Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
Author
Message
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#1 Post from the author of the topic 16 Dec 2012 19:07   

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Witam!

Chciałem się Was zapytać czy można podłączyć kabel od zasilacza 12v bez pośrednio do kabla antenowego bez tej płytki?

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Chodzi mi o podłączenie do rozdzielacza na 2 telewizory.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Dec 2012 19:07   





Back to top
   
janszy3643
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 07 Aug 2012
Posts: 851
Location: Giszowiec

Post#2 16 Dec 2012 19:21   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie można, ta płytka to separator DC od w.cz.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#3 Post from the author of the topic 16 Dec 2012 19:27   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


A jakie on ma działanie? Że jest lepszy sygnał czy że bez niego można uszkodzić sprzęt? (płytka w antenie, dekoder...)


Regulamin pkt 3.1.17. [SP5ANJ]

Helpful message? + -

Back to top
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2008
Posts: 535

Post#4 16 Dec 2012 19:28   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


A zamiast "rozdzielacza" to zastosuj rozgałęźnik który przepuszcza zasilanie z 1 wyjścia do wejścia.

Helpful message? + -

Back to top
   
bolszoy26
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 27
Location: Hajnówka

Post#5 16 Dec 2012 19:29   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie gniewaj się, ale jakim cudem masz poziom 17 skoro takiego banału nie wiesz...?
Elektroda marnieje.
Moderated by Olek II:
3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

Helpful message? + -

Back to top
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2008
Posts: 535

Post#6 16 Dec 2012 19:31   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Może udziela się nie w tym dziale,dużo odpisuje to i poziom "wysoki".
Tyle że ten poziom w profilu nie koniecznie przekłada się na wiedzę.

Moderated by Olek II:
3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

Helpful message? + -

Back to top
   
bolszoy26
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 27
Location: Hajnówka

Post#7 16 Dec 2012 19:37   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie ważne. Nie chce nikogo urazić i może niepotrzebnie się udzieliłem. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 04 Oct 2003
Posts: 23520
Location: Oława

Post#8 16 Dec 2012 19:40   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Ta płytka "oddziela" zasilanie 12V, które jest potrzebne do zasilania wzmacniacza od sygnału antenowego. Oba idą po tym samym przewodzie.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#9 Post from the author of the topic 17 Dec 2012 17:49   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Oki rozumie. Chodziło ominąć to ponieważ ciągle mam jakieś problemy z tym bo nie łączy a jak łączy to nie można tego ruszać ponieważ jakość obrazu spada albo całkiem zanika. Próbowałem z innym zasilaczem (i ta płytką) i dalej to samo. Zmieniłem tez te wejście (samice) tez nie dało efektów.

Wzorowałem się tym obrazkiem i mam tak samo podłączone.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#10 17 Dec 2012 17:55   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


A zadam pytanie z innej beczki; po grzyba Ci w Kolbuszowej wzmacniacz przy antenie..?

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#11 Post from the author of the topic 17 Dec 2012 17:56   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#12 17 Dec 2012 18:00   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...

Helpful message? + -

Back to top
   
SP5ANJ
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 10010
Location: Warszawa

Post#13 17 Dec 2012 18:26   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Witam.

Nie jest to dział serwisowy - fakt.

Bez obrazy, ale :
ronnie89 wrote:
Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.

Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.

Quote:
Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału

Wyszukiwarka na Forum działa i proszę z niej korzystać.

O tego typu problemach PISALIŚMY już chyba ze 100 razy.

Regulamin pkt 3.1.17.
3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.


Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#14 Post from the author of the topic 18 Dec 2012 20:54   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


irekr wrote:
To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...


Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem. Zawsze miałem normalny zasilacz. Teraz nie opłaca mi się go kupować i ściągać specjalnie anteny żeby go zamontować jak już kopiłem zasilacz. Poza tym nie mam 100% pewności ze wtedy będzie dobrze odbierał.

SP5ANJ wrote:

Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.



Pisałem wcześniej ze sprawdzałem na innym zasilaczu (łącznie z ta płytką) oraz wytyczna (samicą) i efekt był ten sam. U mnie chodzi wszytko oki bez żadnych problemów (problem tkwi u dziadków). Tylko tyle ze ja mam podłączone od razu do dekoder a nie do tej dokupywanej wtyczki (samicy).

