Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Choinka elektroniczna - 2x ATmega,IR, krokowiec, 3x 74HC595

mirekk36 16 Gru 2012 02:50 26613 74
  • #31 16 Gru 2012 02:50
    danthe
    Poziom 29  

    Hmm, 1 SCT2024 = 2x'595 + 16x tranzystor NPN + 32 x rezystor.
    2 pln brutto. A o ile prościej pcb zaprojektować.
    Jednak owszem, sam popełniłem sterownik fazowy do tyrystorów na układzie TL494, bo miałem ich dużo i pokazałem że można :D . Więc nie żebym nie rozumiał ...

  • #32 16 Gru 2012 12:50
    mirekk36
    Poziom 42  

    Już jest w pierwszym poście aktualizacja z plikami eagla *.BRD ;) jak ktoś chce może sobie śmiało powielić projekt.

  • #33 19 Gru 2012 07:49
    kamilgrodz
    Poziom 10  

    Szkoda, że nie przewidziałeś w projekcie sterowania diod po PWMie, bo takie płynne gaszenie i zapalanie dałoby przyjemniejszy efekt dla oka. W ciemnym pokoju czasami denerwujące jest takie "wściekłe" miganie. :)

  • #34 19 Gru 2012 07:51
    mirekk36
    Poziom 42  

    kamilgrodz napisał:
    Szkoda, że nie przewidziałeś w projekcie sterowania diod po PWMie, bo takie płynne gaszenie i zapalanie dało by przyjemniejszy efekt dla oka. W ciemnym pokoju czasami denerwujące jest takie "wściekłe" miganie. :)


    Pisałem - jest efekt PWM i to z wykorzystaniem rejestrów przesuwnych, i dokładnie jak mówisz - gdy sobie wciąż stoi i działa to najczęściej działa program takiego delikatnego pulsowania - rozjaśniania diod ... ;) ciężko to na kamerze pokazać.

  • #35 19 Gru 2012 07:55
    kamilgrodz
    Poziom 10  

    No właśnie sugerowałem się filmikiem a tam za bardzo tego efektu nie widać ale projekt i tak fajny. :)

  • #36 19 Gru 2012 07:57
    mirekk36
    Poziom 42  

    kamilgrodz napisał:
    No właśnie sugerowałem się filmikiem a tam za bardzo tego efektu nie widać ale projekt i tak fajny. :)


    Po prostu stopni rozjaśniania jest niewiele - a i tak dla kamery szczególnie diody niebieskie to świecą prawie tak jakby ktoś je podłączył pod 230V ;) nie ważne czy są przyciemnione czy nie. Więc pokazałem tylko różne efekty wyraźnego migotania, które jak się włączy raz na jakiś czas to też jest fajny efekt.

  • #37 20 Gru 2012 21:54
    chiken123
    Poziom 8  

    Choinka rewelacja, nawet twój syn wyłapał w tme za nią 6 z ukł. cyfrowych chodź, kilka osób wątpiło w jego udział w tej konstrukcji.

  • #38 20 Gru 2012 21:55
    mirekk36
    Poziom 42  

    chiken123 napisał:
    Choinka rewelacja, nawet twój syn wyłapał w tme za nią 6 z ukł. cyfrowych chodź, kilka osób wątpiło w jego udział w tej konstrukcji.


    Bo to praktycznie on sam zrobił więc słusznie 6 wyłapał. Ja pomogłem mu troszkę w programowaniu - ale cała mechanika i 90% kodu to jego sprawka

  • #39 20 Gru 2012 23:19
    Wojtek001
    Poziom 15  

    Czytałem że przy każdym scalaku należy stosować filtracje w postaci jakiegoś "lizaczka". Czy bufory to jakiś wyjątek? (pytam bo aktualnie też projektuje urządzenie w którym mam scalone drivery przy wyświetlaczach LED).

  • #40 20 Gru 2012 23:22
    mirekk36
    Poziom 42  

    Wojtek001 napisał:
    Czytałem że przy każdym scalaku należy stosować filtracji w postaci jakiegoś "lizaczka". Czy bufory to jakiś wyjątek?


    A gdzie kolega widzi bufory ? Są tylko rejestry i to praktycznie w ogóle nie obciążone. To po pierwsze a po drugie - na schematach widać na każdy rejestr po jednym 100nF a i elektrolit się znajdzie. Więc w czym problem ?

