X

podlaczenie internetu do dekodera poprzez laptopa

13 Dec 2012 18:07 KAkacperm5
  • #1 13 Dec 2012 18:07
    kacperm5
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Chcial bym sie dowiedziec czy da sie podlaczyc internet do dekodera cyfrowego polsatu poprzez laptopa. Chodzi o to by laptop dzialal jako przejsciowka. Podlaczylem juz tak, ale na laptopie wyskakuje mi ze jest ograniczony dostep, cos blokuje sygnal lokalny. Sygnal wifi normalnie dziala.
  • #2 13 Dec 2012 18:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Należy udostępnić aktywne połączenie internetowe.
  • #3 13 Dec 2012 22:51
    CHACA
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    We właściwościach karty sieciowej udostępniasz połączenie internetu za pomocą tego komputera, łączysz oba urządzenia kablem sieciowym. Dekoder to HD5000 czy inny?
  • #4 16 Dec 2012 18:49
    kacperm5
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wielkie dzieki Jimasek ;)
  • #5 21 Jan 2013 18:08
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    podepnę się pod temat a więc mam internet LTE na usb , nie posiadam routera, a chcałbym podłaczyc internet z laptopa do dekodera hd 2000 poprzez kabel Ethernet co mam zrobić, czy się da tak w ogóle ? próbowałem ale wyskakuje na dekoderze bład 4171 ... prosze o pomoc . routera nie chce kupowac bo jak mi sie skonczy umowa na internet to rezygnuje .. pomocy :(
  • #6 21 Jan 2013 18:14
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Udostępniłeś połączenie internetowe?
  • #7 21 Jan 2013 18:16
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    tak udostepnilem dla sieci lokalnej
  • #8 21 Jan 2013 18:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Karta sieciowa (połączenia lokalne) otrzymało jakąś adresację?
  • #9 21 Jan 2013 18:32
    CHACA
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Udostępniasz połączenie LTE na usb czy tak masz?
  • #10 21 Jan 2013 19:56
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    jimasek wrote:
    Karta sieciowa (połączenia lokalne) otrzymało jakąś adresację?
    o_O gdzie to sprawdzic??? do mnie prosze jak to zwyklego usera

    Dodano po 28 [sekundy]:

    CHACA wrote:
    Udostępniasz połączenie LTE na usb czy tak masz?
    nic takiego nie mam... mam modem w usb wsadzony /...
  • #11 21 Jan 2013 20:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Protokół internetowy w wersji TCP/IP4 i klikasz właściwości - Link tam powinna być adresacja.
  • #12 21 Jan 2013 20:08
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (+1)
    jimasek wrote:
    Protokół internetowy w wersji TCP/IP4 i klikasz właściwości - Link tam powinna być adresacja.


    tam mam wszystko automatycznie ustawione
  • #13 21 Jan 2013 20:09
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (-1)
    Co oznacza że nie masz udostępnionego połączenia. Mowa oczywiście o połączeniu lokalnym czyli karcie ethernet.
    Powinno być:
    192.168.137.1
    255.255.255.0
  • #14 21 Jan 2013 20:09
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    [quote="tajfun87"]
    jimasek wrote:
    Protokół internetowy w wersji TCP/IP4 i klikasz właściwości - Link tam powinna być adresacja.


    tam mam wszystko automatycznie ustawione pozatym wyswietla mi w udostepnianiu tylko sieci bezprzewodowe o_O
  • #15 21 Jan 2013 20:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Raczej udostępniasz twój modem USB a nie połączenie bezprzewodowe, przynajmniej tak pisałeś.
  • #16 21 Jan 2013 20:13
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    jimasek wrote:
    Raczej udostępniasz twój modem USB a nie połączenie bezprzewodowe, przynajmniej tak pisałeś.
    no tak byla taka opcja w sumie 3 opcje do wyboru .. polaczenie lokalne, polaczenie bezprzewodowe i cos tam jeszcze a teraz jest bez wyboru polaczenie bez przewodowe :( cos namieszalem chyba
  • #17 21 Jan 2013 20:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Odłącz dekoder i próbuj konfiguracji jeszcze raz.
  • #18 21 Jan 2013 20:26
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    ok jest xD sa 2 opcje polaczenie lokalne i polaczenie lokalne 2 , ale chwilowo blad wyskakuje jakis
  • #19 21 Jan 2013 20:27
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    tajfun87 wrote:
    ale chwilowo blad wyskakuje jakis

    Wybierz twoją kartę sieciową, sprawdź czy adresacja na karcie jest uzyskiwana automatycznie.
  • #20 21 Jan 2013 20:29
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    tak tcp/ip 4 jest automatyczna na mojej karcie
  • #21 21 Jan 2013 20:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Więc co to za błąd?
  • #22 21 Jan 2013 20:31
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    musze kompa zrestartowac bo nie wiem o co mu chodzi :/
  • #23 21 Jan 2013 20:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    tajfun87 wrote:
    musze kompa zrestartowac bo nie wiem o co mu chodzi :/

    Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź?
  • #24 21 Jan 2013 20:39
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (+1)
    po podlaczeniu kabla wyswietla mi 2 sieci pierwsza to polsat lte druga jest nie zidentyikowana : łącznosc ograniczona ; polaczenie lokalne... wchodzac na moja siec próbując udostepnic wyskakuje mi nastepujacy blad : podczas wlaczania udostepniania polaczenia internetowego wystapil blad ... i o co tu chodzi???
  • #25 21 Jan 2013 20:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    tajfun87 wrote:
    po podlaczeniu kabla wyswietla mi

    Jakiego kabla? Konfigurację robisz tylko z podłączonym modemem LTE, potem podłączasz dekoder.
  • #26 21 Jan 2013 20:48
    CHACA
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jeżeli chcesz udostępnić połączenie a masz tylko jedno czyli LTE z Polsatu jako dostęp do internetu to właśnie we właściwościach udostępniasz. Jak żle kumam niech mnie ktoś poprawi.
  • #27 21 Jan 2013 20:51
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    ok skonfigurowalem ... podlaczylem juz kabel co teraz?? lacznosc ograniczona
  • #28 21 Jan 2013 20:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Karta sieciowa (połączenie lokalne) dostała jakąś adresację - IP i maskę?
  • #29 21 Jan 2013 20:55
    tajfun87
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    ta jest ale dopiero jak przelaczylem z automatu na ustawienia uzytkownika IP 37. itd maska 255,255,255,248
  • #30 21 Jan 2013 20:58
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    System samo powinien przydzielić przy poprawnej konfiguracji.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products