Jeśli chodzi o "odinstaluj" to podłączyłem to bez zasilacza zwykła wtyczka do dekodera i było na każdym kanale 0%

Helpful message? + -

Back to top
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2008
Posts: 535

Post#15 18 Dec 2012 21:00   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


ronnie89 wrote:
Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
To ta płytka w antenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Dec 2012 21:00   





Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#16 Post from the author of the topic 18 Dec 2012 21:04   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


fidotp wrote:
ronnie89 wrote:
Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
To ta płytka w antenie.


Rozumie. Chodziło mi po prostu ze nigdy tego nie miałem i nie słyszałem u znajomych ze ktoś to miał tylko każdy miał zasilacz.

Helpful message? + -

Back to top
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2008
Posts: 535

Post#17 18 Dec 2012 21:15   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Bo dziś to nie tylko mania wielkości posiadanych TV ale też mania wzmacniania wszystkiego.
Nawet przy 5 km od nadajnika ludzie montują wzmacniacze i zasilacze.

Czytać i wyciągać wnioski.
Jak proponują symetryzator na tym forum to trzeba tak zrobić i dopiero testować odbiór.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#18 Post from the author of the topic 18 Dec 2012 21:22   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Oki kupię go i zainstaluje go bez zasilacza. Dam znać o efektach.

Pozdrawiam! Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#19 19 Dec 2012 07:55   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Symetryzator kosztuje około 2-3 zł w "przyzwoitym" sklepie. Taniej niż bilet komunikacji miejskiej lub PKS...do sklepu..

Mania stosowania wzmacniaczy antenowych wyszła z potrzeby odbioru słabych sygnałów z odległych nadajników komercyjnych stacji TV.
W Kolbuszowej by prawidłowo odebrać POLSAT czy TVN trzeba było się nieźle namęczyć. Jakość odbioru była i tak zła, ale się jakoś oglądało. Co bardziej wymagający instalowali "satelity"...
Z doświadczenia wiem, że na 10 "własnoręcznych" instalacji antenowych 9 daje nieprawidłowy technicznie odbiór, często pogarszany właśnie przez wzmacniacze antenowe.
Stare przyzwyczajenia ze wzmacniaczami po 1000 dB należy czym prędzej zmienić.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#20 Post from the author of the topic 21 Dec 2012 15:42   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Zgadza się z Polsat i Tvn były problemy. Zakupiłem już symetryzator w Kolbuszowskim sklepie za 9zł Very Happy Spodziewałem się takiej ceny mimo, że pisaliście, że 2-3zl kosztuje bo w tym sklepie mają ceny z kosmosu ale mniejsza z tym. Jak go zamontuję u siebie to napiszę jakie efekty, bo teraz niestety warunki atmosferyczne nie pozwalają. A jeśli chodzi z problemem u dziadków to zakupiłem inną wtyczkę-samice (innej firmy) i teraz jest już oki, wszystkie kanały 100% jakości.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#21 22 Dec 2012 23:46   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Niezłe przebicie maja w Twoim sklepie:
http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
Typowe zdzierstwo. rzeczywiste koszty dostawy maja zapewne w granicach 4,50 czyli nie ma to jak marża 100%...

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#22 Post from the author of the topic 27 Dec 2012 14:14   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Witam!

Dziś zamontowałem symetryzator ale nie ma żadnego sygnału. Sprawdziłem miernikiem kabel i okazało się ze jest gdzieś zwarcie. Okazało się ze symetryzator je robi wiec odkręciłem kabel od niego i sprawdziłem sam symetryzator. Stwierdziłem ze on jest przyczyna "zwarcia" i moje pytanie czy to jest normalne zachowanie i szukać przyczyny gdzieś indziej czy jednak jest uszkodzony symetryzator?