  • #41 20 Gru 2012 23:31
    Wojtek001
    Poziom 15  

    Tak, tak miałem na myśli rejestry. Ale dobrze widzę że na PCB nie ma? Czyli w praktyce działa Ci bez tych kondensatorów ale teoretycznie powinny być?

  • #42 20 Gru 2012 23:41
    mirekk36
    Poziom 42  

    Wojtek001 napisał:
    Tak, tak miałem na myśli rejestry. Ale dobrze widzę że na PCB nie ma? Czyli w praktyce działa Ci bez tych kondensatorów ale teoretycznie powinny być?


    Łoj to kolega jakosik inaczej patrzy na to PCB albo na jakieś inne PCB - bo są ;)

    Dodano po 6 [minuty]:

    Choinka elektroniczna - 2x ATmega,IR, krokowiec, 3x 74HC595 Choinka elektroniczna - 2x ATmega,IR, krokowiec, 3x 74HC595

    mam dalej pokazywać ? ;)

    W praktyce to może i by bez tych kondków działało a może i by nie działało ;) .... ja tam uważam że ZAWSZE powinny być i nie ma co na nich żałować.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zresztą poczytaj sobie to

    http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/filtrowanie-zasilania-dlaczego-tak-wazne.html

    to sporo ci się wyjaśni jeśli chodzi o to filtrowanie zasilania OK ?

  • #43 22 Gru 2012 21:47
    24298
    Usunięty  
  • #44 22 Gru 2012 22:32
    mirekk36
    Poziom 42  

    arcu napisał:
    mirekk, mogles uzyc ukladow MBI, są świetne, szczegolnie wersja MBI5030, która to ma 16 kanałów i każdy z kanałów posiada niezależny PWM o rozdzielczości 16 bitów.


    Wyżej już przecież wyraźnie odpowiadałem dlaczego w tym projekcie nie zostały użyte specjalizowane drivery scalone - więc zajrzyj parę tematów wyżej ok ?

    arcu napisał:
    A co do PCB... oczywiscie metoda jest powtarzalna, sukces tkwi w odpowiednim przygotowaniu powierzchni miedzianej.
    hint: powierzchnia nie może być gładka, musi być odpowiednio chropowata, toner wówczas niechętnie się odrywa, a wręcz trzyma się wspaniale.


    No ale z tym mój syn nie ma żadnych problemów ;) ... ja natomiast nie nadaję się do metody żelazkowej i już - antytalent jestem w tym zakresie i koniec.

  • #45 23 Gru 2012 11:22
    zibo26
    Poziom 9  

    Czy mógł bym poprosić o przerobienie wsadu do choinki tak aby pasował do atmegi 168.Chodzi mi tylko o atmege odpowiedzialną za sterowanie ledami.

  • #46 23 Gru 2012 16:42
    mirekk36
    Poziom 42  

    zibo26 napisał:
    Czy mógł bym poprosić o przerobienie wsadu do choinki tak aby pasował do atmegi 168.Chodzi mi tylko o atmege odpowiedzialną za sterowanie ledami.


    Na schemacie - użyta została obudowa ATmegi8 - ale tak jak to jest w opisie - (przecież wyprowadzenia są idenytyczne) jest tam fizycznie ATmega168 właśnie ;) więc wsad masz do ATmega168

  • #47 23 Gru 2012 21:44
    zibo26
    Poziom 9  

    Jak powinny być ustawione fuse bity? Fabryczne ustawienia ? Pytanie dotyczy obu procesorów . Oraz na jakiej zasadzie działa sterowanie ? Dowolny pilot RC5 ? Czy trzeba jakoś go zaprogramować ?

  • #48 23 Gru 2012 23:48
    mirekk36
    Poziom 42  

    ATmega168 powinna mieć ustawione taktowanie 8MHz z wewn. oscylatora

    ATmega8 powinna mieć ustawiony wewn. oscylator 4MHz

    Dowolny pilot RC5 od TV

  • #49 26 Gru 2012 23:28
    konrad.nowik
    Poziom 9  

    Powiedz mi kolego czemu zastosowałeś dwa mikro-kontrolery oraz dwa odbiorniki podczerwieni ? (przecież to tylko bardziej komplikuje sprawę)

    Tak po za tematem, to fajną masz wizytówkę, tylko znajdź mi przeciętnego użytkownika który zrozumie język C ?
    Graficznie, to wystarczy dwa dni nauki i można "jechać" z naprawdę poważnymi algorytmami, a po miesiącu ostrego treningu, to programujesz dosłownie to, na co masz ochotę.
    Natomiast "C" można się uczyć nawet rok, i po tym czasie nie mieć "bladego" pojęcia w stworzeniu skomplikowanych algorytmów sterujących naprawdę bardzo rozbudowanym obiektem. (procesy technologiczne w dużych zakładach przemysłowych) :)

  • #50 26 Gru 2012 23:38
    mirekk36
    Poziom 42  

    konrad.nowik napisał:
    Powiedz mi kolego czemu zastosowałeś dwa mikro-kontrolery oraz dwa odbiorniki podczerwieni ? (przecież to tylko bardziej komplikuje sprawę)

    A może o to właśnie chodziło aby skomplikować sobie sprawę ? żeby było trudniej ? ;) ... a czemu niby nie ? ... a na poważnie to doczytaj i zobacz że jedna płytka stoi w miejscu a druga się kręci ... i pomyśl co z tego wynika dalej.

    konrad.nowik napisał:
    Tak po za tematem, to fajną masz wizytówkę, tylko znajdź mi przeciętnego użytkownika który zrozumie język C ?

    Tak się składa że pełno znam takich ;)

    konrad.nowik napisał:
    Graficznie, to wystarczy dwa dni nauki i można "jechać" z naprawdę poważnymi algorytmami, a po miesiącu ostrego treningu, to programujesz dosłownie to, na co masz ochotę.

    Ale czy to wątek o wyższości jednego języka programowania nad drugim ? czy może się koledze coś pomyliło ? ;)


    konrad.nowik napisał:
    Natomiast "C" można się uczyć nawet rok, i po tym czasie nie mieć "bladego" pojęcia w stworzeniu skomplikowanych algorytmów sterujących naprawdę bardzo rozbudowanym obiektem. (procesy technologiczne w dużych zakładach przemysłowych) :)


    Ba! można się uczyć nawet dwa lata, pięć lat .... a nawet 10 lat - i nie mieć bladego pojęcia - wszystko zależy czego kto oczekuje i jak mocno chce .... tak mi się wydaje. Ale co mają rozbudowane procesy technologiczne z tą choinką - to ja już na prawdę nie mam pojęcia ;)

  • #51 27 Gru 2012 00:54
    konrad.nowik
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    a na poważnie to doczytaj i zobacz że jedna płytka stoi w miejscu a druga się kręci ... i pomyśl co z tego wynika dalej.

    Tak na poważnie, to można by zastosować silniczek krokowy, gdzie magnes stały będzie przymocowany do podstawy urządzenia.

    mirekk36 napisał:
    Ale czy to wątek o wyższości jednego języka programowania nad drugim ? czy może się koledze coś pomyliło ?

    Po prostu nie mogę tego pojąć czemu ludzie komplikują sobie tak sprawę.
    Przecież cała logika wywodzi się od tranzystorów i rezystorów, a graficzne programowanie wręcz odzwierciedla strukturę obwodów elektrycznych. (logika zaczyna się od przekaźników, po przez bramki)
    Projektowałeś kiedykolwiek logikę na CEMOS albo TTL ??? (tam nie ma wpisywania komend ble, ble, ble tylko ilustracja obwodu elektrycznego podobnie jak w języku graficznym)

    mirekk36 napisał:
    Ale co mają rozbudowane procesy technologiczne z tą choinką - to ja już na prawdę nie mam pojęcia

    A to, że jak potrzeba to tym samym narzędziem mogę oprogramować elektrownię, zakład chemiczny, hydrofornię, oczyszczalnię ścieków, jak również światełka na scenie artystycznej, pokaz sztucznych ogni, a także skomplikowane zabezpieczenia centrali alarmowej, jak również dla zabawy ów choineczkę

  • #52 27 Gru 2012 09:13
    mirekk36
    Poziom 42  

    konrad.nowik napisał:
    mirekk36 napisał:
    a na poważnie to doczytaj i zobacz że jedna płytka stoi w miejscu a druga się kręci ... i pomyśl co z tego wynika dalej.

    Tak na poważnie, to można by zastosować silniczek krokowy, gdzie magnes stały będzie przymocowany do podstawy urządzenia.
    .... ale może rozwiń dalej swoją myśl a nie rzucasz hasła ...

    konrad.nowik napisał:
    Projektowałeś kiedykolwiek logikę na CEMOS albo TTL ???

    Od tego zaczynałem 25 lat temu ;)

    konrad.nowik napisał:

    Po prostu nie mogę tego pojąć czemu ludzie komplikują sobie tak sprawę.

    Jak ja widzę, gdy ktoś ma problemy z opanowaniem byle mikrokontrolera i na siłę w dzisiejszych czasach próbuje sklecić coś podobnego na bramkach - to dopiero komplikuje sobie życie ...


    konrad.nowik napisał:
    Przecież cała logika wywodzi się od tranzystorów i rezystorów, a graficzne programowanie wręcz odzwierciedla strukturę obwodów elektrycznych. (logika zaczyna się od przekaźników, po przez bramki)

    Ho hooo hooo nie rozpędzaj się tak. Logika nie wywodzi się od tranzystorów i rezystoróe ani nie zaczyna się od przekaźników. Już w starożytnym Egipcie ludzie posługiwali się logiką lepiej niż niejedna osoba dzisiaj. Więc jeśli chcesz wrócić do korzeni tak usilnie to może zacznij od drewnianych liczydeł i zegara słonecznego hmmm ?

    konrad.nowik napisał:
    (tam nie ma wpisywania komend ble, ble, ble

    I podejrzewam, że tutaj leży cały twój problem :( ... ale nie martw się to nie takie trudne nauczyć się mikrokontrolerów i języka programowania - szczególnie języka C. Jeśli chcesz to ja chętnie tobie w tym pomogę tzn w jego nauce - poważnie, więc przemyśl to.

    konrad.nowik napisał:

    A to, że jak potrzeba to tym samym narzędziem mogę oprogramować elektrownię, zakład chemiczny, hydrofornię, oczyszczalnię ścieków, jak również światełka na scenie artystycznej, pokaz sztucznych ogni, a także skomplikowane zabezpieczenia centrali alarmowej, jak również dla zabawy ów choineczkę


    No na taki argument to mogę tylko powiedzieć: fiuu fiuuuu i życzyć ci przyjemnego programowania elektrowni, central alarmowych i innych oczyszczalni ścieków. A w chwilach wolnych choineczek. Powodzenia i do siego roku życzę ;)

  • #53 27 Gru 2012 12:57
    konrad.nowik
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    .... ale może rozwiń dalej swoją myśl a nie rzucasz hasła ...


    Miałem na myśli silniczek krokowy podobny jak w stacji CD-ROM z tym że w tym przypadku "cylinderek" czyli magnes stały byłby przymocowany do podstawy choinki, natomiast wirnik kluczowany poprzez odpowiedni scalak obracałby się wraz z resztą.
    Zasilanie na część ruchomą byłoby podawane poprzez dwa pierścienie po których ślizgałyby się szczotki (oczywiście pierścienie byłby ukryte w podstawie choinki. :)

    mirekk36 napisał:
    Jak ja widzę, gdy ktoś ma problemy z opanowaniem byle mikrokontrolera i na siłę w dzisiejszych czasach próbuje sklecić coś podobnego na bramkach - to dopiero komplikuje sobie życie ...


    Oj już mi nawet o tym nie mów.
    Zrobienie programu na CMOS zajmuje sporo czasu i wysiłku. (trzeba ostro się nagłowić aby wszystko zgrać do kupy, zwłaszcza iż każdy nieprzemyślany ruch, to dodatkowy scalak na płytce, albo jakieś tranzystory czy też rezystory pomocnicze)

    Teraz kiedy na rynek wychodzą wspaniałe środowiska graficzne, moje życie bardzo się uprościło..
    W zasadzie wystarczyło mi zapoznać się z biblioteką algorytmów.. (przedtem rysowałem program na płytce PCB, a teraz robię to przy pomocy myszki oraz klawiatury )

    mirekk36 napisał:
    Więc jeśli chcesz wrócić do korzeni tak usilnie to może zacznij od drewnianych liczydeł i zegara słonecznego hmmm ?

    Zgadza się z tym że ja miałem na myśli logikę związaną z prądem elektrycznym

    mirekk36 napisał:

    No na taki argument to mogę tylko powiedzieć: fiuu fiuuuu i życzyć ci przyjemnego programowania elektrowni, central alarmowych i innych oczyszczalni ścieków. A w chwilach wolnych choineczek.

    Na pewno część rzeczy robi się w C++ bądź ASM, jednak cała struktura automatyki, to czysta grafika, bądź drabinka (w zależności od zakupionego systemu)

    mirekk36 napisał:
    I podejrzewam, że tutaj leży cały twój problem ... ale nie martw się to nie takie trudne nauczyć się mikrokontrolerów i języka programowania - szczególnie języka C.

    Na pewno warto jest poznać nowe środowisko, z tym że ja już przywykłem do komfortu programistycznego.
    Jeżeli C posiada bibliotekę komend podzieloną na komendy ze względu na wykonywane funkcje z możliwością otworzenia opisu określającego co ta komenda realizuje, to uważam iż warto wykupić licencję na taki program.
    Oczywiście mam na myśli środowisko które po wybraniu określonego mikro-kontrolera wyświetli mi dostępne komendy oraz porty dla jego struktury. (np. otwieram bibliotekę klikam strzałką na komendę która pojawi się w oknie dialogowym, a następnie w tym oknie wpisuję wartość odpowiedniej zmiennej przypisanej do tej komendy )

  • #54 27 Gru 2012 13:03
    mirekk36
    Poziom 42  

    konrad.nowik --> ależ ja nie mam nawet najmniejszego zamiaru ciebie przekonywać do C albo ci wmawiać że on jest najlepszy, czy lepszy itp ;)

    więc jeśli jesteś zadowolony w tym co robisz z tego co masz - to to jest podstawa i nie pozostaje mi tobie życzyć tylko sukcesów.... ;) szczególnie w automatyce - tylko musisz też kiedyś dopuścić do siebie myśl, że nie wszystko na świecie to automatyka i graficzny język drabinkowy ;)

    A choinka została zrobiona tak a nie inaczej bo tu nikt nie miał najmniejszych problemów z pisaniem softu w języku C ani oporów przed użyciem dodatkowego scalaka - tyle że np zamiast 74xx to po prostu ATmega8 ;) i napisania softu w C do tego. Każdy robi to co lubi i jak chce. Ty lubisz drabinki - twoja wola - zrób choinkę na drabinkach CMOSach, TTLach i czym tam chcesz ;) - ja tam nie widzę żadnego problemu ...

  • #55 27 Gru 2012 14:01
    konrad.nowik
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    Każdy robi to co lubi i jak chce. Ty lubisz drabinki - twoja wola - zrób choinkę na drabinkach CMOSach, TTLach i czym tam chcesz - ja tam nie widzę żadnego problemu ...


    Tym akurat zajmuje się kolega po fachu (osobiście specjalizuję się w grafice przestrzennej )
    Potrafię zaprogramować każdą logikę jaką można stworzyć w tym języku)
    Co do CMOS to już ich rzadko stosuję (głównie rejestry, multipleksery)
    Całą robotę robi soft narysowany w programie graficznym, a następnie wgrany przez bot-loadera

    Ostatnio w sieci znalazłem środowisko o nazwie Vamgraf.
    Powiem tylko jedno.
    Jest to środowisko stworzone przez Polaków z czego jestem dumny, a zwłaszcza z tego iż sama obsługa tego programu przewyższa te zagraniczne.

    Jeżeli programiści C stworzą podobną obsługę jak firma Vamond, to nawet jeszcze dziś wykupię licencję na C
    Nasz Polski Vamgraf jest stworzony pod kątem użytkownika. (przepiękna obsługa jakiej mogą pozazdrościć inne środowiska >> te graficzne jak również te dialogowe)

    Bardzo cenię sobie fachowców którzy dbają przede wszystkim o użytkownika, a nie o reklamę produktu który niby jest tak bardzo prosty i dostępny dla wszystkich.

