X

Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

ronnie89 16 Dec 2012 19:07
  • #1 16 Dec 2012 19:07
    ronnie89
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Witam!

    Chciałem się Was zapytać czy można podłączyć kabel od zasilacza 12v bez pośrednio do kabla antenowego bez tej płytki?

    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

    Chodzi mi o podłączenie do rozdzielacza na 2 telewizory.

    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
  • #2 16 Dec 2012 19:21
    janszy3643
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Nie można, ta płytka to separator DC od w.cz.
  • #3 16 Dec 2012 19:27
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    A jakie on ma działanie? Że jest lepszy sygnał czy że bez niego można uszkodzić sprzęt? (płytka w antenie, dekoder...)


    Regulamin pkt 3.1.17. [SP5ANJ]
  • #4 16 Dec 2012 19:28
    fidotp
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    A zamiast "rozdzielacza" to zastosuj rozgałęźnik który przepuszcza zasilanie z 1 wyjścia do wejścia.
  • #5 16 Dec 2012 19:29
    bolszoy26
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Nie gniewaj się, ale jakim cudem masz poziom 17 skoro takiego banału nie wiesz...?
    Elektroda marnieje.
    Moderated By Olek II:

    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

  • #6 16 Dec 2012 19:31
    fidotp
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    Może udziela się nie w tym dziale,dużo odpisuje to i poziom "wysoki".
    Tyle że ten poziom w profilu nie koniecznie przekłada się na wiedzę.

    Moderated By Olek II:

    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.

  • #7 16 Dec 2012 19:37
    bolszoy26
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Nie ważne. Nie chce nikogo urazić i może niepotrzebnie się udzieliłem. Pozdrawiam.
  • #8 16 Dec 2012 19:40
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Ta płytka "oddziela" zasilanie 12V, które jest potrzebne do zasilania wzmacniacza od sygnału antenowego. Oba idą po tym samym przewodzie.
  • #9 17 Dec 2012 17:49
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Oki rozumie. Chodziło ominąć to ponieważ ciągle mam jakieś problemy z tym bo nie łączy a jak łączy to nie można tego ruszać ponieważ jakość obrazu spada albo całkiem zanika. Próbowałem z innym zasilaczem (i ta płytką) i dalej to samo. Zmieniłem tez te wejście (samice) tez nie dało efektów.

    Wzorowałem się tym obrazkiem i mam tak samo podłączone.

    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

    Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.
  • #10 17 Dec 2012 17:55
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    A zadam pytanie z innej beczki; po grzyba Ci w Kolbuszowej wzmacniacz przy antenie..?
  • #11 17 Dec 2012 17:56
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału
  • #12 17 Dec 2012 18:00
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...
  • #13 17 Dec 2012 18:26
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Nie jest to dział serwisowy - fakt.

    Bez obrazy, ale :
    ronnie89 wrote:
    Wydaje mi się że wina tkwi właśnie miedzy tą "płytką" a wejściem (samica) bo patrzyłem mirnikiem i nie ma zwarcia w rozgałęźniku a jak poruszam "płytką" to obraz zanika albo polepsza się. Dodam ze kabel jest sprawny ponieważ 3 miesiące temu był wymieniany.

    Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.

    Quote:
    Ponieważ jak go nie mam/wyłączę zasilanie to jest 0% sygnału

    Wyszukiwarka na Forum działa i proszę z niej korzystać.

    O tego typu problemach PISALIŚMY już chyba ze 100 razy.

    Regulamin pkt 3.1.17.
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.


    Pozdrawiam.
  • #14 18 Dec 2012 20:54
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    irekr wrote:
    To normalne, wzmacniacz bez zasilania jest tłumikiem. Nie prościej zastąpić wzmacniacz symetryzatorem? Sygnały są wystarczająco silne.... tak z Kielc , Machowa, Baranówki jak i Suchej Góry...


    Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem. Zawsze miałem normalny zasilacz. Teraz nie opłaca mi się go kupować i ściągać specjalnie anteny żeby go zamontować jak już kopiłem zasilacz. Poza tym nie mam 100% pewności ze wtedy będzie dobrze odbierał.

    SP5ANJ wrote:

    Napraw lub popraw a najlepiej odinstaluj.



    Pisałem wcześniej ze sprawdzałem na innym zasilaczu (łącznie z ta płytką) oraz wytyczna (samicą) i efekt był ten sam. U mnie chodzi wszytko oki bez żadnych problemów (problem tkwi u dziadków). Tylko tyle ze ja mam podłączone od razu do dekoder a nie do tej dokupywanej wtyczki (samicy).

    Jeśli chodzi o "odinstaluj" to podłączyłem to bez zasilacza zwykła wtyczka do dekodera i było na każdym kanale 0%
  • #15 18 Dec 2012 21:00
    fidotp
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    ronnie89 wrote:
    Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

    Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
    To ta płytka w antenie.
  • #16 18 Dec 2012 21:04
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    fidotp wrote:
    ronnie89 wrote:
    Nigdy nie testowałem wzmacniacza symetryzatorem

    Wzmacniacza nie testuje się symetryzatorem a zastępuje jedno drugim.
    To ta płytka w antenie.


    Rozumie. Chodziło mi po prostu ze nigdy tego nie miałem i nie słyszałem u znajomych ze ktoś to miał tylko każdy miał zasilacz.
  • #17 18 Dec 2012 21:15
    fidotp
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    Bo dziś to nie tylko mania wielkości posiadanych TV ale też mania wzmacniania wszystkiego.
    Nawet przy 5 km od nadajnika ludzie montują wzmacniacze i zasilacze.

    Czytać i wyciągać wnioski.
    Jak proponują symetryzator na tym forum to trzeba tak zrobić i dopiero testować odbiór.
  • #18 18 Dec 2012 21:22
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Oki kupię go i zainstaluje go bez zasilacza. Dam znać o efektach.

    Pozdrawiam! :-)
  • #19 19 Dec 2012 07:55
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Symetryzator kosztuje około 2-3 zł w "przyzwoitym" sklepie. Taniej niż bilet komunikacji miejskiej lub PKS...do sklepu..

    Mania stosowania wzmacniaczy antenowych wyszła z potrzeby odbioru słabych sygnałów z odległych nadajników komercyjnych stacji TV.
    W Kolbuszowej by prawidłowo odebrać POLSAT czy TVN trzeba było się nieźle namęczyć. Jakość odbioru była i tak zła, ale się jakoś oglądało. Co bardziej wymagający instalowali "satelity"...
    Z doświadczenia wiem, że na 10 "własnoręcznych" instalacji antenowych 9 daje nieprawidłowy technicznie odbiór, często pogarszany właśnie przez wzmacniacze antenowe.
    Stare przyzwyczajenia ze wzmacniaczami po 1000 dB należy czym prędzej zmienić.
  • #20 21 Dec 2012 15:42
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zgadza się z Polsat i Tvn były problemy. Zakupiłem już symetryzator w Kolbuszowskim sklepie za 9zł :D Spodziewałem się takiej ceny mimo, że pisaliście, że 2-3zl kosztuje bo w tym sklepie mają ceny z kosmosu ale mniejsza z tym. Jak go zamontuję u siebie to napiszę jakie efekty, bo teraz niestety warunki atmosferyczne nie pozwalają. A jeśli chodzi z problemem u dziadków to zakupiłem inną wtyczkę-samice (innej firmy) i teraz jest już oki, wszystkie kanały 100% jakości.
  • #21 22 Dec 2012 23:46
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Niezłe przebicie maja w Twoim sklepie:
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
    Typowe zdzierstwo. rzeczywiste koszty dostawy maja zapewne w granicach 4,50 czyli nie ma to jak marża 100%...
  • #22 27 Dec 2012 14:14
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam!

    Dziś zamontowałem symetryzator ale nie ma żadnego sygnału. Sprawdziłem miernikiem kabel i okazało się ze jest gdzieś zwarcie. Okazało się ze symetryzator je robi wiec odkręciłem kabel od niego i sprawdziłem sam symetryzator. Stwierdziłem ze on jest przyczyna "zwarcia" i moje pytanie czy to jest normalne zachowanie i szukać przyczyny gdzieś indziej czy jednak jest uszkodzony symetryzator?
  • #23 27 Dec 2012 14:35
    Olek II
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Zobacz jak połaczone sa uzwojenia symetryzatora. Zwarcie musi być dla miernika, dla w.cz nie.
    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny
  • #24 27 Dec 2012 14:47
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Właśnie bylem w sklepie i wymieniem ale na tym jest to samo. Jest to Symetryzator MARANT 1-69 kanały
    Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny Podlaczenie wzmacniacza bezposrednio do anteny

    Czyli mam się tym nie przejmować i szukać przyczyny gdzieś indziej?
  • #25 27 Dec 2012 14:54
    Olek II
    Moderator
    Helpful post? (0)
    ronnie89 wrote:
    szukać przyczyny gdzieś indziej?


    Tak.
  • #26 27 Dec 2012 15:27
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Jeżeli masz otwartą przestrzeń na północ lub południe to MUSISZ odbierać sygnały z Suchej Góry lub Świętego Krzyża, nie ma bata.... Z Kolbuszowej widać Sucha Górę
    Kumpel mieszkający przy Obrońców Pokoju odbiera MUX1 i 2 z Suchej Góry na 80% siły i 90% jakości na jakiejś taniej Wiwie. Tak samo ma na kierunku północnym, z tym że tam ma jakieś drzewo i MUX1 się trochę przycinał bo kanał wysoki...
    Odbiera także MUX3 z Baranówki o ile jakiś baran nie odpali motorynki lub innego samochodu z walnięta instalacją zapłonową. Normalnie jest siła 30% i jakość 70% na MUX3 k.35.

    ronnie89; gdzie mieszkasz dokładnie, wiesz ze Kolbuszowa ma kilka miejsc gdzie jest totalny dół... Jakieś pobliskie skrzyżowanie ulic..?
  • #27 27 Dec 2012 16:51
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Właśnie skończyłem ustawianie i łapie mi tylko 8 kanałow (polsat, tvn, tv4, tv puls, tv siedem, puls 2, tv6, polsat sport news) na sile ok. 65% a jakości 100% ale pewnie można lepsza sile osiągnąć ale już całkiem dokładnie nie ustawiałem. Bedze chyba zmuszony wrócić do wzmacniacza bo wtedy miałem więcej kanałów.

    Moja lokalizacja to okolice skrzyżowania Rzeszowska - Towarowa.

    Jeśli chodzi o Obrońców Pokoju (dokładnie to na Dembowskiego) to ustawiałem tam u dziadków antenę i łapie tam 21 kanałów i prawie wszystkie w okolicach 100% -antena podzielona na dwa telewizory i ze wzmacniaczem .
  • #28 27 Dec 2012 17:10
    irekr
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Nie dasz rady podnieść anteny wyżej...?
    Jesteś sporym dołku i nawet metr anteny może mieć kolosalne znaczenie...
    Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.
  • #29 27 Dec 2012 17:13
    ronnie89
    Level 20  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ta antena i tak jest dosyć wysoko :) Jak będzie jutro dobra pogoda to zamontuje wzmacniacz oraz nową płytkę i dam znać o efektach :)
  • #30 27 Dec 2012 17:13
    _cheetah_
    Level 37  
    Helpful post? (0)
     
    Na jakim kanale odebrałeś ten mux-2?

    Kierubki na nadajniki

    Jaki masz odbiornik / dekoder DVB-T?

    irekr wrote:
    Siła 65% oznacza że sygnały nie są takie słabe.
    Są słabe, dla większości odbiorników jest to wartość na granicy odbioru.
  Search 4 million + Products
Browse Products