Helpful message? + -

Back to top
   
Olek II
Moderator
Moderator


Joined: 15 Jan 2003
Posts: 4953
Location: gdzieś na podkarpaciu

Post#23 27 Dec 2012 14:35   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Zobacz jak połaczone sa uzwojenia symetryzatora. Zwarcie musi być dla miernika, dla w.cz nie.
Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#24 Post from the author of the topic 27 Dec 2012 14:47   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Właśnie bylem w sklepie i wymieniem ale na tym jest to samo. Jest to Symetryzator MARANT 1-69 kanały
Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Czyli mam się tym nie przejmować i szukać przyczyny gdzieś indziej?

Helpful message? + -

Back to top
   
Olek II
Moderator
Moderator


Joined: 15 Jan 2003
Posts: 4953
Location: gdzieś na podkarpaciu

Post#25 27 Dec 2012 14:54   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


ronnie89 wrote:
szukać przyczyny gdzieś indziej?


Tak.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#26 27 Dec 2012 15:27   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Jeżeli masz otwartą przestrzeń na północ lub południe to MUSISZ odbierać sygnały z Suchej Góry lub Świętego Krzyża, nie ma bata.... Z Kolbuszowej widać Sucha Górę
Kumpel mieszkający przy Obrońców Pokoju odbiera MUX1 i 2 z Suchej Góry na 80% siły i 90% jakości na jakiejś taniej Wiwie. Tak samo ma na kierunku północnym, z tym że tam ma jakieś drzewo i MUX1 się trochę przycinał bo kanał wysoki...
Odbiera także MUX3 z Baranówki o ile jakiś baran nie odpali motorynki lub innego samochodu z walnięta instalacją zapłonową. Normalnie jest siła 30% i jakość 70% na MUX3 k.35.

ronnie89; gdzie mieszkasz dokładnie, wiesz ze Kolbuszowa ma kilka miejsc gdzie jest totalny dół... Jakieś pobliskie skrzyżowanie ulic..?

Helpful message? + -

Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#27 Post from the author of the topic 27 Dec 2012 16:51   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Właśnie skończyłem ustawianie i łapie mi tylko 8 kanałow (polsat, tvn, tv4, tv puls, tv siedem, puls 2, tv6, polsat sport news) na sile ok. 65% a jakości 100% ale pewnie można lepsza sile osiągnąć ale już całkiem dokładnie nie ustawiałem. Bedze chyba zmuszony wrócić do wzmacniacza bo wtedy miałem więcej kanałów.

Moja lokalizacja to okolice skrzyżowania Rzeszowska - Towarowa.

Jeśli chodzi o Obrońców Pokoju (dokładnie to na Dembowskiego) to ustawiałem tam u dziadków antenę i łapie tam 21 kanałów i prawie wszystkie w okolicach 100% -antena podzielona na dwa telewizory i ze wzmacniaczem .

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7175
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#28 27 Dec 2012 17:10   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie dasz rady podnieść anteny wyżej...?
Jesteś sporym dołku i nawet metr anteny może mieć kolosalne znaczenie...
Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Dec 2012 17:10   





Back to top
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 472
Location: Kolbuszowa

Post#29 Post from the author of the topic 27 Dec 2012 17:13   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Ta antena i tak jest dosyć wysoko Smile Jak będzie jutro dobra pogoda to zamontuje wzmacniacz oraz nową płytkę i dam znać o efektach Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#30 27 Dec 2012 17:13   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


 
Na jakim kanale odebrałeś ten mux-2?

Kierubki na nadajniki

Jaki masz odbiornik / dekoder DVB-T?

irekr wrote:
Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.
Są słabe, dla większości odbiorników jest to wartość na granicy odbioru.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Telewizja naziemna podlaczenie anteny siatkowej ? (3)
podlaczenie wzmacniacza do kolumn (15)
Podlaczenie laptopa do wzmacniacza stereo i subwoofera (18)
Podlaczenie subwoofera aktywnego do wzmacniacza stereo (1)
sony str-dh520 - podlaczenie wzmacniacza do telewizora (9)
dobór anteny oraz wzmacniacza (14)
Dobór typu wzmacniacza do anteny (17)
Dobór anteny/wzmacniacza, okolice Działdowa (6)
Dobór anteny i wzmacniacza okol. Żyrardowa (1)
Poszukiwany schemat wzmacniacza anteny MAXIMUM (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed