Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
Autor
Wiadomość
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#1 Post autora tematu 16 Gru 2012 20:07   

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Witam!

Chciałem się Was zapytać czy można podłączyć kabel od zasilacza 12v bez pośrednio do kabla antenowego bez tej płytki?

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Chodzi mi o podłączenie do rozdzielacza na 2 telewizory.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
Powrót do góry
   
janszy3643
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 805
Miasto: Giszowiec

Post#2 16 Gru 2012 20:21   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie można, ta płytka to separator DC od w.cz.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#3 Post autora tematu 16 Gru 2012 20:27   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


A jakie on ma działanie? Że jest lepszy sygnał czy że bez niego można uszkodzić sprzęt? (płytka w antenie, dekoder...)


Regulamin pkt 3.1.17. [SP5ANJ]
Powrót do góry
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 541

Post#4 16 Gru 2012 20:28   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


A zamiast "rozdzielacza" to zastosuj rozgałęźnik który przepuszcza zasilanie z 1 wyjścia do wejścia.
Powrót do góry
   
bolszoy26
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 27
Miasto: Hajnówka

Post#5 16 Gru 2012 20:29   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie gniewaj się, ale jakim cudem masz poziom 17 skoro takiego banału nie wiesz...?
Elektroda marnieje.
Moderowano przez Olek II:
3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

Powrót do góry
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 541

Post#6 16 Gru 2012 20:31   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Może udziela się nie w tym dziale,dużo odpisuje to i poziom "wysoki".
Tyle że ten poziom w profilu nie koniecznie przekłada się na wiedzę.

Moderowano przez Olek II:
3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

Powrót do góry
   
bolszoy26
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 27
Miasto: Hajnówka

Post#7 16 Gru 2012 20:37   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie ważne. Nie chce nikogo urazić i może niepotrzebnie się udzieliłem. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Gru 2012 20:37   





Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#8 16 Gru 2012 20:40   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Ta płytka "oddziela" zasilanie 12V, które jest potrzebne do zasilania wzmacniacza od sygnału antenowego. Oba idą po tym samym przewodzie.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#9 Post autora tematu 17 Gru 2012 18:49   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Oki rozumie. Chodziło ominąć to ponieważ ciągle mam jakieś problemy z tym bo nie łączy a jak łączy to nie można tego ruszać ponieważ jakość obrazu spada albo całkiem zanika. Próbowałem z innym zasilaczem (i ta płytką) i dalej to samo. Zmieniłem tez te wejście (samice) tez nie dało efektów.

Wzorowałem się tym obrazkiem i mam tak samo podłączone.

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Gru 2012 18:49   





Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7031
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#10 17 Gru 2012 18:55   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


A zadam pytanie z innej beczki; po grzyba Ci w Kolbuszowej wzmacniacz przy antenie..?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Gru 2012 18:55   





Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#11 Post autora tematu 17 Gru 2012 18:56   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7031
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#12 17 Gru 2012 19:00   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...
Powrót do góry
   
SP5ANJ
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9822
Miasto: Warszawa

Post#13 17 Gru 2012 19:26   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Witam.

Nie jest to dział serwisowy - fakt.

Bez obrazy, ale :
ronnie89 napisał:
Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.

Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.

Cytat:
Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału

Wyszukiwarka na Forum działa i proszę z niej korzystać.

O tego typu problemach PISALIŚMY już chyba ze 100 razy.

Regulamin pkt 3.1.17.
3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.


Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#14 Post autora tematu 18 Gru 2012 21:54   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


irekr napisał:
To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...


Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem. Zawsze miałem normalny zasilacz. Teraz nie opłaca mi się go kupować i ściągać specjalnie anteny żeby go zamontować jak już kopiłem zasilacz. Poza tym nie mam 100% pewności ze wtedy będzie dobrze odbierał.

SP5ANJ napisał:

Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.



Pisałem wcześniej ze sprawdzałem na innym zasilaczu (łącznie z ta płytką) oraz wytyczna (samicą) i efekt był ten sam. U mnie chodzi wszytko oki bez żadnych problemów (problem tkwi u dziadków). Tylko tyle ze ja mam podłączone od razu do dekoder a nie do tej dokupywanej wtyczki (samicy).

Jeśli chodzi o "odinstaluj" to podłączyłem to bez zasilacza zwykła wtyczka do dekodera i było na każdym kanale 0%
Powrót do góry
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 541

Post#15 18 Gru 2012 22:00   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


ronnie89 napisał:
Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
To ta płytka w antenie.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#16 Post autora tematu 18 Gru 2012 22:04   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


fidotp napisał:
ronnie89 napisał:
Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
To ta płytka w antenie.


Rozumie. Chodziło mi po prostu ze nigdy tego nie miałem i nie słyszałem u znajomych ze ktoś to miał tylko każdy miał zasilacz.
Powrót do góry
   
fidotp
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 541

Post#17 18 Gru 2012 22:15   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Bo dziś to nie tylko mania wielkości posiadanych TV ale też mania wzmacniania wszystkiego.
Nawet przy 5 km od nadajnika ludzie montują wzmacniacze i zasilacze.

Czytać i wyciągać wnioski.
Jak proponują symetryzator na tym forum to trzeba tak zrobić i dopiero testować odbiór.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#18 Post autora tematu 18 Gru 2012 22:22   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Oki kupię go i zainstaluje go bez zasilacza. Dam znać o efektach.

Pozdrawiam! :-)
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7031
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#19 19 Gru 2012 08:55   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Symetryzator kosztuje około 2-3 zł w "przyzwoitym" sklepie. Taniej niż bilet komunikacji miejskiej lub PKS...do sklepu..

Mania stosowania wzmacniaczy antenowych wyszła z potrzeby odbioru słabych sygnałów z odległych nadajników komercyjnych stacji TV.
W Kolbuszowej by prawidłowo odebrać POLSAT czy TVN trzeba było się nieźle namęczyć. Jakość odbioru była i tak zła, ale się jakoś oglądało. Co bardziej wymagający instalowali "satelity"...
Z doświadczenia wiem, że na 10 "własnoręcznych" instalacji antenowych 9 daje nieprawidłowy technicznie odbiór, często pogarszany właśnie przez wzmacniacze antenowe.
Stare przyzwyczajenia ze wzmacniaczami po 1000 dB należy czym prędzej zmienić.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#20 Post autora tematu 21 Gru 2012 16:42   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Zgadza się z Polsat i Tvn były problemy. Zakupiłem już symetryzator w Kolbuszowskim sklepie za 9zł :D Spodziewałem się takiej ceny mimo, że pisaliście, że 2-3zl kosztuje bo w tym sklepie mają ceny z kosmosu ale mniejsza z tym. Jak go zamontuję u siebie to napiszę jakie efekty, bo teraz niestety warunki atmosferyczne nie pozwalają. A jeśli chodzi z problemem u dziadków to zakupiłem inną wtyczkę-samice (innej firmy) i teraz jest już oki, wszystkie kanały 100% jakości.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7031
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#21 23 Gru 2012 00:46   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Niezłe przebicie maja w Twoim sklepie:
http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
Typowe zdzierstwo. rzeczywiste koszty dostawy maja zapewne w granicach 4,50 czyli nie ma to jak marża 100%...
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#22 Post autora tematu 27 Gru 2012 15:14   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Witam!

Dziś zamontowałem symetryzator ale nie ma żadnego sygnału. Sprawdziłem miernikiem kabel i okazało się ze jest gdzieś zwarcie. Okazało się ze symetryzator je robi wiec odkręciłem kabel od niego i sprawdziłem sam symetryzator. Stwierdziłem ze on jest przyczyna "zwarcia" i moje pytanie czy to jest normalne zachowanie i szukać przyczyny gdzieś indziej czy jednak jest uszkodzony symetryzator?
Powrót do góry
   
Olek II
Moderator CB Radio
Moderator CB Radio


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4776
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#23 27 Gru 2012 15:35   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Zobacz jak połaczone sa uzwojenia symetryzatora. Zwarcie musi być dla miernika, dla w.cz nie.
Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#24 Post autora tematu 27 Gru 2012 15:47   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Właśnie bylem w sklepie i wymieniem ale na tym jest to samo. Jest to Symetryzator MARANT 1-69 kanały
Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

Czyli mam się tym nie przejmować i szukać przyczyny gdzieś indziej?
Powrót do góry
   
Olek II
Moderator CB Radio
Moderator CB Radio


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4776
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#25 27 Gru 2012 15:54   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


ronnie89 napisał:
szukać przyczyny gdzieś indziej?


Tak.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7031
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#26 27 Gru 2012 16:27   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Jeżeli masz otwartą przestrzeń na północ lub południe to MUSISZ odbierać sygnały z Suchej Góry lub Świętego Krzyża, nie ma bata.... Z Kolbuszowej widać Sucha Górę
Kumpel mieszkający przy Obrońców Pokoju odbiera MUX1 i 2 z Suchej Góry na 80% siły i 90% jakości na jakiejś taniej Wiwie. Tak samo ma na kierunku północnym, z tym że tam ma jakieś drzewo i MUX1 się trochę przycinał bo kanał wysoki...
Odbiera także MUX3 z Baranówki o ile jakiś baran nie odpali motorynki lub innego samochodu z walnięta instalacją zapłonową. Normalnie jest siła 30% i jakość 70% na MUX3 k.35.

ronnie89; gdzie mieszkasz dokładnie, wiesz ze Kolbuszowa ma kilka miejsc gdzie jest totalny dół... Jakieś pobliskie skrzyżowanie ulic..?
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#27 Post autora tematu 27 Gru 2012 17:51   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Właśnie skończyłem ustawianie i łapie mi tylko 8 kanałow (polsat, tvn, tv4, tv puls, tv siedem, puls 2, tv6, polsat sport news) na sile ok. 65% a jakości 100% ale pewnie można lepsza sile osiągnąć ale już całkiem dokładnie nie ustawiałem. Bedze chyba zmuszony wrócić do wzmacniacza bo wtedy miałem więcej kanałów.

Moja lokalizacja to okolice skrzyżowania Rzeszowska - Towarowa.

Jeśli chodzi o Obrońców Pokoju (dokładnie to na Dembowskiego) to ustawiałem tam u dziadków antenę i łapie tam 21 kanałów i prawie wszystkie w okolicach 100% -antena podzielona na dwa telewizory i ze wzmacniaczem .
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7031
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#28 27 Gru 2012 18:10   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Nie dasz rady podnieść anteny wyżej...?
Jesteś sporym dołku i nawet metr anteny może mieć kolosalne znaczenie...
Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.
Powrót do góry
   
ronnie89
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 470
Miasto: Kolbuszowa

Post#29 Post autora tematu 27 Gru 2012 18:13   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


Ta antena i tak jest dosyć wysoko :) Jak będzie jutro dobra pogoda to zamontuje wzmacniacz oraz nową płytkę i dam znać o efektach :)
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#30 27 Gru 2012 18:13   

Re: Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny


 
Na jakim kanale odebrałeś ten mux-2?

Kierubki na nadajniki

Jaki masz odbiornik / dekoder DVB-T?

irekr napisał:
Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.
Są słabe, dla większości odbiorników jest to wartość na granicy odbioru.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Gru 2012 18:13   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Telewizja naziemna podlaczenie anteny siatkowej ? (3)
podlaczenie wzmacniacza do kolumn (15)
Podlaczenie laptopa do wzmacniacza stereo i subwoofera (18)
Podlaczenie subwoofera aktywnego do wzmacniacza stereo (1)
sony str-dh520 - podlaczenie wzmacniacza do telewizora (9)
dobór anteny oraz wzmacniacza (14)
Dobór typu wzmacniacza do anteny (17)
Dobór anteny/wzmacniacza, okolice Działdowa (6)
Dobór anteny i wzmacniacza okol. Żyrardowa (1)
Poszukiwany schemat wzmacniacza anteny MAXIMUM (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS