maskę?

Helpful post? + 0
Back to top
tajfun87
Level 8
Joined: 21 Jan 2013
Posts: 15
Post rating: 2
tajfun87
Level 8
Post#29 21 Jan 2013 20:55    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


ta jest ale dopiero jak przelaczylem z automatu na ustawienia uzytkownika IP 37. itd maska 255,255,255,248

Helpful post? + 0
Back to top
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Location: Gostyń
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 26481
Helped: 2636
Post rating: 288
jimasek
Moderator - Sieci, Internet
Post#30 21 Jan 2013 20:58    

Re: podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa


System samo powinien przydzielić przy poprawnej konfiguracji.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa

Podłączenie dekodera do internetu poprzez komputer. (1)
Obraz z dekodera polsatu do laptopa (Video Grabber) poprzez cinch czy s-vhs (2)
Udostępnienie internetu z laptopa poprzez Wi-Fi (20)
Udostępnianie internetu z laptopa do komórki poprzez bluetooth lub USB. (3)
Podlaczenie cyfrowego dekodera do telewizora (2)
Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange. (41)
Podlaczenie drukarki HP poprzez skretke do switcha (4)
Podlaczenie sie do sieci poprzez D-Link DI-514 (2)
Podlaczenie dwoch routerow WiFi poprzez porty WAN (7)
podlaczenie 2 komputerow do internetu (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.098 seconds