    Panowie i panie zacznijmy wspierać to co jest naprawdę dobre. (dbajmy o ludzi którzy dbają o nas zapewniając z każdym dniem coraz większy komfort )

  • #56 27 Gru 2012 16:54
    mirekk36
    Poziom 42  

    O matko ;) i co to jest ? temat reklamy vamgrafa? ;)

    Widzę że kolega jednak w ogóle nie rozumie różnic pomiędzy wieloma narzędziami i wszystko sprowadza do jednego ;) swoich umiejętności graficznych .... Boże - ale przecież to nie wątek ani o wyższości jednego nad drugim czy o umiejętnościach graficznych kolegi ;)

    a porównywanie programowania graficznego do C to jak próba np zastosowania umiejętności robienia na szydełku do robienia ciasta francuskiego z wisienką i nie ważne czy C jest robotą na szydełku czy ciastem francuskim ;) żeby mi tu zaraz kolega nie najechał że bardziej preferuje jedno ;)

    Po prostu każde narzędzie jest do czegoś innego i dobre w swojej klasie. Czasem nie daje się ich porównać.... więc skończmy już ten dziwny temat w tym wątku bo w ogóle jakiś mega OFFTOP powstaje.

  • #57 27 Gru 2012 17:26
    konrad.nowik
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    Po prostu każde narzędzie jest do czegoś innego i dobre w swojej klasie. Czasem nie daje się ich porównać.... więc skończmy już ten dziwny temat w tym wątku bo w ogóle jakiś mega OFFTOP powstaje.


    akurat nie miałem na myśli wyższości jednego narzędzia nad drugim, a jedynie pragnę standaryzacji.
    Skoro w Vamgrafie po lewej stronie otwiera się biblioteka przeznaczona dla określonego mikro-kontrolera czy też gotowego urządzenia Vamond, to w C też po lewej stronie powinna się otwierać biblioteka dozwolonych komend dla określonego mikro-kontrolera.
    Przecież pisanie wierszem poleceń jest żmudne. XD W końcu łatwiej jest wybrać określony algorytm, bądź jego zespół z istniejącej biblioteki znajdującej się z lewej strony monitora, co jest z resztą typowe dla systemu Windows. (Naprawdę tak trudno stworzyć taką bibliotekę komend?, a może łatwiej jest wmawiać ludziom iż pisanie toćka w toćkę liter w oknie dialogowym jest super łatwe i przyzwoite?)
    Vamgraf jest początkiem nowej ery programistycznej, podobnie jak Eagles do tworzenia schematów oraz PCB. Zwróć uwagę na to iż przeciętny człowiek łatwiej zapamiętuje obrazy, grafiki niż słowa :)

  • #58 27 Gru 2012 17:42
    mirekk36
    Poziom 42  

    Tak tak nowa era ;) ... a co zrobisz jak ci zabraknie biblioteki np do obsługi jakiegoś peryferyjnego ukłądu ??? hmmm rozumiem ;) poczekasz 2, 5 a może 10 lat i ktoś ci taką bibliotekę dopisze do vamgrafa (nawiasem mówiąc pewnie w C/C++) ....

    daj że więc już spokój z tym vamgrafem w tym temacie bo widać że niedługo będziesz twierdził że za jego pomocą można nawet pączki upiec i naprawić wydech w samochodzie ;)

    Są osoby, które nie potrafią albo po prostu nie muszą się uczyć takich języków jak C, potrzebują prostszej choć mocno ograniczonej funkcjonalności to biorą vamgrafy i podobne drabinkowe graficzne języki ....

    ale już daj spokój ;) z tym początkiem nowej ery ... bo to zaczyna być co najmniej śmieszne ...

    Jeszcze raz ci powiem w ogóle nie rozumiesz różnic pomiędzy narzędziami i próbujesz np przyrównać chleb do nożyczek, albo pantofle do lakieru samochodowego

  • #59 27 Gru 2012 17:43
    elektryku5
    Poziom 37  

    W WinAvr są po lewej instrukcje, lub kilka innych opcji i można je wykorzystywać, więc nie wiem w czym problem, swoją drogą szybciej z głowy to napisać niż "wykilkowywać".

  • #60 27 Gru 2012 17:44
    mirekk36
    Poziom 42  

    a jak potrzebujesz gotowe komendy dla AVR to masz np BASCOM - zainteresuj się może więc także tym narzędziem - może będzie ci łatwiej zamiast płakać nad C, który jest dla ciebie za trudny. Każdy może znaleźć narzędzie na miarę swoich możliwości.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme