Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

ronnie89 16 Gru 2012 19:07 6864 34
  • #1 16 Gru 2012 19:07
    ronnie89
    Poziom 20  

    Witam!

    Chciałem się Was zapytać czy można podłączyć kabel od zasilacza 12v bez pośrednio do kabla antenowego bez tej płytki?

    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

    Chodzi mi o podłączenie do rozdzielacza na 2 telewizory.

    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

  • #2 16 Gru 2012 19:21
    janszy3643
    Poziom 29  

    Nie można, ta płytka to separator DC od w.cz.

  • #3 16 Gru 2012 19:27
    ronnie89
    Poziom 20  

    A jakie on ma działanie? Że jest lepszy sygnał czy że bez niego można uszkodzić sprzęt? (płytka w antenie, dekoder...)


    Regulamin pkt 3.1.17. [SP5ANJ]

  • #4 16 Gru 2012 19:28
    fidotp
    Poziom 22  

    A zamiast "rozdzielacza" to zastosuj rozgałęźnik który przepuszcza zasilanie z 1 wyjścia do wejścia.

  • #5 16 Gru 2012 19:29
    bolszoy26
    Poziom 11  

    Nie gniewaj się, ale jakim cudem masz poziom 17 skoro takiego banału nie wiesz...?
    Elektroda marnieje.

    Moderowany przez Olek II:

    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

  • #6 16 Gru 2012 19:31
    fidotp
    Poziom 22  

    Może udziela się nie w tym dziale,dużo odpisuje to i poziom "wysoki".
    Tyle że ten poziom w profilu nie koniecznie przekłada się na wiedzę.

    Moderowany przez Olek II:

    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

  • #7 16 Gru 2012 19:37
    bolszoy26
    Poziom 11  

    Nie ważne. Nie chce nikogo urazić i może niepotrzebnie się udzieliłem. Pozdrawiam.

  • #8 16 Gru 2012 19:40
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ta płytka "oddziela" zasilanie 12V, które jest potrzebne do zasilania wzmacniacza od sygnału antenowego. Oba idą po tym samym przewodzie.

  • #9 17 Gru 2012 17:49
    ronnie89
    Poziom 20  

    Oki rozumie. Chodziło ominąć to ponieważ ciągle mam jakieś problemy z tym bo nie łączy a jak łączy to nie można tego ruszać ponieważ jakość obrazu spada albo całkiem zanika. Próbowałem z innym zasilaczem (i ta płytką) i dalej to samo. Zmieniłem tez te wejście (samice) tez nie dało efektów.

    Wzorowałem się tym obrazkiem i mam tak samo podłączone.

    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

    Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.

  • #10 17 Gru 2012 17:55
    irekr
    Moderator

    A zadam pytanie z innej beczki; po grzyba Ci w Kolbuszowej wzmacniacz przy antenie..?

  • #11 17 Gru 2012 17:56
    ronnie89
    Poziom 20  

    Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału

  • #12 17 Gru 2012 18:00
    irekr
    Moderator

    To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...

  • #13 17 Gru 2012 18:26
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Nie jest to dział serwisowy - fakt.

    Bez obrazy, ale :

    ronnie89 napisał:
    Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.

    Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.

    Cytat:
    Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału

    Wyszukiwarka na Forum działa i proszę z niej korzystać.

    O tego typu problemach PISALIŚMY już chyba ze 100 razy.

    Regulamin pkt 3.1.17.
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.


    Pozdrawiam.

  • #14 18 Gru 2012 20:54
    ronnie89
    Poziom 20  

    irekr napisał:
    To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...


    Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem. Zawsze miałem normalny zasilacz. Teraz nie opłaca mi się go kupować i ściągać specjalnie anteny żeby go zamontować jak już kopiłem zasilacz. Poza tym nie mam 100% pewności ze wtedy będzie dobrze odbierał.

    SP5ANJ napisał:

    Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.



    Pisałem wcześniej ze sprawdzałem na innym zasilaczu (łącznie z ta płytką) oraz wytyczna (samicą) i efekt był ten sam. U mnie chodzi wszytko oki bez żadnych problemów (problem tkwi u dziadków). Tylko tyle ze ja mam podłączone od razu do dekoder a nie do tej dokupywanej wtyczki (samicy).

    Jeśli chodzi o "odinstaluj" to podłączyłem to bez zasilacza zwykła wtyczka do dekodera i było na każdym kanale 0%

  • #15 18 Gru 2012 21:00
    fidotp
    Poziom 22  

    ronnie89 napisał:
    Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

    Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
    To ta płytka w antenie.

  • #16 18 Gru 2012 21:04
    ronnie89
    Poziom 20  

    fidotp napisał:
    ronnie89 napisał:
    Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

    Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
    To ta płytka w antenie.


    Rozumie. Chodziło mi po prostu ze nigdy tego nie miałem i nie słyszałem u znajomych ze ktoś to miał tylko każdy miał zasilacz.

  • #17 18 Gru 2012 21:15
    fidotp
    Poziom 22  

    Bo dziś to nie tylko mania wielkości posiadanych TV ale też mania wzmacniania wszystkiego.
    Nawet przy 5 km od nadajnika ludzie montują wzmacniacze i zasilacze.

    Czytać i wyciągać wnioski.
    Jak proponują symetryzator na tym forum to trzeba tak zrobić i dopiero testować odbiór.

  • #18 18 Gru 2012 21:22
    ronnie89
    Poziom 20  

    Oki kupię go i zainstaluje go bez zasilacza. Dam znać o efektach.

    Pozdrawiam! :-)

  • #19 19 Gru 2012 07:55
    irekr
    Moderator

    Symetryzator kosztuje około 2-3 zł w "przyzwoitym" sklepie. Taniej niż bilet komunikacji miejskiej lub PKS...do sklepu..

    Mania stosowania wzmacniaczy antenowych wyszła z potrzeby odbioru słabych sygnałów z odległych nadajników komercyjnych stacji TV.
    W Kolbuszowej by prawidłowo odebrać POLSAT czy TVN trzeba było się nieźle namęczyć. Jakość odbioru była i tak zła, ale się jakoś oglądało. Co bardziej wymagający instalowali "satelity"...
    Z doświadczenia wiem, że na 10 "własnoręcznych" instalacji antenowych 9 daje nieprawidłowy technicznie odbiór, często pogarszany właśnie przez wzmacniacze antenowe.
    Stare przyzwyczajenia ze wzmacniaczami po 1000 dB należy czym prędzej zmienić.

  • #20 21 Gru 2012 15:42
    ronnie89
    Poziom 20  

    Zgadza się z Polsat i Tvn były problemy. Zakupiłem już symetryzator w Kolbuszowskim sklepie za 9zł :D Spodziewałem się takiej ceny mimo, że pisaliście, że 2-3zl kosztuje bo w tym sklepie mają ceny z kosmosu ale mniejsza z tym. Jak go zamontuję u siebie to napiszę jakie efekty, bo teraz niestety warunki atmosferyczne nie pozwalają. A jeśli chodzi z problemem u dziadków to zakupiłem inną wtyczkę-samice (innej firmy) i teraz jest już oki, wszystkie kanały 100% jakości.

  • #22 27 Gru 2012 14:14
    ronnie89
    Poziom 20  

    Witam!

    Dziś zamontowałem symetryzator ale nie ma żadnego sygnału. Sprawdziłem miernikiem kabel i okazało się ze jest gdzieś zwarcie. Okazało się ze symetryzator je robi wiec odkręciłem kabel od niego i sprawdziłem sam symetryzator. Stwierdziłem ze on jest przyczyna "zwarcia" i moje pytanie czy to jest normalne zachowanie i szukać przyczyny gdzieś indziej czy jednak jest uszkodzony symetryzator?

  • #23 27 Gru 2012 14:35
    Olek II
    Moderator

    Zobacz jak połaczone sa uzwojenia symetryzatora. Zwarcie musi być dla miernika, dla w.cz nie.
    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

  • #24 27 Gru 2012 14:47
    ronnie89
    Poziom 20  

    Właśnie bylem w sklepie i wymieniem ale na tym jest to samo. Jest to Symetryzator MARANT 1-69 kanały
    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

    Czyli mam się tym nie przejmować i szukać przyczyny gdzieś indziej?

  • #26 27 Gru 2012 15:27
    irekr
    Moderator

    Jeżeli masz otwartą przestrzeń na północ lub południe to MUSISZ odbierać sygnały z Suchej Góry lub Świętego Krzyża, nie ma bata.... Z Kolbuszowej widać Sucha Górę
    Kumpel mieszkający przy Obrońców Pokoju odbiera MUX1 i 2 z Suchej Góry na 80% siły i 90% jakości na jakiejś taniej Wiwie. Tak samo ma na kierunku północnym, z tym że tam ma jakieś drzewo i MUX1 się trochę przycinał bo kanał wysoki...
    Odbiera także MUX3 z Baranówki o ile jakiś baran nie odpali motorynki lub innego samochodu z walnięta instalacją zapłonową. Normalnie jest siła 30% i jakość 70% na MUX3 k.35.

    ronnie89; gdzie mieszkasz dokładnie, wiesz ze Kolbuszowa ma kilka miejsc gdzie jest totalny dół... Jakieś pobliskie skrzyżowanie ulic..?

  • #27 27 Gru 2012 16:51
    ronnie89
    Poziom 20  

    Właśnie skończyłem ustawianie i łapie mi tylko 8 kanałow (polsat, tvn, tv4, tv puls, tv siedem, puls 2, tv6, polsat sport news) na sile ok. 65% a jakości 100% ale pewnie można lepsza sile osiągnąć ale już całkiem dokładnie nie ustawiałem. Bedze chyba zmuszony wrócić do wzmacniacza bo wtedy miałem więcej kanałów.

    Moja lokalizacja to okolice skrzyżowania Rzeszowska - Towarowa.

    Jeśli chodzi o Obrońców Pokoju (dokładnie to na Dembowskiego) to ustawiałem tam u dziadków antenę i łapie tam 21 kanałów i prawie wszystkie w okolicach 100% -antena podzielona na dwa telewizory i ze wzmacniaczem .

  • #28 27 Gru 2012 17:10
    irekr
    Moderator

    Nie dasz rady podnieść anteny wyżej...?
    Jesteś sporym dołku i nawet metr anteny może mieć kolosalne znaczenie...
    Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.

  • #29 27 Gru 2012 17:13
    ronnie89
    Poziom 20  

    Ta antena i tak jest dosyć wysoko :) Jak będzie jutro dobra pogoda to zamontuje wzmacniacz oraz nową płytkę i dam znać o efektach :)

  • #30 27 Gru 2012 17:13
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    Na jakim kanale odebrałeś ten mux-2?

    Kierubki na nadajniki

    Jaki masz odbiornik / dekoder DVB-T?

    irekr napisał:
    Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.
    Są słabe, dla większości odbiorników jest to wartość na granicy odbioru.

Szybka odpowiedź lub zadaj pytanie
Dziękuję Ci. Ta wiadomość oczekuje na moderatora.
 Szukaj w ofercie
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME